Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Elevace rozdílná od tabulkové

Stal jsem se klientem TELLY, koupil jsem si zánovní 80 cm parabolu a nový LNB, do trubky svislé( snažil jsem se vodováhou) jsem připevnil 2 třmeny parabolu. Dle tabulek jsem zjistil pro mojí polohu azimut asi 195° a elevaci 30,4°. Bez kompasu azimu neboť ze skauta vím, že slunce v zimě v 13 hod. je 15° záp.od jihu. Elevaci jsem přibližně nastavil aplikací Clinometr v mobilu a odpovídalo to rastru za parabolou. Nepovedlo se. Zdálo se mi, že soused na balkoně má ten držák s LNB níže, takže po snížení na 22° se zadařilo. Rastr za talířem ukazoval na 24°. Jak je to možné, kde se stala chyba?

Roman1952
Registrace: 2/2022
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Elevace rozdílná od tabulkové

Schází ti satelitní měřák na vyhledání satelitů, přenech to odborníkům, je jich tu dost... :(( :)))

DM920 UHD, DMTwo UHD, Panasonic TX-55MZ2000E - ORF - ČT karta

Kibicak
Registrace: 8/2010

@Kibicak

Nazval bych to hraběcí radou, už nick kibic je vypovídající. Je to stejný když na dotaz kolik je hodin odpovíte, kup si hodinky.

Roman1952

:))) :)))

jopo166
Registrace: 1/2009

@Roman1952

Družici jsi nakonec naladil, no ne? Tak jakápak chyba. Stupeň sem, stupeň tam, to nemusí znamenat vůbec nic. Stupnici na držáku antény ber jako orientační. Azimut a elevaci antény a skew LNB nastav podle nejlepšího signálu na nejslabším TP a hotovo. Víc není co řešit.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

verím že trubku máš zvislú v oboch rovinách keďže si to robil sofistikovaným spôsobom a dvakrát všetko kontroloval.
Tak už zostáva len otázka v akom stave je "zánovní parabola 80cm".
Pokiaľ je to DIGI/TELLY anténa ani by som sa nedivil.
Na dvoch Gibertini, ktoré mám - jedna 1W a druhá 19E som nastavil podľa stupnice na parabole a bolo to na prvý pokus.

Dagy2
Registrace: 11/2010

@Roman1952

TELLY vysílá z pozice 1W (0,8W) a na území naší republiky je elevace této družice kolem 30st. 22 nebo 24 je naprostý nesmysl, který je možné vysvětlit pouze dvěma způsoby. První z nich je špatně sestavený závěs paraboly. U některých je možné dát závěs vzhůru nohama a pak stupnice ukazuje nesmysly. Druhá možnost je ta, že držák LNB je ohnutý směrem dolů, což vyžaduje nižší elevaci.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

@Enik

Talíř paraboly jsem nemohl otočit obráceně, číslice by byly vzhůru nohama.Je jasný že družice má stejnou polohu, proto je mi to divný.A kdyby byl ohnutý držák LNB,tak stupnice ukazuje jiné údaje. S mám 100% a Q asi 73%

Roman1952

@Roman1952

Vítaj romansse :)))

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

Skús sa poriadne pozrieť pre aký rozmer paraboly si nastavoval sklon paraboly. Teda aké číslo je v pozadí stupnice vyrazené veľkými číslicami. Až tam vôbec také niečo je.

3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE Megasat_ HD_ 7_ combo

Tami
Registrace: 3/2006

Asi nemáš úplně kolmý stožár tak se to na stupních paraboly projevilo.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

@Roman1952

odpocital si uhol sklonu od elevacie ?

TBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W

EnoSat
Registrace: 1/2006

@Roman1952

na nemotorovou montáž,neřeš nějaký svislosti a úhly,to můžeš dát na šikmou trubku balkonu,najdeš,nastavíš,hotovo

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@Roman1952

Už som videl na zopár kusov parabôl, že bol ten medzikus medzi tanierom a úchytom o trubku namontovaný naopak! Samozrejme nie na každej p. je toto možné, ale existujú aj také p., kde to možné je! T.j. pretočiť/namontovať medzikus opačne a tým pádom je aj stupnica otočená opačne. Čo sa týka ladenia, aplikácia v mobile pre reálne zorientovanie sa v "neznámom teréne" nie je zlá vec. Ale taktiež to nie je všeliek na presné nastavenie paraboly! V tomto smere odporúčam jednoznačne merák. Pretože aj keď by som podľa stb nastavil parabolu trebárs na hodnoty 100/80, tak v praxi dokážem jemným docentrovaním paraboly podľa meráku zdvihnúť tento zisk signálu aj 1 až 2dB! Čo má vždy svoj pozitívny význam.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Pierrepetr má pravdu. U nepohyblivých parabol bez šilhání je to úplně fuck. Nastavit na střed vypadávacího minima pravo/levo a nahoru/dolů a je to.
2Roman: dovedu si představit hromadu vysvětlení a z popisu se to uhodnout nedá. Kromě chybné montáže kusu, taky třeba čínskou produkci s nesmyslnou stupnicí, nebo nějakou parabolu, kde máš v instalačním návodu, že máš něco odečíst/přičíst - a pámbu ví co dalšího. Bez osobního pohledu na anténu neuhodnutelné. (A nemá smysl se tím zabývat - viz výše.)

Antonín
Registrace: 8/2005

Už jsem o tom diskutoval s PEONem. On tvrdí, že úchyty paraboly nemusí být umístěny přesně a tedy nedefinují rovinu paraboly. Tato nepřesnost pak způsobuje uvedenou odchylku. Já jsem s ním nesouhlasil a tvrdím, že montážní úchyty paraboly musí být přesné, protože jinak by jakékoliv stupnice na držáku neměly smysl.
Možná má PEON pravdu. :-)

Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K

Hugocz
Registrace: 10/2006

Přesně jak říká pierre a antonín, dokonce si dovolím tvrdit, že i tomu "malému šilhání" je to fuck, když hraje středová pozice...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

Off-set offsetové paraboly je typycky 22 stupňů.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

Údaj ve stupních na parabole je pouze orientační.

Hraje.. .hraje,tak to neřeš a došteluj na nejsilnější procenta a koukej! R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@EnoSat

Vážení, všichni jste "odborníci" na 2 věci. Chtěl bych poděkovat čtenáři s nickem EnoSat, který jediný na to přišel. Klobouk dolů.

Roman1952

@Roman1952

aha,pán je v.ů.l a tyhle základní věci neví,odborníci netuší,pokud se baví matematici,že někdo neumí sčítat

pierrepetr

@Roman1952

Tak podľa teba, nikto z nás tu nič nevie, t.j. ani nevie správne poradiť???
Holt, ale pánko zabudol na vlastnú sebakritiku!
Čo by malo byť prvoradou vecou pri posudzovaní iných! Totižto nikto z nás nespravil tú školácku chybu ako ty, čo je to, že si poriadne neprečítal pokyny pre výpočty nastavenia paraboly a zabudol popritom rátať!
Áno súhlasím, nick "Enosat" je odborník v danej problematike, ale v tomto prípade tiež iba predpokladal možný problém v zlom výpočte. Inak podľa tvojich písomných vyjadrení sa ani viac urobiť nedalo, iba hádať príčinu problému!
Moja otázka znie:
Uvedomuješ si a priznáš si ty nick "Roman1952" verejne svoju chybu?
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

On si neprizná svoju chybu, veď je to romanss, len tu na začiatku oblbuje s češtinou :)))

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

Zajímavá čísla. Astry a HB ladím odjakživa podle sluníčka a Thor točím na polarmountu. Pojem elevace si leckdo vysvětluje po svém a ne na každé parabole je to stejné. A pan vážený odborník mě trochu udivuje. 4 příspěvky a hned uráží.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

to je nějakej starej vyhozenec íkvé tykve

pierrepetr

@mmiriboy

Samozřejmě, že přiznávám svojí chybu. Začal jsem tím, že jako nezkušený jsem se zeptal a čekal od Vás chytrolínů odpověď. Přece, když se žák zeptá tak čeká od "učitele" odpověď a tu jsem dostal pouze od jednoho. Přece člověk se chybama učí.

Roman1952
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra