Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

TV a její střeva

Kde jsou ty doby kdy tv s velkou obrazovkou jsme nesli dva a nadřeli se jako koně.
Nedávno jsem tedy rozkuchal celkem novou tv aby jsem viděl co tam dnes uvniř je.A byl jsem tedy překvapený.Po odšroubování zadního kovového krytu jsem viděl osazené 2 desky velikosti asi 10x20cm a 2 malé oválné reproduktory.Tato část tv byla zcela funkční.Pustil jsem se do sundání rámečku tv a tím jsem uvolnil panel obrazovky který byl uprostřed naražený.Koukám,že síla panelu je 1.7mm a vypadalo to jako kus plexiskla na jehož spodní straně byla další osazená deska asi 30x 400mm.Za tím byla další bílá matná deska o 1.8mm zase něco jako plexiskolo.Když jsem ji uviděl tak první co mě napadlo,že by se dobře na ni promítalo ze staré promítačky super 8.Následovaly další 2 nějaké bílé folie a pod nima 2 pásky podsvícení LED.To je vše co dnes v tv je.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

RE: TV a její střeva

To nie je tv, to je monitor

sky59
Registrace: 1/2023

vysila studio real :)

vitej v realite :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@Jarous

děkujeme za exkurzi do hlubin dnešních hraček,příště bude co??mobil?

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Budeš-li chtít tak i mobil :)) Tak je to jistě zajímavé pro lidi kteří tv vidí jen v obyváku.Tv jsem měl v životě rozmontovaných hodně ale placku ještě ne.Nejsem vůbec z nějakého oboru o elektrotechnice ale vždy mě zajímala.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

@Jarous

ok................

pierrepetr
Registrace: 5/2006

A já myslel, že tam bude ještě PL 500, 504 PCL 85,82 atd.. :laughing:

Fanyn
Registrace: 11/2007

@Jarous

Ha, kde su tie casy, ked sa doska elektroniky na CRT televizoroch dala vyklopit a jasne sa tam dali rozpoznat obvody VN, horizontalenho a vertikalneho rozkladu, NF cast, atd.
Casti tychto obvodov boli velmi dobre pristupne meraniu na identifikaciu chyby, zhoreny vykonovy rezistor bolo vidiet na prvy pohlad, elektronky sa dali lahko vymenit, atd.
Ajajaaaj...
Vdaka za exkurziu do sucasnych TV prijimacov. Este som ich zvnutra nevidel...

Jean Reno
Registrace: 2/2022

@Jarous

Takže: ta jedna deska je zdrojová, druhá signálová a ta dlouhá pod panelem je řadič LCD! Co na tom chtějí lidi opravovat? Chytit, vyhodit a koupit nové. Pětivrstvá deska s SMD montáží je bez šance! Kde jsou ty časy, kdy jsem hodil COLOR 416 do náruče, vynesl po schodech do patra do dílny a mohl se v ní hrabat. Opravit šlo cokoliv. Dnes je i výměna pojistky práce na 2 hodiny!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Jarous

Laik se diví, odborník žasne. Doporučuju mobil nebo pod. mikrozařízení - velikost diskrétních součástek na PCB (odpory, kondenzátory...) neuvidíš je už skoro ani pod lupou, a že má ta tenká deska 5-6 vrstev spojů tě ani nenapadne.. ;)

lance
Registrace: 10/2008

Kdo si hraje, nezlobí :)))

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

@Enik

Můj první zásah do tv byla Color 110 bez dálkového ovládání.Pamatuji se,že jsem někde našel návod na dálkové ovládání ale přes připojené dráty.Později jsem si sehnal komplet servisní schéma Color 110ST.V elektro jsem koupil moduly pro dálkové ovládání a instaloval jsem to do té 110ky.

Jarous

Do Color 110 ST šel dodělat i video-vstup, ale podmínkou bylo oddělovací trafo a dokonce jednu dobu se vozily i vn nasobiče do něj na opravy z tehdejšího CCCP ze Lvova... :laughing: . Po revoluci se v Tesle Rožnově vyráběly i dekodéry Pal a Pal/Secam, ale cech kde se to vyrábělo tak zkrachoval, protože někdo tenkrát vyvezl velké množství obvodu MDA 3510, 3530 na východ a nás propustili a já šel za jinou prací.. :)))

Fanyn
Registrace: 11/2007

Netreba nič rozoberať. Na to je tu Youtube predsa. Tam už rozobrali kadečo.

Spacer
Registrace: 9/2017

TV a její střeva

kde je ta doba,když nám přestala hrát,obrovská tesla s malou obrazovkou a čočkou a já 12-tiletý řekl mámě,když mi koupí pistolovou pájku,že to zkusím,chodil jsem do radikroužku a nevěděl o tv zhola nic.Pájka byla,tv šla na 3-metrový ob. stůl,po rozebrání a znovu montáži hrála po 3 letech ještě v roce 1967.Dodnes ani netuším,co to bylo R^ :laughing:

korkoran
Registrace: 10/2006

prvý sme mali Kriváň , jedine ten bol k dostaniu veľkosť obrazovky menšia ako mám dnes monitor, jediná výhoda CRT bola že podľa obrazovky sa dala identifikovať v ktorej časti je porucha a to od všetkých súčiastok od elektroniek až po IO, dnes sa musíš dostať do servisného modu, to bežný človek nemá prístup, najčastejšie závady sú porucha zdrojov alebo na doskách elektrol. kon bývajú vyduté a závady tak minimálne že sa tým neuživíš, niekedy som mal z toho druhý príjem vyšší ako v práci, dnes sa dá uživiť viac ako servis výpočtovej techniky, 90% je chyba spôsobená užívateľom s nesprávnym SW

Duzu
Registrace: 7/2005

@Duzu

ta moje měla 20x16 cm,proto byla s vodní čočkou😎☺

korkoran
Registrace: 10/2006

TV a její střeva

A jaký krásný oblouky se nechaly z vn části vytáhnout. (u barevných jsem to raději nezkoušel :))) )

jag42
Registrace: 1/2014

@Spacer

Netreba sa milovat nazivo - na YouTube (internete) najdes aj to ;)

Snad mi bude odpustene 🙏

Jean Reno
Registrace: 2/2022

A ten zvuk. Tesla Lotos - eliptický ARE 589 a ARV 081 v bakelitovém kastlíku vespodu. Úplně suprovej byl jeden starej Videoton (už si nepamatuju model). Tam byl snad šedesáticentimetrovej elipťák. Pozdější modely s oddělovacím trafem a pětikolíkem pro nahrávání na magneťák a výstup pro zesák.

krupino
Registrace: 10/2008

To já jsem do skleněnky Tesla Color 430 přidával stavebnici desku na teletext. A fungovalo to celkem dobře.Jo to byly amatérské časy. Dnes už k pájce nesednu. Není třeba a zrak👎

Vu+Uno 4K Se, parabola 90cm, motor SG 2500, Nokia 8010, Skylink cz sk, Magenta tv, Sweet tv cz sk, Sledování tv, SkyShowtime, Netflix, MAX, Disney+, Prima+, IPTV.

milde
Registrace: 2/2018

Ja som ako študent občas pomohol niektorým čo im “ skákal” obraz, podžeravenim PCL85, to vtedy pomohlo. Neskôr som susedovi upravoval rusky rubín na zvuk CCIR a potom na svojej Tesla 416 som podľa amára dorobil displej znázorňujúci číslo predvoľby, bolo ich vtedy 8. :)))

Kimlo
Registrace: 1/2017

@Kimlo

Tak u nás se místo triody snímkového oscilátoru PCL85, používal už tranzistor KF504. Stabilita 100%.

konas
Registrace: 12/2014

To ja som pre zmenu zase prerobil Teslu Color 425 (8 - predvolieb) tak, že som do nej dal kanal volič z 30.predvoľbami, upravil na stereo výstup a vložil dosku teletextu + scart vstup. Použil som komponenty - dosky z Color 428 ai. Samozrejme bolo potrebné používať aj nové DO.
Všetko krásne šlapalo - holt časy domáceho blastenia sú dávno ta-tam... Dnes by som sa už do takejto prerábky tv zrejme nepúšťal. ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

To ještě nic není.Ve Francii jeden domovník předělal čenobílou tv na barevnou

son
Registrace: 4/2007

@konas

To bolo ešte na čb televízoroch, a dať paralelne odpor k žeraveniu bolo jednoduchšie než to prerábať na tranzistor. :)

Kimlo
Registrace: 1/2017
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra