![]() |
|
Tuner si neporadí s SFN. ?Nejdříve o co se jedná: https://dvbt2.webnode.cz/l/problemy-s-prijmem-ceske-televize-na-kanalu-26/ , https://www.tvkompas.cz/problemy-s-prijmem-dvb-t2-priznavaji-odbornici-i-operatori-v-pardubicich-hledali-reseni/ , https://www.lupa.cz/clanky/jak-vzacny-je-pripad-zhorseneho-dvb-t2-prijmu-v-sfn-siti-prostudujte-si-prakticky-priklad/Na dodávanou anténu jsem nechytil vůbec nic ani u okna. Na venkovní anténu Color Klasik /střední/ s nízkošumovým zesilovačem Philips 25 dB přímo v anténě napájeném po koaxu zdrojem s nap. výhybkou jsem naladil 68 TV kanálů /24, 26, 28, 30, 31, 37, 43/ vše 100% síla signálu a i 100% kvalita signálu. A to z vysílačů Trutnov - Černá Hora /vše 100kW/, Polská Jelení Hora /vše 100kW/ a Liberec - Ještěd /25kW až 32kW /. Takže perfektní, ne? Ale celý ČT multiplex na 26 kanále v krátkých intervalech kostičkuje. PC: Intel Core i5-3470 /3.2GHz-T3.6GHz/, nVidia GeForce 1660 GTX 6GB DDR5, RAM 24GB DDR3 a instalace na SSD. Windows 10 Home - 21H2 - aktualizované. LAV filtry jsem dal nejnnovější odsud: https://github.com/Nevcairiel/LAVFilters/releases Dělá to v Total Playeru i v Sichbo PVR4 - staženo z Vašich stránek. Myslím si, že to kodeky není, ale vlastním DVB-T2 Tunerem /China, Shenzhen, TerraTec Home Cinema (THC) - často "padá", Elgato THC/ = EVOLVEO Sigma T2. Otázka: Dá se nějak nastavit přímo DVB-T2 tuner? Jak? Nebo, co to podle Vás způsobuje? FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 31 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35 | |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Dnes vyrábí a prodává DVB-T2 techniku každý, kdo má do(nevhodné slovo)le díru, takže se s tím mnoho dělat nedá. Dokonce to platí i o koordinaci sítí. Ale třeba se to novému panu ministru průmyslu a obchodu povede a donutí hlavního viníka této situace(ČTÚ) k nápravě. Tím je myšleno především rozbití SFN veřejnoprávního multiplexu. Jiné řešení totiž neexistuje.On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 938 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Zlaté bývalé mpeg-2 |
Opticka
Registrace: 12/2020 Příspěvků: 15 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?MPEG2 nemá s příjmem VF signálu nic společného. MPEG2 je kompresní algorytmus pro přenášený obsah.On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000
|
Varos107
Registrace: 8/2021 Příspěvků: 1 938 |
![]() |
|
@ut131313Odkud jste, respektive ve kterém místě to takto přijímáte ? |
mediator12
Registrace: 12/2015 Příspěvků: 303 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Bez měření můžeš hádat z křišťálové koule. Kanál 26 ti svítí do antény ze všech směrů a některým tunerům nedělá echo dobře, byť je v ochranném pásmu. Další neznámou je tvoje aktivní anténa - poslední dobou pěkně míchá signálem slavná 5G, svítící okolo 760 Mhz. Takže pokud ten tvůj zesilovač Philips není zázračný, určitě zesiluje všechno, co mu přijde na tranzistor. Změř to. A nepouštěj do toho tuneru víc jak 60dBuV. Silný signál to nemá rádo....koaxial & utp
|
Diaboltp
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 437 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Vyměň krátkou colorku za dluhé logáro a zkus to bez zesilovače.Na 26k má colorka příliš široký úhel příjmu a malý zisk. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 013 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?![]() |
maly mike
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 309 |
![]() |
|
@ut131313Pokud přijímám signál v blízkosti silného 100KW vysílače nepoužívám nikdy anténní předzesilovač,který zahltí tv tuner a ten nedokáže se s tím vyrovnat. |
ba193
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 71 |
![]() |
|
@RAFI007Dluhé (1,1m) logáro má na K26 furt vyzařovák 50 stupňů, což proti "krátké" kolorce bude skoro nastejno. Takže buď skutečně dlouhou anténu (2 + m) nebo dvě krátký do dvojky. Svý ti k tomu řekne Enik, ten se s Pradědem trápí furt :-) |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 404 |
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Ministr udělá humbuk na ČTÚ, že do konce května očekává návrh řešení problému. Nakonec se na Digimadii prezentuje, že problém na straně vysílacích sítí neexistuje. A také zástupce ministerstva naznačí podporu zachování imaginárních sítí 25 a 26....To je úplná schíza.Doufám, že dostaneme možnost se k tomu vyjádřit. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@DiaboltpMám asi takovou anténu: https://www.antena.cz/vaten-color-standard-antena-pro-dvb-t2-zisk-14-2-dbi-p4138/?cid=369Byla kupovaná bez zesilovače. Zesilovač Philips nízkošumový 24 dB je širokopásmový - zesiluje celé pásmo UHF /21.-60. kanál/ a LTE filtr nemám, ani nemám 5G filtr. Asi by bylo lepší do ní dát jiný zesilovač. Jaký? Napájeno je po koaxu asi 12V regulovatelný zdroj s nap. výhybkou a není naplno. Rozbočeno na 2 TV - svody cca 15m a 30m. TV fungují OK. Vzdálenost od Černé Hory a Polské Jelení Hory je do 50 km a oba vysílače vysílají všechno 100 kW. Slabší a bližší Ještěd chytá z boku. A to by neměla, ne? FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
@ut131313Díky za zprávu.Ve vašem případě bych to na problém se SFN tak úplně neviděl. Píšete sice, že přijímáte Černou Horu i Liberec (a kanály tomu odpovídají), jenže Liberec je od směru na Černou Horu skoro z boku, takže klidně to tam může jakžtakž fungovat, ale nemyslím, že by to byl kámen úrazu. Z toho města, které jste uváděl, je Černá Hora cca 44 km v azimutu 63 stupňů a signál z Liberce by tak přicházel skoro přesně zboku. Mimochodem, na tu Černou Horu skoro vidíte (tedy nevím, co je myšleno pod pojmem město a okolí, já jsem vzal za bernou minci střed toho města). Colorka (bez zesilovač) tam vzhledem k vyzářenému výkonu může dávat bohatě signál odhadem okolo 70 dB, zesilovač k tomu “pomůže” dalšími 25 dB a to už jsou hodnoty, kdy může být ten zesilovač spíše na škodu, protože pokud u něj dojde k překročení max výstupní úrovně, může se to projevovat tak, jak to popisujete, případně se tak vysoká úroveň (především na kanálu 26) nemusí líbit tuneru na kartě. Poláci (Sněžné Jámy, kanály 22, 24, 30, 37 a 47) tak jedou také 100kW a vidíte na ně stejně, jako na Černou Horu. Jsou od vás také cca 44 km v azimutu 38 stupňů. Colorku bych asi nepoužil, protože nikdo neví, zda v okolí nemáte základnovku na 5G (colorka chodí od kanálu 21 do 69), použil bych anténu na kanály 21-48, pro začátek bez zesilovače, natočil bych někam mezi Poláky a Č.Horu (azimut někde cca 50 stupňů) a vidělo by se. Pokud se to nepodaří umravnit, zavolejte (číslo jsem poslal do zprávy) a “uchodíme” to. Antény i měřák mám. |
mediator12
![]() |
|
@DiaboltpJo, a žádný měřák nemám.Anténa nastavena na nejsilnější signál s nejlepší kvalitou dle TV tuneru. Je na Černou Horu. A dle https://www.mapavysilacu.cz/ je terénní profil na Černou Horu nad nejvyšší bod a na Liberec někde "líže" vršek, takže jako přímá viditelnost. ? FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
@ut131313Psal jsem vám kontakt do soukromé zprávy, klidně zavolejte. |
mediator12
![]() |
|
@mediator12Vysílač je ode mě tubusový stožár asi 800m a je na něm kromě GSM zatím jen LTE 800 MHz. 5G zatím ne.Další jsem psal do vlákna příspěvků. /Svody k TV jsou asi 15m a 30m. Proto zesilovač na kompenzaci ztrát v koaxu + rozbočovače./ FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
@ut131313Především jsi nenaladil 68 kanálů ale 68 programů na 7 kanálech (multiplexech.) Pokud jde o problémy s kanálem 26, pak je to v podstatě problém téměř neřešitelný. Přijímače mají problém se signálem, který je mimo specifikace sítí. Extrémem jsou přístroje, které nefungují kvůli rušivým signálům pod úrovní šumového prahu. Jedinou možností, jak to vyřešit je kvalitní anténa s úzkým vyzařovacím svazkem. I ta ovšem může být někdy málo!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 682 |
![]() |
|
@ut131313Bez měřáku je to sice lovení v kalné vodě, ale udělal bych asi toto :Začal bych tím, že bych určitě vyhodil ten zesilovač, i svod 30m a rozbočení by vzhledem k předpokládané úrovni signálu v místě příjmu neměl být problém - anténu bych nasměroval na Černou Horu podle azimutu, koukat přitom na nějaké proužky na TV je vzhledem k přímé viditelnosti, vzdálenosti od vysílače a vyzářenému výkonu, zbytečné. |
mediator12
![]() |
|
@EnikJá TV programům totiž někdy říkám kanály. Ale zde se to asi nehodí.Jinak lze to vyřešit. A to kvalitnějším tunerem. Ke staré FHD TV s DVB-T jsem koupil tento STB https://www.sencor.cz/dvb-t-prijimac/sdb-5104td , ale musel vrátit, protože u ČT multiplexu nerozpoznal dobře ani kódování, neustále měnil. Ostatní multiplexy OK. Koupil jsem tento: https://shop.atoselektro.cz/strong-srt-8541-sleva-na-rozbaleny-kus_d480635.html a jde výborně, všechny multiplexy signál i kvalita na 100%. Jakto? Asi jsou horší a lepší tunery. Ale, jak se to pozná dopředu? FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
RE: Tuner si neporadí s SFN. ?Zesilovač 24 dB je zbytečně moc, stačí tak poloviční nebo bez...![]() Octagon SF 8008 Supreme , Skylink Premium, O2TV zlatá, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus
|
drobeček
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 6 745 |
![]() |
|
@ut131313Strong 8541 má výborný tuner, měl jsi štěstí, dopředu nepoznáš nic, jen zkušenosti... |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 381 |
![]() |
|
@ut131313Dopředu nepoznáš vůbec nic. Dokonce není záruka ani to, že signál z antény je naprosto špičkové kvality. Některé tunery prostě nesnášejí, když v přijímaném signálu je víc echa nebo je echo s určitým časovým odstupem v určité úrovni pod užitečným signálem. Ani jedna z těchto věcí není specifikovaná v D-BOOKu, takže není odvolání ani cesta k reklamaci. Je to prostě bílé místo DVB-T2, které se dostalo na povrch "díky" totálně zpackané kmitočtové koordinaci pro sítě v ČR! Kdekoliv jinde jsou tyto problémy naprosto marginální záležitost. U nás je to ale problém, který se za jistých okolností (při inverzích) týká i desítek procent diváků!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 682 |
![]() |
|
@ut131313zkus jen 26k na kus drátu třeba,i z krásna ti tam stříká |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
@pierrepetrVyzkoušel jsem i https://www.tipa.eu/cz/antena-pokojova-ltc-lx0799-p/d-143502/ a něco na ni i chytil. Na original jsem nic nechytil.Ale 3x STB /Strong 8541, Ariva T265 a Emos xxx/ jdou dobře. Pouze tento USB tuner Evolveo Sigma T2 má s ČT multiplexem problém na stejné připojení. Jinak se s anténou už točilo a chytal se i Jablonec s Libercem i Černá Hora a Poláci šli špatně. Dokonce se podařilo chytit Bukovou Horu a ta je poměrně daleko. Ale s výpadky. Bylo to nepoužitelný. Praha - Cukrák, Žižkov se nechytá. Jsem totiž na kopci na severní stranu asi 310m. Krásno u HK nechytím. FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
@EnikZde obr. co vše naladím: https://ctrlv.cz/r9An + https://ctrlv.cz/CstuZde nějaké technické info: https://ctrlv.cz/EeH2 /TVP Historia/ FERGUSON ARIVA 200 HD s ICE , par. 80cm na 23,5E.
|
ut131313
![]() |
|
@XmuxDle nejmenovaného měření má dlouhé logáro 45UC stejný zisk na k26 jak XmuX 21Y a lepší potlačení nežádoucího kanálu 28k o 4dB ve srovnání s 21Y. To by dle tvého příspěvku znamenalo, že XmuX 21Y a 45UC má na 26k zisk 11dBi jak Color Standard a stejný úhel příjmu. Nějak se v tvém příspěvku neorientuji....Poradil jsem dle mne nejlevnější řešení s LTE filtrem za 400,- stovky. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 013 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 35 | |
![]() |
|
![]() |