![]() |
|
8 mm film digiPřed čase mi řada z vás poradila jak na digi film a doufám, že se poučili i mnozí další. Já si vybral Avidemux a spokojeně si upravil film, ale nejde mi uložit. Asi to záleží na zvolení Videovýstup(Copy, FFV1, FLV1 ... atd) a Výstupní formát (AVI Muxer, Dummy Muxer, FLV Muxew ...atd).Nepřišel jsem ale asi na tu správnou kombinaci a nechce se mi upravený film uložit! Možná stačí jen trknout! Dík! |
votrubovi
Registrace: 11/2015 Příspěvků: 28 |
![]() |
|
RE: 8 mm film digiV jakém formátu máš digitalizovaný film? Jaký je datový tok? Doporučil bych mpeg4AVC(x264), nastavení Průměrný datový tok, zde zadat hodnotu aspoň jako u zdroje. Výstupní formát nastavit na mkv. |
torny
Registrace: 3/2018 Příspěvků: 617 |
![]() |
|
@votruboviVýstupní formát: osobně volím formát Mpeg TS Muxer (ff), pak Uložit ( třeba přes ikonu diskety - druhá zleva, první je ikona otevřené složky, přes kterou se hledá video k úpravě.Po klepnutí na "uložit" se nabídne kam, pjmenování atd, přípona je u takto zvoleného kontejneru .ts (transport stream. Ve stejném kontejneru se vysílá ( a na satelitních přijímačích ukládá při nahrávání ) televize. U některého z kontejnerů jsem kdysi narazil na problém, že nešlo uložit dohromady některé různé zvukové formáty, jak se právě může vyskytnout i při vysílání. Avidemux může uložit či překódovat až čtyři zvukové stopy. Co se kodeku týče, používám MPEG4 AVC(x264), datový tok u fullHD od 3000kbps nahoru ( mimochodem, variabilní, ve špičce je mnohem větší ) ale je potřeba zvolit dvojí průchod. První průchod nechávám zrychlený. Pokud je zdrojové video prokládané, zásadně opět dám kódovat do prokládaného ( v nastavení x264 je to na kartě snímek, kde se zatrhne interlaced, pokud prokládaně. Progresivní videa ( tj. i z pozemní DVB-T2 ) když komprimuji, tak opět jak byl zdroj - tedy pogresivně ( nezaškrtnuté políčko "prokládání ). Pokud nechci komprimovat, ale jen ostřihnout, volím ve video výstupu ( a analogicky dle potřeby v audio výstupu volbu copy). Jsou dva způsoby ostřihávání. Pokud film neobsahuje reklamy, stačí na jeho začátku najít klíčový snímek (I frame), označit začátek tlačítkem A, pak označit konec filmu na libovolném snímku a kliknout na B. Při konečném exportu se uloží jen označený úsek mezi A a B. Pokud chci vystřihnout reklamy, postupuji takto: Najdu začátek filmu, musí být I frame, označím jako B ( A je automaticky úplně na začátku záznamu. Takto označený nežádoucí úsek odstraním tlačítkem DELETE na klávesnici ( u MACu šipkou mazání vlevo ). Pak najdu první snímek reklamy, protože před ním bude poslední snímek první části filmu, může být libovolný. Označím A. pak najdu konec reklamy a šipkami pro pohyb mezi I snímky najdu první I snímek následující části filmu, označím B. Většinou je tam taková změna obrazového obsahu, že to bývá I snímek. Zase tedy mám mezi body A a B nežádoucí část a DELETE vymažu. Mimochodem - je možno zracovávat i více souborů ( stejného formátu ) - po "natažení" prvního si najdeme v záložce Soubor pokyn Připojit a můžeme "natáhnout k již existujícímu klipu další. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 440 |
![]() |
|
RE: 8 mm film digiPo zkušenosti s probíráním fotoalba po prarodičích bych doporučil, když už máte své rodinné filmy digitalizované, přidat titulkouvou stopu s popisem osob a lokací. Je možná romantická představa, že za 50 let potomci budou schopni film spustit, ale přece jen... |
torny
![]() |
|
@tornyJe otázka, zda "votrubovi" toto vlákno ještě sledují. Já nad svým příspěvkem ztratil poměrně hodně času, ale když se člověk nedočká ani "děkuji", tak mi to bere chuť příště tomu opět ten čas například pro tyto tazatele věnovat. |
DPetr
![]() |
|
@DPetrTady bych je v poděkování rád zastoupil. Měl jsem problémy s prokládáním při převodu z videokazet, kdy se mi trhaly hrany. Tu možnost zatržení políčka jsem přehlédl. |
torny
![]() |
|
@DPetrMilý Petře, děkuji ti za vše, co jsi napsal a po pravdě jsem to jednou přečetl a jak vidíš, je to od začátku vlákna 22.5.24 do dneška jeden měsíc. Já jsem v tomto čase, věř mi, neměl na digi 8 mm ani jedno pomyšlení. Je mi 82 let a tak to bude asi i nadále a kdy se k tomu zase dostanu nevím ( rád bych ). Chápu tvoje roztrpčení a jestli se mi moje snažení podaří, pochlubím se a tobě vyjádřím vděk a díky |
votrubovi
Registrace: 11/2015 Příspěvků: 28 |
![]() |
|
@votrubovi![]() Tož přeji stálé zdraví a ať se dílo daří! |
DPetr
![]() |
|
@votrubovi82 let, to můžete mít cenné záběry z některých lokací, které se velmi změnily a místní třeba ani nevědí, že byly takto zdokumentovány. Velmi bych se přimlouval, aspoň k filmům sepsat komentáře, kdo, kde, kdy. Nedávno jsem na serveru Karl Höfkes Filmarchiv po vyhledání hesla Teplitz narazil na příjezd olympijského ohně 1936 do Teplic. Nikdy předtím jsem neviděl ani fotky. Hodně zdraví přeji. |
torny
![]() |
|
@torny,votruboviNapadá mě ještě jedna drobnost: někdy se potkáte s filmem, který má nasekanou perforaci. Já se s tím setkal u jednoho 16mm filmu ( němého ) který stará promítačka hodně zmasakrovala,ale může tomu tak být samozřejmě i u osmiček. - Promítačka mi umožňuje projekci se zpětným chodem. Tak jsem to nasnímal pozpátku - drapáky zabíraly na opačné hrany perforačních otvorů, ty byly nepoškozené. V AVIDEMUXu pak je mezi filtry i možnost film uložit pozpátku, tedy v našem případě správně od začátku. |
DPetr
![]() |
|
@DPetrKde se to prosím nastavuje? Nemůžu to najít, kdysi jsem dělal klip pozpátku a využil jsem službu na internetu.Ještě, jdou nějak udělat k videu z telefonu na výšku ty rozostřené pruhy po stranách, které následují motiv z videa? Umím to jen staticky, rozostřenou fotku. |
torny
![]() |
|
@tornyVelice se omlouvám, jak vpodstatě vše dělám v AVIDEMUXu, tohle tam opravdu není, díval jsem se i do relativně čerstvé verze 2.7.8.Našel jsem si poznámky a tam jsem se dočetl, že jsem to obrácení udělal před několika lety v Cyberlinku (jak je nad časovou osou řada záložek - od rozdělit,změnit atd, je tam i výkonné nástroje a v nich možnost zatrhnout "inverzní video"). Cyberlink 11 je ovšem placený, ale určitě by tato možnost měla být i v nějaké free střižně. Zkusím se časem mrknout a když něco najdu, zmíním se. Narazil jsem kdysi i na nějaký jednoduchý freeware prográmek, který to umožňoval. Co se týká toho rozmlžení po stranách, tak to v A.muxu asi nejde, jde tam jen oříznout černými pruhy, co překáží. Osobně tento problém nemám, pokud bych musel použít video na výšku ( naprsto nechápu, jak tak někdo může točit, oči máme vedle sebe a přirozené zorné pole je do šířky, na všem jiném než na mobilu je pak větší část plochy monitoru/televize nevyužita a mám zírat na nějakou svislou nudli. Teď mi někdo hrdě posílal záběry z nějakého sokolského sletu, dlouhý průvod točený telefonem na výšku je věc, kterou mi hlava fakt nebere. Osobně mě vyfikulace, kdy je takový záběr doplňován nějakým rozmazáním nebo roztažením ruší, když už bych z dokumentárních důvodů musel svislou nudli do filmu začlenit,tak zachovám formát a po stranách nechám černou. Stějně jako zdroje 4:3 nebudu pro zobrazovadlo formátu 16:9 doplňovat nějakými efekty. Největší zhůvěřilostí v dokumentech je roztažení takového klipu do šířky... |
DPetr
![]() |
|
@DPetrJo, 4:3 bych taky nedoplňoval. Ale loni jsem sestavoval film z různých zdrojů, mimo kamery i z telefonů a bohužel některé záběry byly i "klíčovou dírkou" na výšku. Tam už mi černé pruhy připadaly moc široké, tak jsem si ze snímku z pozadí udělal rozostřené fotky, přidal je jako "logo" zprava a zleva k filmu. Pak změna 30sn/sec na PAL, sjednotit formát a kodek, spojit klipy...Avidemux je na tyhle věci dobrý a pohodlný. |
torny
![]() |
|
![]() |