Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Rozbočení signálu, jak před, tak za přístrojem

Jde mi jak o pozemní, tak především o satelitní příjem. Potřebuji promyslet jak signál z jedné antény, (jak pozemní tak satelitní,) dostat ke dvěma settopboxům, nebo satboxům/či TV. Stejně tak chci signál rozbočit následně, za těmito přístroji. Samozřejmě budu postupovat v malých krůčcích, a teprve po zprovoznění nejnutnějšího, se budu pokoušet o zprovoznění, (rozbočení) dalšího zdroje signálu. V některých (vzácnějších) případech bude signál sledován paralelně na obou cílových TV současně, pravidelně půjde spíše o přechod z malého nekvalitního formátu, (na kterém program běží, při práci na počítači, zpravidla nepřetržitě,) na nejlepší přístroj, který mám / budu mít aktuálně k dispozici.
Promýšlel jsem i napojení do, (zatím neexistující,) domácí počítačové sítě, ale nechci to komplikovat.
Ještě na závěr:
Můžete mi třeba i doporučit knížku/y, články, které bych si měl před pořízením čehokoliv nového, i jakýmkoliv přepojováním prostudovat?
(Domnívám se, že tuto problematiku nepůjde vyřešit jednou větou, a teprve až si pár článků a nějakou knížku přečtu, budu se umět správně, konkrétně zeptat.)

karprox2
Registrace: 1/2012
Odpověď v diskusním vlákně

@karprox2

Jedna základná vec, ty nemôžeš miešať jablká z hruškami! Totižto pozemné/terestriálne vysielanie (aj káblovka) sa rozbočuje inak, iným spôsobom, než satelitné vysielanie. Satelitné vysielanie sa štandartne nerozbočuje (aj keď aj to je možné napr. pri unicable). Tu v praxi platí také nepísané pravidlo - pre každý stb (tuner), každú tv - samostatný koax z paraboly (resp. z multiswitchu, alebo z DiSEqC prepínača).
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@karprox2

Ak nechces tahat dva kable od anteny,staci pouzit
Multiband konvertor Johansson 9645 stacker/destacker
a pripojit dva satelitne prijimace

A je to
Registrace: 4/2019

Jak postavit barák

Chci postavit barák, ale nevím, jak na to. Nemůže se mi ozvat nějaký stavbyvedoucí a dát mi nějaké rady, nebo doporučit knížku? Zatím vím, že beton po zamíchání tuhne...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@karprox2

Podle dotazu to vypadá, že chceš instalaci provést sám. Pokud ne, doporučil bych promyslet všechny varianty příjmu a také streamování po domácí síti a pak instalaci svěřit zkušenému odborníkovi. Jestli to má být spolehlivé, nebude to laciné.

torny
Registrace: 3/2018

RE: Rozbočení signálu, jak před, tak za přístr...

Od paraboly dva kabely až k pŕijímačům,od pozemka stačí jeden,ten lze následně rozbočit.

Druhá varianta je multiswitsch,to už potáhnete od každého konvertoru 4 kabely k multiswitchi,tedy dvě družice = 8 kabelů.S pozemním signálem je to to samé,stačí jeden kabel.........

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@karprox2

Pokud bude satelitní i terestrická anténa na jednom místě ideálně na jednom stožáru, je řešením zakoupit multipřepínač. Do multipřepínače se pak zapojí jak konvertory od paraboly (těch může být více) typu quattro a dále i výstup od terestrické anntény. Multipřepínač vše sloučí do jednoho výstupu, Ke každému satelitnímu či kombo přijímači se pak od multipřepínače natáhne jeden kabel, kde je jak terestrika tak plná nabídka všech satelitních pozic.
Nevýhodou je, že od každého quattro konvertoru vedou k multipřepínači 4 kabely. Multipřepínač pro příjem více družic anebo pro více připojených přijímačů je také dražší.

DeNiro
Registrace: 6/2022

@karprox2

Ještě doplním, že kombo přijímač má extra vstup satelitní a terestrický, proto těsně před ním se oddělovačem rozdělí signál.

DeNiro

@karprox2

Zvládneš to. Příklad pro kombinaci "Skylink a DVB-T2". Na parabole použiješ LNB monoblock twin (pro dvě místa) nebo QUAD (až 4 místa). Za LNB přidáš krabičku EMP C5/4ENP. Koncová místa (konce koaxiálních kabelů) zakončíš satelitní zásuvkou. K pochopení z tohoto obrázku:

https://www.poradte.cz/picture/2021/2764002.jpg
Ať se daří. Chuť experimentovat je potřeba podpořit ;)

hokejka988
Registrace: 12/2013

A k těm dalším věcem budeš muset hodně studovat každou problematiku zvlášť.....tak všechny články aspoň 5 let zpět.

Hlavně dostatek kabelů nebo alespoň dostatečně velké chráničky.

LAN kabel aspoň jeden do každé místnosti......

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Taky jsem to kdysi tlačil jedním kabelem, ale postupně jsem došel k tomu, že je nejlepší mít na každou technologii sólo kabel. Pro inspiraci, do hlavní obytné místnosti mi tedy vedou tyto kabely.
2x koax satelit (TV, STB)
1x koax kabelovka
1x koax pozemní
1x koax DAB
2x koax FM (vertikal, horizontal)
3x UTP (TV, 2x IP STB)

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@omar3

Chybí ti tam ovládací kabely k manželce a k hospodyni. Pak jsem nepochopil, proč by měly být extra kabely na satelit, terestriál a rádio, když to může jet všechno po jednom a rádio a terestriál si můžu z toho jednoho odbočit podle potřeby.

DeNiro

@omar3

Mám podobný názor a taktiež podobne som to aplikoval v praxi.
T.j. Mám v RD 2 "hlavné" izby, do ktorých vedie 3x koax pre sat, 1x koax pre terstrial, 1x koax pre FM a DAB+. Samozrejmosťou je, že pri každej z "A/V aparatúr" v oboch miestnostiach je LAN pripojenie cez LAN switch. V ostatných mieststiach v RD mám len po 1ks koaxov samostatne pre sat, terestrial a FM & DAB+. Aj tu je samozrejmosťou LAN pripojenie na net.
Zásadou je, hlavné pri internetovom pripojení používať LAN. A to aj pre domáci kamerový systém. Wi-fi pripojenie sa u mňa v domácnosti používa len na mobily, tablety, prípadne notebooky.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

Na ten ovládací kabel jsem zapomněl. Je tam SYKFY 20 párů. Sloužil k dálkovému přepínání některých přepínačů v dobách, kdy jsem to měl poslučované.
Něco s něčím by samozřejmě sloučit šlo, taky to mám sloučené do jiných místností, kam vede pouze jeden koax a UTP, ale proč si to komplikovat, když to bude stavět od začátku.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

@DeNiro píše:

Pak jsem nepochopil, proč by měly být extra kabely na satelit, terestriál a rádio, když to může jet všechno po jednom a rádio a terestriál si můžu z toho jednoho odbočit podle potřeby.

Áno súhlasím, aj to sa dá urobiť, ale už v takomto prípade treba rátať aj z priechodzím útlmom na zlučovačoch/rezbočovačoch, čo v praxi môže trošku skomplikovať celkový zisk/úroveň signálov (hlavne pri terestriáli alebo FM príjme). A keď si niekto chce doma svojpomocne urobiť takéto "zložitejšie" anténne rozvody, tak tu sa už odporúča aj nejaké to meranie úrovní jednotlivých signálov. Proste pre svojpomocného laika je jednoduchšie mať samostatnú koax kabeláž pre jednotlivé druhy príjmu signálov, než potom dodatočne hľadať príčiny nestabilného príjmu signálu.
;)

mmiriboy

@mmiriboy

Přesně tak. Navíc jsou signály, které nesloučíš. Třeba ke kabelovce mimo satelitu nesloučíš nic, protože je roztažená přes celé pásmo. Stejně tak nelze sloučit vertikální a horizontální polarizace antén na FM, které používají stejné pásmo.

omar3

@karprox2

Jak píší pánové, na kabeláži nešetři. Není to velká položka a do budoucna Ti to ušetří spoustu času a prostředků vynaložených do antidepresiv. Rovněž u infernetu platí, že nejlepší bezdrát je ku.vadrát.

krupino
Registrace: 10/2008

@mmiriboy

Sloučení FM s UHF se dělá běžně a různou kvalitu signálů vyrovná vícevstupý zesilovač pro tato pásma. Celé se to pak vede jedním kabelem k místu přijímače, když je jich víc tak se to rozbočí. Zesilovač až u antén zaručí, že útlumy v rozbočovačích po trase nás pak nijak neomezují. Pokud se přijímá k tomu všemu ještě satelit, pak je dobře hned u antén mít i sat. multipřepínač do kterého se sloučený terestriál píchne. A pak už je to záležitost jeden kabel ke každému přijímači, který vede FM/TER/SAT. U přijímače se to zase oddělí. A navíc se to dobře kontroluje. Kabely od multipřepínače pak eventuálně opravdu mohou být dva ke každému přijímači, ale oba mohou vést vše FM/TER/SAT a dají se využít pro duální satelitní tunery nebo pro případné přidání dalšího přijímače libovolného od FM až po satelit.

DeNiro

@krupino

U internetu bezvýhradně souhlasím, čím více (skrytých) linek tím lépe. Ale u Rádia/TV/Satelitu to vidím naopak. Tam je to podobné jako když mám do místnosti přivedený třífázový kabel a kromě třífázového spotřebiče potřebuji připojit ještě dva jednofázové se zanedbatelným příkonem, a tak k těm dvěma jednofázovým táhnu až z rozvaděče další dva jednofázové kabely místo toho abych si vše potřebné vytáhl z krabice u třífázové přípojky.

DeNiro

@DeNiro

O možnostiach zlúčiť/rozbočiť FM/TER/SAT signál dávno viem a u mňa v domácnosti to bola jedna z prvých vecí, ktoré som skúšal.
Ale!
Napr. po zlúčení sat a terestrial signálu som narazil na problém nedostatočnej úrovne signálu z lokálneho MUXu. Nakoľko tento MUX príjma moja anténa (umiestnená na streche) z vysielača bez priameho výhľadu aj keď vzdialenosť od vysielača je do 10km. A skoro z rovnakého smeru príjmam tou istou anténou všetky ostatné MUXy Towercomu a niektoré z nich majú až 10x vyšší výkon, než má ten lokálny MUX! A keďže som sa chcel vyhnúť zbytočnému aktívnemu zosilneniu signálu, tak preto som sa pri terestriali rozhodol viesť signál po samostatných koaxoch. Momentálne mi tento terestrický rozvod signálu funguje v pasívnom móde, t.j. bez žiadnych zosilňovačov, predzosilňovačov a podobných "kazítok" kvality signálu.
;)

mmiriboy

@mmiriboy

V pořádku, když to máš takto vychytané. Ale obecně bude lepší osadit aktívní prvek, pokud se následně vícenásobně rozbočuje, napájí více přijímačů atd. - tj zesilovač s regulovatelným zesílením pro každý vstup. Neřkuli když je požadavek přijímat i velmi slabý signál, který by měl být předzesílen již přímo na svorkách antény. Potom je potřeba předzesilovač napájet po svodu a to je pohodlné právě přes zesilovač. V normálních podmínkách nepřinese zařazení zesilovače s řízenými vstupy žádné problémy ani zhoršení kvality signálu, právě naopak. No a pokud se zároveň řeší satelitní příjem, tak tam je ideální řešení to, které jsem napsal výš, jsou-li terestrické a satelitní antény v jednom místě.

DeNiro

@mmiriboy

Tvoje situace, když na jedinou anténu přijímáš a slabý signál a zároveň ze stejného směru silné vysílače je problematická, na slabý signál by se mohla nasadit samostatná směrová kanálová anténa. Problém se slučováním pak vyřeší zesilovač s více vstupy.

DeNiro

@karprox2

Můžete mi třeba i doporučit knížku/y, články ....
A co Ti brání použít pana Google ??
Apropo - podle mě nemáš ponětí co vůbec sám chceš. Na začátečníka to chceš řešit příliš složitě. ZAvolej si odborníka

MMorous
Registrace: 10/2019

@DeNiro

Ja poznám aj takúto alternatívu. Napr. v minulosti som na kanálovú yaginu príjmal analógové vysielanie TV Nova - t.j. v praxi sa to dá poriešiť aj tak, ako spomínaš ty. Ale načo si to zbytočne komplikovať, keď funguje aj jednodušie riešenie. (A signál terestriálu mám stabilný na všetkých SK Muxoch vo všetkých izbách baráku - mám aj HU Muxy [príjem opačnou stranou anteny], ale tie sú pre mna pasé, to neriešim a zrejme ani nebudem riešiť!)
;)

mmiriboy

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra