Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Nové DAB signály z Rakouska

Náhodou jsem narazil na signály 5C a 10B, které by měly přicházet z nových síti v Rakousku. Naladilo se mi dvakrát PRBS1 a PRBS2. Bohužel žádný zvuk to nevydává. Zajímavé také je, že kvalita u 5C skáče po vteřině mezi 0 a 97%. U 10B skáče mezi 0 a 75%.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

Omar3

Třeba to jede v jiném zvukovém formátu než umí tvé zařízení. Muže to být i nedostatečne kvalitním signálem, už to lítání by to mohlo naznačovat. Na čem to prijimas?

HYPER
Registrace: 11/2010

RE: Nové DAB signály z Rakouska

Zatím se jedná jen o nepravidelné testy. Oficiální vysílání začne 21.6. Více podrobností včetně nabídky plánovaných stanic lze dohledat jinde.

stapa
Registrace: 9/2006

DAB+ testy z AT

Ja to planujem zajtra vyskusat, 5D chytam v pohode, som zvedavy ci mi najde nejaky signal na 5C a 10B.. Verim, ze ked to pustia ofiko z Kahlenbergu tak budem mat signal ok, teda pocuvatelny..
Na to ze byvam v BA okolie Trnavskeho Myta, povazujem za zazrak ze mi 5D ide.. 11C by potrebovalo kustik lepsi signal a aj ten by som naladil, ale je to tesne pod hranicou / na hranici..

Mopky
Registrace: 11/2009

@Mopky

Přes víkend netestují.

stapa

Ano, přes víkend testy neprobíhají.
Nové regionální sítě: Jauerling a Vídeň 10B, Lichtenberg 12A
Nová celoploška: Jauerling a Vídeň 5C, Lichtenberg 8B

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

DAB+ testy

Ahojte. Dakujem za info, no je to prvykrat co som chcel a mam moznost testovat.. a nevedel som ze cez vikend to je off. Tak skusim cez tyzden..

Mopky2
Registrace: 10/2015

@omar3

Díky za zajímavý tip na lov. Vyzkouším, minimálně kanál 5C by se za příhodných podmínek mohl alespoň občas načíst (nesmí tou dobou být ale dobré podmínky pro Łódź na témže kanále).

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

@AlesHavel

5C Lódž sa mi objavuje teraz na Kysuciach pri zlepšených podmienkach skôr v horizontále,prv to bolo vertikálne.

juro1970

@juro1970

Koncem minulého roku byla v horizontálu spuštěná lokalita Łódź/Zygry s vyšším výkonem a lepším pokrytím na jih než dosavadní Łódź/Komin s vertikální polarizací.

stapa

@juro1970

Jj, taky to tak mám. Dneska ráno jsem to doma zkusil (5D tou dobou na stupnici mělo 7/16), ale na 5C nebylo nic, sem tam problikla jedna čárka, což mohlo být ledasco.

AlesHavel

I když by se neměli vzájemně rušit kanál 5C a 5D u DAB, přesto mě napadá příliš velký rozdíl v síle signálu na jednotlivých kanálech by mohl toto problikávání způsobovat? Záležet bude taky na výkonu a pokrytí území obou DAB multiplexu. Pricin muže být i více, jak zde bylo naznačeno.

HYPER

Hyper

Ohledně toho problikávání na sousedních kanálech DAB(1,7MHz), pokud ti problikává bargraf, který bere data za demodulátorem (BER), tak určitě ne. Pokud je to bargraf beroucí signál před demodulátorem, pak to možné je, především u přijímače s menší selektivitou. Jinak ze zkušenosti, kvalitní DAB receivery nemají problém s rozdílem úrovní na sousedních kanálech i 40dB.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

@HYPER

Ne, to byl jednoznačně užitečný signál nějakého jiného multiplexu, akorát byl tak slabý, že to nestačilo na načtení. Na kanále 5C se mi zejména ráno nepravidelně objevuje Łódź, výjimečně (tropo, inverze) i DR Deutschland. Mohl to ale být i onen test z AT. Yamaha t-d500 má velkou selektivitu, bez problémů zvládá DXy na kanále 12C vedle silného 12D. Navíc, v mé lokalitě i kanál 5D spadá do DX, rozhodně nehraje každé ráno nebo večer.

AlesHavel

Varos107 a AlešHavel

Pánové díky za vyčerpávající odpověď ohledně příjmu DAB. Uvažuju o koupi stereo recieveru Denon DRA-800 H případně 900 H nebo samostatného tuneru Onkyo pro příjem FM a DAB pásma. Aleši ta Yamaha t-d500 už asi k mání v nabídce nebude, je to starší model nebo současný rady? Podívám se.

HYPER

@AlesHavel

V podstatě podobná situace je u mne. Příjmové podmínky jsou aktuálně velmi nepříznivé. Ze severu bývají spolehlivým DX indikátorem 10D Kielce, které teď nedají ani čárku a z jihu rakouský 5D ukazuje občas nějaký minimální nestabilní signál. Nicméně při nedávném solidním dopoledním tropu v pátek 12.4. se mi načetl dokonce i test na kanálu 10B a to jsem si myslel, že nemá šanci prolézt přes blízké Katowice. 5C dosahoval podobné úrovně jako 5D.

stapa

AlešHavel

Tak jsem to odhadl dobře, že se jedná o starší typ Hifi tuneru, u nás už není v nabídce od Yamahy. Kdysi jsem po nem pokukoval na stránkách, stal kolem 7,5 tisíce. Dnes se to většinou začalo montovat do stereo nebo AV recieveru. Jinak díky za typ. Ještě se dají sehnat jiné značky. Díval jsem se třeba na Rotel, nebo i na značku Hama, je to kombinace s internetovou nabídkou, bluetooth v ceně kolem 6 tisíc. V technické dokumentaci jsem ale nenašel hodnoty dat pro FM a DAB tuner, jen kolik to má paměti předvoleb. 30 pro obě pásma. Onkyo je v ceně od 10 tis do 20 tisíc podle typu. Ta levnější verze 4030 je také starší model, vyráběl se v době co ta Yamaha, ale asi se dá ještě sehnat. Onkyo dělal také kvalitní AM/FM Hifi tunery. Ten dražší model 62.. stribrny v kombinaci s internetem,bluetouth by neměl být problem asi taky je ještě sehnat na jednom webu, je to na objednavku, ale skoro dvacku se mě za to nechce dávat jen za jeden komponent. Mám starší retro kombo reciever JVC hliníkový přední panel, tak bych to chtěl mít ve stejnem odstinu s těma novejsima doplkama komponentu, aby to nevypadalo blbě v sestavě. Chtěl bych to ještě doplnit novým CD přehrávačem v ceně do deseti tisíc, ten co mám už je dědek 30letej od Technicse, navíc v tmavý barvě, ale ještě celkem obstojně maká na to, že má lejzr už dávno po životnosti hodin, mechanika je od Philips. MP3 to sice neumí, ale přehraje to vypálený CD-R a RW. Snad se mě to podaří dát dohromady, přinejhorším vezmu ten stereo reciever od Denonu a propojim to s JVC. Bude tam sice navíc zesilovač, tak to vyřeším do budoucna ještě jedním párem beden a aspoň múzu porovnat kvalitu zvuku obou komponemtu Denon a JVC. :)))

HYPER

@stapa - Škoda, toho 12.4. jsem dopoledne stejně nemohl, tak mi to tropo uteklo. Na 5D mám poslední dobou celkem stabilně "jen" 2 čárky, spíše výjimečně se mi přes den signál ztratí úplně. Když hraje, tak spíše ráno než večer, a to tak cca do 9-10 dopoledne. Trošku jsem optimalizoval umístění antény a našel společné signálové maximum pro 5B (5-8/16), 5D (2-8/16), 10C (4-10/16) a 12A (7-11/16). 7B, 7D, 11A, 11C a 12D jdou naplno, skoro každé ráno/večer jde alespoň načíst Kalisz 11B. Příjem 10B byl problematický a hrál pouze na úkor ostatních multiplexů, a to ještě ne pořádně, tak jsem se ho vzdal a mám tam jen 2/16. Pouze za výjimečných podmínek se načtou či dokonce přemažou existující i další muxy na 5B (PR), 5C (Łódź, DR Deu), 5D (Antenne DE), 7A (RTI), 7C (Color DAB), 8A (Teleko)), 10B (Teleko), 10D (Kielce), 12B (Wroclaw), 12C (někdy ČRo, někdy DABCOM) a další německé (8B, 9A, 11D a pod.)

@HYPER - Ano, je to již starší kousek, koupil jsem ji za cenu kolem 8k téměř před deseti lety. Tehdy hlavně kvůli pochvalným recenzím z hlediska citlivosti tuneru, a ta je skutečně výborná. Po pár letech provozu mi v ní odešla zdrojová část displeje (usměrňovací dioda, Zenerka 5V1 a elyt 1mF/16V), po výměně funguje dobře dodnes. Myslím, že z druhé ruky se dá sehnat i teď. Chce to trpělivost a trochu onoho štěstí.
Po Onkyu jsem kdysi také pokukoval, vadil mi ovšem ale jen jeden společný vstupní konektor DAB/FM. Na Hamy jsem zase neslyšel až tolik chvály se citlivosti tuneru týče, a tak padla volba na Yamahu. Hama ale zase umí slideshow. Prostě, i dnes je těžké najít kvalitní DAB receiver, který by byl nadupaný ve všech ohledech. Možná i TechniSat DIGITRADIO 143 nevypadá špatně...

AlesHavel

AlesHavel

Jj, máš pravdu, ta Yamaha má zvlášť vstup pro FM a DAB, což se dnes nevidí u Hifi tuneru nebo recieveru stereo či AV, ve většině je to už společný vstup pro obě pasma s F koncovkou. Takže hybrid. Ten Hama tuner to beru jako nouzovku, spíš s tím nepočítám. Pokusim se sehnat po bazaru nebo se poptam známých jestli o někom nevědí. Sice je to v titan odstínu, ale nemuselo by to zas tak vadit. Díky za doplnění informací.

HYPER

@AlesHavel

DAB s FM sloučíš téměř bezeztrátově, takže z tohodle hlediska jeden vstup do přístroje nevadí, spíš je otázka, jak kvalitně je to rozbočené uvnitř přístroje.

Xmux

Xmux

U Technisatů je to rozbočení katastrofální.

Varos107

A jde to nějak upravit,aby to bylo lepší?

Fikusak
Registrace: 7/2007

@Fikusak

Upravit co? jako to rozbočení uvnitř přijímače?

Xmux

Fikusak

Záleží na přístrojové desce, jak je navržena pro jednotlivé součástky a vstupy. Pokud píše Varos že je to katastrofální, tak to nejspíš nejde a výrobce se s tím moc nemazlil.

HYPER

Známý má nějaký DAB+ Technisat a naskenuje mu to jen 60 stanic. Je tohle normální?

Standa2
Registrace: 5/2005

@Standa2

Záleží, co si kdo představuje pod pojmem normální. Kolik multiplexů je s požadovanou dostatečnou signálovou úrovní na vstupu toho daného tuneru, tolik se jich naladí. Někde ve sklepě v "zapadákově" s teleskopem, se taky nenaladí třeba nic :-) Mimochodem, 60 stanic je vzhledem k současnému stavu v ČR relativně hodně :-) Takže co je normální?? V Praze s anténou na střeše to "normální" není, jinde je to úspěch :-)

Xmux
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra