![]() |
|
Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Chcem vymeniť vf tranzistor a neviem, akú spájkovačku použiť, aby som ho neprehrial? Mám hrotovú s nastavením teploty aj trafo spájkovačku. Netreba ho pri nahriatí kontaktov nejako chladiť? |
Karner
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 045 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27 | |
![]() |
|
@KarnerJa som spajkoval mnoho tranzistorov. Mnoho. Vcitane VF tranzistorov. A ani jeden som spajkovanim neznicil. Rychlost a kvalita spajkovania su urcujuce - k ziadnemu prehriatiu cipu neprislo. A chladit tranzostor? Kovove telo k cipu neprilieha a plastove telo ziadne teplo neodvedie. Takze...Jedine opatrenie, ktore som pri spajkovani dodrziaval, bolo skratovanie kontaktov FET tranzistorov - ale to je o inom. |
Jean Reno
Registrace: 2/2022 Příspěvků: 1 504 |
![]() |
|
@Jean RenoAby som čo najrýchlejšie odsránil cín zo spoja a neprehrial tranzistor, čo odporúčas - odsávačku alebo priložiť vlákno s tenkými medenými drôtikmi na odvod cínu? |
Karner
![]() |
|
@Karnerna tvojom mieste a s tvojími otázkami , by som to nechal tak.vuplus 4k , oled 4k
|
Brumo
Registrace: 4/2019 Příspěvků: 1 584 |
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Skladal som rôzne FM prijímače, opravoval VKV jednotky a robil som to presne ako Jean Reno. U MOSFET skratovať kontakty, u ostaných netreba nič mimoriadne. Robil som s tesláckymi KF 124,125,520...ale aj iné. |
vw1vw
Registrace: 1/2017 Příspěvků: 531 |
![]() |
|
@BrumoMožno máš pravdu, ale vzdávať sa netreba aj keď nemám skúsenosti s miniatúrnymi súčiastkami, lebo som stará škola. |
Karner
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Pokiaľ to nieje obojstranný plošak s pokovenou dierou tak stačí obyčajná piestová odsávačka, takto som vymenil stovky tranzistorov, ak je pokovená diera, pomôže zabrusená injekčná ihla rovnakého priemeru ako diera. A pokiaľ nejde o FET tak normálna trafopajka. |
Kimlo
Registrace: 1/2017 Příspěvků: 582 |
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Ako zistím, či vf tranzistor, ktorý chcem vymeniť, nie je MOSFET? Na ňom je iba nápis RF. |
Karner
![]() |
|
@KarnerK Tvému dotazu /ochlazení/se pojí jedna rada. Mezi tranzistor a pájené místo připni na vývod plochou kovovou pinzetu a zajisti ji třeba kolíčnem na prádlo. Pinzeta takto odvede část tepla, které by jinak prošlo k tranzistoru |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
@MMorousTranzistor má veľmi krátke vývody asi 1mm. Pinzeta tam nevojde, možno špička nožíka. |
Karner
![]() |
|
@Karnervsak rovno povedz, ze je to smdecko, na to pouzi horky vzduch🔱3CY🔱
|
mirny
Registrace: 7/2009 Příspěvků: 1 063 |
![]() |
|
@mirnyHorúci vzduch mám jedine z fénu a ten nestačí na roztavenie cínu. |
Karner
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?preto vymysleli, teplovzdusne pajkovacky, ze ano...polozil si volaku otazku, dostal si relevantnu odpoved, a ty tu vybehnes, ze nemas fen? tu viac netreba dodavat... asi len, ze prajem prijemne doyabanie plosaku... 🔱3CY🔱
|
mirny
![]() |
|
@Karner"čo odporúčas - odsávačku alebo priložiť vlákno s tenkými medenými drôtikmi na odvod cínu?"Lepsie ako Kimlo by som to asi nenapisal. |
Jean Reno
Registrace: 2/2022 Příspěvků: 1 504 |
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?som prekvapeny aky zlozity to moze byt problem, podobne ako pri uraze niektorej ruky si clovek zacne utierat (nevhodné slovo) s druhou rukou ale naspat sa to uz nevrati, preco? |
sky59
Registrace: 1/2023 Příspěvků: 567 |
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Ak nevieš čítať s porozumením, radšej nepíš. Lebo to, čo ty uvádzaš je z cesty: "a ty tu vybehnes, ze nemaš fen". Predstav si, že fén mám aj som to napísal. Navyše to tvoje želanie: "ze prajem prijemne doyabanie plosaku..."je zlostné a nevhodné do tejto diskusie. |
Karner
![]() |
|
@mirnyTen posledný môj príspevok patrí tebe mirny. Nejako mi po nainštalovaní nového Avastu blbne počítač a tvoje meno v nadpise sa neobjavilo. |
Karner
![]() |
|
@KarnerTak zkus špišatou. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?Našťastie, že som váhal s vybratím miniatúrneho vf tranzistora, lebo po jeho premeraní podľa videa od Paula na You tube, som zistil, že vykazuje vysoký zosilovací činiteľ. A to aj napriek tomu, že oscilátor s ním nepracuje. Asi bude chyba v blízkom kondíku, ktorý je skratovaný. Môže sa vôbec malý kondenzátor zoskratovať? |
Karner
![]() |
|
@KarnerNapsat: "VF tranzistor," je tak trochu mimo... Jde totiž o to, jaký VF tranzistor a v jakém pouzdře. Je třeba si uvědomit, že dnes se elektronika pájí cínovou vlnou a všechny SMD součástky touto vlnou musejí projít. Takže teplota nějakých 230-250st. jim rozhodně nesmí ublížit. Pokud ten tranzistor nebudeš nahřívat několik desítek sekund, tak by to měl vydržet. Běžně na všechno používám trafopájku a nemám problém. S čím je třeba opatrně, to jsou unipolární tranzistory bez ochranných diod. (KF 520, 521 a pod.) To už je ale dnes rarita.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 682 |
![]() |
|
@Karnervidim, ze tebe blbne, ne len pocitac...🔱3CY🔱
|
mirny
![]() |
|
@EnikKeby bolo na tom tranzistore napísané niečo iné ako RF, bol by som to uviedol. Vieš poradiť, ako zistím, či ide o unipolárny tranzistor? Meraním som zistil, kde má bázu, emitor a kolektor a že to je NPN tranzistor. Plán zapojenia mi výrobca bezdrôtového pohybového senzora nechce poskytnúť. Potrebujem ho k alarmu. Najskôr som si myslel, že na vine je keramický rezonátor, ktorý sa pri páde zvyčajne poškodí. Vymenil som ho a nič. Modulačný kmitočet som oscilosloskopom nameral, ten je v poriadku. Chýba iba výstupný 430 MHz kmitočet oscilátora. Preto som podozrieval oscilačný RF tranzistor. Ten však po premeraní podľa YOU TUBe návodu vykazuje veľký zosilňovací činiteľ, preto ho vymienať nebudem. Chcem vymeniť iba jeden zoskratovaný kondenzátor, ale nepoznám jeho hodnotu. Ak by som mal schému zapojenia, nebol by to problém. |
Karner
![]() |
|
RE: Môže spájkovanie zničiť vf tranzistor?... Karner, kto vie zistiť podľa merania( ozaj a ako) kde je báza , emitor a kolektor tranzistora a že je to , tak si asi robí srandu s primitívnymi otázkami ako odspájkovať tranzistor, ozaj, aký je ten modulačný kmitočet nameraný osciloskopom?![]() |
dano01
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 371 |
![]() |
|
@dano01Nerobím si srandu, skutočne som sa obával, že zničím spájkovačkou malý smd tranzistor. Ja som totiž zo starej školy a takéto drobátka som ešte neopravoval. Osciloskop mám, preto nie je pre mňa problém zmerať kmitočet. A nájsť vhodný NPN RF tranzistor, nie je pre mňa problém. Mám doma spústu zapojení s podobnými tranzistormi, z ktorých ho môžem vybrať alebo kúpiť. Jediné čo mi robí problém je, že nemôžem nájsť shému zapojenia detektora pohybu. Veľmi ma to však netrápi, lebo nový detektor stojí len okolo 10 Eur. Keďže som na dôchodku a mám spústu času, pustil som sa znova do bastlenia. Ale ako vidím, požiadať o radu na tomto fóre, si vyžaduje pevné nervy. Niektorí diskutujúci namiesto radenia si tu premasťujú svoje egá. |
Karner
![]() |
|
KarnerTak,tak máš pravdu a to tu ešte nenapísal nič dáky mmiriboy... ten by si na tebe zgustol![]() ![]() ![]() |
vw1vw
Registrace: 1/2017 Příspěvků: 531 |
![]() |
|
@vw1vwVieš čo! Radšej som sa "zdržal hlasovania"!![]() ![]() ![]() Nevidím v tom význam, bližšie túto tému komentovať a keď tak, tak - je to jeho tranzistor, jeho spájkovačka a jeho ruky. Jak si to urobí, tak bude mať a keď to odflákne, či dokonca zničí súčiastku, tiež jeho problém, mal viac rozmýšľať pri práci! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 011 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27 | |
![]() |
|
![]() |