Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: DVB-T přijímače

DVB-T2 Polsko

Zdravím,bydlím v Ostravě,kde chytám signál TVP odrazem.
Teď v Polsku přecházejí na DVB-T2.Můžete mi prosím,kdo
má s příjmem polské tv zkušenosti,poradit,který z toho
množství nabízených set top boxů si poradí s příjmem
problémového signálu z Polska nejlépe?
Děkuji za odpověď.

Wimpy
Registrace: 7/2006
Odpověď v diskusním vlákně

@Wimpy

Přijímač musí umožňovat příjem v systému DVB-T2 a video kodek H.265 (HEVC). Pokud je přijímač schopen připojení k internetu, umožňuje použití HbbTV (doporučení minimálně ve verzi 2.0.1.) Špatný signál nezachrání žádný STB ani zesilovač. Dobrá anténa je předpoklad úspěchu. Práce s odrazy nezávidí. To je jediná cesta: "Cesta POKUS-OMYL". Držím palce

hokejka988
Registrace: 12/2013

hokejka

Xkrát mi při horším signálu vhodný a osvěčený STB pomohl, hlavně v případě, kdy byl v domácnosti přítomen DVB-T2 televizor Samsung.

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

@Wimpy

Bohužel každý STB se chová v různých režimech příjmu různě. Sám bych tomu nevěřil, kdybych si to "neosahal". Máš-li možnost, půjč si několik STB a zkoušej. Prvotní je samozřejmě co nejlépe nastavená anténa (taky nepřebuzené zesilovače, 5G filtry...). Někde se více osvědčí Emos em-190s, někde Alma 2861, někde Di-Way pro 2020, někde Viwa H.265. Nejméně se osvědčil AB Cryptobox 702 T mini. U televizních přijímačů s HEVC bývá někdy problém u Samsungů, některých LG, některých Philipsů. Přeji pěknou zábavu (céélýý tráááktóor...).

krupino
Registrace: 10/2008

Kodek

V Polsku je prý jiný kodek zvuku než u nás a né všechny "CZ" přijímače ho umí zpracovat.

Leclerc
Registrace: 9/2020

Tesla TE-321

Tento set-top box si s polským zvukem Dolby Digital+ neporadí. Zvuk jede slabě a přerušovaně. Možná bude časem nějaký upgrade SW.

HotBot
Registrace: 1/2008

RE: DVB-T2 Polsko

S těmi STB máte chlapi pravdu, některé se chovají v určitých podmínkách jinak než ty ostatní a u koho je třeba na dálkový příjem skvělej, druhý mu tam u sebe nemůže přijít na jméno. Záleží jaký problém je na místě příjmu. Slabý signál, rušení ECHO, PRECHO,LTE a tak.Je také ale pravda, že některé typy STB jsou průšvihové všude... jako nemám dobré zkušenosti se zpracováním slabého signálu třeba s Teslou,EMOS, Zirconem,Edision Proton,AB Cryptobox T702 třeba nenaladil jediný polský mux, ani tuk.Velké zklamání, protože jinak je zpracovám celkově moc pěkně. Tesla naladila pouze jeden polský mux..Někdy stačí jiná serie stejného modelu a jsou tam jiné součástky.Mně se nejvíce osvědčil v mých podmínkách TECHNISAT, zkoušeno několik modelů a pak TELESYSTEM TS 6808, který již není v nabídce. Jiné modely byly již horší, ty novější. Opticum se také pohoršil oproti třeba např. modelu LION HD H.265, mám i model AX LION M-5 a ten je již horší. Když signál poklesne na určitou mez, tak jak se tu píše, nefunguje ani pak ten nejlepší box.Testuji třeba několik boxů najednou, opakovaně, takže omyl náhody je vyloučen.Jinak mám i další SCHWAIGER,jiné TELESYSTEMY, dříve jsem měl TOPFIELD,STRONG,GOGEN, DI-WAY.......

PAPAJAS
Registrace: 5/2021

A přijímám to na 100km, takže tam se jednotlivé přijímače opravdu ukážou.A navíc je to lokalita, kde je k mání několik českých vysílačů z několika směrů. Někdy opravdu žasnu při porovnávání jaké jsou v dané době podmínek mezi nimi propastné rozdíly.

PAPAJAS

A na závěr taková zajímavost...při zkoušce polských programů na starou analogovou tv Grundig při nastavení formátu obrazu u boxu zn. TECHNISAT na 16-9 obraz neustále poskakoval v rytmech. Pak mě napadlo to přehodit na 4-3 a závada byla odstraněna a obraz byl dobrý.

PAPAJAS

Doporučuji AB TereBox 2T (=AB CryptoBox 2T). Nejprodávanější set-top box na Slovensku.
https://www.parabola.cz/clanky/6858/ab-terebox-2t-slusny-set-top-box-pro-dvb-t2-hevc/
další recenze:
https://youtu.be/bJvdukGbpko?t=327
https://set-top-boxy.heureka.cz/ab-terebox-2t/#recenze/
https://set-top-boxy-dvb-t.heureka.sk/ab-terebox-2t/#recenzie/
https://www.czc.cz/pozemni-prijimace-prijem-tv-signalu_2/ab-terebox/produkty

výhody:

-výborná citlivost (lepší, než u Cryptoboxu 752)
maličké rozměry, nezahřívá se, lehoučký-krabička z plastiku
-velký a pohodlný ovladač
-ovladač z Cryptoboxu funguje i na TereBoxu
-menu a ovládání podobné jako u Cryptoboxu
-z flešky přehrává bez problémů skoro všechny video formáty

nevýhody:

-tupý ukazatel síly signálu. Hodnoty se zobrazují neustále stejné, bez ohledu na reálnou kvalitu signálu
-připojení TV přes SCART vydává citelně slyšitelný rušivý brukot. Připojení TV přes HDMI funguje tak jak má (=bez brukotu a bez rušení - zvuk naprosto čistý).

Nowakowski
Registrace: 3/2014

@PAPAJAS

pokud to chodí na střeše a dole ne,pomůže zesilovač,čarovat s stb je duchařina a bejvá stejně hraniční,zatáhne se nebe a výpadky

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@PAPAJAS

Zajímavé. Napočítal jsem asi 15 strojů.
Základem dálkového příjmu je vhodná anténní soustava, volný výhled, výška. Dále citlivost přijímače, kabely ....

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Tohle všechno já přirozeně vím, jen mě baví testovat přístroje a na tomto hraničním příjmu si vyzkouším jak který přístroj tady reaguje. Zajímám se o anténní techniku od konce 70.let , takže nejsem žádný začátečník.

PAPAJAS

@pierrepetr

To je jasná věc, taky o tom píší, že když signál poklesne na určitou mez na což má vliv pochopitelně počasí, mraky, déšt, bouřka, snih, mlha , mráz. Něco vylepšuje, něco zhoršuje kvalitu dálkového příjmu, hlavně když není rezerva. A co myslíš , že mám nahoře já, zesilovač, špičkový německý TGN ULNU 0,35dB šum, kvalitní kabel i jednu výkonnou anténu, chystám sestavu 4x yagi pro vylepšení příjmu. Znovu opakuji , že testy STB jsou moje záliba, ne cesta k dokonalému příjmu jako spása.. Mimochodem dnes jsem zkoušel AB CRYPTOBOX T702 versus OPTICUM LION HD h.265. Dopadlo to zase pro jasně lepší OPTICUM...OPTICUM 3 polské muxy....CRYPTOBOX tentokrát alespon ten jeden, u ostatních muxů ani náznak signálu, nic čistá nula.

PAPAJAS

@PAPAJAS

Příjmové podmínky od vzdálenějšího vysilače kolísají. Příjemce nemusí vědět, jestli někde na trase 20 km daleko prší nebo je inverze i když u něho je čistá obloha. Mění se také vrstvy v Ionosféře. Takže než je provedena záměna přijímače, mohou na trase nastat podstatné změny a potom tvrdit, že ten nebo onen stroj je lepší nemusí být pravda. Hlavně u digitálu.
Kdysi jsem v karavanu chytal na 5ti prvkovou yaginu Švédsko na Rujáně. Dělal jsem také různé pokusy, dobré výsledky dávaly 4 nafázovaná plzeňská síta.
Přeji dobré vlny.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

tento koníček už mě opustil v době začátků sat. příjmu,poslední experimenty jsem dělal na vkv s anténou swan cca v roce 1986,ta chodila super

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@MMorous

Sestava 4x Tva s přídavnými direktory uspořádaná např. do kosočtverce to je hodně kultovní věc. Tady v Praze to bylo hodně k vidění hlavně na panelácích pro příjem tehdejšího západního Německa z Hoher Bogen. Já to zkouším ty boxy několikrát během časového úseku a v krátkých intervalech a okamžitě měním box.Za pár dní znova to samé Jsou stroje které jsou prostě propadáky je jedno jaké roční období je. Normální běžnej příjem jejich rozdíly neukáže, všechny co jsem zkoušel naladí všechny české vysílače, které jsou tady k dispozici. Děkuji za přání dobrých vln.

;)

PAPAJAS

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra