Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Linuxové přijímače

Dreambox 900 a pravidelné výpadky signálu

Mám (docela dlouho) 80 cm satelitní parabolu, na ní pravděpodobně Inverto twin monoblok LNB na Astra 19 a Astra 23 a přijímač Dreambox 900 s triple tunerem (2x DVB-S2, 1x DVB-T2), fungovalo to roky. Teď se mi začalo dít to, že na některých kanálech (třeba ČT) se mi ukazuje, že selhalo ladění, obraz jede, ale má časté chvilkové výpadky, sem tam kostičky, vypadne zvuk atd.

Kabely a konektory jsem zkontroloval/podotahoval a problém nevidím. Signal meter (aplikace na telefonu, která se připojí na ten Dreambox) mi ukazuje SNR 92-95%, 15 dB, ale je tam jasně vidět, že chvílemi (tj každých 5-10 sekund) jsou v tom signálu výpadky - spadne občas na cca 0,5 vteřiny na nulu. Na těch ČT kanálech asi na všech, na jiných kanálech jak kde - některé kanály jedou úplně v pohodě bez výpadků, některé nenaladím vůbec.

Nechci myslet na to, že chcípá ten Dreambox, tak jsem koupil jiný twin LNB (nějaký Mascom), ale chová se to stejně (tedy po tom, co jsem prohodil v nastavení Diseqc A/B, ačkoliv podle popisu to měly mít ty LNB oba stejně).

Vypnout a restartovat Dreambox jsem samozřejmě zkoušel několikrát.

Setkal se s tím někdo? Další pokus bude jiný zdroj k Dreamboxu, ale když nezabere ani to, tak bych už pak radši šel najisto (než budu kupovat nový modul triple tuneru).

hajek67
Registrace: 6/2024
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Dreambox 900 a pravidelné výpadky signálu

Skylink pred par dny provedl velike zmeny v parametrech a preladovani. Chce to znovu vse proskenovat a pak restartovat Dream.

DM 920UHD, DM 7020HD, DM 7020s, SG 2100

Josef35
Registrace: 8/2012

@Josef35

To udělat asi můžu (i když tedy mám strach, že budu muset znova ručně házet kanály do seznamu), ale jak by přeladění mohlo udělat pravidelné výpadky signálu po těch cca 10 sekundách? Zvolím třeba ČT1, ukáže se mi obraz s hláškou "Ladění selhalo", kanál jede, ale každou chvilku zakostičkuje a a na tu chvilku vypadne zvuk. Rád bych pochopil, co se kde vlastně děje.

hajek67

@hajek67

Robi to len na 12344H ?

TBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W

EnoSat
Registrace: 1/2006

@EnoSat

Teď u toho nejsem, ale na 90% je to tak, když se dívám, na kterém kmitočtu co jede, že na 12344H se to chová popsaným způsobem (výpadky), ale třeba minimálně některé programy (co si opamatuju) z 11934V nejdou vůbec (tma a "ladění selhalo").
Problém s H/V jsem laicky tipnul jako první, proto (opět laicky) ta výměna LNB (která nepomohla).

hajek67

11934V zmenilo SR
12344H by mohol rusit mobil

TBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W

EnoSat
Registrace: 1/2006

@hajek67 - doslo u Skylinku k vyraznym zmenam, pokud jste neproskenoval aby si box ulozil nove parametry necekejte ze to pujde. Proskenujte jeden cely satelit 23.5. Novy TV seznam se znovu vytvaret nemusi, box si jen upravi - aktualizuje parametry. Dulezity je ale restart po proskenovani aby to fungovalo jak ma. Po zmenach Skylinku se mi to na nekterych programech chovalo podobne a pomohlo tohle co pisu. Vic jsem nic neresil, po proladeni a restartu vse ok. Seznam stanic se stejnym nazvem si box upravil sam, nic jsem nepredelaval ani neserazoval.

Josef35

Už mám vytisklé ty změněné parametry, zkusím zítra přeladit, jestli to zabere.
Do toho Dreamu by se měl dát nějak nahrát soubor s aktuálními parametry kanálů/programů těch družic, nebo se pletu? Mám pocit, že jsem to kdysi kdesi zahlédl nebo dokonce i nahrál, ale nemohl jsem to teď nikde najít.

hajek67

@Josef35

Super, vyzkouším, díky :-)

hajek67

I po vymene lnb je vhodne vse proskenovat znova. Zadny kus neni stejny a mirne se parametry muzou po naladeni lisit a pak vznikaji problemy.

Josef35

@Josef35

Ten LNB jsem dal zpátky původní, když ta výměna nepomohla - Inverto měl podle toho Signal metru lepší parametry. Ale stejně to nechápu - měl jsem za to, že přijímač do LNB posílá jen to přepnutí H/V a z LNB si bere signál. Co ještě tedy spolu prosím přijímač a LNB dělají? Ten signál z LNB není vždycky stejný (když si odmyslím sílu signálu, šum atd)? Můžou se (vlastně kus od kusu) lišit nějaké kmitočty nebo cokoliv jiného, co si pak ještě přijímač pro konkrétní kanály dolaďuje?

hajek67

Neptej se, co spolu ti dva "dělaj", prostě to přelaď a hotovo...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@tukan

Však to udělám, až se k tomu přijímači dostanu. Jen mně obecně irituje, když musím něco udělat, a nevím proč.

hajek67

@hajek67

Nick tukan, keď videl tvoju otázku ohľadne konvertora, správne vyhodnotil tvoje znalosti zo satelitnej techniky, a preto ti napísal „Neptej se, co spolu ti dva "dělaj", prostě to přelaď a hotovo...“. Tak sa rýchlejšie dostaneš k vyriešeniu tvojho problému.
Ja ti napíšem odpoveď na tvoju otázku.
LNB konvertor slúži na to, aby prijatý signál z parabolickej družice zosilnil, zároveň previedol na nižšiu frekvenciu a následne ho cez koaxiálny kábel previedol do satelitného prijímača, v ktorom je ešte demodulovaný a spracovaný. Tento proces konverzie je nevyhnutný z jednoduchého dôvodu. Pri nekonvertovanom signáli by ste museli použiť drahší kábel. Signál konvertovaný môže byť privedený aj cez obyčajný a najmä lacnejší koaxiálny kábel.
Aby som tú odpoveď nemusel vymýšľať a správne formulovať, tak som to opísal zo stránky www.spotrebitelskytest.sk/lnb-konvertory.

RudoM
Registrace: 5/2020

Přeladěno a fakt to bylo v tom, díky všem. Takto se při nějakých změných na Skylinku nikdy nechovalo, takže tahle varianta mě vůbec nenapadla. Moje blbost.

hajek67

@RudoM

Tohle jaksi vím a odpověď na mou otázku to není.
Ale taky není potřeba to tady dál řešit.

hajek67

hajek67

řešilo se to tu i v jiných diskusich ohledně toho přeladění a ručního proladění TP Skylinku u linuxových přijímaču. Stačilo se podívat i tam a hned by si taky věděl co a jak.

HYPER
Registrace: 11/2010

@HYPER

Tak jasně, že kdybych hledal "jak přeladit Skylink", tak to najdu. Akorát že to chování pro mne na přeladění Skylinku vůbec neukazovalo. Přeladění Skylinku jsem zažil už několikrát a chovalo se to úplně jinak.

hajek67

Mně se stalo u DM900, že přestaly jít programy DVB-T2. Zkusil jsem v nastavení prohodit tunery a opět to jede, uvidíme na jak dlouho ..... ( DVB-S má vzadu každý tuner svůj vstupní konektor, kdybys to prohazoval )

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

Taky Triple tuner

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

hajek67

Ani se nedivím, že každý zareaguje nějak, když to nešlo najednou standartně po nějaké změně parametru a nesetkal se s tím, začne pak hledat příčinu proč to najednou nejde. Hlavně že se ti to nakonec povedlo a je vše zase ok.

HYPER
Registrace: 11/2010

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra