![]() |
|
Symetrizační člen pro FMChytám se vrazit na střechu 5 prvkovou FM anténu. Přemýšlím, jaký tam dát symetrizační člen. Mám k dispozici ferit na plošném spoji nebo ferit v takové černé plastové kostce. Nebo symetrizační smyčku nebo ještě něco jiného?Díky. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
symetrizační členhledejte VHF symetrizační člen (1-12 K) to bude pro anténu FM nejlepší https://www.ame.cz/Elektronika/Antenni-a-satelitni-technika/Antenni-zesilovace/antenni-symetrizacni-clen-300-na-75ohm-VHF-c-977-Teroz-d140060779?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAgoq7BhBxEiwAVcW0LDrxUNZmsRJd9IwN0W5sRDDsP_UzKYTvWXKVW8fzTR8guly1JTwKcBoCwQwQAvD_BwE |
zdeno001
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 150 |
![]() |
|
@omar3Záleží co to máš za anténu, respektive jakou má skutečnou impedanci na dipólu. Pak tomu může "chutnat" každej symetrák jinak :-) Asi to nemáš čím změřit a "uchem" stejně 0,5-1 dB nepoznáš. Jestli!! je SWR na 300 Ohmech nějaký solidní, tak pořadí je sym. smyčka správné délky, pak to starý 12 mm dvoujádro se 150 Ohm dvojlinkou z Kablo Kladno a pak všechno ostatní :-) Tam pak záleží, z čeho číňan zrovna to jádro nalisoval a jakým drátem to polák namotal :-)Já tady mám teďka dvojče na FM ze dvou 6-metrových antén a tam mám sym. smyčku z RG-179 (100 Kč/m), aby to vlezlo do ant. krabičky a má to v celým pásmu SWR pod 1,1 :-) ale tam je potuněný úplně všechno, včetně slučovače. Pro tvou "potřebu", jestli se ti chce s tím p.cat, tak dej SS, když ne, tak dej tu černou kostku, ze které vedou dva drátky k dipolu. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 404 |
![]() |
|
@omar3dej tam smyčku |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
@XmuxDíky za rozbor. Dám tam tedy tu černou kostku s těmi drátky.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
@omar3Kostka by měla stačit. Na pětiprvkovku na střeše v Brně půjdó rakušáci i místní stanice betálně.V osmdesátkách nám rakušáci ve stereu mírně šuměli. Cca dvanáctimetrový svod z ploché dvojlinky táta upravil průbojníkem dírku vedle dírky. A ještě se alobalem operativně upravil čunitel stojatého vlnění na konkrétní frekvenci. |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 847 |
![]() |
|
pokračování hlášeníMísto příjmu- Pardubice.Ráno jsem si dával Ö3 s vyhulenými basy. To mi okamžitě povzbudilo peristaltiku a nemusel jsem pak ve škole. |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 847 |
![]() |
|
@krupinoV osmdesátkách už jsem měl všude zelený koax. A feritový symetrák. U nás ovšem Bayern 3. 2x denně Peter Schilling - Major Tom. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 618 |
![]() |
|
@tornyjo B3 chodil ve Stodu i na zrcadlo Menueta OIRT na prut |
pierrepetr
![]() |
|
@krupinoHK v 80´s mono stabilně občas O3 anténa swan |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Symetrizační člen pro FMJa som do tej 5 prvkovej anteny dal nizkosumovy zosilnovacPředzesilovač TEROZ VKV FM ULNA 20dB zosilnenie od dxc a slape to dobre mam radia zo vzdialenosti 160km aj s rds a ked sa zadari, tak mi hraju aj radia s rds z Klete... |
Jogy
Registrace: 9/2024 Příspěvků: 57 |
![]() |
|
JogyTy jseš na místě, kde si to muzes dovolit dat zesilovač 20dB na VKV pasmo. Z vlastní zkusenosti je lepší jej nedávat pokud jsme v místě vysílače se silným signálem nebo se silným signálem z vysilacu, dochází ke křížové modulací a zarušení tuneru u slabších signálu. I 10 dB zesikeni muže být taky hodně. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 631 |
![]() |
|
HyperAno mas pravdu na to treba davat pozor, tiez mam antenu natocenu tak, aby mi chytala co najslabsie prijem z KrizavyJe pravda, ze niekde by bolo nutne mat len 10dB alebo po zvode 25m koaxialu mat len priebezny zosilnovac s potenciometrom... |
Jogy
Registrace: 9/2024 Příspěvků: 57 |
![]() |
|
@pierrepetrPamatuju velmi dobře, v osmdesátkách jsem vojákoval v západních Čechách a Menueta jsem si převezl z domova (kde na něm kloudně nehrály ani české stanice v OIRT) a jela na něm spodní část CCIR jako fík. Posloužil mi až do konce vojny. |
PeVy
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 131 |
![]() |
|
@PeVymě ne,jak jsem se zorientoval,táta mě poslal superhet jen VF část,to jsem napíchnul na B 4 z ústředny a už se nahrávalo,mám dodnes asi 10 kotoučů i s kecama 79-80 |
pierrepetr
![]() |
|
![]() |