Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Skylink-výkon LNB?

Ahoj Všem.. narazil jsem na problém který podobný vidím podruhé co se sat technikou zabývám. Má někdo zkušenost obecně jaké úrovně PWR dosahují běžné monobloky a LNB? Mám problém, že výkon je příliš nízký a na delším kabelu již přijímač nehraje na krátkém ještě ano. S podobným problémem jsem se setkal při rušení vysokorychlostním internetem , ale od té doby ne až opět nyní. Hodnoty kromě PWR jsou jakž takš zpracovatelné na výstupech u monobloku jsem naměřil max 17 dBmV na frkv. 12344.. obvykle mám kolem 25dBmV (cca 85 dBuV)s obdobným vybavením. Vše už jsem proměřil a stále se nemohu dopídit lepšího výsledku, abych protlačil na delší kabel. Zkusil jsem v tom místě i jiné značky LNB a výsledky jsou jen s malými rozdíly. Setkal se někdo s tím, že nějaký zdroj rušení srazí prostě spíš jen výkon? :8) :-/ :lookaround:

Pájík
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Skylink-výkon LNB?

Nějak ti nerozumím. Ty mas v instalaci problém s úrovni 85dBuV na výstupu LNB(předpokládám MER přes 10dB, spis víc)?? Satelitní receiver by měl hrát i s úrovni 45dBuV, pokud je MER v pořádku. 40dB útlum máš na kolika metrech kabelu? Na 100-120m? U Skylinku musíš mít MER na 80cm anténě alespoň 13dB, jinak mas nekde chybu? Kolik mas MER u 12344H?

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

TO: Varos107, no asi je chyba opravdu jinde než LNB. Na LNB je Mer všude přes 14dB.. ale zdálo se mi že ten výkon jako vylítne na měřáku na 26 dBmV a pak spadne na těch 17 (měřil jsem v dBmV). Problémem je spíše to že soused při zaklopování sádrokartonu asi poškodil nebo přetrhnul tuto kabelovou větev neboŤ z ní neleze zhola nic.. kabel je možná tak 20m, ale přes slučovač s DVBT a koncovou zásuvku co to zas rozdělí. Zkusím se zaměřit na slučovač ještě a možné poškození, což bude za sádrošem dost těžké. Děkuji Ti za pomoooc :-) Zítra tam jdu znovu a napíšu co a jak..

Pájík

@pájík

mám obdobné zapojení - sloučení s DVB-T a pak koncovou zásuvku SAT/TV/R.
Přímé napojení kabel z LNB do přijímače (nemám měřáky, nejsem SAT montážník) ukazuje na přijímači Technisat 100% / kvalita třeba 11.5dB podle transpondéru.
po zapojení přes slučovač a zásuvku je najednou síla pouze 45% ale kvalita poklesne pouze na 11dB, takže přijímač nemá problém.

Pak je ještě v tuto roční dobu další problém a to jsou myši. Mám bohužel kabeláž ze střechy přes půdu a dva týdny dozadu najenou začalo čtverečkování u skylinku až to po ca týdnu skončilo tmou. 19.2E a 13E jelo v pohodě. Myslel jsem nejprve že je problém s LNB, pak s DiseqC protože šli vstupy 1 a 2 ale ne 3 a 4 a nakonec to byla ohlodaná izolace a překousnuté stínění. Takže mne čeká lezení na střechu a natažení nových kabelů z antén k bodu, kde kabeláž jde do trubek do pokojů.

Dagy2
Registrace: 11/2010

TO: Dagy2, no mně se to zdálo málo i přes funkční větve (také přes slučovač s dvbt), ale dvě prostě jedou i tak a dvě nic.. budem hledat problém po kabelu a slučovači pak se vidí.. přijímač na dvě větve hraje normálně a na ty 2 větve ne a i bez měření je evidentní, že jsou tyto prostě v háji.. :-/

Pájík

Já to šacuju spíše na impedanční nepřizpůsobení, odrazy atd, než obyčejný útlum vedení. Máš možnost vidět MF spektrum na vystupu LNB a na konci šňůry na vstupu receiveru?

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

no zaměřím se na to, ale nemyslím že by delší kabelové větve se stejnými slučovači udělali takovou paseku.. to by ten kabel musel být uplnej hadr.. jako vrtá mi hlavou že je to jako kdyb ten kabyl byl prostě ustřiženej.. tam není ani zbla právě..já nevím co tam s těmi kabely dělali když dávali sádroš právě no..předtím, když nebylo zakryto to normálně chodilo na všechny výstupy. Ted jdou jen ty kratší.. no nevím jsou tam také spojky ještě, ale že by odešli obě najednou.. - no záhada která se musí rozluštit

Pájík

Myslel jsem že LNB má menší výkon a protlačí těmi kratšími, ale fakt už nevím.. zítra budu pátrat dál

Pájík

Mám to přesně zapojené jako dagy2 přijímač technisat monoblock mascom kabel asi 25m.Naprosto bez problémů :8)

lukagent
Registrace: 4/2015

TO: lukagent, no ano dalších x rozvodů je všude OK, jen tady po čase tento problém, nevidím důvod proč je nefunkční přesto nefunkční je, zbývá tedy zítra znovu projít vše a zjistit příčinu.. :O

Pájík

Kouknu a vidím!

Výstupní úroveň signálu z LNB se běžně pohybují v rozsahu 75-85dBuV (15-25dBmV.) Takže to není nic nenormálního. Problém ale vidím jinde. 100m koaxiálního kabelu má na 1GHz útlum kolem 30dB, takže i těch 77dBuV (17dBmV) musí v pohodě stačit i kdyby tam bylo těch 100m kabelu. Jelikož má přijímač málo na 20m kabelu, tak je problém v tom kabelu.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

V kabelu, případně konektorech, spojkách apod. :lookaround:

Octagon SF 8008 Supreme , Skylink Premium, O2TV zlatá, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus

drobeček

@Pájík

Patrně je narušené opletení - na jednom nebo více místech skřípnutý koax. To se na stavbě stává. Jestliže je problém jen ta jedna delší určitá větev a na těch kratších to jde. Kdyby byl problém obecně v kabelu, jeho nekvalitě, pak by vám stačilo k fungující kratší větvi prodloužit tím samým koaxšuntem na délku té delší a musíte dojít ke stejně špatnému výsledku.

DeNiro
Registrace: 6/2022

Dost často se setkávám s tím,

že normální bílý kabel skončí v omítce nebo v betonu zasekaný do stěny nebo zalitý do podlahy. To je ovšem cesta do pekla. Bílý PVC kabel nevydrží v takovém prostředí déle než pár roků a je po něm. Pak se začnou projevovat podobné problémy!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

TO: Všem, ano, děkuji za Vaše reakce. Znovu jsem proměřil a musel konstatovat že problém je prostě v cca 6m kabelu , který je ale uzavřen za sádrokartonem a pravděpodobně ten kdo šrouboval se trefil do kabelu nebo skutečně nevím co tam při záklopu vlastně vyvedli. Na konci nebylo prostě nic.. spíše si myslím že přiřezávali sádroš a nechtěně uřízli i kabel. No prostě jsem našel jinou sice velmi komplikovanou trasu a tento kousek nahradil a vše hraje jak má.. no je to poučení že na stavbách je možné všechno.. zalito do betonu jsem taky viděl a v podlaze kabel vydržel, ale dokonce i 4 měsíce .-) pak šel do věčných lovišť... Nicméně lidi jsou prostě nepoučitelní a je to marné je to marné a prostě pořád marné.. :8)

Pájík

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra