Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Jak protlačit Dolby Digital zvuk přes HDMI IN

Zdravim, mam box VU+ UNO 4K SE propojený přes SPDIF s receiverem SONY STR-DE595. Pokud zapnu na receiveru něco co má Dolby digital zvuk (typicky programy v MIS na 5W) tak zvuk dekoduje přímo receiver a výsledek je relativně kvalitní. Mimo jiné box automaticky nastaví hlasitost. Tohle podle očekávání nefunguje na TV Nova v DVB-T2, která používá formát AAC který receiver nejspíš nepodporuje

Ale pokud na BluRay přehrávači (LG BP250) připojeném přes HDMI IN pustim film z originálního DVD nebo BD tak zvuk dekoduje box a výsledný zvuk ve 48khz PCM za moc nestojí. Stejně tak pokud na HDMI IN připojím PC. Dá se nastavit aby ten Vu+ box zvuk z HDMI IN pouze přeposlal na SPDIF výstup bez jakéhokoliv převodu?

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jak protlačit Dolby Digital zvuk přes HDMI...

TV Nova v DVB-T2 má akú vzorkovaciu frekvenciu ?

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019

@Brumo

To ani nevím. Vím jenom že je tam AAC s datovým tokem cca 96kbit, tuším že to převzorková ten box do PCM. Nicméně ted mi jde o to vyřešit ten HDMI IN port

JanM

Pokud si pamatuji dobře, pa jsem někde četl, že přes optiku jde jen Stereo

VU+ UNO4K - Dual FBC-S/S2 + Vu+ Turbo USB tuner DVB-T2/C, Fe85 - 13E, 19E, 23.5E, 28.2E

lext
Registrace: 10/2008

Stereo PCM

VU+ UNO4K - Dual FBC-S/S2 + Vu+ Turbo USB tuner DVB-T2/C, Fe85 - 13E, 19E, 23.5E, 28.2E

lext
Registrace: 10/2008

@lext

Optika i HDMI přenese 5.1 zvuk v Dolby, DTS, dale 192khz/24 bit FLAC, DSD 5.8 Mhz atd. Data jako data, nuly a jedničky, světlem nebo po drátě. Snad jen audio koaxiální kabel končí na zvuku 5.1.ale to už je dávno co jsem ho odpojil (4k kabel má možnost přenášet gigabajty dat). :))) :)

satman15
Registrace: 12/2006

@JanM

U mě nastavim v menu výběr zvukové stopy položku 3D O na SPDIF, dále Multikanal PCM na vypnuto, dale Dolby Digital downmix na vypnuto.Pak jde na optiku surový neupravený signal.Ale ještě bude problém v signálu co jde z Blueray přehrávače, tam je potřeba podobně nastavit signál co jde přes HDMi do VU+, tedy najit někde v menu nastavení výstup zvuku a dát PCM, RAW nebo aspoň zvednout sampling zvuku na maximum.

satman15

@satman15

Ano, toto mám nastaveno a na některých programech ten surový neupravený zvuk víceméně funguje. Nicméně to neplatí pro HDMI IN

JanM

Učko HDMI do TV, SPDIF ne, ARC z TV do Rec.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

No jo jenže ten rec. HDMI nemá, proto SPDIF. Spíše přemýšlím zapojit BluRay do TV a z HDMI signálu nějak vyextrahovat zvuk do SPDIF nebo koaxu

JanM

@JanM

Pokud je možnost [Digitální výstup.] nastavena na [PCM Multi-Ch], audio může vystupovat jako PCM stereo, nejsou-li informace PCM Multi-Ch detekovány ze zařízení HDMI pomocí EDID. yPokud je volba [Digitální výstup.] nestavena na [Znovu kódovat DTS], rekódovaný DTS audio výstup je určen pro disky BD-ROM se sekundárním nebo interaktivním audiem pro další disky (jako [BitStream]. Tedy přehrávač nastavit všude na auto, vzorkovací kmitočet podle SONY STR - DE95. Ale vypadá to, že problém je ve VU+. Ta konverze z HDMI na SPDIF. :(( :(( :((

satman15

@JanM

P.S. Ta konverze HDMI neupravený na SPDIF neupravený by měla jít automaticky při nastavení o jakém jsi psal. Řekl bych že hardware tvého VU+ má nějaké "kurvítko" aby to tak nebylo. Licenční důvody? Převodník?
U mého VU+Solo 4k se výstup HDMI i SPDIF chová stejně, ale nemám HDMI in. Asi je to nějak oříznuté...

satman15

Když jsem si s tím hrál, tak 5.1 mi naskočilo v česku ojediněle jen u CT.
5.1 musí jít s obrazem a rec by to měl podle toho přepnout.
Např PRO7 - německá stanice, která vysílá z několika družic v tomtéž čase stejný film -z Astry 19.2 jelo Audio filmu v 5.1, v pauze při reklamách rec. skočil do modu 2.1, po reklamách zpátky na 5.1.
Z jiného satelitu tentýž film ve stejném čase jelo všechno 2.1
Není třeba zabíhat do podrobností, SPDIF není aktuálně nejmodernější rozhraní, Rec bez HDMI je taktéž prehistorie.
To co Ti leze z Rec možná 5.1 ani není, spíš bych tipoval na nějakej ProLogic.
Mám v děckým starej Thomson a je to podobný. Hraje to, ale . . . .

MMorous
Registrace: 10/2019

@JanM

To máte ještě dobré. Moje VU+ neprotlačí přes HDMI IN zvuk vůbec. Už jsem vyzkoušel všechna možná nastavení, mám poslední image a nic. Ono prý je to dokonce naschvál, aby nešlo plnohodnotně nahrávat.

Mariel
Registrace: 8/2008

Povedlo se mi to zapojit tak že jsem připojil ten BluRay přehrávač do TV (nějaká levná Orava) a z ní jsem pak připojil přes SPDIF OUT ten receiver. Na BD nastaven výstup na AUTO, na TV na passthrough a skutečně až do receiveru doputoval zvuk v Dolby Digital. Ještě by se mi hodilo kdybych to mohl tlačit z toho BluRay přímo, tedy něčím co dokáže z HDMI vyextrahovat zvuk na SPDIF nebo koaxiální výstup. Ale myslím že na to už se nejspíš na Aliku nějaká krabička sehnat dá

JanM

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra