Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Bluray vypalovačka ASUS BW-12D1S-U Lite

Před osmi lety jsem zakoupil externí bluray vypalovačku. Po celou dobu fungovala bez jakýchkoli problémů. Nyní se stav rapídně změnil. V současné době není přístroj schopen přečíst disky, které sám vypálil. Přečte pouze originální bluray disky. Zápisy na vypalovací disky jsou přehratelné ve stolním přehrávači.
Výrobce doporučuje náhradu dožitého přístroje novou vypalovačkou. Máte někdo zkušenosti, jak řešit ?

Helenka
Registrace: 3/2011
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Bluray vypalovačka ASUS BW-12D1S-U Lite

Výrobce má pravdu.

kobram
Registrace: 4/2014

Nemá. V dnešnej dobe blueray vypaľovačka nemá zmysel...

Kasr
Registrace: 8/2008

@Helenka

Pozri https://www.vase-nahravky.cz/zivotnost/
Moja skúsenosť, vypálené hudobné CD približne po 10-tich rokoch už neboli prehrateľné v CD prehrávači, v PC ešte áno.

RudoM
Registrace: 5/2020

@Helenka

Zkusit vyčistit optiku, i v nekuřáckém prostředí se může po létech trochu zaprášit a méně kontrastní rozdíl mezi 0 a 1 při čtení z vypalovaných disků oproti originálu může způsobit problém. (Usazený dehtový filtr v kuřáckém prostředí vznikne hodně rychle).
Mnoho DVD či CD přehrávačů, které mi lidé donesli, trpělo po letech stejným problémem. Většinou stačilo optiku opatrně očistit třeba vlhkým tamponem pro čistění uší a pak suchým osušit - ( nejbezpečnější je vlhčit vodou,čočka může být z plastu, na chemikálie choulostivá, izopropylalkohol by měl být také v pořádku, obecně se používá i zde ). I u zdánlivě okem čisté čočky to pomohlo. Pokud očistění nepomohlo, tak jsem na optické hlavě vyhledal miniaturní odporový trimr, kterým se dá nastavit citlivost snímače pro čtení - poznačit si nějak původní polohu a pak kousek pootočit jedním směrem, pokud se snímání ještě zhorší, pak opačným. Nesmíme to s citlivostí přehnat, aby i méně odrazivá místa nepřekročila v odezvě onu hranici, kde komparátor rozlišuje mezi nulou a jedničkou.
Blu-ray snímač jsem ještě nečistil ani nenastavoval, v principu je to stejné, jen pokud tam bude trimrů více než jeden, což jsem u vypalovačky už viděl ( většinou mi nosili jen přehrávače ),tak to bude trošku komplikace.

Přitom menší změna v intenzitě laserového paprsku při vypalování se zvláště u nižších vypalovacích rychlostí nemusí na záznamu zjevně projevit. Ale právě s roky provozu intenzita paprsku jak při přehrávání, tak při vypalování klesá, což se projeví při přehrávání nebo při vypalování vyššími rychlostmi.

Ale ve většině případů pomohlo očistění optiky a ve zbytku to nastavení ( za předpokladu, že alespoň originální lisované disky byly přehratelné, byť s výpadky ).

Nejmenší odrazivost mají přepisovatelné disky ( například můj Sony CD přehrávač ze začátku 90. let, který stále funguje, nikdy přepisovatelné disky neuměl přehrát, tehdy se ještě snad ani nevyskytovaly. Ale lisované i vypalované jednorázové po dostavení citlivosti trimrem přehrává dosud).

Tak to zkuste, než přístroj vyhodíte.

DPetr
Registrace: 2/2014

@RudoM

Nejstarší vypálené CD mám z roku 2003. Verbatim, uložený ve skříni ve tmě a běžně suché a teplé obytné místnosti. Totéž DVD cca od roku 2006.
Zatím jsou přehratelné, u vzácnějších záznamů jsem zazálohoval ISO obrazy disků na dvou nezávislých HDD, uložených ve skříni..

@Kasr: pro většinu uživatelů už vypalovačka smysl nemá, ale čtečka pro ty, kdo mají archiv disků ano, v tom se snad shodneme
:)) .
A když jde o počítač, tak nevím, jestli se ještě mechaniky jen ke čtení prodávají, ať už vestavné, nebo externí...

DPetr

@Helenka

https://www.datart.cz/cistici-disk-hama-cd-1ks-44721.html

https://www.datart.cz/cistici-disk-hama-cd-s-cistici-kapalinou-1ks-44733.html

Vu+Uno 4K Se, parabola 90cm, motor SG 2500, Nokia 8010, Skylink cz sk, Magenta tv, Sweet tv cz sk, Sledování tv, SkyShowtime, Netflix, MAX, Disney+, Prima+, IPTV.

milde
Registrace: 2/2018

@DPetr

Nedá mi, musím zareagovať na Tvoj príspevok k @Helenka. Máš môj obdiv, že si mal toľko trpezlivosti, napísať tak dlhý príspevok. Navyše so všetkým, čo si napísal, sa musí len súhlasiť. Aj keď @Helenka určite nebude trimre nastavovať.
Používal som iba modré CD Verbatim a zlaté Kodaky (v tom čase asi najkvalitnejšie, čo bolo na trhu), ale moja skúsenosť bola taká, ako som vyššie napísal. Zápis samozrejme najnižšou rýchlosťou.
ISO obrazy na HDD by mala byť samozrejmosť pre každého, kto si váži záznamy na CD, DVD médiach a nechce ich raz stratiť.

RudoM

@DPetr

Do slova a písmena myslím vypaľovačka...
Čítačky samozrejme na svoje archívy potrebujeme. Aj keď placky som veľmi dlho neprehraval...

Kasr

Prvými troma slovami si povedal všetko potrebné k tejto téme . Keby si mal na aute osemročné opotrebované pneumatiky ako by si to riešil (lenže tu je opotrebenie viditeľné) . To že nevidíš opotrebenie na tej DVD_RW , neznamená že už je jej čas . ;)

Urobiť čokoľvek blbovzdorným je nemožné, pretože blbci sú nesmierne vynaliezaví. (Murphy)

Boris
Registrace: 1/2007

@ DPetr; RudoM
A načo sú vám fyzické kópie tých "vzácnych" záznamov, keď máte všetko zálohované na HDD? Možno by som to chápal pri nejakých originálnych "special edition", no tam je asi najcennejší ten booklet a obal a keď odídu originálne fyzické médiá, tak je to na nič. No a pri záznamoch z rodinných osláv a dovoleniek to nechápem vôbec.

black13
Registrace: 6/2006

@black13

Co se týká koupených originálních optických medií - lisovaných - tak ty neodcházejí, protože vrstva nesoucí informaci neobsahuje časem degradující organická barviva.

Vypalovaná DVD (mám jich asi 600, různé záznamy z DVD rekordéru či mnou vytvořené disky na PC i s menu s kapitolami ) mi zatím neodcházejí.
Pro manipulaci je snadnější vyjmout DVD ze skříně a vložit do DVD přehrávače, zmáčknout play a sledovat film (nebo poslouchat audio ) na plátně či na televizoru, než vytáhnout ze skříně HDD, strčit do převodníku SATA - USB,připojenému k multimediálnímu přehrávači, který umí číst ISO obraz, pak teprve vyjet seznam stovek ISO disků, najít patřičný a začít přehrávat. Filmy na počítači zásadně nesleduji (jinak stejně bych ten disk musel dát do adaptéru a vybrat ISO ), protože má sbírka je převážně z nahrávek z evropského vysílání či videokamer, tedy obnovovací frekvence displeje 50 Hz. Kolik z těch, co se koukají na filmy na počítači, má přepnutou grafickou kartu z 60 Hz na 50 Hz? Při přepočtu materiálů s frekvencí 25/50 na 60 jsou pak často vidět pohybvé artefakty ( pěkně vidět na svisle běžících závěrečných titulcích). A kolik z těchto sledovačů si při sledování filmů a videí upraví převodní křivku jasu ( hodnotu gamma ) ze sRGB, používaného na počítačích a vhodného třeba k úpravám obrázků, na REC.709? Já ty převodní křivky mohu navolit na monitoru a když obě normy přepnete, tak sakra vidíte rozdíl v jasové škále. (Jde to i v menu graf karty,děláte to?)
Prostě až na nenáročné sledování si filmový fanda nekazí obrazový vjem přehráváním přes běžné notebooky či monitory.
- pokračování -

DPetr

@black13

No a to hudební CD je taky i rychlejší strčit do přehrávače a zapnout zesilovač, než kvůli tomu pouštět počítač, i kdybych jej měl připojený k Hi-Fi soupravě. Mám pravda pro základní úpravy zvuku nahrávaných akcí u počítače jakž takž slušné monitory Pioneer Dj, fyzický rozměr samořejmě neumožňuje tak věrný přenos nízkých kmitočtů ( například spodní tóny baskytary, o varhanách ani nemluvě), jako větší soupravy v místnosti.

K vypalování: Na BR opravdu nevypaluji, i když vypalovačku mám.
Protože se BR přehrávače už moc mezi obecným lidem nerozšířily, starší lidé ze širokého okruhu mých známých chtějí kopii nějaké třeba společné akce, kerou jsme uspořádali, na DVD či audio CD,
protože mnohdy nemají počítač a přenos přes Flash nebo úschovnu
je pro ně těžko dostupný či použitelný.

Takže ještě dnes občas někomu DVD či CD opravdu vypaluji, když je to jinak pro dotyčného jediná možnost.

Prostě každý tu techniku používá pro své potřeby a každý má jiné estetické nároky třeba na kvalitu obrazu nebo zvuku.
Tak doufám, že jsem Vaši zvědavost uspokojil.

DPetr

@DPetr

Nikomu neberiem jeho zaužívané zvyky, no ja to robím trošku jednoduchšie. PC tiež nepoužívam na sledovanie vlastných video súborov. Základné súbory mám na 4TB HDD, ktorý zapojím do TV s androidom (išlo by to ešte jednoduchšie ak by som ho sieťovo zdieľal) a prehrám vo VLC prehrávači (aj ISO).

black13
Registrace: 6/2006

@black13

Ano, ale hovořili jsme o nějakých záznamech na nosičích CD,DVD..
které vznikly kdysi. Něco jsem ani na HDD neukládal ( filmy, které byly na DVD v SD nebo ještě v analogu ) a později jsem je získal v HD. Hodně sleduji satelitní stanice - i cizí ( BBC například ) a nahrávám na satelitním přijímači celý stream včetně všech zvukových stop a podtitulků. Angličtinu nemám moc ve svém stařičkém uchu a nejen BBC, ale třeba i Film4 nebo jiné velké stanice jako ITV i Sky Arts mají skryté titulky. Většinou na rozdíl od naší praxe jsou titulky doslovným přepisem mluveného, takže je to velká pohoda sledovat. Když si pustíte třeba staré hudební pořady z 60, 70 a pod. let, tak ty vaše oblíbené songy z dětství máte včetně textu! Dokonce i na koncertech z Glastonbury na BBC, vysílaných s menším časovým posuvem, jsou zpívané texty ve skrytých titulcích. I u němčiny se mi někdy hodí, sledovat současně titulky ( i třeba pro oživení toho, jak se některé slovo píše ).
Takže podle obsahu záznamů z TV některé komprimuji, když jsou zbytečně veliké a není důležitá špičková kvalita ( třeba dokumenty z německofrancouzského ARTE, kdy je při "malém HD" datový tok kolem 10Mbps ), přitom mohu v AVIDEMUXu vyhodit i nějaké audiostopy - u týdeníku nemá smysl ukládat zvuk v AC3, například.
No a pak to třeba někam uložím a podobně jako Vy přehrávám přes multimediální přehrávač( TV s androidem nemám, jen Sharpku 12 let starou, ale stále velmi dobře sloužící a nebo projekci v HD na plátno. Ale většinou se podívám na nahrávku rovnou ze satelitního přijímače, z HDD jen když už tam není a mám ji jen v archivu.

U zachovalých "placek" je nejjednoduššíjednodušší, jak uvedeno výše...strčit do CD/DVD přehrávače.

Jinak k těm vzácnějším nahrávkám - po roce 2000 jsme i s dětmi milovali americký čb seriál Addams Family, ze slovenské satelitní stanice mám nahrány asi všechny díly ve dvou jazykových verzích a musím říci, že slovenský dubbing je tak půvabný a povedený, že i když anglický orignál je snadno srozumitelný, i dnes si raději pustíme tu slovenskou verzi. Jo, naše děti sledovaly pohádky i na STV a jsem tomu rád ( i oni ). Já tu v Brně chytal STV i za dob analogu, když měla slovenská dvojka své vysílání. No, v Brně pracuje a studuje mnoho Slovenek a Slováků, i na mém pracovišti v nemocnici jsme měli často několik hezkých děvčat od vás. Vůbec je tu hodně různojazyčných studentů, je to takové pestré a příjemné.
Tak a já už musím jít konečně něco dělat. Nech sa darí ;) *

DPetr

Ja zas placky prehrávame výnimočne. Doma mám všetko zosieťované takže dvd prehrávače som už dávno vyhodil... Keď raz za čas chcem prehrať placku, tak je mi jednoduchšie zapnúť Pc a strčiť ju do mechaniky a prehrať cez sieť v tv

Kasr

To já stolní Blu-ray přehrávač mám ještě u televize. Sice jsem už některé DVD přepalky vyhodil, ale ještě se rád podívám na originál Blu-ray film se zvukem 5.1. Ty vyhazovat nebudu.

Vu+Uno 4K Se, parabola 90cm, motor SG 2500, Nokia 8010, Skylink cz sk, Magenta tv, Sweet tv cz sk, Sledování tv, SkyShowtime, Netflix, MAX, Disney+, Prima+, IPTV.

milde

@black13

Oslovil si ma, slušnosť je odpovedať.
Ak by sme pod pojmom "vzácnych" záznamov rozumeli iba hudobné a video záznamy pre „vlastnú“ potrebu, tak by som ti aj dal za pravdu s tými fyzickými kópiami na CD, DVD, ...
Prehrať záznamy z HDD vyžaduje mať k dispozícii aj príslušnú techniku, ktorou nie každý disponuje.
Síce patrím k staršej generácii, ale takú techniku mám. Mnoho mojich známych ale nie, tak ak si chceme pozrieť nejaké „akcie“, tak u nich z CD, DVD.
Pod pojmom „vzácne" záznamy som myslel aj dátové záznamy z rôznych prevádzkových situácii v podnikoch, ktoré sa neskôr analyzujú. A analyzujú ich ľudia v podnikoch, ktorí majú k dispozícii len PC s mechanikami CD, DVD.
„Vzácne“ záznamy som mal zálohované minimálne na dvoch externých HDD, ktoré museli byť uložené vo vzdialených budovách, pre prípad, napr. požiaru.

RudoM

@DPetr

mám cd vypálené v roce 1995 a jede,tehdy jedna prázdná placka stála 500 kč

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

tak tak! cd v tomto samém roce vypílené a šlape tedˇkom,jako nové. Jinak tyto cd si semnou "užila"-jezdil jsem všude,kde bylo možno hrát a pak ty pařby.... :laughing: :laughing: :laughing: :laughing:

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

Jak píše @RudoM záloha, která není externě uložená je na nic. V roce 2022 jsem přecházel na PC z jednoho antiviru na druhy a chvíli jdem měl holý počítač. V té době řádil ransomware PwndLocker, no nechytl jsem ho. Vše mě na 3 discích přepsal k nepoužívání. Chtěli výkupné. Pro mě kolaps. (jak jsem starej, tak jsem blbej) Na stěstí jsem měl zálohy fotek, rodinných videí a programů na DVD mediích a externím HDD disku, který připojuji jen když dělám novou zálohu. Pak odpojuji. Napadené disky v PC jsem musel zformátovat a začít od nuly😤

milde

@milde

Prosím ťa, ale vôbec neplatí tvoje konštatovanie, že „jak jsem starej, tak jsem blbej“.
Veď si mal zálohované všetko, čo si považoval za dôležité. Kto si myslí, že jemu sa to, že príde o disk(-y), nemôže stať, tak si to bude myslieť iba dovtedy, kým mu neodíde do HW neba jeho fyzický HDD. Neviem, či si mal aj zálohu kompletného systémového disku. Ak áno, o to by bol návrat do funkčného stavu jednoduchší a rýchlejší. Ja som kedysi používal k zálohovaniu systémového disku program Ghost, v súčasnosti Acronis. Strata obsahu disku nepoteší, ale ani nepovedie ku kolapsu.
Prajem všetko dobre.

RudoM

@RudoM

Ano měl jsem, jak píšeš, komplet zálohu C: v Acronis. Jsem se špatně vyjádřil, že jsem napsal od nuly. Akorát jsem aktualizoval některé zastaralé programy. Tak že v poho. O té doby dělám zálohu zálohy, kdyby jedno SSD selhalo.A to i v sat technice s E2. Mám vše repete. A to se vyplatí.😀

Petor58
Registrace: 11/2021

@Petor58

já zálohuji na třech místech fyzicky,kleknul mě HDD někde v roce 1998 asi 80Gb,dnes hračka,někdo mě poradil v Praze servis záchrana dat,tak jsem si udělal vejlet do zoo s rodinou,vzali HDD do servisu,že zavolají za hodinu,volali,že to bude stát 35 000 kč,tak jsem zaplatil něco a disk mám dodnes doma,už ani nevím,co tam bylo

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

To je poměrně velká částka. Na webu nabízí programy na záchranu dat, fotek a videí. Jsem jich několik ze zvědavosti zkoušel a je to na nic. Třeba fotky jen některé a navrátí se v png místo jpg co byly.

Petor58
Registrace: 11/2021

@Petor58

Od Blu-Ray napaľovačky sme už niekde inde, ale predsa. Snáď niekomu pomôže.
Z webu som skúšal viacero programov na obnovu dát, mnohé z toho boli iba paródiou na programy.
Osvedčili sa mi dva programy, ktorými som úspešne dáta obnovil. Prvý Runtime GetDataBack ( verzia pre FAT, verzia pre NTFS) a StellarPhoenixWindowsDataRecovery (deep scan).
V tom čase sa dali na webe nájsť aj sériové čísla, aj patche k týmto programom.
Ak odišla na HDD elektronika, firmy, zaoberajúce sa obnovou dát, majú k dispozícii viacero typov HDD
a stačí iba prehodiť elektroniku disku a dáta stiahnuť. Také možnosti my doma nemáme. V práci sme mali množstvo HDD rovnakého typu (musia byť parametrovo identické) a bez problémov sme elektroniky prehadzovali. Teda vlastná skúsenosť.

RudoM
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra