![]() |
|
dvb-t anténa ve vertikáluProsím o radu zkušenější kolegy-antenáře, u rodičů na Slovensku odešla dlouhá colorka a potřebuji tam nějakou novou alternativu. Umístění - asi 50 km za Bratislavou, okolí Dunajský Středy, vysílač Kamzík, krásná rovina, kanály 27, 44 a 56 ve vertikálu. Možnosti ke kterým jsem přišel svým amatérským pohledem jsou: husté síto od Vaten, popř. nějaký xmux, zesilovač bych tam nejraději nedával, délka kabelu asi 10m, přístroj dreambox 525 combo. Dík za reakceDm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 158 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluV Dunajskej Strede by mala v pohode postačovať smerová yagi anténa. Je tam v podstate priama viditeľnosť na Kamzík, aj keď vzdialenosť od vysielača je väčšia - nejedná sa o miestny vysielač. Samozrejme druhou možnosťou je otočiť tú yagi anténu na vysielač Zobor. Tu by nemali byť tiež problémy s príjmom signálu.![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 013 |
![]() |
|
@tukanCo je na 56k? https://www.parabola.cz/vysilace/sk/tx-1/ |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 014 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluZ Kamzíka ide k39mux1, k37mux2, k44mux3 a k27mux4. Všetky rovnakým výkonom. Teoreticky, ale tompochybujem, by možno ešte bolo miestny mix k26 a k32. Ale tam pečie len 3,5kw rešpekt 1kw takže asi ani nie. |
Walter
Registrace: 1/2008 Příspěvků: 166 |
![]() |
|
@tukanpřemýšlím, kam může "odejít" taková dlouhá colorka?![]() jestli ti upadly nějaké prvky a pod... na tvém místě bych ji spravil, třeba i předělal na krátkou verzi s uchycením za zadek (necháš prvních 11 direktorů) a bude to fungovat líp než většina dnešních krámů... a ještě budeš ekolog.. ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 381 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluPouži polske sito![]() ![]() |
jopo166
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 1 780 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluDelší LP logaro by mělo taky vpohode stačit na příjem z Kamzíka. Emme Esse 45uc nebo Fraccaro 45. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 631 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluTo radšej to fraccaro |
jopo166
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluDiky za reakce, 56 kanál by měl být multiplex 2, kde vysílá jojka. Problém je, že na opravu nemám čas, když tam přijedu, tak dělám všechno možné kolem mámy, už je nepohyblivá, úklid, nákupy atd. Colorka je uprostřed ohlá, nemá daleko ke zlomení. Raději zaplatím novou a bude to jistota, nemůžu si dovolit to "nespravit", jsem tam jenom 2 dny, víc si nemůžu dovolit. Další problém je, že anténa je jenom ve 2m výšce na trubce a ještě k tomu mezi baráky, v každém případě děkuji všem.Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
![]() |
|
@jopo166Důvod ? Zisk je ve vetšině pásma vyšší u 45UC, strmost LTE filtru rovněž.Cena zhruba stejná.https://webshare.cz/#/file/M7oIiB2W6r/2148uc-datasheet-specs-pdf |
RAFI007
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluStej 45UC vypadavaju prvky |
jopo166
![]() |
|
@tukanVzhledem k poloze a terénnímu profilu ti tam bude hrát "cokoli" s délkou kolem jednoho metru. Takže ti spíš půjde o dlouhodobou spolehlivost. Na vertikální polarizaci bych logpery moc nedoporučil, teče do toho kudy může :-) Slušně spracovanej "užší" výběr máš tady: https://dvbtech.cz/2024/01/02/srovnavaci-test-televiznich-anten-dvb-t2/UC45 má na některých frekvencích problémy a taky je to co kus to originál, někdy z toho vypadávají prvky už při rozbalení. Ale co bys od toho očekával, když při velkoodběru z fabriky je cena 170 Kč/ks. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 404 |
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluDobré řešení je velká síťovka,přijme vše i z větší dálky. |
dulin
Registrace: 1/2013 Příspěvků: 1 089 |
![]() |
|
@jopo166Jo, jo, jopo, je to čím dál větší šrot. Dobrý je to do K38, pak už je to těžce podprůměrný. První to "odhalili" jihočeši, páč jim na to K39 Kleť nehraje :-) |
Xmux
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluJeště jednou děkuji za pomoc a zorientování, měl jsem staré info /k.56/, v užším výběru zůstala Vaten vt20, xmux 20Y a husté síto. Možná bych tam dal ještě předzosilovač, ale musí být na 5V napájen z receivru. Nesmějte se, máma na noc vypíná úplně všechno včetně adaptérů a pak to zapomene ráno zapnout a telefonuje, že nic nefunguje. Je to horší než s malým děckem. Takže bez adaptérů do zásuvky, tuším že je to hovadina, ale stejně, nemáte nějaký dobrý tip?Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
![]() |
|
RE: dvb-t anténa ve vertikáluChlapi díky za upozornění s kvalitou spracovani antény Emme Esse. Netusil jsem, že se najdou zmetky po výstupní kontrole ze zavodu. Ani bych se nedivil pri dnesni migraci uprchlíku a nabírání levné pracovní síly, že to tak občas dopadá. Mám na baráku ještě starou dobrou LP 2845 od výrobce Iskra ze Slovinska. Rozsah prijmu je do kanálu 69, použil jsem selektivní pásmovou propust 21-48 pro potlačení LTE,5G,CDMA,O2 -45dB od terozu. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 631 |
![]() |
|
@XmuxMěření na jiném webu s Roverem je odlišné. Je mně divné, že v grafu z DVBTECH má část různých antén propad kolem 42-43k. Odhaduji na nepřizpůsobení Planáru, kratší kabel jak 10m a následná deformace vyzařovacího diagramu. Taková díra v zisku antén není normální a spíš věřím měření výrobce. Nechápu, proč jste neudělali po tomto výsledku měření na jiném místě a s jiným měřákem.Pak by to mělo vypovídající váhu. Je ten rozdíl vidět při měření uvedeném na TV webu na rozdílu měření u Fracarra LP45, kde je na 21k 45uc a Xmux21Y stejné, Fracarro -3dB, na 44k 45UC -3dB, Fracarro -7dB oproti Xmux.Co se týče upadlých prvků,těch EmmeEsse logar jsem za pár let vybaloval s krabic pár tisíc a nikdy jsem neviděl upadlý prvek. Dá se ulomit, pokud je zohlý a rychle ho rovnáš. Cena Xmux je 3-násobek 45UC. To je asi v dnešní době největší problém.Zajímavé, že dokud se netestoval Xmux, tak bylo v 1 testu na TVW uvedené:Jediná anténa, která opravdu splňuje slib výrazného potlačení kmitočtů nad kanálem 48 je logaritmicko-periodická anténa Emme Esse 45UC, která se stala černým koněm testu. Za velmi nízkou cenu přináší jak vyrovnaný zisk v celém pásmu včetně nejnižších kanálů, tak právě potlačení kmitočtů nad kanálem 48, zároveň je mechanicky velmi pevná, díky své konstrukci nezabírá příliš místa na stožáru a disponuje připojením na F-konektor.![]() |
RAFI007
![]() |
|
@RAFI007Asi sis zapomněl brýle :-) Nebo ti E-E něco platí, kdyžs jich ty tisíce už vybalil? :-) A cos kde viděl na K42-43??? Když měření bylo na K41 a pak K45?? Když z toho vyřadím čínskej krám Fubu a marketingovej krám Televes, tak je tam diference zisku mezi K41 a K45 0.4-1 dB, takže co se ti na tom jako nezdá?? Taky jsem ti už jednou psal, že XmuX v testu na TVW byla první verze 19-prvková o 15 cm kratší než UC45, naladěná až do K50. To se v tom článku dočteš, že "silně" hrála ještě na K49. Teprve potom následovala současná verze X20Y2148. Stejně se tam taky dočteš, že Fracarro tam bylo do K60, kdežto u dvbtech Fracarro "nový" do K48. Což jsou dvě úplně jiný antény. Takže buď líp číst nebo víc dioptrií. Taky bys měl jako odborník vědět, že každý "testování" bude krapet odlišný, vzhledem k "odlišným" "testovacím" podmínkám a "vybavení". Ale v celkovém kontextu je to vždy více než méně odpovídající a vypovídající.Jinak já svoje vlastní měření a srovnávání nikde nezveřejňuju, to si dělají jiní nezávisle sami, ať už je to p. Melín, p. Heczko, p. Vozár, Saxon, Enik, p. Laduna a i hromada dalších, kteří jsou na "fórech" neaktivní a neznámý a přitom mají vybavení dražší než většina "profíků". Jako třeba jeden pán pracující v České Televizi, kterej má už na střeše 10 mých antén na všechny pásma :-) A Thomas Greiner z TGN má všechny moje antény "echt" změřený, aby uváděné parametry odpovídaly skutečnosti, jinak by to do Evropy neposílal, protože i pro ty němce je to dost drahý. A na testy sem nikomu antény nerozdával ani nepůjčoval, jako velcí výrobci, všichni si je pěkně kopili za plnou cenu :-) Ale jinak je mi to celkem fuk, ať si koupí a namontuje každý co chce. Někdo běhá po parku v teniskách od Vietnamců, někdo v Adidaskách nebo Pumách apod. Každému jak je libo. A pokud jde o cenu, tak je velkej rozdíl jestli je ráhno od E-E z jeklu tl. 0,8mm nebo u mě 1,5 mm! Cena Al tr. pr. 6/1mm je 3x vyšší než Al drát pr. 4mm! Nerezový komponenty jsou 4-5 x dražší než galvanicky pozinkovaný železo! A to nemluvím o tom, jaká je cena, když jen ten hliník nakupuje fabrika na tuny a já na kila :-) Ale i tak je mi to fuk, já jsem spokojenej s výsledkem svýho snažení a jeho uživatelé taky. To je tak ve zkratce asi vše :-) Ať mír dál zůstává s touto krajinou a pokoj všem lidem dobré vůle :-) |
Xmux
![]() |
|
![]() |