Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Gramo - USB výstup - sofware

Pokud máte někdo konkrétní zkušenost, poraďte prosím , jaký, jednoduchý sofware použít pro přehrání LP z USB gramofonu do PC, děkuji za odpovědi.

Mirko.
Registrace: 4/2003
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Gramo - USB výstup - sofware

no , sú dve možnosti popleta . na usb si to nahráš a potom si to dáš , to usb do pc. tak si to asi chcel . na druhú možnosť zabudni . tam potrebuješ niečo iné .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019

To co píšeš, myslím, funguje jen u grama, které má převodník na MP3

Mirko.

Software na úpravu audia odporúčam Audacity. To dokáže z analógového vstupu PC urobiť nahrávku a uložiť do PC (samozrejme aj zo súboruuloženého na USB kľúči!). Takáto nahrávka sa dá následne v editore Audacity vyčistiť podľa vlastných potrieb a požiadaviek.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Samozrejme gramo za predpokladu, že využíva magnetodynamickú premnosku, by malo mať aj potrebný RIAA predzosilňovač, alebo treba použiť predzosilňovač externý, určený pre takéto gramo.

Výstupné napätie z magnetodynamickej prenosky býva štandartne na úrovni 2,5 až 5mV. Analógový vstup na PC má vstupnú úroveň audiosignálu v rozmedzí 200mV až 500mV.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

gramofon , ktorý má aj funkciu nahrávania na usb , má zabudovaný predzosilňovač . to je nič moc , ale pre 21. storočie je to trend .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo

Mám jedno gramo Audio-Technica AT-LP 120-USB, kromě možnosti zvolit přepínačem PHONO/LINE do analogového výstupu buď signál z přenosky přímo, nebo po kmitočtové korekci a zesílení z výstupu vestavěného RIAA předzesilovače má ještě zásuvku USB typ B ( jako třeba na tiskárně či skeneru ), to znamená, že na výstupu se chová jako zvuková karta.
Výrobce dal přímo odkaz na verzi Audacity pro účely grabování do PC. Parametry digitalizace ( nekomprimovaný waw, případně komprimace ) se pak dle libosti nastaví v Audacity.
Některé gramofony myslím nahrávají přímo na USB flash, ovšem komprese bývá diktována přímo gramofonem.

DPetr
Registrace: 2/2014

Takže je otázka, jaké to připojení USB dotyčný gramofon má?
Ovšem v obou případech je pro zpracování zpracování více než dostačující osvědčenéný program Audacity, jak již zmíněno v diskusi.( Audacity je free,stále vylepšovaná, k dispozici i pro Apple, i pro linux, i pro Windows,kde je i v portable verzi.

DPetr

Na lacnom gramofóne s usb vôbec nemá zmysel spracovávať analógový signál spracovaný v ňom a prevedený do digitálu cez usb! Taký gramofón sám o sebe nemá žiaden zmysel.

Kasr
Registrace: 8/2008

Súhlasím z nickom Kasr. V dnešnej dobe, keď sa opäť roztrhlo vrece z predajmi gramofónov platí dvojnásobne to povestné, že nie je gramofón ako gramofón!
Tie lacné modely poväčšine všetky majú snímač/prenosku vyrobenú na báze keramických pásikov, ktoré svojim pohybom vyrábajú nf napätie. Tieto prenosky už len svojou prítlačnou váhou opotrebovávajú samotnú gramo platňu!
Nehovoriac o tom, že výstupná kvalita zvuku je dosť frekvenčne obmedzená. Nedokážu bez značného útlmu a skreslenia nasnímať a preniesť celé nf zvukové pásmo. Čiže prvoradým základom je mať prenosku magnetodynamickú, pri ktorej takéto obmedzenia a nedostatky nebývajú.
A samozrejme pre audiofilov sú pri gramofónoch dôležité aj ďalšie hlavne mechanické vlastnosti zariadení.
;)

mmiriboy

Nejlepší, co můžeš udělat je propojit gramo s magnetodyn. přenoskou do kvalitního sterea a beden. Ostatní nakládání s vinylem považuju za naprostou prasárnu

VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.

meduzka
Registrace: 1/2006

do takého dnešného trendu , čiže črepa magnetodynamickú prenosku nedostaneš . zdegraduje to predzosilňovač . pre MM a MC prenosku to chce gramofon o 2 triedy hore . nedávajte sem rozumy , ktorým nerozumiete , potom to tu tak vyzerá .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo

@Brumo

Jasně, ale ti, kteří mají desky v perfektním stavu, tyhle věci vědí. Většina desek mezi lidem je v takovém stavu, že i běžný nehighendový předzesilovač se na jejich přehrání nijak negativně nemůže podepsat.

Jinak bych doporučil zapřisáhlým vimylářům seriozní dokument "Vinyl" od režiséra Pavla Jiráska ( nedávno měl premiéru tuším na ČTart ). Dozvědí se tam třeba, jak je nutno omezit dynamiku výšek ze zdrojového záznamu, aby šla u některých žánrů muzika na desku s kompromisy dostat.
Mimochodem, kolik z vinylařů má na gramofonu tangenciální raménko? U klasického je vždy zkreslení, které žádný návrh tvaru nedokáže zcela eliminovat tak, aby nenastávalo v žádném poloměru zkreslení. Atd atd.
Ve vinylu mám hodně desek, ale poté, co jsem při prvním poslechu před pár lety zakoupeného LP Atom Heart Mother zslech praskot, s nákupem nových vinylů končím. Raději CD ( předpokládám nedodrbané při masteringu ).
Takzvaný "teplý zvuk" LP a elektronkových zesilovačů je prostě zkreslení ( v lepším případě "libými" sudými harmonickými ), které na originálním záznamu, pokud je řádně pořízen, nebylo. Věrný zvuk má být věrný zvuk.
Vědí vůbec někteří highendáři, proč zní některé drahé kabely s některým zdrojovým zařízením lépe, než přibalené tkaničky?
Mají menší kapacitu než přibalené "tkaničky" a pokud má zdrojové zařízení vyšší výstupní impedanci, menší kapacita sráží výšky od vyššího kmitočtu než velká kapacita levných kablíků. Ale má-li zdroj signálu výstupní impedanci řádu třeba jen několik málo desítek ohmů, tak ani metrový levný kablík nebude signál degradovat oproti drahému kablu. Kabely, na kterých je označen šipkou směr, kterým má signál procházet, jsou pak už naprosto k smíchu.
A kdo potřebuje nízkokapacitní kabel kvůli nevhodně vysoké výstupní impedanci zdroje signálu a nechce nesmyslně utrácet, vyrobí si propojovací šňůru třeba z antenního koaxiálu.

Podobně s reproduktorovými kabely. Kvalitní a dostupný je "udělej si sám" z dostatečně dimenzovaného ( průřez žil ) kabelu se čtyřmi vodiči - licnami, kde paralelně spojíme vždy dva protilehlé vodiče. To prosím uváděl i dr. B.Sýkora, známý český konstruktér kvalitních reproskříní. Kdo má znalosti z elektroniky a sledoval seriozní literaturu a nikoli jen papouškování reklam v mediích typu článků rubriky "High end" v časopise "Stereo-video", ví své. Kdo si chce koupit luxusní nablýskané zboží, ať si to dopřeje, když mu to udělá radost.

Více to rozvádět nebudu a s nikým přít taky nebudu...
Howgh

DPetr

já bych tady

nedělal školení,jen napíšu,gramec s USB není vhodný pro přehrávání desek,kdo mě rozumí ví,kdo ne,nevadí

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Svatá pravda, mohl jsem za tu dobu dělat něco příjemnějšího :))

DPetr

Pánové , díky, neuváděl jsem typ grama, ani ho nemám a mít nebudu, ta léta černých LP mám hodně dávno za sebou, při přechodu na CD jsem byl okouzlen , žádné praskání v pauzách ticho. LP i při dobrém zacházení s LP se nevyhnete jejich postupné zkáze.... Pokud si všimnete roku mé registrace, tak lehce odvodíte můj věk, sluch odchází... I tak jsou pro mně výzvou technické problémy a hudba mě baví! Jsem rád, že se mi podařilo rozproudit diskusi, doufám, zajímavou a bez vzájemného napadání a neslušností, bývalo to tu dobré fórum, tak jen tak dál!!!!!Zdravím vás!

Mirko.

@Mirko.

.....neuváděl jsem typ grama, ani ho nemám a mít nebudu...
Sluch odchází...ale smysl pro kanadské žertíky zůstává,že?
Někdo prosí o radu, ale vlastně ji nepotřebuje nevyužije... No poučení pro příště. Ano, bývalo to tu lepší...

DPetr

@DPetr

Já bych doporučil reprobedny z časopisu Hudba a zvuk 1967, od Ing. Artuše Leflera. Pár lidí o stavbě uvažovalo Pamětníci pochopí.

konas
Registrace: 12/2014

@konas

Da, znaju!
Japkin Ťapkin - Kak postrojiť bolšoj gi-fi škaf dlja dětskich sadov!
Snížení vlastní rezonance basových reproduktorů Tesla na cca 3- 4Hz! Poslech ve vaně s olejem kvůli dokonalému přenosu subsonických kmitočtů...

Nebo úprava zesilovače Transiwat, která pomocí celkové zpětné vazby přes speciálně upravený ( dokonalý průraz do zkratu ) tranzistor zaručuje přenos signálu ze vstupu na výstup bez jakéhokoli zkreslení! Jen s drobným nedostatkem - zisk napěťový i výkonový je 1, to už zamlčeli...
Takový časopis jako byl Hudba a zvuk už tu nebude...Před tím měl podobný široký záběr ( jak technika, tak třeba recenze gramodesek ) poválečný Radioamatér, ale byl přeci jen více pro radiotechniku. Mám všechny ročníky HaZ a patří k mé oblíbené četbě. Mnohé informace, které jsou užitečné stále. Třeba jak nahrávat jednotlivé hudební nástroje...

Díky, Konasi, zlepšil jsi mi náladu po té neplodné diskusi!
( Na Nabucco se podívám až ze záznamu, teď koukám jinam :)) )

DPetr

@Mirko. napísal:

Pánové , díky, neuváděl jsem typ grama, ani ho nemám a mít nebudu, ta léta černých LP mám hodně dávno za sebou, při přechodu na CD jsem byl okouzlen , žádné praskání v pauzách ticho.
:) :) :)

Áno je pravdou, že obdobie, keď gramo platne boli na š(nevhodné slovo) v predaji hudobných nosičov sú ta tam (aj keď sa v súčastnej dobe ich predaj neustále zvyšuje!). Ale aj to CD už v dnešnej dobe nie je nič, po čom by sa dnešná spoločnosť doslova "trhala" pri nákupoch v hudobných obchodoch. ;)
V dnešnej dobe je už normálne, keď človek upredností prehrávanie hudby online z niektorého známeho streamovacieho servera, alebo aj z domáceho úložiska. Ale treba si uvedomiť jednu základnú vec, t.j. že aj v dnešnej dobe sa kvalita hudby z vinylu považuje za jednu z najlepších, keď nepočítam štúdiové nahrávky. A je normálne, keď trebárs na Spotify, Apple Music, Youtube Music, Deezer alebo Tidal si človek nájde svoju obľúbenú hudbu a pritom ani nevie, že pôvodný nosič tej hudby bol vinyl. ;)

@Mirko - to že ten tvoj vinyl praská a šumí, je chyba tvojho nedokonalého gramca a samozrejme aj tvoja. Všetko sa dá vyriešiť!
Ale ty si sa pôvodne pýtal na zdigitalizovanie vinylovej platne. A myslím, že odpoveď si od nás dostal, aj keď v podstate si ju ani nezaslúžiš, pretože v tvojom prípade naše rady nepadli na úrodnú pôdu. Ale snáď poslúžia iným...
;)

mmiriboy

@meduzka napísal:

Nejlepší, co můžeš udělat je propojit gramo s magnetodyn. přenoskou do kvalitního sterea a beden. Ostatní nakládání s vinylem považuju za naprostou prasárnu

S prvou tvojou vetou súhlasím, ale druhá tvoja veta mi nedáva zmysel. Pretože ak bola namierená na základnú tému tejto debaty, t.j. ako na audio rip z vinylu. Tak potom si "vedle jak tá jedle"!
;)
Poviem to inak, z vlastnej skúsenosti. V dnešnej dobe už nemám potrebu robiť ripy z vinylu, ale boli časy (20 a viac rokov dozadu), keď som sa tomu venoval a viem presne čo to všetko obnášalo. Nebola to jednoduchá a rýchla práca. Všetko to potrebovalo čas a aj určitú zručnosť, vedomosti, cit, či hudobný sluch. Ale výsledkom bolo trebárs ripnuté LP-čko do digitálnej podoby - vyčistené od praskania a šumu, ktoré ani v dnešnej dobe nikde na žiadnej zo streamovacích služieb nenájdeš.
Čiže žiadna "prasárna", ale poctivá práca z uspokojivým výsledkom.
;)

mmiriboy

@mmiriboy

Áno, skúšal som aj ja "vyčistiť" praskanie a podobne. Ale výsledok bol vždy horší. Vždy to degraduje kvalitu nahrávky. S orezanim praskania a šumu oreze aj niejaku potrebnú časť spektra.
Rovnako som raz kúpil cd od Dedep Purple a v jednej nahrávke bol zreteľný šum. Áno podarilo sa mi to odšumiť, ale tá nahrávka potom neszela tak ako mala. Aj keď dáš odstrániť iba minimum sumu, a program si pred odstránením skontroluje originálnu časť spektra, nikdy to není ono. A neboj. Nebolo to nekvalitou programu, rúk, ani mozgu...

Kasr

Ale zas dodám, že pri dnešnom trende počúvať niejake MP3 tá "nekvalita" je použiteľná. A pri súčasnom stave môjho sluchu duplom. Už si musím výrazne pridávať vyššie tóny, aby mi posluch ako tak vyhovoval

Kasr

@mmiriboy

Také jsem si s tím kdysi hrál - na začátku milénia a převáděl i nahrávky z pásku na CD - nejen z gramofonu. Naštěstí u mne to šlo vše docela rychle - použil jsem na to CDRekordér Sony. Z gramcu jsem to propojil obyčejnýma (i když meli pozlacené konce) "cinčema"na CDRec jsem zapl fumkci SBM (Super Bit Maping) a už jen za normální rychlosti pálil na cd.Ta cd fungují ůplně v pohodě i dnes a to jsou "pálená" :D Z tape decku jsem to udělal ůplně stejně .Nahrávky na chromioxid a metal kazetách jsem přecedl na cd. Tady jsem už ale použil optický kabel z tape decku a nahrával Direct bez SBM...

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

Ináč aj celkovo niejaký remastering starých nahrávok nieje to správne. Zvuk je hoci subjektivne lepší, ale líši sa od zvuku, ktorý chcel mať autor na nahrávke

Kasr

@Kasr

jj .Myslím že máš celkem pravdu.Ale! Měl jsem tu možnost sehnat si "originál" remaster cd ITALO DISCO z 80 - let.To dělali ještě němci v ZYX Records a to 24bit... To bylo ještě super - jen se ta nahrávka "očistila" a oživila a hrála skutečně super!!! Pak jsem slyšel cd ze španělska I.L.Y.D. a ti to dělali peý 96bit(!!!!) aspoň to bylo na cd napsáno.A to už ůplně směnilo i charakter té hudby (vím,jak to má hrát).Vystoupilo tam i to ,co prostě nemělo .Hrálo to čistě,ale už nepřirozeně.Myslím,že už to bylo zbytečné a spíše to zhoršilo,než zlepšilo daný výsledek........

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 54

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra