Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Ant.zesilovač WZ-2 RedEagle - problém

Prosím o radu. Chtěl jsem použít zmíněný anténní zesilovač, hlavně kvůli možnosti regulace zisku. Vyskytl se však velký problém spočívající v totálním přebuzení signálu. Vlastní regulace funguje, tj. rozsah cca -15dB, ale to hlavní zesílení činí přes 35dB (ve finále 35-50dB) což už je zkrátka moc a signál je totálně znehodnocen. Jde o polský výrobek koupený přes CZ e-shop a nabízený v CZ (např. Sapro, KLelektronik ...) Asi to bude nějaký FAKE !

Warpik
Registrace: 9/2016
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Ant.zesilovač WZ-2 RedEagle - problém

zníž reguláciu na minimum a skús ako idú dôležité muxy...

zoly
Registrace: 9/2012

nechapem prečo nezmeraš najskor signal a tak nepoužiješ zosilovač napr.teroz.ale berieš zosilovač z pochybnimi parametrami.

jopo166
Registrace: 1/2009

@zoly

nijak, furt moc nebo zkresluje/kmitá.

Warpik

@Warpik

a čo tak znižit napajacie napetie možno kmitat prestane.

jopo166

Kontrolní otáfka: Máš před ním anténu, nebo ještě ňákej jinej zesík?
V každým případě je to zesík pro všechny pásma. Takže Ti to může přehulovat 5G, LTE, nebo klidně taky místní FM vysílače.
Zjisti si, co to přehuluje a odfiltruj to.

krupino
Registrace: 10/2008

@Warpik

Prostě a jednoduše ten krám vyhoď do kontiša a pořiď si něco normálního, adekvátního tvé příjmové situaci.
"Gdybyś był zwykłym Kowalskim", tak bych takovej nákup ještě pochopil, ale u nás máš enormní výběr osvědčených, prověřených "zařízení" plnících přesně to k čemu jsou určený a koupíš si "univerzální" krám "na všechno" za stovku :-(

Xmux
Registrace: 11/2009

Tenhle polský linkový zesilovač je pro napětí 12 až 20V podle údajů. Podle jednoho z recenze se znalostí Vf technologie tento zesilovač kmitá, dá se upravit. Co by jsme chtěli za par padesátikorun.

HYPER
Registrace: 11/2010

Xmux

přesně, jsou jiní výrobci, kteří se zabývají výrobou zesilovacu.

HYPER
Registrace: 11/2010

@Xmux

Ano. Takto jsem to chtěl napsat, ale nakonec jsem vyměkl...

krupino
Registrace: 10/2008

@krupino

Věci je třeba nazývat pravými jmény :-)

Xmux

Nekupoval jsem ho teď, ale již někdy dříve spolu s více věcmi. Nyní jsem ho chtěl vyzkoušet ve funkci předzesilovače přímo z antény s možností regulovat zesílení a pozorovat jeho vliv. S jiným ,starší Alcad UHF/VHF s regulací to funguje, jen je zbytečně neforemný, má externí zdroj a mám ho i k jiným účelům. Proto jsem chtěl nahradit třeba tímto malým.
Zkoušel jsem na vstupu i s kusem drátu (v místě kde mi jde jen K42) a ani "ťuk", měnil napětí (pod 9V nejede vůbec), tudíž běžné rušení by nemělo mít vliv.
To že jsou funkční výrobky, např. Johansson 7329 vím, budu muset objednat. Závěr - bohužel tento mě zcela zklamal!
Pokud máte (HYPER) odkaz na tuto recenzi/úpravu, budu vděčný - v rámci pokusů.

Warpik

@Warpik

"Úpravou" takových krámů se nikdo solidní nezabývá. Ta "recenze" byla o tom, že je to krám, který kmitá už sám o sobě. Další nesmysl je "řídit" zisk zesilovače snižováním napájecího napětí (to je taky polský wynalazek), tranzistory mají nějak nastavený pracovní bod a snížením napětí se to celý rozhodí a může začít kmitat o to dřív.
Další nesmysl je "regulovat" zisk proměnným útlumovým článkem (i když se toho chytli i renomovaní výrobci) páč "zákazník" to chce :-) Buď je ten ÚČ na vstupu = což je nesmysl si signál utlumit=znehodnotit a pak ho znehodnocený zesilovat, nebo je ÚČ mezi stupni nebo na výstupu, což je taky nesmysl, páč ti silný signál může přebudit jeden nebo případně oba stupně a pak už jen "zeslabuješ" stejně znehodnocený signál. Atd., atd.
Navíc, pokud skutečně potřebuju k anténě předzesilovač,
použiju s co nejlepším šumovým číslem a malým ziskem a pak to zpracovávám dál dle potřeby. Programovatelný zes nebo zes s AGC jsou další kapitola .

Xmux

@Warpik

Popiš přesně na co to chceš a pak se ti dá nějak adekvátně poradit.

Xmux

@Warpik

1. Zisk antény se "reguluje" její konstrukcí, která je navržená pro příjem daného kmitočtového pásma. 2. Vkládat anténní zesilovač pro příjem DVB-T2 je špatně.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * RTL-SDR Dongle * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

účelem předzesilovače je u mě zesílení signálu z "Jelení hory" přijímanou EmmeEsse 45S5G anténou, cca 120km, úroveň přímo z antény je 28-30dBuV což je pro přímé zpracování bez zesilovače málo pro Johansson 6714. Alcad nastavením umožnil "rozumné" zvýšení pro další zpracování, takže K24 a K30 funguje. A ten bych chtěl nahradit, nebo poradit jak by se mělo vyřešit (Xmux).
K tomu krámu - zkusil jsem rozkreslit schema, fakt je to nějaké divoké a překombinované. Nebo vyloženě extavadný kus. Zabývat se s tím dále nebudu - nemá to cenu!
Zatím díky za rady.

Warpik

Předzesilovač se používá pro zesílení slabých signálů s minimálním šumem pro další zpracování. Úroveň 30dBuV je málo pro každý výkonový zesilovač, Alcad nevyjímaje. Na tyhle práce bys měl mít znalosti a potřebnou měřící techniku, jinak je to loterie s nejistým výsledkem.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@Warpik

Měl by sis uvědomit, že ten zesilovač zesiluje všechno od nějakých 20MHz do 1GHz. Mimo toto pásmo už je jeho zesílení nejspíš bezvýznamné. Takže Ti zesiluje CB, FM, 120Mhz (letecký provoz), 144MHz, DAB, CDMA, 394Mhz, 433Mhz, ETSC, UHF, 5G, 4G, 866MHz, GSM!!! Bez ohledu na použitou anténu Ti do toho zesilovače leze všechen tenhle brajgl, který zesiluješ. A to jsem vypsal jenom to podstatné. Je téměř jisté, že většina těchto signálů je podstatně silnějších, než je požadovaný televizní signál. Takže se nediv, že Ti ten zesilovač kmitá! Prvním pravidlem dnešní anténařiny je selektivita. Bez ní jsi v háji. První, co dělám při montáži antény je, že dávám za anténu selektivní filtry min. 40dB!!! V extrémních případech je nutné dát i dva za sebe. Signály 4G a 5G bývají i 10000x (40dB) silnější než televizní signál ze 100kW vysílače. Je potřeba si uvědomit, že 4G nebo 5G telefon či modem, může pracovat jen několik metrů od televizní antény výkonem až několik Wattů.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

VYŘEŠENO: Ant.zesilovač WZ-2 RedEagle

"krám" jsem vyhodil!
Pořídil jsem Johansson 7392, zapojil a přijímá to bez problémů K24 a K30. K37, který předtím vůbec nešel má občas snahu, budu řešit až bude "počasí". K47 nepůjde asi nikdy, Žižkov je silnější. K22 asi bude také rušen, nemá ani snahu, ale nezajímá mě, programy jsou tam kódované.
Zatím díky za diskusi, rady a nápady ... Šťastné a veselé - a úspěchy v příjmu signálů.

Warpik

@Warpik

maš tam preklep je to johansson 7329

jopo166

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra