Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Jesenne tropo je tu znova aj tento rok

Od vcera mam prijem radii a televizie z Nemecka a zapadnych ciech a vygumovalo mi to aj miestne stanice fm a dvb t2. Nejde to co by malo ist a ide to co je vzdialene aj 500km. Sialene prijmove podmienky toto je kazdy rok o takomto case. No treba to preckat toto su tie veci, ktore nas na totmto prijme bavia najviac...

Jogy
Registrace: 9/2024
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jesenne tropo je tu znova aj tento rok

A poj... inverzia mi odj... všetky české Muxy

Melog
Registrace: 4/2015

@Melog

a Horná Štubňa ide?

tophunter
Registrace: 4/2010

Jógy

Co příjem z Kojalu k 33 a 40 DVB-T2 ty ti jdou nebo taky off. To víš máš tam výkonou anteni sestavu s předzesilovacem x 600 DVB-T2 0,8 dB a dvakrát k 33 a 40 26 dB 0,8dB sum.

HYPER
Registrace: 11/2010

No Kojal bol jeden den off hlavne 40 kanal.
Ale cez priepust 26,33,40 sa mi pretlacil aj kanal 34 z Klete. Na FM som mal stanice zo stredu Nemecka ako Bayern 3 atd vzdialenost 550km. A hlavne radia z okolia plzne ako radio Blanik na 104,7, Radio Plzen atd hrali cely den s rds. Dnes rano uz Kojal zase slape 100percent. Dokonca mi pri inverzii 26 kanal z Martina uplne vypadol bol vygumovany...Chvilu bo mozne sledovat aj 38 kanal z Bukovej hory a to cez priepust 26,33,40...

Jogy

Co sa tyka Hornej Stubne bol som tam autom a tam snad chytaju Ceske muxy aj na vidlicku lebo radia tam hraju okrem Kojalu aj zo Zlina s rds je to take zlate miesto na prijem v celom Turci. Nadmorska vyska nad 600metrov mensie clonenie od Malej Fatry je tam taky idealny kut...

Jogy

Jogy

Díky za info, mám v plánu zkusit zase občasný příjem polaku na k24 Jelenija Gora Sněžne Kotly. Je to sice nestaly, ale jen tak pro dx potěšení si pohrát. Když to nic dělat nebude během zimního období, tak se nedá nic dělat, je to navíc v DVB-T2, takže ty podmínky příjmu jsou teď jiný než za normy DVB-T. Zkusil bych tu variantu dvou zesikovacu DVB-T2 0,8dB ale s napětím 5V, tak jak to používaly Němci také u ULNA typu. Navíc bych ten první použil uz přímo s kanálovou propustí k 24. Druhý by byl selektivní na k 24 s filtry. K 30,37 a 47 nebudu mít šanci přijímat, protože v mém místě příjmu jsou R vysílače na těchto kanálech a po zesílení by došlo stejně k případnému zarušení pokud by se dostal signál z Polska na anténu. Takže to nemá význam. K 22 tam je placený obsah, to je také zbytečný. Navíc výkon je potlačeny směrem k nám do ČR. Udává se výkon kolem nějakých 200 až 300W, což je vpodstate taková halogenová žárovka.-) Ale vzhledem k nadmořské výšce 1490m to má svuj duvod. Směrem do Polska je výkon 100kW. Vkv má vyzářený výkon 10 kW. Ještě to promyslim.

HYPER

Vela zdaru. Mne tie dva zosilnovace 17dB siropasmo a 33,40 26dB ako priepust spolu hore funguju najlepsie. Skusil som dokonca dat hore 2x 33,40 26dB zosilnenie, ale fungovalo to len dovtedy kym bol signal dostatocne silny potom mi to na 40 hned spadlo na 0 kvalitu. Bolo to uz prebudene. Je treba najst medzi zosilnovacmi nejaku tu hranicu sily, kde to este ide tesne pod hranicou prebuditelnosti, samozrsjme antena je zaklad a hlavne dvojca alebo stvorca na tkyto dx prijem ne nutnost....

Jogy

Jogy

Díky, jj někdy stačí i jedna vhodná anténa, já mám soustavu dvou LP 2845 antén pro příjem místních muxu, každá je nasměrována jinam. Na ten polský mux pouziju jinou anténu. Zatím bych to vyzkoušel na tom co mám a pak bych použil buď ten typ antény co používáš Y35 21 až 48 nebo bych použil kratší dvoumetrovou kanalovku Y23 22 až 33k, která má o malinko větší zisk kolem kanálu 24 něco kolem 13,4 dB. Mel jsem kdysi kanalovku kovoplast 2024 pro k21 až 25 pro příjem Prima tv z Prahy v analogu, ale pak jsem ji dal pryč, dnes by se mi hodila také. Měla zisk taky něco kolem 14 až 14,5 dB na k24. Musím nechat udělat slučovač se vstupem na k24. Ten původní co mám nemá příjem zase pro k44 mux 24 s tv Praha z Milešovky.

HYPER

@hyper

Aka je tvoja pozicia? Aku mas vzdialenost na Snezne kotle? Na prijem ma aj velky vplyv vyskovy profil i ked vsetci hovoria, ze tak ako mam ja vyskovy profil 1100m a Kojal ma len 900m asom len 11km za hrebenom by mi to nemalo vobec hrat, ale ono to naozaj funguje aj na dlhe yagi anteny. Urcite na tu 24 by som isiel s tou kanalovkou lebo sirokopasmova antena ma zisk stavany na cele pasmo a ak nemas inu moznost prijmu a nezaujima ta iny kanal tak kanalovka 22-33 ci uz 35Y alebo 23Y je urcite dobra volba a ak by si nieco ulovil urcite by som to hned dal aspon ako dvojca. Podla toho, ze mas aspon aky taky signal na jednu antenu je mozne nieco ulovit ale na jednu antenu to budes mat vzdy len ako obcasny prijem. S kratkymi 23y by bola zaujimava vec mat aj stvorca...
Prajem uspesne lovenie signalu..

Jogy

@HYPER

Přes rok, možná dýl, mi tady leží 2,6 m dlouhá kanálovka 21-26 s vrcholem zisku na K24. Původně měla být pro kohosi kolem Brna na Kahlenberg, ale pak z toho jaksi sešlo.

Xmux
Registrace: 11/2009

Jogy

Jsem níž, 350 m, SZ Čechy, rozdíl 1100m, ale mám ve směru na sever, severovychod dobrý terénní profil. Vzdálenost vzdušnou čarou by měla být něco málo pres sto stodeset km. No i tak to na staly příjem určitě nebude. To by musel být výkon vysílače alespoň do 5kW na naši stranu, aby byla větší šance. Zatím to chci vyzkoušet jak se říká na hrubo zda jsem vubec signál ještě při mimořádných podmínkách doletí v DVB-T2. Na anténu směrem na Ústí zachytím bez zesiku vysílač Liberec Ještěd na k26 a 28. Signál je na hranici příjmu kolem 30-33 dBuV. Stálejší je k26 mux 21 ČT. Láká mě to, asi proto, že jsem za komancu chytal Bayern3 2, Antén Bayern z Hoher Bogen vysílače. Samozřejmě tu šlo i ARD k28 a někde i ZDF, to ale záleželo na místě, bylo na stejném kanálu jako CST k 33 Ústí Bukovka. A někdy šlo i BR na 59k. Pro příjem byl samozřejmě potřeba zesilovac. Bylo to taky ale trochu něco jiného, z Německa nebyl tak značně signál potlačen jako po změně režimu. Digital DVB-T/T2 je dnes taky zase jiná káva.

HYPER

Xmux

Ta kovoplast TA 2024 byla delší, mela určitě kolem 2,5 metru. TA 2026 je o trochu kratší.

HYPER

@HYPER

Já sem ale nemyslel nic od kovoplastu apod., ani 2024, ani pseudoinovonanou S2026GL (mimochodem obě verze měli vrchol zisku o 8-16 MHz mimo údaje výrobce, desetiprvky 10XX byly posunutý ještě víc), měl jsem na mysli svoji "kanálovku" X23Y 2126 s maximem přesně na K24.

Xmux
Registrace: 11/2009

@hyper

Ako tu pise xmux urcite by ti ta antena X23Y 2126 mohla pomoct, ale ako pises najprv to skus aj na kratsiu antenu a ak ti signal aspon niekedy pojde mas velku sancu mat trvaly prijem, ale aj tak ak si myslim, ze minmalne dvojca na trvaly signal potrebovat na tych 110km budes potrebovat. Mam to odskusane ked z dvojcata odpojim jednu antenu signal hned spadne o 50 percent. A tam uz potom nie je rezerva pri horsich podmienkach. Anteny od xmuxa su s nereze a su teda naveky, ma velmi dobre spracovanie aj krabiciek na antenach mozem len odporucat i ked cena je vyssia, ale je to naveky. Na dvojca potrebujes mat hlavne na 1mm presne odrezane koaxialne kable. Ak si niekde v Usti nad Orlici prijem by tam mohol byt lebo vyskovy profil tam mas perfektny.

Jogy

Xmux

A, tak to sorry, to jsem tě špatně pochopil, ok. Vubec jsem si to nějak neuvědomil, že děláš na zakázku různé typy antén pod svým označením i když vím o pár typech, které máš na webu v nabídce. :))) Uvidím jak to dopadne, dal bych pak vědět pokud by byla ještě k mání.

HYPER

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra