![]() |
|
Sloučení dvou různých antén v DAB+Ahoj všem.Řekněme, že bych si časem chtěl udělat obyčejný přehledový DAB+ rozvod pro běžný místní příjem v okruhu do 200 km. Prostě rozvod pro standardní denní poslech a běžný monitoring příjmových podmínek. Až na kanál 5D(nemusí a ani nebude hrát 24/7), v podstatě se jedná o místní příjem, který nechci řešit anténní soustavu na rotátoru. Do rozvodu bych chtěl zařadit následující kanály: 5B(PL), 5D(AT), 7B(CZ), 7D(CZ), 10B(PL), 10C(PL), 11A(PL), 11C(PL), 12A(SK), 12D(CZ). Podrobným sledováním podmínek v místě příjmu jsem našel dvě místa, ze kterých by se ta sestava kanálů dala složit, a to dokonce i celkem výhodně (vzhledem k rozdělení kanálů na jednotlivé antény). 1. anténa by brala 5B, 5D (dobře přijímá i 7B a 7D). 2. anténa pak zbytek (buď 7B-12D), nebo až (10B-12D). V případě, že by mezera 6A-7A nebyla pro bezproblémové sloučení dostatečně široká, může se využít mezera 8A-10A. Dotaz je jednoduchý - čím to sloučit? Máte někdo zkušenosti s něčím podobným? Jaká je minimální nutná šířka mezery mezi slučovanými částmi VHF pásma pro zakázkovou výrobu u Terozu? Něco mi říká, že 2 VHF kanály (14 MHz) by snad už mohly být OK. Jinak, nepředpokládám, že by na trhu byl nějaký kvalitní DAB+ tuner se dvěma anténními vstupy DAB, a já se tak slučování elegantně vyhnul. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 956 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37 | |
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+sice Ti nepomůžu,ale MOOOC Tě zdravím, D2MACu !!!!![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Je fajn,že žiješ a někdy se zde i objevíš ![]() ![]() _________________________ Vím,že nic nevím _________________________
|
jamess96
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 3 944 |
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+Vzhledem k tomu, že DAB potřebuje k demodulaci C/N cca 8dB, tak bych zkusil i sloučení obyčejným širokáčem. Jsou případy, kdy širokáč nabízí lepší řešení než selektivní sloučení i v DVB-T2, kde je ten potřebný odstup výrazně vyšší...Slučovač se dá vyrobit i lepší než píšeš, ale málo kdo to umí a otázka je, jestli to má smysl. Já bych nezatracoval i variantu s přepínačem. At už s relátkem(vyšší separace, nebo pomocí spínacích diod(nižší separace). Doma mám pro místní poslech jednu antenu natočenou na nejslabší místní vysílač a pro DX samostatný svod. Sloučit se to dá elegantně pomocí moderních DSP zesilovačů, ale tam je problém s minimální úrovní signalu na vstupech. Vetšina z nich signály pod 40dBuV degraduje. On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 976 |
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+Nejake navody sou aj na youtube. |
anton
Registrace: 2/2007 Příspěvků: 1 261 |
![]() |
|
Jamess96Bohužel díky pravidlům a lidem kolem, tu skončili dobří lidé. Jsem si vzpomněl na Vortimonda🙂Vu+ Solo4K, Vu+ Ultimo 4K
|
nováček
Registrace: 12/2018 Příspěvků: 492 |
![]() |
|
@AlesHavelProg. zes. (viz koment Varoz) ti to vyřeší a může se hodit i do budoucna, když nějaký mux přibude. Nejlevnější a nejjednodušší je ten přepínač, pokud teda nechceš rozvod do X zásuvek. Má to moře lidí na FM pro přepínání antén v H a V pol., dá se koupit u Petra na shopu. Sluč. 5-7 a 10-12 pujde vyrobit, max vnese nějakej útlum "na hranicích" :-) Klidně bych jako první vyzkoušel ten hybrid, ten si ti doma určitě válí :-) záleží na konkrétních signálových poměrech a když by nějaká frekvence dělala neplechu, pak bych před něj zkusil přidat odlaďovač , pro začátek klidně stub notch z koaxu. A máš na víkend o zábavu postaráno :-) Lovu zdar. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 405 |
![]() |
|
@nováčekjj,ale radši to nerozebírejme,nebo také budeme muset skončit!!!![]() ![]() ![]() ![]() Jinak máš pravdu,pochopitelně... ![]() _________________________ Vím,že nic nevím _________________________
|
jamess96
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+Aleši, napíš mi ľudsky, ktoré frekvencie chceš žlúčiť a ja ti cez SZ pošlem podrobnú schému na jeho výrobu....![]() ![]() ![]() |
dano01
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 371 |
![]() |
|
@dano01K5 + K7-12 nebo K5-7 + K10-12 |
Xmux
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+@jamess96 - To už je dávno, na D2MACa už neslyším.![]() @Varos107, @Xmux - Asi před 14 dny jsme se přestěhovali do Trojanovic (konečně!) no a na baráku nás čeká ještě hóóódně moc práce. V těch několika málo volných chvílích, které jsem za tu dobu měl, jsem prošel zahradu a půdu s přenosným rádiem a pokukoval po vhodném místě pro stožár. Na půdě jsem na vhodné místo "pohodil" provizorní tříprvek, a tím jsem tak zhruba skončil. I tak jsou výsledky pěkné, pravidelně objevující se 5D (velmi nepříznivému terénnímu profilu navzdory) mě tu mile překvapil. Cesty signálu jsou skutečně nevyzpytatelné. Až se k tomu dostanu, také plánuju dva DAB rozvody - místní příjem a DX, do kterého si budu moct kdykoliv beztrestně vrtat. ![]() OK, splaším si druhý tříprvek a vyzkouším sloučení s hybridem. Měl bych mít někde celkem 3, jen najít tu správnou krabici..., když to bude zlobit, vyzkouším coax notch filtr. Přepínač s relátkem až kdyby to nešlo, ale ono to půjde. ![]() DSP zesilovač časem plánuju, ale asi až po tom, co tu vyzkouším i příjem v DVB-T2. Roky na bytě jsme neměli televizi a tak nějak jsme si už jisti v tom, že ji nepotřebujeme. Vidím ji jenom, když někomu něco přelaďuju nebo nastavuju anténu. To ale samozřejmě nijak nebrání lovu signálu v UHF pásmu. @dano01 - vstup1: 175-182 MHz, vstup 2: 189-240 MHz nebo jednodušší možnost, vstup1: 175-196 MHz, vstup 2: 210-240 MHz. Všem díky za reakce. Je strašně příjemné zase brouzdat na pásmech. Časem plánuju obnovit 0 - 30 MHz, 6m, 2m, 70cm (mám Diamond V-2000 a prodloužené radiály), FM, DAB, UHF a možná nakonec i tu parabolu. Orbit je sice díky horám hodně omezený, ale 75E-45W bych na vhodném místě možná vidět mohl. Potrvá to dlouho... Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 956 |
![]() |
|
AlešVlastní dům je vlastní dům. Už 18 let vím, že to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat. Ale taky platí pravidlo, že vlastnit chalupu, mít pr... v kalupu:)On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
![]() |
|
@Varos107A hlavně v dnešní době se to bude,ta druhá část pořekadla,navyšovat v hojné míře.![]() |
hobo
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 7 452 |
![]() |
|
@AlesHavelAle TV3, TV1000 byly v D2MAC na A1 taky legendami. Škoda se zbavit takové nostalgie... :))))VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.
|
meduzka
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 990 |
![]() |
|
HoboNesmysl, fámaOn Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
![]() |
|
@AlesHavelTak toto jsem ani nevěděl a s nostalgií vzpomínám![]() |
stapa
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 499 |
![]() |
|
@meduzkajj i FilMnet a Der KABELKANAL Přesně jak píšeš,Hlavně tehdá ty TV1000 měli ůroveň zároveň s FilmNet![]() ![]() A tady máme LEGENDU s bývylým nickem D2MAC- AlešHavel!!!! ![]() ![]() ![]() _________________________ Vím,že nic nevím _________________________
|
jamess96
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+OK Aleši, frekvencie som si poznačil a v nedeľu to vyrátam- budú to tzv kruhové zlučovače, potom sa ozvem.....![]() ![]() |
dano01
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 371 |
![]() |
|
@Varos107Samozřejmě ti přeji,aby do možná blízké budoucnosti,bylo všechno fáma.Ale jenom čas ukáže.![]() |
hobo
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 7 452 |
![]() |
|
@AlesHavelAhoj, pro "hračičku" jako Ty (a po tom co píšeš...) jsou tu ty dnešní DSP! Dnes už nemá smysl se babrat s jednoúčelovými kanálovými slučovači, když existují ty dnešní DSP za přijatelnou cenu. Ty ten DSP využiješ všestranně i do budoucna, za cca 5 tis. s DPH máš např. supr hračku Johansson 6714. Hlavně ušetříš si spoustu času který si za ty ušetřené peníze nekoupíš a zábava je s tím nekonečná :-) Event. nevýhodu popsanou Varosem pořešíš lehce nízkošum. 10dB předzesem... Nebo sleduj ebay... já jsem tam třeba vzal za 80eur TRIAX TMB2000 s údajně jedním vadným vstupem (a fungují všechny :-) ) |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 381 |
![]() |
|
LancePro místní příjem jsou ty DSP ok, ale na nějaký DX je to nepoužitelné. AGC, šumové číslo. V tomto ohledu jsou nejlepší Televesy.On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
![]() |
|
@Varos107Ale bavíme se tu o potřebě sloučit 2 DAB anteny... Na DX předřadit nízkošumový DAB předzes do anteny např Teroz 477 ... a pak s tím do DSP, výsledek furt lepší než slučovat 2 DAB anteny jakýmkoli jiným způsobem... nebo ne? :) |
lance
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+Podle mých zkušeností prostě jakýkoliv domovník, obyčejný širokáč, či nejmodernější DSP a DX lovení, to prostě nejde dohromady. Moc šumu...DX DAB je kolikrát pod 20dBuV na svorkách antény a udělat z toho 40dBuV není jen tak, aby ten zesík nebyl v limitaci od místního signálu. A potom na to nastoupí interní automatika a udělá z toho na výstupu minimálně 80dBuV....nejlepší výsledky mám s výkonovou anténou, nebo soustavou plus 10dB preamp a šup do tuneru.On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
![]() |
|
RE: Sloučení dvou různých antén v DAB+Raději dva tunery a vykonne anteny + nizkosumovy zes. od terozu a mlaskám si. |
Beatj
Registrace: 9/2020 Příspěvků: 37 |
![]() |
|
@Varos107Já vím, že víš :-) co píšeš je jasné, ale myslím, že mluvíš tak nějak pořád o solo DX a neřešíš to následné sloučení 2 anten, na což byl původní Alešův dotaz. Na to slučování a řešení rozvodu právě doporučuji ten DSP... Samozřejmě je nutné vědět přesně co se děje - tj. jaké signály v místě a co přesně je třeba pořešit ještě před DSP - a tady je místo pro "klasiku" jako předzesy, filtry, odlaďovače... (a taky třeba Planara s NB :-) ) Ale pak to slučování více anten a rozvod je už doména dnešních DSP (vč. možnosti konverze nebo část. nastavení šířky filtrů např. u toho Joh.6714). AGC u DSP je v cestě až za jeho strmými programovatelnými filtry a šumové číslo DSP mě celkem přestává zajímat v momentě kdy předřazuju nízkošumový předzes (případně ještě pak za předzes filtr a další průběžný zes. před vstupem do DSP...). Rozumím, že pro "lovy ze záhrobí" nějakého DX není žádným přínosem vyhánět jeho úroveň na 80dBuV čemuž se nelze s DSP vyhnout, ale to pak nemůžu chtít všechno najednou - tj. mít zároveň stabilně sloučeny v rozvodu dva 3 prvky a zároveň lovit nějaké extrémy. Vůbec 3 prvek určitě nerovná se DX ! DX rovná se minimálně antena od démona XMUX, že jo? :-) |
lance
![]() |
|
@Varos107Tak nějak jak říkáš :-) Případně při místní svářečce předzes s p-hemt s vys. vyb., abys za ním mohl "odlaďovat" :-) Už jsi aspoň zkusil tu anténu, když karton došel? :-))) |
Xmux
![]() |
|
@lanceSám seš démon :-) Ani nenapíšeš, ani nezavoláš, ani nic :-) |
Xmux
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37 | |
![]() |
|
![]() |