Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Koaxiální kabel

Dobrý den. Doporučte mně, prosím, koaxiální kabel od sat. anteny k přijímači. S UV filtrem,(ven) malý útlum. Na trhu je toho hodně a jsem bezradný. Má-li smysl Belden oproti Televes. Sťínění AL nebo CU_ Cena nehraje až tak velkou roli. Praktici, buďte tak laskaví. Děkuji.

krecek
Registrace: 1/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Koaxiální kabel

Já používám Belden H125 Cu PE koaxiální kabel 6.8/1.0mm, venkovní
https://www.antena.cz/koaxialni-kabel-6-8-1-mm-belden-h125-cu-pe-p90635/?vid=40902
Za ten ban, který určitě dostanu, rozhodně stojí.
:-)

Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K

Hugocz
Registrace: 10/2006

@krecek

Také venku používám Belden H125 Cu. Pokud je problémem malá ohebnost tohoto kabelu a čeká tě složitá trasa na protahování, použij hliníkovou verzi, je ohebnější a má skoro stejný útlum.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

Neřeš hlouposti. Skoč do Hornbachu a kup s pořádným stíněním a silným měděným střeďákem.

MMorous
Registrace: 10/2019

Mám koax Televes T 100 Cu oplet, Cu stedový vodič, 6.6/1.0 mm, odolný voči UV žiareniu, 10 rokov vonku, žiadný problém R^

pharao
Registrace: 5/2012

@krecek

Jeto presne tento, Televes 2155 T 100

pharao
Registrace: 5/2012

No stačí si přečíst útlumy na jednotlivých frekvencích poskytovaných výrobcem kabelu. Sám používám viz Hugocz. Stačí blbě nazutej konektor a je ti k prdu sebelepší kabel. Obouvám do kompresních Cabelconu.

VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.

meduzka
Registrace: 1/2006

od sat

stačí cokoliv za 3.50kč metr,pokud to je do 30ti metrů,taky záleží na jak dlouho to plánuješ,těm levným praská izolace po 8smi letech cca na ploché střeše ležících

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@krecek

Je mnoho lidí, kteří kvalitu koaxiálních kabelů přeceňují. Trvají na minimálních útlumech, měděném opletení a pod. Kvalita koaxiálního kabelu má jistě vliv na kvalitu a spolehlivost příjmu, má to ale svoje pravidla a meze. V Tvém případě je mnohem důležitější odolnost kabelu proti povětrnostním vlivům, než je elektrické parametry. Výstupní úroveň signálu z LNB se dnes pohybuje nad 80dBuV a pro spolehlivý příjem stačí na přijímači signál nad 50dBuV, takže pokud použiješ kabel, který v potřebné délce nebude mít útlum větší než 30dB, tak Ti to bude fungovat. Samozřejmě, že je důležitá jmenovitá impedance a její homogenita, ale s tím dnes nejsou téměř žádné problémy. Jistě je možné se setkat s výrobní vadou kabelu, ale to může být u jakéhokoliv výrobce. Takže jakýkoliv kabel s UV ochranou (černý) by Ti měl vyhovět.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik: No, myslím si, že pokud hledá kvalitní kabel co do mechanické odolnosti, tak bude mít více - méně i nadprůměrné elektrické vlastnosti. Ono to jaksi souvisí. Nebo ne?

Takže ano, tak jak tvrdí pierrepetr, do 30m mu stačí cokoliv za 3,5kč. Už ale nenapsal, že pouze elektricky. Ten kabel bude po třech zimách vyměňovat, protože popraská, nateče do něj voda a při pohybu ve větru se rozpadne. No dobře, po pěti letech. Víc neslevím. Kdežto když použije belden, s největší pravděpodobností bude jednou měnit LNB, ale ne kabel. Že má navíc i výborné elektrické vlastnosti je bonus. Který sice nevyužije do těch 30m, ale to není nic proti ničemu.

Hugocz

@pierrepetr: Vlastně ses zmínil, že praská izolace. Ale těch 8 let neberu. Takže, jak můžeš něco takového doporučovat, když krecek jasně napsal "Cena nehraje až tak velkou roli."

Hugocz

@Hugocz

Když koupí CB113UV za 18Kč./m tak bude mít na dlouhou dobu vystaráno!

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Najdôležitejší je vonkajší plášť!!!
Aby po pár rokoch nebolo treba meniť ..
Lebo dnes je šmejdov....
Ja mám viac ako 30 ročný no name so vzduchovym dialektrikom a zatiaľ žiadne poškodenie.... Svokre, čo je ktosi kupoval v elektre zhruba pred 10 rokmi som už menil....

Kasr
Registrace: 8/2008

To je zase diskuze. Neví co je elektrickej drát chce špičkovej kabel, kterej pak hodí ze střechy přes vokap a příští jaro se diví že je prošoupanej
Kabel dej do chráničky a do stoupačky a buď 20 let v klidu. Nebo si to nech udělat od někoho kdo vo tom má páru.
Na decibely se vykašli, pozornost věnuj osazení kabelu konektorem a nastavení antény.
zajdi do Gornbachu jak jsem Ti psal.

MMorous

@Hugocz

píšu jasně,záleží na jak dlouho to chce,když to dá do chráničky těch pár metrů na střeše,tak ho to přežije

pierrepetr

Ještě rada pro začátečníka - F-konektor i kabely mají různé průměry. Po koupi kabelu odřízni 5 cm a konektor jdi kupovat se vzorkem kabelu. Kvalitní kabel s pořádným stíněním bývá zpravidla tlustší než levný šunt.

MMorous

@MMorous

když to vidím,co tam cpou montážníci koax 5mm a fičí to jak z praku

pierrepetr

@krecek

Belden H121Al PVC po 25 letech venku bez problémů.(myšleno stovky km) V provedení Pe neomezeně, takže doporučuji H121AlPe. V poslední době china germany kabely označené CU mají pro mně nevysvětlitelnou tvrdos tzv. mědi :))) Navíc čím víc opletení, tím víc adidas. Většina Pe plášťu oproti Beldenu má jiné složení, jsou podstatně měkčí, takže Pe na úrovni čínské mědi, životnost PVC je ruská ruleta, papír snese vše. Některé koaxy jsou schopné zdeformovat přenos DiSEqC povelů na 22 kHz. Ale dvouletou záruku přežije skoro vše, takže z hlediska prodeje jde vždy jen o peníze. Nebo si to nech namontovat od MMorous, on ti vysvětlí kvalitu podle tloušťky a stínění. :(((

RAFI007
Registrace: 1/2006

Všichni

Všem děkuji. Televes je na cestě. Jako elektro projektant vím, co je drát. Od 90. jsem s tím blbnul. Začínal jsem s Pace 1000, k tomu D2MAC a motor od Jablotronu. Dodnes si držím SKY. Pak mně ujel vlak. Zas to rozchodím.🙂

krecek
Registrace: 1/2007

To je síla. . .
Ale vlastně si nevybereš. Nám zase chodí mladí inženýři, co neví co je půdorys a nárys. . No komment

MMorous

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra