Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Astra 28.2 UK beam změna frekvencích na 8PSK

Některé frekvence v UK beamu se mění na 8PSK.

LONDON SKY
Registrace: 1/2018
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Astra 28.2 UK beam změna frekvencích na 8P...

11344 V DVB-S2 8PSK

LONDON SKY

Prosím napište jak vám chodí tato frekvence a na jak velkou parabolu.

LONDON SKY

@LONDON SKY

Brno, 230 cm středová parabola.
Tak teď jsem to proladil a díky za upozornění, protože na přehledu kingofsat jsem si všiml i dalších novinek v okolí. Nejenom na 11344 V a také H (to je pro mne zajímavější - ITV1 HD a ITV3 HD), ale také 11387 H (ITV 1HD a ITV 2HD) a 11387 V (ITV 4HD).

Předtím totiž ty ITV HD byly na frekvencích, blízkých silným signálům evropského svazku, takže u mne vvýjimečně naladitelné někdy kolem vánoc. Nyní v blízkém frekvenčním okolí evropský svazek není a FEC 2/3 je taky lepší situace, než FEC 3/4, na což přešly bohužel před časem stanice BBC.

K úrovním (údaje kvality na přijímači VU+DUO 4K SE - kvůli lepší představě udávám i hodnoty na hranici výpadku):

11344 MHz: Při parabole namířené na pozici Astra 2F byl S/N až 10 dB, při přetočení na Astru 2E spadlo na 8,7 dB, přičemž hranice před rozpadem je cca 6,7-6,8 dB (údaj získán při odjíždění z optimálního azimutu).

11386,5 MHz (v praxi tedy laděno 11387 MHz) při parabole namířené na správnou pozici, tedy Astra 2E:

maximum 8,9 dB
hraniční před rozpadem opět cca 6,7-6,8 dB.

Přeji pěkný den i příjem
:)

DPetr
Registrace: 2/2014

Mockrát děkuji za INFORMACI. ITV HD 1,2,3,4 na to má K140 zatím nestačí, uvidím po změně frekvence až budou mrazy, když tak dám vědět. ITV v SD mi jedou celoročně s max rezervou 2DB nad rozpadem. Co se týká frekvence 11344 v tak ta mi občas kolem 16:00hod asi tak na hodinu šla i když mám satelit namiřen na 28,2E, teď po změně už to nejde škoda.

LONDON SKY

Jak jsem psal tak ITV jede v SD 2DB nad rozpadem měřeno za tohoto počasí, v mrazech max o 0,8DB ještě více. Což považuji za slušný výsledek. Lokalita Pardubice. Frekvence 10936 V nově DVB-S2 8PSK. Prosím jak jste na tom v Brně s 230cm parabolaou na této frekvenci.

LONDON SKY

@LONDON SKY

Nyní ve 22h mám 8,6 dB. Ale v tuto denní dobu je na východ od středu postranního laloku, který v ČR přijímáme (střed laloku je někde na Jihlavsku - tamní nick BBCman má myslím také Kovosatku 140 cm jako Vy) signál nejslabší. Pokud si vzpomenu a podívám se na to zítra například zase odpoledne, jako dnes, bude to znatelně lepší.
S tou 140cm to máte opravdu jen takový DX příjem. I ta má 230cm má v letním období ve večerním čase výpadky při 8PSK a 3/4 FEC. Když bylo FEC na BBC 2/3, byla rezerva o více než 1,5 dB větší. Takže u mne by to chtělo těch 300cm pro celodenní a celoroční příjem (bez deště).
:))

DPetr

@LONDON SKY

10936 V nově DVB-S2 8PSK dnes ve 13h 15 minut S/N cca 9,4 dB,jasné nebe. Teď, když to píši, tak 8,9 dB.

DPetr

Mockrát děkuji za informaci. Na frekvenci 10936 DVB-S2 8PSK K140 už nestačí. Při těchto změnách na frekvencích budu meset sehnat větší parabolu. Prosím kde koupit vaší parabolu 230cm na internetu toho moc není děkuji.

LONDON SKY

Nebo parabolu kolem 2m Ofset, ta by byla ideální. Kde sehnat patabolu slušně kvality a zakolik. Děkuji za za tipy.

LONDON SKY

@LONDON SKY

2m je stále moc malá, já bych do ní nešel. Původně jsem chtěl větší, než těch 230, ale nakonec to bylo buď tahle, nebo nějaká drahá akce s dovozem z ciziny, na to jsem neměl ani peníze, ani odvahu.
Kde koupit - toť otázka. Mně ji sehnala jedna brněnská satelitní firma u jiného prodejce před cca 10 lety, měli 1 kus, už v té době to byl veliký problém. Co vím, tak si to lidi nechají vozit z ciziny nebo byl v Čechách jeden či dva "bazaroví" prodejci. Třeba nějakou vyřazeou profesionální. Googlit. Možná má někdo čerstvější informaci.

DPetr

Hlavne ze kuvikaci kuvikaju o konci sat vysielania a ejhle, UK prechadza na 8psk

sky59
Registrace: 1/2023

Astra 28.2 UK beam změna frekvencích na 8P...

Na jaře jsem koupil třímetrový talíř.Jen jsem k němu musel z vyřazených traverz udělat stativ.Chce to jen číst inzeráty.Hosi, ještě se zeptám když už jsem tady.Jak přijímate kmitočet 12 168? Díky za odpověď.

triumph
Registrace: 4/2010

Nějakou větší parabolu bych měl..inzerát mám u Dávida a na různých forech..tady mi to nechtěli uveřejnit, protože tady byla v nabídce jiná, asi od někoho bližšího redakci..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

@triumph

12168 V nepřijímám nijak. Je v UK beamu. Sousední transpondéry (12148 H a 12188 H - jsou v Evropa beamu, kmitočtově ten 12168 V překrývají a rozdíl v intenzitě signálů je u nás tak markantní, že ani sebepečlivější nastavení skew silný signál z opačné polarizace dostatečně nepotlačí. V UK je pokrytí z UK svazku a evropského svazku srovnatelné, takže jim samozřejmě tento problém nenastává.

Podobnou, ale nikoli stejnou situaci máme na kmitočtu 11024 H,kde zvláště po změně FEC z 2/3 na 3/4 mám příjem jen v zimním období, při pečlivém nastavení skew a azimutu (oboje dělám dálkově).
Sousední transpondér na nižším kmitočtu 10936 V je sice také v UK beamu, ale sousední na vyšší frekvenci 11038 V je v silném evropském beamu.
Dřív to byl větší problém, protože tam jako na jediném transpondéru býval BBC Four. Ten už je naštěstí dostupnější jinde. Zůstává tam BBC News HD, což se dá oželet, neb BBC zprávy pro UK jsou i v určitých hodinách na BBC One. A ještě je tam jinde již nedostupná BBC Alba HD, což mne také tak nebolí a stačí mi pro zajímavost jen občas v zimě...

DPetr

@DPetr

... ale jsou tam rádia BBC ... jinak škoda, že se používá FEC 3/4 ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

@DPetr

TP pod 11024 H je 11012 V, který se nepoužívá od roku 2016..proto mám náznaky signálu BBC na Andrewu jako na jediném TP 2G UK beamu, ostatní bývalé TP ITV byly rušeny z nižší i vyšší frekvence..jinak souhlas..2E pod 11 GHZ bez rušení, tam je na 26E Eshail 2, to samé 11,3 -11,45GHz pro 2F a 2E..frekvence kolem 12 GHz jsou rušeny jak Evropa beamem, tak tam pálí nový Badr 8..přiznejme, naše dvoumetrové antény se s tím bohužel moc nepoperou..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

@DPetr

Díky za reakci na můj dotaz.Ja mám na Prodeline také tři motory a vím že polarizační roviny mohou být různě posunuté i u poměrně blízkých kmitočtů stejné družice.Nedavno např 11068 a 11097.
Jen mne překvapil poměrně hezký kopeček na spektraku u 12129(přijímám) a vykotlaný zub u 12168.

triumph

@triumph

Tak teď jsem se na spektráku podíval na těch 12129V a 12168V a oba kopečky byly stejně velké, žádný vykotlaný zub nemám - ale taky oba jsou pozice A2E. Všiml jsem si už dřív, že Kingofsat má chyby při označování E a F. Pro 12121V udává F, ale podle signálu je, jak píši, taky E. Dokonce jsem oba transpondéry úspěšně naladil, ale ten druhý s 8PSK na hranici rozpadu (a momentálně nejede). Ale to mne nepřekvapuje... 12129V s QPSK, byť s horší FEC, při S/N 6,0 dB stále ještě jde stabilně.

Všem děkuji za podělení se o zkušenosti, také sky59 za obohacení mé slovní zásoby slovenského jazyka za půvabné slovo. Jen mne mate to množné číslo. Ve slovníku je jednotné kuvik, myslel bych, že množné je kuvici nebo kuvikovia. - Kuvikaci je správně množné číslo, nebo nějaká odvozenina, zdrobnělina...? Budu rád za upřesnění, dík, sky59!
Mějte se hezky, kolegové
:)

DPetr

@ivo2001

Ano, ale teď jsem na stránkách BBC našel, že jejich programy je možno poslouchat na internetu, což se o volném sledování BBC iplayeru říci nedá :)

DPetr

@DPetr, @Triumph

Pánové, zajímalo by mne, jak natáčíte dálkově skew? Klidně do SZ podrobněji s odkazy na obrázky, pokud je máte na netu.

DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925

rom2005
Registrace: 9/2009

Mockrát děkuju za informaci. Ještě jedna otázka k UK spot beamu. Vykazuje na Astře 28.2 až 28,5 byť má frekvence stejné parametry tím myslím třeba 8PSK a FEC 3/4 že je silnější signal na družici E, F Nebo G Astra 28.2. UK SPOT BEAM. Děkuji

LONDON SKY

@rom2005

Nehledej v tom žádnou vědu.Na skew používám diseq motor Tesla a otáčím celým konvertorem Invacom Twin.Stejne tak u C pásma.Samotneho mne tam překvapilo jak rychle zvládá otočit z vertikálu na horizontál.U Invacomu byl zajímavý příjem kmitočtu 11097 kdy jsem musel použít krokování.Zadny signál... tři kroky8,7db. .. další tři kroky a nic.

triumph

@Triumph

A motor na skew ovládáš dalším přijímačem? K čemu je ten motor připevněn? A jak je uchyceno LNB k noze motoru?

DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925

rom2005
Registrace: 9/2009

@rom2005

Systém Udělej si sám, materiál ástečně co šuplík dal. Hrdlo LNB je kluzně umístěno v souosých mezikružích, zajištěných proti axiálnímu pohybu. Protože potřebuji řešit jen odchylky několika stupňů (parabola slouží jen pro polohu 28 stupňů), pootáčí se LNB v úchytu pomocí malé páky, kterou pohybuje malá šroubovice, motorek na nízké napětí, zpřevodovaný do pomala. Poloha snímána odporovým snímačem. Tohle i motor pro azimut (a dodělávám ještě další mechanismus pro jemnou korekci elevace) v krabici s relátky u paraboly spojeno s ovladačem u přijímače (zdroje pro motory a ovládací relátka, přepínače funkce a směru pohybů plus ručkový ukazatel polohy - v podstatě měřič odporu polohových snímačů) přes vícežilový kabel (stejně jako koaxy přes 40 m dlouhý).

DPetr

@LONDON SKY

Otázka jednoduchá, odpověď složitější. Tři nyní používané družice na pozicích přibližně 20 stupňů byly vypuštěny postupně. Nejdříve Astra 2F. Pak 2E, která se mi jevila slabší, takže jsem šel z paraboly 150 cm do té současné 230cm. Signál (když jsem měl přesně nastavený skew pro A2F, kde pro mne zajímavý transpondér 11023 byl již tehdy v sousedství silného rušivého signálu) ze všech zájmových stanic z družic E a F v pohofě i v nejkritičtější dobu (kolem letního slunovratu a večer). Ovšem záhy vypuštěna
A2G, kam přemístěno vysílání BBC four HD, BBC news HD aj. z dřívější A2F a signál z A2G se mijevil ještě slabší než z v pořadí druhé vypuštěné A2E. Po nějaké době následovala změna FEC z 2/3 na 3/4 a BBC fourHD byla polovinu roku večer nepřijímatelná.
Až nedávná změna - zrušení vysílání SD v QPSK a šachy s D stanicemi v 8PSK FEC 3/4 na A2E mi přinesla rozumnější příjem základních programů BBC (až na BBC news).
A nyní k dotazu: Tohle vše se týká konkrétně mé lokality. My všichni tady v Čechách na na Moravě přijímáme první postranní lalok, který si můžeme představit (zjednodušeně) jako oblast
mezikruží. Nejsilnější je střed, v přibližně západním a východním směru od tohoto středu intenzita signálu klesá. Každá z těch tří družic má postranní lalok jistě trošku jinde, možná i tvar vysílacího diagramu byl postupně pro ty družice upravován, aby hlavní svazek zbytečně nepřeřazoval oblast britských ostrovů. Takže předpokládal bych, že v různých stanovištích příjmu vás, kolegové, může se jeviti intenzita signálu z diskutovaných družic
při jejich porovnání různě. Pokud se chcete někdo kvůli kvalitě příjmu stěhovat, odhaduji z dřívějších diskusí, že Jihlavsko je optimální, ovšem pásmo optima asi nebude vést přímo na jih a na sever, ale šikmo...
Kdysi jsme dohledávali na netu právě mapky, kde bylo pro tyhle družice naznačeno i kudy vede či povede ono pásmo prvního postranního laloku, možná by stálo za to si to (v angličtině) zkusit zadat do srtýčka G. Ale jak pravím, pokud se nechcete stěhovat, je vám to platné jak mrtvému zimník a pokud vám něco v současnosti trochu jde, můžete se snažit jen o získání co největší paraboly a případně o možnost jemného dostavení. V zimním období se dá nastavit kompromisní azimut, v letním ale ne. A pozor, teplota nehraje takovou roli, rozhodně pokud není LNB rozpálen na sluníčku (a ještě navíc černý). Po mnoha letech sledování je jasné, že při jasném počasí a stejné teplotě, která může nastat jak v zimě,(pokrač)

DPetr
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra