Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T dvojče, Anténa Emme Esse 2160KITL

Mám dotaz/prosbu ke zmíněné dvojici antén, kit není již v prodeji. Mám antény a zajímá mě pouze skutečná rozteč ráhna obou antén. Dle informací a výpočtu z délky vlny je to cca 80cm, dokumentaci k výrobku jsem nikde nenašel. Děkuji za info (pokud to není výrobní tajemství).

Warpik
Registrace: 9/2016
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T dvojče, Anténa Emme Esse 2160KITL

V dobe terestriálnych antén, keď som o satelitnom príjme vedel len z literatúry som vypočítaval vzdialenosť antén od seba vždy podla dĺžky vlny... No vypočítanú rozteč som bral len ako orietnačnú a skutočnú som doladil vyrobeným posuvným držiakom, napr. z do seba zasúvaných trubiek patričných rozmerov... V prípade nutnosti použiť pevnejšiu/hrubostennú trubku sa závit pre zaisťovacie skrutky narezal priamo do trubky,pri tenkostennej sa navarili dve matky... Podobný držiak sa dá vyrobiť aj pre viacčlenné anténne sústavy... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

@Warpik

Rozteč antén je podle originálu 675 mm, délka koaxiálů ke slučovači 2 x 3 m.

mediator12
Registrace: 12/2015

@mediator12

díky za info

Warpik

@Warpik

Pokud to ovšem máš pro příjem našich programů, tak doporučuji cca těch 80cm. Dělal jsem takhle kosočtverečné čtyřče z LPéček. Jde o to, že naše programy jsou na nižších kanálech. Téměř komplet je to IV TV pásmo. Takže je lepší ladit dolů.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

Je to tak, u plánu této dvojice budu začínat na K21 a končit na K45.

Warpik

@Warpik

Otázka je, k čemu konkrétně má anténní soustava sloužit. Podle toho se volí vhodná rozteč. Jinak vypadá VD na K21 a jinak na K45, jinak v H pol a jinak ve V pol, menší rozteč je míň zisku, ale méně postranních laloků, vetší rozteč trošku víc zisku, užší VD, ale velké postranní laloky kolem 10 dB. Těch cca 80 cm jak píše Enik, je takový "univerzální" kompromis pro logpery podobného typu. Prakticky k žádné komerčně dostupné anténě nejsou k mání vyzařovací diagramy, takže stejně je ideální mít možnost na místě měnit rozteč a tak se maximálně přizpůsobit konkrétním podmínkám v konkrétním místě.
Další a delší kapitola je užití ant. soustav k potlačení nežádoucích signálů.

Xmux
Registrace: 11/2009

@Warpik za 5 minut

Jestli Tě to pomůže:
https://www.privatnitechnik.cz/inpage/antenni-ctyrce-pro-dalkovy-prijem/

MMorous
Registrace: 10/2019

@Warpik

Tak co pane, už to maká ?

MMorous

@MMorous

Ještě jsem neměl čas, příprava, patrně příští týden. Jedu zatím na jednu a chytil jsem poláky na K24 (Snezne Kotly), trochu kolísá ale drží, ostatní MUXy teprve zkusím.

Warpik

@Warpik

Já bych šel rovnou do čtyřče, s logárama ale nemám zkušenost, dělal jsem to kdysi na 4x plzeňský síto. Ale na dvoulinky 300, sfázoval a teprve potom přizpůsobení koax. Ale to už je pár desetiletí. Všude je útlum, je třeba si pohrát.

MMorous

Warpik

To chystáš na stávající anténu LP uz delší dobu nebo až teď si zachytil signál. Teď jsou trochu lepší příjmový podmínky. Taky mi to chodilo občas v tuto dobu a během zimních měsíců, když byli mimořádný příjmový podmínky. Příjem SZ Čechy Chomutovsko. Asi to zase zkusím tu k24. Mám ještě nějaký věci, když to šlo v dvb-t.

HYPER
Registrace: 11/2010

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra