![]() |
|
ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Jako každý rok toto dobou byl aktivován na pozici 28st.východněv britském svazku transpondér 12422MHz H, QPSK, SR 27500, FEC 2/3 Díky modulaci QPSK a FEC 2/3 je příjem možný od MER cca 3dB (Brno, středová parabola 230cm). RB1 je zde (na rozdíl od celoročně aktivního RB1 v SD na transpondéru 10733 H) distribuován v HD, RB 2-6 pouze v SD. Momentálně je na pozici RB1 HD vysíláno BBC News HD, na ostatních pozicích testovací barevné pruhy. Tyto další kanály budou použity jednak v rámci festivalu Glastonbury 2022 (ten je letos od středy 22.června, od pátku do neděle bývá hlavní program na některých běžných kanálech BBC plus RB1-RB6 - přenosy z různých pódií či sestřihy z uplynulých vystoupení ). Dále budou kanály využívány hned od pondělí 27.června, kdy začíná Wimbledon, pro přenosy z různých kurtů (takže se často přiházívá, že tenis vysílá BBC1HD/SD, BBC2HD/SD, RB1HD/SD a RB 2-6. Dá se tedy vybírat mnohdy i ze osmi různých kurtů. Zajímavé bývají např. ř přátelské čtyřhry veteránů, kdy to mnozí ozvláštňují různými fórky, velmi si to užívají a mnohdy dokazují že jsou stále schopni někdy neuvěřitelných výkonů. Z veteránů se pravidelně účastní i Martina Navrátilová, která občas spolukomentuje i některé běžné zápasy... Mimochodem v době, kdy se v Británii konaly olympijské hry, byl počet RB kanálů větší než šest, tuším to bylo osm. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 440 |
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Díky za info.Já mám momentálně velký talíř nepohyblivý, protože přepisuji ovládací program pozicionéru z javascriptu do pythonu. Ale hned jak to zase zprovozním, tak se tam mrknu. Dobrý důvod si pospíšit. Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Zlínsko 7,2dB |
kamter
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 128 |
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Přeloučsko 4.5dB, 125cm.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Tak jsem svůj talíř rozhýbal.Jen doplním, že se bavíme o satelitu Astra 2F. To je u velkých parabol důležité k přesnému nasměrování. Transpondér 12422 chytím, ale v tuto chvíli je u mě signál velice slabý. Přijímač ukazuje kolem 2 dB a obraz se samozřejmě nechytá. Pro porovnání transpondér 11306, V, 27500, 5/6 ze stejného satelitu mám 6,5 dB. Můžete pro info porovnat, jaký rozdíl v síle signálu vůči tomuto transpondéru máte vy? Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Tak zatím jsem se dostal na:12422 - 4,0 dB, obraz kostičkuje 11306 - 8,6 db. Talíř offset 2700, Jevíčko, 60 km severně nad Brnem. Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@HugoczZkusím se na ten druhý TP některý den mrknout, až budu mít čas.Ten 12442 jsem měl včera před polednem na hraně, poté, co jsem po obědě se to trochu zlepšilo. Tu parabolu mám výhradně na pozici 28 east, mám ji na zahradě úplně nejdál(severně od domu) u plotu, abych na družici vůbec přes střechu viděl a vlevo i vpravo jsou zase v cestě komíny, takže azimut sice na dálku motorem nastavuji, ale jen v rámci rozdílů mezi jednotlivými E,F,G. Motoricky na dálku nastavuji i skew, což je důležité např. u CH4HD a BBC four HD ( kvůli sousedním silným signálům z evropského svazku, i když jsou v druhé polarizaci, prolézají. Elevaci budu také motorizovat, i když opět jen v rozsahu několika desetin stupně. Po zimě ji zatím kontroluji či upravuji ručně... Obecně několik mých zkušeností s dlouholetým příjmem britského svazku z ASTRA 2E,F,G: Já a vy chytáme východní okraj prvního postranního laloku. Ten během 24 hodin jemně kýve, což se už taky při hraničním příjmu zásadně projevuje. Většinou odpoledne je signál slušný ( zhruba platí pro všechny tři satelity ), večer padá, k půlnoci se zase posiluje. Ráno a dopoledne opět spíše slabší. Nejvíce mi vadí, že nedlouho poté, co jsem pořídil místo 150 cm tu 230cm,kdy byla ASTRA 2F silnější než po ní zprovozněná ASTRA 2E a krásně mi šlo BBC4 HD a slaběji, ale v pohodě i v létě BBC 1HD a 2HD z A 2E po 24 hodin, přehodili tu BBC4 HD z Fka na nově zprovozněné Géčko, které mám nejslabší. Korunu tomu nasadili, když u těch 8PSK modulací u HD prgramů změnili FEC z 2/3 na 3/4. Zhoršení prahu detekovatelnosti u všeho asi o 1,5 dB, takže BBC4 si v HD užívám tak kolem vánoc. Nesoulasím s názorem, že jde o změnu teploty během ročního období. V konkrétním ročním období jsem zaznamenal rozdíly teplot i přes 20 stupňů a na příjmu to nic nezměnilo. Jednou jsem si našel nějaký vzorec, jak se mění šumové číslo s teplotou a trochu si počítal. Ano, snížením teploty lze snížit šumové číslo vstupních obvodů LNB, ale aby to stálo za to ( několik desetin dB), byly to změny teplot ve více desítkách stupňů. Ovšem pokud má někdo černý LNB, který se na slunci rozpálí třeba na 80 stupňů Celsia, tak bych počítal, že to může mít vliv, mimo jiné třeba na šumovou nestabilitu i oscilátoru... Prostě bílý nebo zabílený LNB bych pro hraniční příjem viděl jako jednoznačně preventivní opatření. |
DPetr
![]() |
|
@Hugocz pokračováníMyslím, že ( pokud nepočítám občasné zeslabení příjmu, způsobené tím, že občas družice odcestuje příliš ze své pozice a je nutno ji vrátit na místo a během těchto manévrů se směrování nepatrně odchýlí a tím i bok postranního laloku -mám podezření, že zrovna momentálně se to děje u A2E )za měnící se kvalitu příjmu během roku může něco jiného. Hraniční příjem mám vždy jednoznačně nejlepší kolem vánoc a nejhorší kolem června, tedy v obdobích, kdy v zimě Slunce svítí na atmosféru nejvíce zešikma a v létěnejblíže ke kolmici. A že se tudíž v létě trochu více atmosféra ionizuje. Pravda, pro frekvence kolem 10 GHz se udává minimální útlum ionosférou, ale určitě nulový není a ty cca dva dB rozdílu mezi létem a zimou, které pozorujeme, by takhle vzniknout mohly. Je to jen nepodložený názor, ale zatím mě nic lepšího nenapadlo... V každém případě tu ten maximální rozdíl mezi vánocema a červnem je, co naplat. Chladit LNB v domácích podmínkách nejde ani jen k "Celsiově" nule, to bychom jej museli parotěsně uzavřít a naplnit suchým plynem...jinak se při ochlazení vevnitř vysráží vlhkost a je "po ftákách". Ještě jedna věc- frekvenčně poblíž daného britského svazku se nacházejí i silné signály svazku evropského. Já mám délku vedení ze zahrady přes 40 metrů, takže mám problém u dolního pásma, kde se mi - podle typu přijímače a jeho odolnosti - např. u BBC4 HD ( 11024 MHz ) zahlcoval vstup přijímače silný signál z konvertoru od blízkých transpondérů evropského svazku, byť i druhé polarizace. Kromě přesného nastavení skew stačilo utlumit signál na vstupu přijímače útlumovým článkem o několik dB a signál se vyloupl, pokud stačilo jen pár desetin MER "přidat". Poměr signál/šum je dán samotným LNB, takže se nezhorší, ale sníží se možnost intermodulačních produktů, které vznikají na vstupu samotného přijímače. Stojí za to si pořídit regulovatelný útlumový článek pro satelitní příjem ( průchozí pro ss napájení a tím i 22kHz ). U kmitočtu 12 422MHZ mám už na těch 43 metrech výrazně větší útlum než na 11 024MHz, ale kdo maá kratší kabel, mohl by mít problémy i s blízkými signály evropského svazku při příjmu 12 422 MHz. Mimochodem používám Octagon 8000 - combo, je možná i o fous odolnější než VU+SOLO2, ale taky záleží, na kterém svodu ze čtyř mám kerý přijímač ( a jakou polarizaci posílám z jiného přijímače do QUAD LNB...je to choulostivé i takto). Ať se daří! |
DPetr
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Souhlasím, že teplota nemá na příjem velký vliv. Dělal jsem v horkém létě pokusy s chlazením LNB studenou vodou a s běžným přijímačem (VU+ Ultimo 4k) se to neprojevilo. Kamarád mě hecoval k testům s mrazícím sprejem, ale k tomu už nedošlo.Myslím, že podzim má kladný vliv na příjem díky vlhkému vzduchu (mlhy). V létě za úplně čisté oblohy je signál horší, než třeba dnes, kdy mírně mrholilo. Já zatím nemám natáčení skew LNB, proto jsem měl nejdřív mizerný signál. Až jsem ručně pootočil LNB, tak signál vylezl na hranici použitelnosti. Signál během 24 hodin kolísá, prováděl jsem i záznam do grafu, ale u mě se minimum projevuje odpoledne kolem 16:00. Ale to jsem testoval na programu FreeSport HD 11426, V, 29500, 8/9 Astra 2E. Možná, že na zbývajících družicích je to jinak. Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@DPetrNesoulasím s názorem, že jde o změnu teploty během ročního období.S touto větou bych si dovolil nesouhlasit ... ještě v době Astry 2D na 28e jsem měl velkou 310 cm středovku. Od listopadu do konce března signál byl (UK beam), zbytek roku ne ... nej signál jsem měl v čase vetších mrazů v lednu, když bylo -10 a míň, tak to bylo nej ... Toto jsem pozoroval dvě zimy a dvě léta ... Jinak nevím jestli víte, ale pomocí funkce - Fallback Remote receiver URL se dá přijímat po internetu signál který není v místě kde jsi dostupný ... je to v img OpenATV ... Stačí mít kamaráda v místě signálu, který nastaví volný přijímač na příjem řekněme UK beamu a dá ti url linku a port a signál 1:1 leze po netu ... zpoždějí je cca 2s ... jen musí mít lepší upload, ale nej datový bitrate je cca 7 Mbit/s ... což není v západní Evropě nic nereálného ... T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 167 |
![]() |
|
@ivo2001No, já přijímám britský svazek již desátou sezónu ( už před Astrami 2 F,E,G - uvedeny do provozu v tomto pořadí ) a s ročním obdobím se to prostě mění tak, jak by odpovídalo tomu dopadu slunečních paprsků. Jestli je například v prosinci / lednu -20 nebo něco nad nulou, tak mi např. ta kritická BBC4 HD jede dobře nezávisle na tom ( mluvím o dlouhodobějších obdobích, nepočítám krátkodobější zeslabení, jako jsou třeba ty korekce polohy družice, která oddriftovala příliš daleko od nominální polohy nebo vlivy počasí).Já osobně pokus se zmražením LNB provádět nebudu, před pár lety jsem ze zoufalství získat aspoň pár desetin dB opravdu zkoušel chladit Peltiérovými články pokusný LNB, celek izolovaný izolační pěnou, ale už se sestavou na stole mi došlo, že v domácích podmínkách vytvořím tak maximálně námrazu či vysráženou vodu na desce s mikrovlnnými obvody v konvertoru... Bohužel ne všichni máme možnost jít do ještě větších parabol ( já bych se musel někam přestěhovat ). Šťastlivec Kamter ( dobře-li se pamatuji, středovka 340 cm?) Kamaráda v místě signálu, který by mi posílal dle mé volby signál ze všech transpondérů a poloh jednotlivých družic flotily ASTRA 2, které sleduji po internetu, když nahrávám třeba tři programy současně, opravdu nemám :-) Ale to nic. Jsou na světě horší věci... |
DPetr
![]() |
|
@DPetrAno, s tím slabším éčkem máš pravdu.. nějak kolem středy to rovnali a signál klesl o 1,5 dB.. jinak E je nejsilnější v poledne, Fko kolem deváté dopolední a s Gčkem nemůžu sloužit.. teď v létě s Andrewem nechytám vůbec nic..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 261 |
![]() |
|
DPetr +info C-bandJá jsem si před rokem nechal poslat z USA novou 3,8 metr DH satellite prime focus anténu, na ty slabé programy fakt dobrá, na té pozici 28,2 E je nutné doladění antény motorem v obou směrech. Taky je dobré trefit na dobré LNB(vybíral jsem z 13 různých kusů) a velmi se mi osvědčilo použití ofsetového feedhornu na středovku,šikmý skalár jsem odstranil a zůstal jen vlnovod, na kterém je posuvný rovný skalár,vlnovod ofsetový je uvnitř totiž širší asi o 4-5mm. Nápad s dopravou signálu přes net je dobrý, jen poskytovatel musí být co nejblíže k UK a nesmí mít motor.Pro lovce v C-band je zajímavá pozice 40,5W, je tam pár pěkných nových programů free,např Love nature, Playboy, Eurochannel atd. |
kamter
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 128 |
![]() |
|
@DPetrJá to mám (kamaráda) jen na 28E (UK beam). On má T90ku a jeden starý DM8000 a port na LNB mi vyčlenil na tu 28e ... zbytek mám doma. Vůbec jsem o této funkci nevěděl ... ještě musím nastudovat nahrávání z tohoto zdroje ... v Glastonbury jsou dobré koncertyT90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 167 |
![]() |
|
@ivo2001Tak to je hezké, ten ale asi bydlí hodně na západ od naší republiky? U nás na T90 jen evropský svazek. Britský svazek - tedy samozřejmě jen jeho první postranní lalok! je u nás nejsilnější někde na Vysočině, kde se daří BBCmanovi se středovou 150 cm, jestli se dobře pamatuji. Směrem na západ , např. dle zpráv z Prahy, opět signál z postranního laloku slábne, ale protože jsou od středu na západ na rozdíl od nás Moraváků, mají během 24 hodinového cyklu v obdobích, kdy my míváme signál nejslabší, naopak nejsilnější, jak ta část prstence postranního laloku maličko kýve ve směru východ - západ.Mimochodem, ten transpondér, o kterém je řeč ( s příležitostně aktivovanými RB1HD, RB2-6 SD, 12422MHz H je na ASTRA 2F, nikoli 2E ( sice to tak mají roky v tabulce na stránce Kingofsat, ale mají to celé ty roky špatně, to je poznat už při směrování paraboly... Takových chyb se tam najde víc, například jsem zkoušel podle jejich přehledu naladit ITV 1 HD na kmitočtu 12226 H, u kterého píší evropský svazek, ale ve skutečnosti je na směrovém svazku britském. Na zobrazeném spektru jsou tyhle věci hned vidět... ( Openbox TSC 200 HEVC, není to sice žádný profi přístroj za desítky tisíc, ale když najedu ve spektru na peak nějakého transpondéru, tak mi určí i symbolovou rychlost, FEC, druh modulace - QPSK, 8PSK, 16PSK... MER,BER a vypíše i seznam programů a když nejsou kódovány, tak i jeden zobrazí. Nedá se ale vybrat který, to jedině po normálním naladění a uložení. Je to velmi užitečné při "lovení " občasných feedů"). |
DPetr
![]() |
|
@HugoczTož jsem se ráno kolem 8:20 SELČ podíval na ten transpondér 11306/V, jak jste se ptal.Na spektráku Openbox TSC 200 - viz výše - jsem přečetl tyto hodnoty: 12422/H - MER 2,6 - 2,8 dB 11306/V - MER 8,4 dB Na přijímači Octagon připojeném na stejný kabel ( mám od paraboly přivedeny 3 ze čtyřvýstupového LNB ) byl v té době pro přjem 12422/H odstup 3,5 - 3,8 dB ( nevím, zda enigma zobrazuje S/N nebo MER ), tedy obraz s rezervou stabilní. Na Octagonu jsem transponder 11306/V neladil, u vyšších hodnot odstupu se už ale tolik od sebe přístroje neliší, takže to bude taky něco kolem 8 dB. Tak se asi zhruba shodujeme, stejně jsou to jen nějaké relativní hodnoty a taky mašiny mají různé hranice rozpadu. Dnes šel přes den signál dolů a motá se kolem rozpadu, taky občas chodily temnější mraky. Momentálně už je zase stabilní, ale zatím bez rezervy.Ty minulé roky mi to večer ( při dobrých podmínkách ) vypadávalo, přes den v pořádku. Uvidíme, jak nám budou různé vlivy příznivé v době těch dvou akcí... |
DPetr
![]() |
|
ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6 (# 3377)Toto část mého příspěvku na jaře:28.2°E- DVB-S TP UK-Beam, 6.0-7.0dB. 28.2°E - konkrétně - všechny pouze v DVB-S. Nejstabilnější je 11306H, který běží i při poklesu k 4.50 dB. U ostatních je hranice u 5.75 dB. Ty nenižší TP (BBC) jdou nejhůře (Astra 2E) a je potřeba „doskokovat“ směr k východu. (28.2°E - 28.5°E). Pozorování několik měsíců k vyloučení náhod. Vliv počasí-nevyzpytatelný - např. modré nebe-špatný příjem, zataženo-dobrý příjem. Příjem Přeloučsko. Octagon 4008. LNB Inverto Ultra Black Single. Situace dnes: Od půlky dubna pokles úrovně všech TP o 1.5dB. T.zn. bezchyby jde jen 11306H. Ostatní jen občas při 5.75dB. Podotýkám - Gibertini 125cm. T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
![]() |
|
ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Ještě dodatek: 12422 H 27500 2/3 naladěno. Obraz stabilně svítí od 3.50dB.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Ten 11306H mi v zimě jel i na 85cm po ránu a v noci. Jsou tam všechny ITV je to hodně zajímavý TP. Ale četl jsem, že je to dočasná záležitost. Škoda to bych možná zvažoval 120cm anténu. Takhle to nemá cenu.FUBA DAA 850 28.2E, 23.5E, 19,2E, 13E | VU+ SOLO 4K, VU+ ZERO, Sky+ HD Amstrad DRX890 | Sky UK, SkyLink
|
killors
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 1 604 |
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6@Jousi: Co to znamená, že obraz stabilně svítí? RB2 - RB6 s barevnými pruhy, kde se mění jen čas, jedou bez záseku. Ale RB1HD, kde se normálně vysílá, mi obraz kostičkuje i při 4.0 dB a po chvíli se obraz zakousne jako fotka a jede jen zvuk.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@killorsPožárem zničený vysílač Bilsdale by měl být dokončen do začátku roku 2023, pak už nebude třeba náhradní přenos ITV programů..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 261 |
![]() |
|
@HugoczPruhy na RB2 - RB6 svítí stabilně. RB1HD je od 3,50dB bez kostiček. Při dlouhém pozorování to možná jednou za 2-3 minuty lehce zakostičkuje. Mě to třeba ukazuje 3.50dB a Tobě by to možná ukazovalo na tvém přijímači 4.0dB.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
![]() |
|
@HugoczPoznámka: např. moment. pokles celýho pásma o 1dB. T.j. 11306 ještě jede-3.75db, ale 12422 už je tma-2.50dB.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
![]() |
|
RE: ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Jen píši že tp 11306 H se bude stěhovat na EU svazek. DVB-S2 11,606 H SR 15480 FEC 5/6 QPSK. Vše je ale zakódované CAID 1010 Tandberg co vím, klíče se u tohoto systému objevují poměrně brzo na netu. Takže šance je, že budeme moc přijímat tyto zajímavé programy. Nemá někdo více info?FUBA DAA 850 28.2E, 23.5E, 19,2E, 13E | VU+ SOLO 4K, VU+ ZERO, Sky+ HD Amstrad DRX890 | Sky UK, SkyLink
|
killors
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 1 604 |
![]() |
|
ASTRA 2F - aktivovány RB1HD a RB2-RB6Tak podle EPG to vypadá,že na Red Buttonech Glastonbury nebude, ani na RB1 SD. Koncerty budou různě, jak již bylo v jiném příspěvku psáno, dnes, zítra a v neděli porůznu na všech čtyřech kanálech BBC. Takže z "éteru" z ASTRA 28E zřejmě žádný "zvláštní kanál".Zato je z EPG jasné, že všechny kanály RB včetně samozřejmě i některých časů na regulérních kanálech BBC budou souběžně přenosy z různých kurtů WIMBLEDONU, tedy od pondělka. |
DPetr
![]() |
|
![]() |