, sekce: Příjem VKV/FM | |
Příjem středních vlnZdravím, začal jsem se věnovat příjmu AM rádia na středních vlnách. Lokalita Ostrava, pro příjem používám receiver Sony STR-DE595 a malou smyčkovou anténu, takovou co se kdysi dodávala k věžím, přijem samozřejmě zkouším v noci, ve dne nechytím nic.Minulý týden jsem zkusil příjem mezi 20:00 a 23:00 a slyšel jsem toho hodně, třeba třeba Maďarsko na 540 kHz, rumunské Radio Romania Actualité na spoustě frekvencí, Podněstří na 999, Rusy na 1413, TWR na 1467... Hrálo téměř všechno od 1100 kHz nahoru a třeba 1179, 1332 nebo 1413 i ve slušné kvalitě. Ale včera a dnes jsem to zkusil znovu a s bídou hraje 540, 1179 a zbytek jen šum. Mohl by mi někdo poradit čím to je že to jeden den hraje a jiný den ne? Zatím tomu moc nerozumím, je mi jasné že se podmínky mění ve dne a v noci, ale dost mě překvapuje že to jednu noc hraje a druhou ne. Taky by mě zajímalo jak moc je na to vhodný ten příjímač a anténa. Staré lampové rádio k dispozici nemám, nevím jestli by bylo výrazně lepší ale zkusil jsem pro porovnání dvojče Aiwa CS-W200 a přijímá toho výrazně méně. Na feritovou anténu nechytí skoro nic, něco málo chytí když k tomu přiblížím tu smyčkovou. Co se týká antény tak je mi jasné že to není žádný zázrak, chtěl bych zkusit postavit rámovou anténu u které předpokládám že by měla být výrazně lepší. T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E
|
JanM
Registrace: 10/2018 Příspěvků: 4 113 |
RE: Příjem středních vlnnatáhni dlouhej drát a zkoušej. Třeba mezi stromama |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 118 |
Tak táto technológia je v niektorých krajinách...Tak táto technológia je v niektorých krajinách už úplne mŕtva, dnes je internetové rádio na to, napríklad na Slovensku už nejde nič, áno ČR ešte má country, český impuls, a Dechovka, to je asi tak všetko. Maďari ešte toho majú aj Rumuni, Poliaci pre zmenu na dlhých vlnách, ale aj ďalšie sa postupne budú vypínať. Je to len otázka času. Práve kvôli obmedzenému výberu toho, čo tam vysiela som si zostavil vlastný vysielač, ale dosah len max 2 metre alebo celkovo možno 5 ale na 1 až 2 metre je to ako tak aj zrozumiteľne počuť, ďalej už nie. Ale je tam veľa harmonických, tak dlhší drôt na anténu som nepoužíval, preto len takýto dosah, ale plánujem niekedy zostaviť aj lepší vysielač ktorý bude aj filtrovať harmonické a tiež dlhší drôt ako anténu, ak by mi s vysielačom vedel niekto poradiť, tak to samozrejme uvítam, a budem zvedavý, či sa to podarí niekomu zachytiť, ale momentálne som už dlhšie nevysielal, aktuálne vysielam len na FM cez klasický FM transmitter, ktorý sa dá bežne kúpiť, a má dlhší dosah, než ten môj vysielač pre stredné vlny. Na stredných vlnách som vysielal na 999 kHz a na FM vysielam na 102.7 MHz. Ale to asi nikto nezachyti, ale môžte skúšať. Každopádne uvítam akékoľvek rady ohľadom vysielača. |
LukyT
Registrace: 8/2024 Příspěvků: 142 |
PS ešte dodatokRád by som aj satelitné vysielanie prevádzkoval najmä ak bude vypnuté, ale to je už výrazne náročnejšie než vysielanie na stredných vlnách alebo FM cez vlastný nízko výkonný vysielač. Predsa len vlastná družica aj pozemná vysielacia stanica sú drahšie. |
LukyT
PS ešte nie je koniecČo môžeš skúsiť?Dlhé vlny: 153 kHz - antena satelor (Rumunsko) 225 kHz - jedynka (Poľsko) Stredné vlny: 540 kHz - Kossuth (Maďarsko) 603 kHz - Actualitati (Rumunsko) 639 kHz - country (Česká republika) 792 kHz - Dechovka (Česká republika) 981 kHz - český impuls (Česká republika) 1053 kHz - Iasi (Rumunsko) 1116 kHz - Dankó (Maďarsko) 1188 kHz - mr4 (Maďarsko) 1179 kHz - Actualitati (Rumunsko) 1251 kHz - Dankó (Maďarsko) |
LukyT
RE: Příjem středních vlnPřed půl stoletím, když jsem poslouchal laxík "tu ou ejt" AM 208m, začínalo to chodit se soumrakem. Středovlné AM pásmo bylo plné stanic. Děda měl do zahrady natažený cca 50m dlouhý drát ukotvený přes izolátory a chodila mu Evropa až od Anglie - BBC na dlouhých vlnách. Takže pokud máš místo, zkusil bych natáhnout drát o délce půl vlny dle předpokládaného směru příjmu. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 524 |
RE: Příjem středních vlnNejlepší na poslech AM je se nastěhovat na vesnici. Město není moc v hodné a zkušenosti mají členové dx klubu kam se můžeš obrátit. Kdysi jsem byl členem. Dobrá věc je i třeba rámová anténa s preselektorem. |
Fanyn
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 5 113 |
RE: Příjem středních vlnnaviac niekde na kopčeku kde netienia väčšie stavby, v meste je ešte jeden býva na kopci a antény od výmyslu sveta, ale nočné škodia zdraviu, niekedy ked sme mali len pár stanís na stredných a dlhých sa dal prijímať večer radio Luxemberg, parádna svetová muzika, tú našu žiaľ cenzúrovali a tak len občas prišli len soc. "umelci" |
Duzu
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 1 220 |
Děkuji za odpovědiAsi jsem neurčil přesně místo příjmu, jsem na vesnici na okraji Ostravy takže s tímhle není problém.Pokud jde o drátovou anténu, o té jsem taky uvažoval ale radši bych zkusil rámovou anténu (1x1 metr, 15 závitů) kvuli směrovosti. Nebo má rovný drát výrazně lepší příjmové vlastnosti? Taky bych rád věděl jestli je na rámovou anténu lepší zvonkový drát který je v celku nebo měděný vodič z více malých žil. Co se týký příjmu, dá se na drát nebo rámovku chytit i něco mimo Evropu? Bohužel už jsem taky zjistil že v Evropě už toho moc nevysílá, Francie, Itálie, Německo už MW vypli. Ve Francii má údajně ještě fungovat nějaké Radio Bretagne, ale nevím jestli ještě vysílá. T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E
|
JanM
Seznam stanichttps://www.mwlist.org/mwlist_quick_and_easy.phpDM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925
|
rom2005
Registrace: 9/2009 Příspěvků: 1 783 |
RE: Příjem středních vlnJedna laděná anténa se u nás prodává. Točíš kolečkem podle toho, jakou frekvenci chceš přijímat. Tecsun an 200.DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925
|
rom2005
Seznam stanic v AMSkoro před sto lety,tedy 57 jsem občas před půl nocí sedal u douhej vln z Brodu a čekal až začnou daleko v cizině být slyšet a zahrají hymnu.Šlo to tak asi do 2-3 hodin a byl jsem na měkko no a nestyděl se poplakat.Zároveň jsme měli balkon v 15 stoku na východ tak jsem jakoby koukal do republiky |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 510 |
@korkoranHeimweh? Homesickness? Mal du pays? Nostalgia? Hemlängtan? |
torny
@tornyje vidět že víš vočem je řeč |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 510 |
RE: Příjem středních vlnMomentálne mám doma v servise Sansui 210. Vo vnútri ferritová anténa, všetky stanice čo napísal LukyT bežia bez problémov, niektoré aj cez deň. Som vo výške 420 m.n.m. stredné Slovensko, mesto. Boli časy, 70-te roky, keď ten Radio Luxemburg bežal, to som nahrával na kotučák B90. Anténa špirálová natiahnutá na dĺžku cca 15 metrov vonku cez izolátory. Príjem bol nerušený, bez kolísania signálu na dedine na kopci. |
vw1vw
Registrace: 1/2017 Příspěvků: 510 |
Příjem dnesDnes toho jde opět celkem hodně, ze seznamu od LukyT jsem na AVR a smyčku chytil všechno kromě tří českých a 603. A třeba 1188 jede momentálně v dobré kvalitě, zbytek je hodně rušený. Slyšel jsem taky RR Actualité a další Rumuny na těhle frekvencích:1132, 1350, 1404, 1422, 1458, 1530, 1593 dále ještě Podněstří na 1413 a něco hodně slabého na 1584. S přenosnou Aiwou když smyčku přiblížím k feritu tak jsem chytil ještě Dechovku a Český Impuls a Slováky z Maďarska na 873, zbytek pásma jsem na ni nezkoušel. Připadá mi že ta anténa je laděná jen na horní pásmo cca 900 kHz a výše, možná je to tím že jsem ji kdysi asi o 30 cm zkrátil protože jsem potřeboval sundat konektor který je na jinou věž. Nicméně ta kvalita se u některých hodně mění, něco jede chvíli dobře a potom už ne. Mohl by mi někdo znalejší objasnit proč to tak je, že se kvalita mění z hodiny na hodinu a že některou noc hraje všechno a některou nic? Třeba 540 ještě před půl hodinou skoro nehrála a teď je zvuk téměř čistý. T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E
|
JanM
RE: Příjem středních vlnTo je důvod, proč mě tohle potápějící se pásmo nechytlo a zůstal jsem u jiných zájmových pásem. Ale ještě ani nemáš vyřešenou anténu, tak třeba se to pak zlepší.DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925
|
rom2005
@JanMKoukni na stránku střední-vlny, tam je vysvětleno šíření povrchové a prostorové vlny a důvody fadingu a proměnlivosti v závislosti na denní a roční době. |
torny
@JanMZaregistruj sa na dx.cz, tam toho nájdeš dosť, aj informácie, aj techniku. |
Kimlo
Registrace: 1/2017 Příspěvků: 533 |
Zpět na předchozí stránku | |
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |