, sekce: Technika | |
Vcr Grundig GV5300Dobrý večer potreboval by som poradiť som samouk v elektrotechnike a skúšam rozbehnúť staré VHS bol tam vadný zdroj ten sa mi podarilo rozbehnúť, mechanika mi trošku ide trhano a v telke cez scart mi neprehráva obraz hoci všetko beží v čom by mohla byť chyba ? |
Jaro1991
Registrace: 11/2022 Příspěvků: 30 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
RE: Vcr Grundig GV5300Žeby v rozlíšení obrazu!?VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 3 917 |
RE: Vcr Grundig GV5300Zkusil bych signál naladit klasicky přes anténní vstup na tv (pokud tv umí ještě klasický analogový signál). A buď naladíš obraz z kazety nebo bude černá obrazovka. Z toho zjistíš, jak jsi na tom = bude-li obraz, je problém s propojením přes SCART kabel, nebude-li obraz, jen černá obr. pak ještě něco nefunguje ve videočásti v rekordéru.Nikdo není neomylný.
|
michal
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 213 |
@Jaro1991Zobrazí aspoň menu přístroje? |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 558 |
RE: Vcr Grundig GV5300Ďakujem za radu ja som ale dal dole kôš a hýbal som ramenami a motorčekom ručne a je možné že som ramena nastavil tak že majú veľkú poprípade malú prítlačnú silu neviem... a vo video časti myslíš na doske alebo ako je mala doska pri bubne? |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Menu prístroja som neskúšal na to som zabudol |
Jaro1991
@Jaro1991Nejpravděpodobnější je, že v princpu časově nestabilní signál z videorekorderu (nestabilní poloha řádkových synchronizačních impulsů) nejsou moderní TV schopny zpracovat a tedy ani ten Váš ne. Pamětníci vzpomenou na to, jak i u analogových televizorů, které neumožňovaly zkrátit časovou konstantu setrvačníkové synchronizace řádkového rozkladu,dcházelo k ohýbání horní části obrazu (jak se střídaly obě videohlavy při začátcích stopy půlsnímku. Videohlavy nejsou oproti sobě ideálně o 180 stupňů, další drobná chyba času vzniká při nájezdu hlavy na pásek. Když si uvědomíte, že v evropské normě 625 řádků a 50 půlsnímků je doba trvání jednoho řádku 64 mikrosekund...). Nejmenší rozhození časování videosignálu z rotujících hlav je, když přehráváte pásek, pořízený na tomtéž vidu. Dále se chyba zhoršovala u kopií.Televizory, které umožňovaly přepnutí na rychlejší reakci synchronizačních obvodů (většinou automaticky po navolení AV vstupu nebo po zvolení poslední předvolby předvolených stanic, když se použil anténni vstup pro signál z modulátoru videa) pak byly schopny přinejmenším originální záznam reprodukovat bez "ohýbání" obrazu. Při grabování videozáznamů do PC šly málo rozhozené nahrávky zdigitalizovat, při větší rozhození už to třeba nešlo. Pak tedy je potřeba jiná technologie: Při digitalizaci časově rozhozených záznamů se používá korektor časové základny (TBC - time base corrector. Ten díky paměti je schopný generovat řádkové synchronizační impulsy a tím i počátky řádků časově správně. TBC byl vestavěn například ve videu Panasonic S-VHS NV-FS 200, takže na výstupu z idea byl časově korektní signál podle normy. Dále - například HDD/DVD rekordéry měly na analogových vstupech ošetřen signál pomocí TBC - já osobně používám už jen pro tyto účely Pioneer DVR 540 HXS. Ten umožňuje v menu nastavit i sytost, jasovou úroveň černé a kontrast, kromě nějakých dalších korekcí šumu jasového a barvonosného... POkud máte ještě někde analogový TV, můžete funkčnost či stav videa ověřit na něm. Optimálně přes scart, ale jednoduché ověření i přes anténní vstup z modulátoru. Při přepisování videa se mi většinou vůbec na moderních digitálních televizorech obraz z videa přes AV vstup nezasynchronizuje vůbec nebo jen problikává. Vidím jej buď na monitoru grabujícího počítače, nebo po průchodu analogovým zařízením, které TBC obsahuje. Obraz ze zdroje, jako je přímý signál z videokamery, ty LCD a pod. TV reprodukují, protože tam je časování rozkladu přesné. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 423 |
@Jaro1991To, že jste se bez nějakých zkušeností a znalostí začal rýpat v mechanice, nevěstí nic dobrého... Ale chtěl jsem upozornit na to, že i u dobrého stroje je velká pravděpodopbnost, že jej budete po připojení na moderní TV považovat za vadný.A ano, málokterému videu se poštěstlo, aby časem ůstala jeho mechanika "nerozhozená". Čím méně gumových obložení a řemínků, tím lépe. Ale i gumová rolna, která tam bude vždy (přitlačuje pás na hřídel, který jej posouvá) už mohla ztvrdnout a pásek může prokluzovat nebo být tažen šikmo a jeho okraj pak ohnut a tím nenávratně poškozen. Jak funguje regulace tahu (řízené odbržďování levého unašeče) je vhodné zkontrolovat, jestli, jak píšete se pás cuká... a tak dále. Předat odborníkovi nebo sehnat funkční stroj. |
DPetr
RE: Vcr Grundig GV5300Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie s pozdravom... |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Trošku ma to sklamalo ale nenechám sa znechutiť a v štúdiu budem pokračovať S pozdravom Jaroslav |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Viem že riešim niečo čo už je zastarale len ma to zaujimalo ako to fungovalo ...nevedeli by ste poradiť nejakú literatúru ohľadom takýchto prístrojov? |
Jaro1991
@Jaro1991Tak podrobně a od začátků popisuje problematiku videozáznamu knihaMagnetický záznam obrazu od Gustava Tauše a Viktora Nováka - vydalo SNTL v roce 1984. Podrobné informace ohledně televizní techniky přinášejí knihy Vladimíra Víta - první byla Televizní technika z roku 1979, modernizovaná podobná publikace od V.Víta Televizní technika - přenosové barevné soustavy z roku 1997 a další publikace řady Televizní technika, mnohé se zabývají podrobně i studiovou technikou. Další poznatky jsme většinou čerpali z článků v Amatérském rádiu (například seriál o videomagnetofonech v číslech 3 až 7 v ročníku z roku 1984, jak jsem zrovna našel tužkou učiněnou poznámku v té knize Magnetický záznam zvuku). Významným zdrojem informací byly články v časopisu "Sdělovací technika", průběžně dle dobového vývoje. Byly tam uváděny i podrobné údaje o různých systémech magnetického záznamu obrazu a myslím i o systémech digitálních (i záznamu a reprodukce zvuku). Podrobně to nejsem schopen dohledávat, byla to celá desetiletí, kdy jsme časopisy systematicky kupovali a sbírali informace. Ať se daří! |
DPetr
RE: Vcr Grundig GV5300Ďakujem pekne ešte mám otázku čím to je že mam vcr Panasonic NV-HV61EP a ten ide v pohode aj na smarttv Sony bravia? A ten grundig nie... |
Jaro1991
@Jaro1991Možná má ten TV Sony onen korektor časové základny vestavěný, já jsem jako monitory používal levnější televizor .Ale hlavně ten Panasonic NV-HV61EP má vestavěný korektor časové základny, jak jsem si teď našel v jeho návodu na internetu! Jakož i digitální redukci šumu. Je to prostě solidní S-VHS stroj, gratuluji. Já mám podobný S-VHS s TBC od JVC. Takže ten Grundg bude opravdu spíš jen na hraní. Ještě můžete vyzkoušet, zda to TBC v Panasonicu funguje i na úpravu příchozího signálu (třeba z toho Grundigu) nebo jen pro přehrávaný signál. Tak už prosím studujte sám, pro dnešek odcházím z netu. Poklidný advent přeji. |
DPetr
RE: Vcr Grundig GV5300Prosím vás ešte posledný dotaz ide mi na tom GRundigu iba zvuk a obraz nejde je nasneženy neexistuje šanca že tam môže byť problém v obrazovom obvode ...aj vám pekný advent a ďakujem |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Tak v lepším případě to budou za...ané rotační obrazové hlavy. Postup čištění je v uvedené literatuře. Hlavně čistit ve směru otáčení hlav. V žádném případě ne kolmo! |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 812 |
RE: Vcr Grundig GV5300Podívej se na hlavičky lupou, pravděpodobně budou ulomené. Stalo se mi to loni od zmuchlané kazety, obraz nějak jde, ale hodně zašuměný. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 558 |
RE: Vcr Grundig GV5300Nasněžený obraz bych tipoval na zašpiněnou hlavuDM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, Sony Bravia XR-48A90K
|
geronimoh
Registrace: 10/2012 Příspěvků: 629 |
RE: Vcr Grundig GV5300Ja som mal podobné problémy s trhaním videa na starom VCR. Vymenil som zostarlé vyťahané gumičky a obraz bol plynulý. |
Karner
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 044 |
RE: Vcr Grundig GV5300Taky bych se přikláněl k vytahahym reminkum. To vyčištění hlav není na škodu po x letech. Hlavně opatrně. Prodávali se i čistící kazety s lihovou lahvičkou. Dnes už se to asi nesežene. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 371 |
RE: Vcr Grundig GV5300Ďakujem všetkym tak sa mi to video podarilo opraviť mechanika sa rpozhybala vyčistil som hlavy a ide to ešte raz vďaka |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Ale ešte by som sa chcel opýtať poslednu vec zvuk mi ide akosi trošku ťahavo akosi zaťahuje môže to byť zvukovou hlavou ? |
Jaro1991
RE: Vcr Grundig GV5300Viděl bych to na tu velkou přítlačnou kladku. Zřejmě trochu zpuchřelá - vrásky stáří. Zkusit vyčistit nebo nějak šetrně omladit (nezapomenout po ozdravné kúře nechat vyschnout). |
krupino
RE: Vcr Grundig GV5300Nastavení kolmosti zvukové hlavy má vliv na přenos vysokých kmitočtů. |
krupino
RE: Vcr Grundig GV5300Taky může bejt příliš utažena brzda levýho unašeče při přehrávání. |
krupino
@Jaro1991Tak vidím, že mezi tím, co jsem byl mimo net, Krupino vše podstatné napsal. Ztvrdlý povrch přítlačné kladky řešívám opatrným osmirkováním jemným smirkovým plátnem a pak očistěním (izopropyl)alkoholem, někdy to stačí.Pokud jde o přílišné přibržďování, jak píše Krupino: Ta tyčinka, přes kterou jde pásek z odvíjené cívky, je na výkyvné páce, při chodu pásky se musí nacházet někde v poloze mezi krajními výchylkami, když ji lehounce prstem pomůžete ve směru, kam ji táhne pásek (tím více odbrzdíte ten unašeč), poznalo by se, zda kolísání přestane nebo ne. Opatrně zkoušet, jemně,a ne dlouho, dívat se přitom na běh pásku u kombinované hlavy a kladky, aby při odbrždění nevyjel videopás z dráhy a nezačal se někde lámat! Brzda je to pásová, opotřebení přítlačného sametu (obecně také hodno pozornosti) by ale spíše způsobilo přílišné odbrždění, než přibrždění. Tah videopásu na regulační páku působí silou proti pružince a to předpětí se dá měnit. Zajištovací šroubek na sestavě brzdy poznáte snadno. |
DPetr
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26 | |
Zpět na předchozí stránku | |
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |