Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Příjem kruhové polarizace v Ku pásmu

Mám k dispozici tři LNB:
GI-121, jednopásmový, Galaxy Innovations
GI-131, dvoupásmový, Galaxy Innovations
GM-101, dvoupásmový, Golden Media

Zatím co jednopásmový LNB chodí bez problémů, oba dva dvoupásmové LNB zlobí.
Zkoušel jsem je s přijímačem VU+ Ultimo 4k. S firmware VTI mají podstatně slabší signál, než jednopásmový LNB. S firmware aOpen nelze dvoupásmové LNB vůbec použít. Přijímač po naladění libovolného transpondéru hlásí neřešitelnou chybu a pořád dokola se sám restartuje.

Ještě jsem se nesetkal s tím, že by LNB způsobil pád firmware přijímače. Co si o tom mám myslet?

Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K

Hugocz
Registrace: 10/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Příjem kruhové polarizace v Ku pásmu

Předpokládám, že polarita signálu se v obou případech přepíná napětím 13V / 18V. Pásmo pak signálem 0 / 24kHz. Tyto údaje dohledat není snadné. Samozřejmě jsem zrušil DiseqC přepínač a LNB je připojený přímo do přijímače.

Hugocz

Možno je potrebné mať SW ktorý by ovládal kruhovú polaritu

Igor
Registrace: 1/2006

A proč by ten SW nebyl potřeba u jednopásmového LNB? Já mám v přijímači nastavený tuner na uživatelský LNB, ale ve srovnání s klasickým univerzálním LNB mám jinak nastavené jen frekvence oscilátorů 9,750 / 10,750.

Hugocz

@Hugocz

Předpokládám, že tím zápisem "9,750 / 10,750" jsi myslel 10750 MHz pro single band a 9750 MHz + 10600 MHz pro dual band.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

Pro jednopásmový 10750 MHz, ale pro dvoupásmový 9750 MHz spodní a 10750 MHz horní pásmo.

Hugocz

@Hugocz

Pak to nemáš dobře.

AlesHavel

GI131ka

Input: 10.7-11.7 GHz Low-Band
Input: 11.7-12.75 GHz High-Band
Output: 950-1950 MHz Low-Band
Output: 950-2000 MHz High-Band
L.O Frequency: 9.75 GHz Low-Band
L.O Frequency: 10.6 GHz High-Band
Noise level: 0,6 dB (Typ)

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107
Registrace: 8/2021

GM101

je jednopásmový...

On Air: KWS Varos106, Kathrein MSK120, Kathrein MSK200/MT, Kathrein CAS124, UNAOHM EP3000

Varos107

GI-131 má na sobě štítek s údajem 9.75/10.75 takže bych to měl mít správně. Kdo ví, kde mám web o parabole Laminas2700, může se podívat na fotku v článku "Úprava běžného LNB na přírubový".
S tím GM101 jsi mě zviklal. Ale měl by být dvoupásmový. Odpoledne zjistím správné označení.

Hugocz

Údaje, které se dají najít na webu (a uvedl je tu Varos107) si totiž samy odporují.
Pokud je správná frekvence LO pro horní pásmo uváděných 10.6 GHz, pak výstup horního pásma po konverzi v žádném případě nebude uváděných 950-2000 MHz! Prostě to o 150 MHz nesedí a platí buď jedno nebo druhé. A vzhledem k tomu, že dual bandové LNB se STANDARDNĚ vyrábějí s frekvencemi LO 9.75 GHz a 10.6 GHz, zkusil bych jako první toto standardní nastavení.

AlesHavel

Jo, a standard přepínání pásem je signálem 22 kHz, ne 24 kHz.

AlesHavel

Našel jsem fotku LNB Golden Media. Je to model 101+. Je opravdu jednopásmový, ale oscilátor má taky psaný 10.75 GHz. Takže bych ho měl mít nastavený správně.
Pořád mi není jasné, jak by LNB mohl způsobit pád Open atv.

Hugocz

Tohle je můj poslední pokus.
Jednopásmový LNB má 10.75 GHz - to je správně.
Dvoupásmový LNB má 2 oscilátory s frekvencemi 9.75 GHz a 10.6 GHz.
Nemůžeš srovnávat frekvence oscilátorů jednopásmového a dvoupásmového LNB, nevím, jak jinak to mám ještě napsat.

AlesHavel

Dobře, rozdělme to na 2 samostatné věci.
1)
GI-121, jednopásmový, Galaxy Innovations
GM-101+, jednopásmový, Golden Media
Oba mají oscilátor 10.75GHz. Na tom se shodneme. GI-121 jede, GM-101+ po přepnutí na program s kruhovou polarizací způsobí pád a restart přijímače s Openatv. Ve VTI jedou oba, ale ten druhý má výrazně slabší signál. Nastavení LNB v tuneru je pro oba shodné. Kde by mohl být problém?
2)
GI-131, dvoupásmový, Galaxy Innovations na štítku má od výrobce napsáno 9.75 / 10.75 GHc. Což je v rozporu s tvým tvrzením. Dobrá, dejme tomu, že mám v tuneru přijímače špatně nastavený oscilátor. To by mohlo způsobovat pád OpenAtv? Ve VTI by to znemožnilo příjem horního pásma. Ale já ho přijímám, jen mám nepřiměřeně slabý signál. Frekvence jednotlivých programů nejsou posunuté. Takže je 10.75 GHz špatně nastavený oscilátor? Nemohu souhlasit. Navzdory tomu, že si s tím teď nevím rady.

Hugocz

@HugoCZ

Vyskúšaj pre bod 1 a 2 zmeniť frekv. Oscilátora o +/- 5Ghz zadať do OpenATV údaj .
Lebo môže stať a stáva sa to , že tie oscilátory nie vzdy sú presne nastavené v LNB a môže tam byt mala odchýlka.
Prijímače ( lepšie povedané vstupné tunery ) sa tým trápia cez automatickú funkciu AGC , ale to môže zapríčiniť že v OpenATV driver pre tuner to má vypnuté alebo zle nastavené a preto príde crash alebo pokles signálu .
Takze by som skúsil polaborovat s tou hodnotou 10.6 alebo 10.75 v menu boxu .

mercedes77

No dobře, když už jste na mě dva, tak s tou frekvencí zkusím laborovat. I když pořád nějak nemůžu překousnout, že by se výrobci nedalo věřit. :)

Hugocz

@Hugocz

vys.r se na víru a ověř si realitu v praxi - máš to doma, tak si zacvič s nastavením frekvencí LO a uvidíš jak se věci mají ve skutečnosti... a poděl se s námi o výsledek ;)

lance
Registrace: 10/2008

Ještě bych si pro jistotu změřil odběr proudu jednotlivých LNB. Zvýšený odběr proudu může být klidně důvodem, proč se receiver restartuje. Prostě a jednoduše, klesá napětí zdroje receiveru. Pokud bys to pouze nenaladil, pak může být problém v jiném kmitočtu LO, ale že by to byl důvod k restartu, to se mi nezdá. Jiný receiver vyzkoušet můžeš?

Varos107

@Hugocz

To se opravdu chová dosti podivně. Když tak nad tím ale uvažuju... jaký smysl by vlastně mělo vyrábět LNB pro kruhovou polarizaci i se spodním pásmem? Vždyť se v tom pásmu na nám dostupném orbitu nic s kruhovou polarizací nevysílá!

Může být, že některé image mají prostě problém s netradiční kombinací frekvencí dvou lokálních LO, co já vím...

Když budu předpokládat, že to spodní pásmo na těch LNB vůbec nevyužiješ a bude ti bohatě stačit pásmo horní (viz běžné pozice 36E a 56E), zkusil bych ty problémové LNB nakonfigurovat pouze jako unibandy s LO pouze 10750 MHz.

Jak se ty problémové LNB chovají na běžných družicích s lineární polarizací? Je tam patrný nějaký signálový rozdíl oproti běžnému lineárnímu LNB? Padá pak přijímač?

No a poslední, co mě napadá, je editace sattelites.xml, kdy bych transpondéry s kruhovou polarizací prostě předefinoval na lineární, tedy namísto hodnot 2 a 3 použít hodnoty 0 a 1. Převod pak H = L a V = R (ale u atypických LNB to může být i opačně - je třeba zkusit).

AlesHavel

@HugoCz

Píšeš že robí crash ten box , tak v logu by sa ten error mal nachádzať si myslím . Tam nájdeš tiež dáke info o možnom probléme .

mercedes77

S tím zkoušením LNB to není tak jednoduché.
GI-121 není můj, ten si půjčuji. Jeho majiteli dávám jako náhradu můj GM-101, který tedy momentálně nemám k dispozici. Proto jsem v jeho popisu udělal chyby - psal jsem to jen z hlavy. GI-131 jsem při pokusech rozřezal, jak o tom píšu na svém webu.
Takže momentálně jedu na půjčeném GI-121, který funguje normálně.

Hugocz

Ještě dodám, že doma jedu na VTI, kde nic nehavaruje, jen je příliš slabý signál (Laminas 2700 :) ). U majitele GI-121 je stejný přijímač s Openatv, kde dochází k těm restartům. Doma jsem zkoušel i jiný přijímač a chová se stejně, tedy slabý signál. Ten dvoupásmový LNB GI-131 ve spodním pásmu přijímá lineární polarizaci, proto jsem ho kupoval.

Hugocz

“slabý signál”. Nebude to spíš někde přebujené?? U takhle velké antény se není čemu divit...

Varos107

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra