Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

HDD pro ukládání videa

Vypadáto,že starý 3.5 Hdd disk dosluhuje tak chci koupit nový.Ten výběr je ale dost značný tak potřebuji poradit.
Disk bude interní v pc velikost 3T.
Formát 3.5 nebo 2.5 ?(hluk,odběr proudu,zahřívání)
Dlouhá výdrž (nějaký obyčejný nebo kvalitnější třeba WD Purple?

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 40
Odpověď v diskusním vlákně

RE: HDD pro ukládání videa

Jenom archivace, nebo se z něj bude i online přehrávat?

torny
Registrace: 3/2018

Oboje ale víc je archyv.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

Do PC 3,5", a 3TB se už skoro ani nedají koupit, většina obchodů má disky od 4TB výš. Osvědčily se mi disky od Western Digital a Toshiba, vol dle svých finančních možností. Důležité věci mám vždy zálohované na dalším HDD

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

Píšou, že nejmenší hlučnost mají 5400 ot/min. U mimozemšťana celkem fungují recenze, kde i hluk hodnotí. Když se z něho bude přehrávat, vybral bych 3,5". Běží mi v serveru Western Digital už cca 4 roky a denně se přehrává. 2,5" USB co jsem měl u TV a Satu mi už dva po cca 4 letech odešly.

torny

V parametrech uvádí 3.5 WD Purple 3T,že je vhodný pro kamerové systémy s delší výdrží,tichým chodem,nepřetržitým provozem atd.V pc mám šestým rokem Segate 2T a nějak začal zaměńovat fotky a videa.Nevím jestli odchází nebo je to tím,že jsem přeorganizoval složky ale zapoměl jsem ho když byl prázdný zformátovat.Mám třeba fotku nebo video které po otevření je úplně něco jiného a přitom vlastnosti fotky nebo videa jsou takové jak mají být.Třeba ten video soubor je natočen letos a po otevření je tam video z roku 1999.

Jarous

Používám všude již jen SSD disky. Bez problému.

Vu+Uno 4K Se, parabola 90cm, motor SG 2500, Nokia 8010, Skylink cz sk, Magenta tv, Sweet tv cz sk, Sledování tv, SkyShowtime, Netflix, MAX, Disney+, Prima+, IPTV.

milde
Registrace: 2/2018

@Jarous

25 let staré video, to vypadá na soukromé záběry. Pokud se nechceš spolehnout na placené cloudy, doporučil bych NAS se dvěma disky a zrcadlením. Dcera nedávno souhrou nešikovností přišla o videa na počítači i zálohovacím disku. Ve specializované firmě jí tedy ty z disku zachránili, ale bylo to nákladné.

torny

@Jarous

Pokud na tom disku co chceš koupit neběží systém pc, tak bych šel do externího hdd ... rychlost ani hlučnost by neměl být problém ...

Jinak já mám starý Xtrend 8000, kde je rámeček na 3,5" HDD a ten používám jen na uložení nahrávek. O PC jsem kdysi uvažoval taky, ale hlučnost a spotřeba elektřiny je vyšší než u boxu s E2 (OpenATV)

Důležité nahrávky je dobré mít na dvou místech ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

Pokud nejsou nějaké velké cenové limity, tak bych zvolil NAS a RAID 5 nebo 6.

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

Z toho co Jarous píše "hdd...nějak začal zaměňovat fotky a videa" je zřejmé že není příliš IT políben, takže rady spíše polopaticky:

hdd nemůže nějak zaměňovat fotky a videa

jestliže chceš archivovat domácí video je hdd v PC velmi špatné řešení a zvol jak již bylo řečeno jednoduchý dvoudiskový NAS jako v režimu zrcadla = koupíš dva disky, kapacitu budeš mít jen jednoho ale pokud ti jeden chcípne máš to na tom druhém (nicméně to není předpokládám tvůj případ na to bys zřejmě tak velký disk nepořizoval)

pokud na tom disku budeš ukládat filmy apod., občas to přehraješ a nezhroutíš se když ti ten disk náhodou klekne a ty o to přijdeš, tak proč ne disk v PC. Z hlediska odběru proudu asi není podstatné jestli 2,5 nebo 3,5" (pár wattů doufám řešit nehodláš), nicméně u 3,5" bych nešel do 7200otáček je to na video naprosto zbytečné - ani nevím jestli se 7200rpm ještě prodává když systémové disky zválcovaly SSD. Hluk ti je asi takyx jedno když ten disk bude spíš archiv takže "nepoběží"....

Jantars
Registrace: 2/2008

@Jarous

osobně mám ve starým kompu 2 dvouteráče od WD 3,5" asi 5 let, kvůli hlučnosti 5400 RPM WD20EZRZ
https://search.seznam.cz/?q=WD20EZRZ
Ty disky nejsou vůbec slyšet tak se mi stává, že se to po aktualizaci znovu nabootuje a jede to pak celou noc.
Dost fotím a bylo to v poho. Teď dělám i videa, tak místo ubývá.
Po Novým roce půjdu asi do Nasu
Velikost - když se Ti nakopne dvouteráč, tak máš starost spravit 2T. Když se Ti nakopne 4T, tak je honička větší. To se stalo mě.
Na druhé straně v MB mám jen jen 4 Sata konektory, takže příště bych dal asi 1x 2T na fotky a 1x 4T na videa.

MMorous
Registrace: 10/2019

HDD 3.5" s kapacitou 3TB jsou běžně k dostání např. na Alze
https://www.alza.cz/hdd-3-5-s-kapacitou-3tb/18852387.htm

MMorous

@Jarous

V zadaní ste napísal: „Disk bude interní v pc velikost 3T.“
Neviem prečo 3T.
Disk WD Purple je dobrá voľba, ale pozor. Tento disk WD Purple s kapacitou 3T je len o 210 CZK lacnejší ako WD Purple s kapacitou 4T. Teda pokiaľ by nebol nejaký problém, mali by ste zvážiť ten s vyššou kapacitou.

RudoM
Registrace: 5/2020

@Jantars

hdd nemůže nějak zaměňovat fotky a videa
No tak to mě někdo musí říct čím to je,že se to děje.Nekecám když píšu,že dochází k záměně.Fotky vyfoceny letos a když je otevřu tak jsou tam fotky 10 roků staré ale údaje vlastnosti fotky jsou z té správné fotky.Video soubory to samé.Letos natočeno ale při otevření staré video.Na externím disku kde mám identické zálohy je to ok.V pc mám právě ten starý disk kde je vše uloženo,protože to průběžně používám třeba k vytváření videa.
Dělal jsem na jaře nové uspořádání toho disku který je rozdělen na 3 oddíly D,E,F.Vše jsem zkopíroval na tu externí zálohu a potom znova zkopíroval zpět do jinak přeházených složek v pc.Jenže jsem zapoměl všechny oddíly zformátovat než jsem tam znova ty soubory natahal.Tak si říkám jestli tím,že jsem neformátoval tam nezůstaly nějaké zbytky a nyní to dělá ty problémy.
O peníze nejde.Chci aby byl tichý a výdrž.

Jarous

@RudoM

Na 4T jsem nekoukal,protože na tom disku 2T mám ještě 500GB rezervu a pochybuji,že 1000GB ještě natočím tolik videa.Sice natáčím ve 4k ale z důvodu přehrávání na různých zařízeních renderuji jen do FullHD.Projekt mohu kdykoliv vytvořit znova třeba do 4K.

Jarous

@Jarous

Ďakujem za vysvetlenie. Vy si najlepšie rozumiete. Dal so to do pozornosti len preto, že kapacitu 1T za 210 CZK len tak jednoducho nekúpite, ak vôbec.

RudoM
Registrace: 5/2020

@MMorous napsal: "Velikost - když se Ti nakopne dvouteráč, tak máš starost spravit 2T. Když se Ti nakopne 4T, tak je honička větší. To se stalo mě.
Na druhé straně v MB mám jen jen 4 Sata konektory, takže příště bych dal asi 1x 2T na fotky a 1x 4T na videa."

no nevim, pokud pracuju s videem které není jen staženina z "uložto", tam mít to naostro na jednom HDD je sebevražda.
Takže buďto mít to alespoň na dvoudiskovém NASu (pokud stačí kapacita 4GB tak opravdu jen 2 disky v zrcadle - sice přijdu o půlku koupené kapacity ale není tam žádné dopočítávání a rekonstrukce dat tak v podstatě neexistuje protože je mám neustále v 200% stavu)+ ale někam si to archivovat pro případ odpálení nasu, požáru nebo zlodějů (na HDD který zase odnesu pryč, do online služeb nebo např já denně synchronizuju zálohu ke kamarádovi na jiný NAS),
nebo mít to v PC jen na jednom disku a pořídit si ještě NAS na ten archiv...

Jantars

@Jarous: co se deje v tvem PC opravdu netusim. Disk sam o sobe neni schopen nic zamenovat, paklize se nebavime o obskurnich FAT/FAT32 formatech disku ktere padaly na usta co chvili a delaly ruzne kraviny.
Doufam ze se bavime o NTFS u Windows resp EXT u linuxovych systemu.

Pak jeste existuji o trochu pokrocilejsi souborove systemy - napr. ja mam v NASu BTRFS - ktere si poradi i s "degradaci" dat - jak bych to vysvetlil: napr. kosmicke zareni ti muze zlikvidovat kousek informace na disku, coz znamena ze bezny soubor by se mel poskodit tak ze bude pro system necitelny ale napr u jpg to nacteni muze projit ale ty mas kousek obrazku zniceny. Pokrocile souborove systemy jsou schopne si vsimat i tohoto a byt schopne to resit. I proto dava smysl u klasickych souborovych systemu cas od casu disk nove natvrdo preformatovat a data tam znovu nalit, jen se jedna treba o interval 5-10 let tedy vetsinou uz po zivotnosti disku...

Jantars

@Jantars

V PC sa dá to isté urobiť ako na NAS. Ja už mám zopár rokov prerobené PC na Linux server so 4x4TB diskmi z ktorých na 2 sú zrkadlený obsah tých 2 ako na NAS serveru. A plus samozrejme vlastný cloud na mini PC.

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

jasně, těch možností je celá řada...

Jantars

Ono jde taky o to, o jakém videu se bavíme. Jestli je moje domněnka správná že se v tomto případě jedná o malá krátká rodinná videa z mobilu v nízké kvalitě, tak si na to nebude kupovat NAS 3x4GB, ale na starý dá zálohy, vymontuje ho, strčí do šuplíku, koupí nový 2T a vystačí si za cca 2 000,- na dalších 5 let.

MMorous

Ano jedná se o rodinná videa od roku 1970 různé kvality podle toho jak se vyvíjela záznamová technika.Nějaký NAS na to nepotřebuji ale nějaký kvalitní 3.5 HDD,protože pc jede 12 hodin denně.

Jarous

@Jarous

Dneska jsou všechny disky kvalitní, neměj strach. Některý mám víc než 10 let a že se pokazí je výjimka. Mě se nakopl 4 teráč, protože jsem to vezl ke kamarádovi, zakopl jsem na schodech a bedna mi vypadla z ruky.

MMorous

ta stará videa

,která nemusíš mít hned po ruce,dej na externí a vůbec nech to radši na obou prokopírováno,přeci jenom narození dítěte,nebo svatbu už znova nenatočíš a že disc neklekne??,mě už 2x a drahá sranda v Praze chtěli 80 000kč už před léty,tak zase jiný prachy

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Jeden klekne a máš to na druhým nebo na flešce. Tyhle malý srandičky s pár kB dáš někam a máš to v šuplíku 10 let než si na to někdo vzpomene. Teď budu předělávat svatbu starou přes 15 let, 640 x 480 z foťáku za 100 Eur a je to slušně koukatelný a má to pár kB.
Když natočím video na super foťáku 4K tak klip 5 minuty i při H265 vyrenderuju na ca 4-7 GB. To jsme s datama úplně jinde.

MMorous
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 40

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra