![]() |
|
Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)Zejména v moravskoslezském kraji je s větším či menším úspěchem možné přijímat hned několik polských lokálek v DAB+.Ve Frenštátě se mi podařilo celkem stabilně vypiplat multiplexy na kanálech 5B (RB mux), 10B (DABCAST Katowice), 10C (PSC Test). Nenáročný příjem PR muxů na kanálech 11A a 11C nebudu ani dále zmiňovat. Při inverzích nebo chladných ránech se tu tlačí i jiné PR muxy, zejména na kanálech 5C, 10D a 11B. Zcela výjimečně jsem zachytil i lokální mux z Wroclawi na K 10A. PSN Test na 10C má jednu zvláštnost v rádiu Muzyczne, které jako jediné z tohoto muxu používá zabezpečení EEP 4-A, zbylé stanice pak EEP 3-A. Při hraničním příjmu (můj případ) tedy hraje celý mux kromě rádia Muzyczne, které jde poslouchatelně až v nočních hodinách. Mám 2 dotazy. 1) Podařilo se někomu zachytit mux DABCOM Andrychów na K 8D? V mé lokalitě je hodně schovaný za horami, ale zhruba severně od Frýdku-Místku se terénní profil výrazně zlepšuje, takže tam by to jít mohlo. Problémem je i použité vysoké zabezpečení EEP 3-A (Radio Andrychów) a hlavně EEP 3-B (zbytek muxu). 2) Podařilo se někomu zachytit testy DABCOM Katowice na K 12C? Z informací dohledatelných na webu není zcela jasné, zda už vysílá nebo ne. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 956 |
![]() |
|
RE: Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)8D DABCOM z Andrychowa téměř kdykoliv detekuji pod hranicí hratelnosti. Hrající bývá podle podmínek většinou po ránu (jako právě teď) nebo ve večerních hodinách. Během dne jen sporadicky.12C DABCOM KTW se mi podařil už několikrát načíst, ale žádná stanice nikdy nezahrála. Signál je velmi slabý. Ostatní muxy, které uvádíš jdou samozřejmě bez problémů kdykoliv. Lokalita Havířov. |
stapa
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 499 |
![]() |
|
AlešZdar, tak som bol včera smerom z Radhošťa konečne u vás "ve Frenu", na strechách je ešte hodne zaujímavých antén, všetky otočené prakticky jedným smerom..![]() Cahors 52E-28E, T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor, Zero4K, Octagon
|
P 222
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 739 |
![]() |
|
Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)Ahoj, víte někdo, jestli už zapli kanál 5B z Jelení Hory, Sněžných Jam ??T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
RE: Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)@stapa - Díky za poznatky. Pokud bych zvolil K 10B jako referenci, o kolik slabší máš vůči němu K 12C, když se zrovna daří naskenovat? Nemusíš nutně uvádět v dB, stačí mi i orientačně, např. na 16 dílkové stupnici nějakého rádia. A kanál 8D ti (po ránu + večer) hraje komplet nebo pouze Radio Andrychów s EEP 3-A a stanice s EEP 3-B už nejdou?@P 222 - Zdar! Ano, na historických instalacích tu jsou často dlouhé Yaginy (K8, K21) dříve natočené na Katowice + dlouhá Yagina na K51 (ČT2, Hošťálkovice), velký tříprvek/pětiprvek pro Ostravskou Novu na K1 a něco menšího na ČT1, většinou bráno z OV, Lysé nebo Radhoště. Občas jdou vidět i pozůstatky vertikálních Yagin na třetí pásmo (Nova z Radhoště). V dnešní době tu pozemně řeší dálkový příjem čehokoli opravdu málokdo. Např. dlouhé Yaginy nebo Colorky ve Véčku natočené na Pustevny (směr Krížava) bys tu snad ani nenašel (možná jsem ve Frenu úplně sám nebo skoro sám, kdo tu Krížavu přijímá). Příjem slovenských kanálů tu ani za doby analogu moc tradici neměl, protože byl dosti náročný. Přijímaly se tu (vyjma českých) spíše polské kanály, vzhledem k množství odrazů ovšem v kvalitě nevalné. @Jousi - Pochybuji, to by bylo uvedeno v databázi na radiopolska.pl. Zatím je tam uveden v sekci Poczekalnia DAB+, takže ještě nejede. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 956 |
![]() |
|
RE: Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)Tuner Technisat má indikátor signálu 30 dílků. Na kanálu 10B do plné stupnice schází 2-3 dílky s nulovou chybovostí, signál ale lehce kolísá. Na 12C (s vřazeným filtrem kvůli svářečce 12D) skáčou 0-3 dílky, mux se načítá od cca 6 dílků. Dnes kolem 3hod bylo až osm dílků a chybovost 50-40. Žádná stanice ale nezahrála, což je divné, protože u jiných muxů s EEP-3A už při takovéto úrovni jde i audio.Na 8D Radio Andrychow hraje od tří dílků a chybovosti kolem 50. Ostatní stanice potřebují silnější signál a nižší chybovost - cca 30. Teď přes den mi jde s častými výpadky jen R.Andrychow a někdy ani to. Signál hodně kolísá a dvojče musí být směrované přesně na vysílač. Ráno hraje většinou komplet mux, ale taky ne vždy. Záleží hodně na podmínkách. Často chodívá i 5C Lodž, 10D Kielce, 11B Kalisz nebo 5D z Rakouska. 10A Wroclaw vzácně a při silném tropu jsem měl i 10A DABCAST WAWA. |
stapa
![]() |
|
RE: Příjem lokálních polských MUXů (DAB+)Multiplex DABCOM KTW (Katowice) na k 12C dnes navýšil výkon a už je v Havířově zachytitelný. Stanice mají zabezpečení EEP-4A, proto je pro spolehlivý příjem nutná dostatečná úroveň signálu. |
stapa
![]() |
|
![]() |