Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Na 28e nove umisteni bbc radii

Co jsem cetl, ze sd programy a radio k 1.1.2024 konci. Radia uz maji nove pozice. Vse UK beam ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006
Odpověď v diskusním vlákně

@ivo2001

Zdravím!
Tak ano, na BBC One SD ( kmitočet 10 803 H ) běží program, který je téměř z celé dolní poloviny překryt upozorněním,že diváci mají přejít na přijímače, schopné přijímat HD.( Možná se toto upozornění stěhuje mezi ostatními programy, teď nevím ). Naštěstí mi HD programy většinou - kromě části večerů plus minus měsíc kolem letního slunovratu - chodí v Brně na 230cm středové parabole.
Momentálně, kdy to píši, mám na kmitočtu 10 818 V 8PSK FEC 3/4 stanice indikovány na VUplus Duo 4K SE ( i na Octagonu 8008 kombo ) v OpenATV S/N přes 10 dB.

SD stanice a tedy i radia na tom transpondéru 10 803 H končí dle toho upozornění od pondělí 8.ledna. Na témže transpondéru i 20 rozhlasovýc stanic BBC a jejich lokálních mutací. Otázka je, zda si BBC tento tp podrží - zda jej vůbec bude potřebovat.
Na přehledu Lyngsat jsou rozhlasové stanice BBC Radio 1 až 5 plus BBC Radio Asian Network nově uvedeny na transpondéru 11 023 H
( dříve se na něm nalézal BBC Four HD a další ). Vzhledem k tomu, že hned vedle je transpondér 11 038 V v evropském svazku, záleží hodně na ročním a denním období i schopnosti satelitního tuneru, zda jej šlo vůbec přijímat vedle brutálně silného evropského svazku - i při pečlivém nastavení skew.
Píši o své poloze příjmu, kde je poměr britského a evropského svazku (horší, než kolem Jihlavska, kde s zdá být střed námi přijímaného prvního postranního laloku britského svazku). Situace se zhoršila ještě s přechodem na FEC 3/4 místo dřívějších 2/3 ( potřebovali přidat HD mutace BBC One ).
Na přehledu Kingofsat je sice přítomnost rozhlasových kanálů na 11 023 H také uvedena, ale bez jakéhokoli označení stanice.
Další mutace BBC jsou na webu Lyngsat uvedeny na kmitočtech 10 818 V a 10 847 V.
Pozitivní je, že z problematického transpondéru 11 023 H byl při poslední velké rošádě přesunut BBC Four HD na 10 818 V.
Ten bohužel plánuje BBC zrušit, nicméně jsem na webu narazil na to, že se ozývají protesty a celá věc bude zřejmě ještě zvažována. Náklady na čvrtý program totiž vzhledem k obsahu nejsou zřejmě dramatické. Svého času zrušili BBC Three a ponechali jej jen na internetovém BBCiplayeru, ale pak se vrátil program zpět na orbitu.
Tož tak (aspoň z mého pohledu)...

DPetr
Registrace: 2/2014

@DPetr

Když jsem včera procházel tr. BBC, tak právě 11021 V je nejslabší. Škoda zavedení FEC 3/4 ... 2/3 by bývala lepší ...

ivo2001

oprava

11021 H ... navíc tento tr. během dne dost kolísá ...

ivo2001

@ivo2001

No právě. Proto jsem uvítal, že se před časem ta BBC four HD z něj přemístila. Lyngsat uvádí kmitočet 11023, Kingofsat 11 024,00, jen pro zajímavost, v praxi je to samozřejmě fuk, fázový závěs se chytí ( pokud teda vůbec má čeho :)) ). FEC 2/3 dovolovala osdtup signál/šum o více jak 1dB horší oproti nynějším 3/4.

DPetr
Registrace: 2/2014

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra