Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Vhodný symetrizační člen na DAB

Chystám 14 prvkovou anténu na DAB. Chtěl jsem použít nejlepší symetrizační člen, co mám doma. Otestoval jsem všech 5 různých typů a dávaly naprosto stejné výsledky. Je to možné?
Druhý dotaz mám k tomu, zdali bude vadit, když bude každý drátek od svorky antény k feritu jinak dlouhý. Chtěl bych symetrák otočit o 90° oproti standardní instalaci.
Díky.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Vhodný symetrizační člen na DAB

Neviem ako ostatných , ale mna učili v škole že symetrizacny člen slúži na prevod z 300Ohm na 75Ohm . Takze nevidim dôvod prečo si skúšal 5 druhov (koli útlmu ? )
Tu 14- prvkovu anténu myslíš typ Yagi?
Ja si myslím že kombinácia kvalitnej Yagi antény ( návod najradšej aj v knižkách 80-rokov ) pre danú frekvenciu + kvalitný pásmový predzosilnovac ( vykompenzujes aj stratu v kabli ) + zvolenie správnej polarizácie = dobre výsledky aj pre DX v tomto pásme .

mercedes77
Registrace: 1/2006

Podle kanálu co se bude přijímat tak ten symetrizační člen udělat pomocí koaxu.. :))

Fanyn
Registrace: 11/2007

Symetrizační smyčka je příliš úzkopásmová, nelze použít pro celé DB pásmo. Používal jsem ji za analogu, když každý kanál měl svoji anténu.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

... no keby nám omar3 napísal akú to vôbec anténu chce použiť na celé DAB pásmo - jej základné parametre, tak by sme aj vedeli mu poradiť aký symetrizačný člen použiť ( či na dvojdverovom ferit.jadre alebo nejaký iný ) .... R^

dano01
Registrace: 11/2008

To není nic tajnýho. Je to stará Kovoplastka 1411 upravená podle J.Macouna pro celé DAB pásmo.

omar3

@mercedes77

Tak to tě učili hodně špatně, protože symetrizační člen je "zařízení", které slouží k "bezeztrátovému" přenosu výkonu mezi uzemněným nesymetrickým a neuzemněným symetrickým vedením, a to v podstatě tím, že zamezuje vzniku plášťových proudů, které při absenci de/symetrizace na vedení vznikají. Pro převod-transformaci impedance XX na impedanci XY slouží člen transformační. To, co se zde běžně nazývá "symetrák", je zkrácený vžitý název pro symetrizační A transformační člen.

Xmux
Registrace: 11/2009

@omar3

Otázka je, číms to měřil a jaks to měřil. Pokud nemáš možnost měřit SWR, tak toho moc nenaměříš, způsobem anténa-symetrák-Xmetrů koaxu- měřák PWR, pak už vůbec nic a čím delší kabel, tím víc se ti SWR na konci "umravní". A útlumy SČ na VHF jsou prakticky u všech pod 1dB, spíš ještě míň (pokud to není vyloženě šunt), takže měřením pouze síly signálu nezjistíš vlastně nic a nemusíš se s tím nijak trápit :-) Dej tam "symetrák" od Malýho na 7mm feritu a je, nic jinýho "nevymyslíš".

Xmux

@Xmux

Dík. To je ta moje dlouhodobá akce, která jde do finále. Dřív na to nevyšel čas, tak snad teď přes silvestra.
Kdysi jsem měl problém se symetráky na UHF, že se lišily i o několik dB. Měřil jsem standardním Televesem pouze úroveň a kontroloval na spektráku tvar multiplexu. Ještě jsem udělal pokus bez symetráku. Úrovňově to bylo od 8dB míň.

omar3

Na 200MHz budou všechny symetrizační členy útlumově plus minus stejné.
Zvědavost neznalého: u k čemu je dálkový příjem DAB? Jen koníček a zábava?
Nebo je dlouhá 14 prvková yagi (bude to dost obluda, ne? - kdysi jsem pěstoval 9 prvkové yagi do třetího pásma, když tam ještě byla tv) na něco jiného než dálkový příjem?

Antonín
Registrace: 8/2005

Na UHF je "situace" násobně složitější a horší, vzhledem k frekvenci a šířce pásma, ale tam máme nejběžnější typy "symetráků" změřený stylem dva proti sobě. Obrázky sem nejdou dávat (ač jsem to opakovaně žádal a nikdo nereaguje) a nechce se mě to hledat, ale průchozí útlumy jsou od 0,2 do až tuším skoro 2dB a je to frekvenčně závislý víc než by se zdálo. Další věc je ta, že reálná i imaginární složka impedance se s "polohou" antény mění, takže vlastně nevíš, kterej přesně symetrák které dané anténě v kterých konkrétních podmínkách bude nejvíc "chutnat":-) Jelikož ty konkrétní impedanční poměry v celým pásmu neznáš (i když dnes už jsou SWR metry s blt. vysílačem, takže se to změřit dá, ale to je důležitý spíš pro radioamatéry). V podstatě, když anténu vystrčíš z okna a na výstupu symetráku bude SWR pod 2, tak je to dobrý, 3 , což je celkem běžný u komerčních antén taky ještě jde, co je víc už je na p.d. Já už si to impedančně "páruju" (refl.-dipol-komp. direktor) se symetrákem, kterej používám, aby to vyšlo co nejlíp. Celkové SWR má velký vliv na modulační chybovost, je tam samozřejmě dalších "milion" vlivů, ale to už je hodně nad rámec téhle "diskuze".

Xmux

Vhodný symetrizační člen na DAB

... no na premýšľanie pre omar3, ja už nejaký rôčik používam na diaľkový príjem v EU anténu SWAN.... odporúčam pozrieť sa na ňu.... R^ R^ R^

dano01

To:Xmux

... NanoVNA... za cca 40€.... ako zdroj štúdia k meraniu antén atd.... R^

dano01

@Antonín

Asi by ses divil, kdo všechno a jak moc ještě DX-em žije a nejen v ČR, zkus se mrknout na fmlist.org :-) Momentálně máme v "akci" VKV CCIR 23 prvků 7,4 metru délka, VKV OIRT 13 prvků 4 metry na Vysočině, 4 x 18 prvků na DAB a 8 x !! 20 prvků (dva kosočtverce vedle sebe) na UHF v Třinci, 2 x 31 prvků na Káloš 5D v Havířově (tam zřejmě proběhne výměna za 4 x 25 prvků 4 metry, který jsou teď v Přerově), atd. Dvojčat na DAB jsou v republice mraky, stejně jako 15-tek a 19-tek Kornerek. Když budeš googlit, tak to najdeš i s obrázkama :-) DX a dálkový příjem zdaleka ještě nevymřel :-) spíš naopak u skutečných nadšenců :-) Akorát jsou "organizovaní" v "uzavřených" skupinách, aby jim diskuze nezaplevelovali různí šašci, jak je to běžný na "běžných" fórech. Jsou tam dokonce i začínající mladí kluci, ještě školou povinní, takže "zájem" stále je a i když jde celej svět do pr..le, tak nestojí úplně všechno za h...o :-)))

Xmux

@dano01

Máme NanoVNA-F V2 (cca 100 USD) a EU1KY (cca 200? USD) s blůtůt modulem, takže ho připojíš na svorky antény a dole bezdrátově čučíš do komplu co se "děje" v jakékoli výšce :-)

Xmux

@Xmux

super!! Tohle není koníček.Tohle už je pořádný kůň - hihiják!!!! at´ se daří!!! R^ R^ R^ R^ ;)

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

@omar3

Když si pro ni přijedeš, tak se mi tady "válí" rok stará 23Y na DAB, ještě v původní pozinkované verzi, "vrátila" se mi z ČB, kde byla nahrazená dvojčetem v "inovované" verzi už komplet nerez a s "vyztuženým" ráhnem z jeklu 20/15/2mm.

Xmux

@jamess96

:-) Aktivních dx-erů je nejen po republice mnohem mnohem víc, než by si kdo "neaktivní" myslel :-) O "monstrech" radioamatérů na EME apod. ani nemluvě :-) Většinu fotek jde vygůglit na "starodávných" fórech DT, DZ nebo "u mě" na FB. Furt se něco děje, akorát toho času je čím dál míň a míň :-) Poslední "hračka" - 90-ti prvková "tříráhnovka" délky 2,6 metru momentálně "čeká" v přerovským dx-klubu na kompletní "prověrku" až nebude taková kosa :-) Lovu zdar, neboť "éter je vln, čím dál víc pln" :-)

Xmux

To:Xmux

.. ok k merákom... máte to ok R^ , inak k tej SWAN anténe na VKV- nič lepšie som zatiaľ neodskúšal, napr. Maribor a Ljublana celoročne v strereo bez výpadkov OK.... pri Trnave, a keď som ju dal na rotátor, tak EU ... odporúčam vyskúšať.... R^ R^ R^

dano01

@Xmux

Napíšu. Tady to nebudem řešit. Mám toho víc.

omar3

@dano01

Pokud si vzpomínám, tak anténa typu Swan je stará mnoho desítek let. Už před revolucí jsem s ní experimentoval. Asi bych našel ve sklepě platové držáky, které fixovaly prvky, které byly uprostřed přerušené a propojené fázovacím vedením. Postupem času jsem vyhodnotil, že ta komplikovaná konstrukce a transformace nestojí za to. Další komplikací byla úzkopásmovost, která v dnešní době není žádoucí, možná ale postupem času bude mít navrch a vrátí se.

omar3

2xmux: díky za vysvětlení, že jde o koníček, trochu jsem si to myslel, protože jinak mi to smysl nedávalo, když mi dokonale hrajou všechna rádia světa - aniž bych měl anténu.
(Skutečně tak DX :-) rádio poslouchám - Český rozhlas, Radio Čas Rock a Beat - jsem většinu roku někde ve světě a rádio mám k poslechu fakt ve zvyku - už z doby, kdy televize ještě nebyla.)

Antonín

@Xmux

Prosím ta pre koho predávate VKV OIRT 65-74 MHz antény ?? V tomto pásme ešte vysielajú dáke VKV stanice ?

mercedes77
Registrace: 1/2006

@mercedes77

začátkem letošního roku už všechno co jelo v oirt ve východním "sovětským svazu" povypínali, takže teď už jen pár nadšenců "loví" hlášení místního rozhlasu, kterej v některých obcích jede bezdrátově v opuštěným oitr (fy Bartek tuším to instaluje).

Xmux

@Antonín

I příjem jakékoli TV kdekoli na světě se dá "zabezpečit" přes net :-) Ale drtivá většina světa stejně jede stále "na anténu", hrábě míří na obzor a hrnce do nebe :-) Kdyby to tak nebylo, tak už by družice spadli a pozemní vysílače byly v kovošrotu :-) což samozřejmě není (vypnutí veřejnoprávního FM v Norsku a DVB-T2 ve Švýcarsku je pořád spíš výjimka potvrzující pravidlo). Než ten "net" bude skutečně všude a pro všechny opravdu za babku, tak je to ještě dlouhá cesta a trochu času to zabere, i když jdou technologie kupředu mílovými kroky.

Xmux

Příjem tv se nedá (zatím) zabezpečit kdekoliv na světě netem, protože potřebuje velký datový tok. Na dvou místech ze tří, kde žiju, takový net není. Až to bude všude možné, skončí moje antény taky stejně. Nevím kdy a jestli bude. Ale audio hraje na stovce kilobitů...a to je fakt všude - tedy kde je aspoň nějaká mobilní síť.
Pro mne to není zábava, ale prostě zajištění potřeby. Kdo baví lovem, ten to má jinak.

Antonín
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra