Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Poskodenie systemu pri burke

Ahojte. Prosim vas, je mozne, aby mi burka odpalila vsetky 4 LNB?
Mam 4x quad a 3 Disec prepinace. Po silnej burke s bleskami mi uplne odisla Astra 23,5 a fungovala iba 19,2. Hotbird a 28,2 neriesim. Dnes som vymenil medzi sebou LNB 23,5 a 19,2. Nemci mi nejdu vobec a z 23,5 mi ide iba Markiza HD a Doma HD zo Skylinku. Oba na rovnakej frekv. Ale ked prepnem na kanal na inej frekvencii a zase spat, uz nejde nic. Ked dam vyhladavat manualne tu Markizacku frekvenciu, tak po chvili sa objavi signal a program naskoci obraz. Mam 2 TV Panasonic s DVB-S.
Mohli mi takto brutalne odist 4 20-rocne LNB prudkym dazdom a bleskami niekde v okoli? Dakujem za akekolvek info.

dunaj
Registrace: 8/2009
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Poskodenie systemu pri burke

Vyhodil som dva Diseq prepinace a ide mi 23,5 v rezime 1 LNB na 2 tuneroch. Treni ani vrk. Ale neviete, ake su testovacie frekvencie transponderov 13, 19,2, 23,5 a 28,2?

dunaj

@dunaj

Tu na stránke v prehľadoch “referenční kmitočty”. Ono ti to mohlo poodpalovať všetko. Všetko vyskúšať pokus omyl, inak nič nezistíš a ani ti tu nikto nepovie čo máš odpálené. Ale už tá poznámka o štyroch 20 ročných LNB je na zamyslenie. Povymieňaj si to všetko na novo a máš na ďalších 20 rokov pokoj. ;)
No mne sa raz stalo cez búrku to, že mi odpálilo iba jedno LNB zo 16 ks a odpálilo mi jeden vstup v diseqc 16/1. Zvyšok išiel bez problémov. Všetko bolo odpojené od prijímača pred búrkou aj elektriny. Dokonca som si dal námahu a vyšroboval som aj vstup koaxu od prijímača. Možno tým som aj zachránil samotný prijímač VU plus uno prvá generácia. Ale to už bolo dávno.

3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE Megasat_ HD_ 7_ combo

Tami
Registrace: 3/2006

@dunaj

Zavolaj si niekoho z merákom a ten ti presne lokalizuje príčinu tvojho problému. V tomto tvojom prípade, my tu môžeme iba ak, tak len hádať, že kde presne je problém?!
Kľudne to môže byť LNB, DiSEqC ale aj poškodený anténny vstup na TV.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Dakujem za odpovede. Nakupim nove LNB aj prepinace. Len dufam, ze neodislo riadenie Diseq v TV tuneroch. To sa neda merat voltmetrom? Ale ked mi to ide v rezime 1 LNB, tak snad bude TV ok. :lookaround:

dunaj

@dunaj

No, neviem či má význam bezhlavo nakupovať bez základného premerania funkčnosti anténneho systému?! Ale je to tvoje zariadenie/anténna zostava a ako sa zariadiš, tak budeš mať.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

Poskodenie systemu pri burke

Zásada !! Pri búrke sa odpojuje od siete TV a sat,tuner R^

mini
Registrace: 7/2009

Kdysi jsem pracoval v Německu u firmy co dělala rozvody elektřiny v bytech , domech, bankách atd. A parťáka Wolfganga jsem se zeptal proč nemají hromosvody na domech jenom na vysokých budovách ve městě. A on mi odpověděl Francz proč asi a já to proto, že do budovy bouchne protože má hromosvod.. :)))

Fanyn
Registrace: 11/2007

mini

musel by si odpojiť všetko teda i vonkajšiu anténu, nestačí len od el. siete, ak si nie doma iste to málokto všetko stále odpája, ale pomôže i malí fígeľ , stačí urobiť na kábli smyčku pôsobí ako závit nakrátko, mne to zatiaľ pomohlo, aj ked bývam v údolí a blesky zachytáva hlavne VN sieť na kopci, to vidím z okna

Duzu
Registrace: 7/2005

Můžete dělat pánové jakákoliv opatření, ale stoprocentní ochrana před atmosferickou elektřinou neexistuje! Především v případě LNB je nutné si uvědomit, že ta malá anténka, která je umístěná v hrdle konvertoru, je sice velice dobře chráněná před okolím a je téměř ve Faradayově kleci. Ale z jednoho směru je k ní přece jen volný přístup. Pokud dojde k blízkému výboji, dostane se elektrické pole i do toho hrdla. Tranzistor navázaný na tu anténku má průrazné napětí pár voltů. Takže jeho likvidace je celkem snadná. Stejně tak může dojít ke zničení LNB i z druhé strany, kdy se naindukuje napětí do koaxiálního kabelu.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Po bouřkovém kolapsu vždy měním vše aktivní. LNB, relátka i receiver se dají snadno pokrýt z běžné pojistky proti atmosférickým vlivům.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

Ano, je to možné

J a
Registrace: 7/2005

existuje ochrana

,pojištění domácnosti,jinak nic

pierrepetr
Registrace: 5/2006

To není ochrana, to je pojistka. U Generali mám maximální limit 35tisíc. Víc mi nikde nikdo neslíbil...Pokud to je v mých možnostech, obejdu před bouřkou všechny anténní svody a vytáhu prodlužky ze zásuvek 230V.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

@Varos107

tím zachráníš max. co máš doma,co je venku,stejně odejde,navíc nejsi doma,když začne kdykoliv bouřit

pierrepetr

Existuje aj prepäťová ochrana na koax, ale samozrejme nie je to "všeliek". Myslím si, že pri priamom údere blesku to nepomôže.
Podobne je to aj s prepäťovou ochranou na sieťové napájanie.
Ale zas pri poistení a následnej škode na majetku po zásahu blesku by mohla poisťovňa bazírovať aj na takýchto maličkostiach, t.j. či boli použité ochranné prvky, alebo nie.
;)

mmiriboy

Piere

Jasně, že ano. Proti přírodě jsme bez šance:)

Varos107

@Varos107

mám zákazníka a celkem pravidelně už spoustu roků jezdím měnit zařízení po bouřce,pojištovna něco platí

pierrepetr

Pojišťovna platí, když pravidelně platí on:)) podobně to mám s pojistkou na sportovní úrazy...:))

Varos107

ty fotky už nejdou

https://www.parabola.cz/forum/topic-62591/

pierrepetr

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra