![]() |
|
Nastavení torodiální paraboly1. Torodiální parabolu nastaví zkušenější amatér, střední LNB na nejlepší výsledek ve vod. a svislé rovině a pak nastavuje LNB okrajů paraboly změnou náklonu celé paraboly. Změna sklonu nastavení paraboly znamená ale změnu nasměrování středu, jak ve vodorovné, tak i v svislé rovině. Je to dáno tím, že střed, kolem kterého se celá parabola otáčí, není směrem na družici!2. Při nasměrování středu torodiální paraboly na jiný směr, než je místní zeměpisný Jih je nastavování dost složité a provádí se amatérsky v několika krocích, až se dosáhne kompromisu. Lze najít sklon torodiální paraboly PŘEDEM při nasměrování středu mimo zeměpisný Jih? Odpověď zní ANO!!! 3. Parabola je symetrické zařízení. V tom případě je sklon paraboly vodorovný (na stupnici 90 stupňů), samozřejmě při bezchybné svislosti upevňovacího sloupku. 4. Přímky rovnoběžné s horizontální rovinou v různých výškách protnou elipsu, na níž jsou umístěny satelity, symetricky, to znamená, že průsečíky jedné přímky jsou stejně zeměpisně vzdálené od středu. 5. Horizontální rovinu družice například 45 E stupňů nemůžeme v ČR vidět jako horizontální, ale jako šikmou. Je to dáno tím, že Země je kulatá. Uvádím příklad výpočtu sklonu paraboly namířené středem na 45E, stejným postupem se dá nalézt výpočet náklonu celé paraboly při namíření na jakýkoliv jiný bod na orbitální elipse. 6. Vycházíme z principu dle bodu 4. Pokud bychom se nacházeli na poledníku 45 stupňů východně, viděli bychom satelit 45E na vrcholu elipsy. Myšlenou vodorovnou přímku povedeme satelitem na 75 E, je vzdálen zeměpisně o 30 stupňů na východ od 45E. Na Západě protne tato přímka 15E, vedle je satelit 16E. Rozdíl v elevacích 15E a 16 E je minimální a zanedbáme ho. 7. Z území ČR si zaznamenáme místní azimuty na 75E a 16E. V Havířově (Vy si dosadíte svoje město) jsou v tabulce ABC této webové stránky 116 stupňů a 183 stupňů. Délka vodorovné úsečky je 183-116=67 stupňů. Elevace 75E a 16E jsou 12,31 a 32,86. Délka svislé úsečky je 32,86-12,31= 20,55 stupňů. 8. Svisle máme 20,55, vodorovně 67. Funkce tangens úhlu u našich očí v Havířově je tedy 20,55/67=0,3167 K tomuto údaji hledáme úhel funkcí arcustangens. Většina z nás má na počítači program Excel a zadáním vyjde výsledek 0,2976 radiánů. Přepočet na stupně je 0,2976 x 180/ 3,14159=17,05 stupně. Vodorovná rovina družice 45E se u nás jeví se sklonem 17,05 stupně šikmo tak, že klesá směrem na Východ a stoupá směrem na Západ. Na torodiální parabole nastavíme 90+17,05=107,05 st. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 395 |
![]() |
|
7E: Příjem feedů na T90Seřídil jsem si na T90ce (montáž na střed na 16E) konvertor na 7E podle kmitočtu 11012 V SR 7200. Zkouším občas naladit přenosové feedy a signál je celkem uspokojivý. Nějakých 8,5 - 11 dB.Feedy na 7E se většinou vysílají s FEC 3/4 a 8PSK ... tz. že pro příjem "stačí" cca 7.75 dB ... tak i s "menší" parabolou se dají přijímat feedy ... třeba v BISS Jinak ten konvertor je IBU Premieum quad ... žádná speciálka. Ale fakt to chce seřídit třeba podle tohoto kmitočtu ... vysílá skoro furt ... T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 165 |
![]() |
|
JeštěJinak ten tr. 11012V má id IMG A EU a signál je tam dost proměnlivý teď třeba 8.00 dB, měl jsem i 11.75 dB (víc asi ne) ... prostě feed ... chce to toto seřídit na maximum možného a pak je to OK ...Z 99% kodováno ... BISS nebo Tandberg. V Tandbergu je tam Premier League ... T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 165 |
![]() |
|
RE: Nastavení torodiální parabolyTo má být návod? Souhlas že Země je kulatá, ale ty elipsy mi nesedí.Na T-90 mám E9-E51.5 bez tangenty. Kdybych s tím chtěl víc laborovat, tak si navrhnu a svařím pořádnej polarmount a žádnou tangentu k tomu nebudu potřebovat, protože pro návrh úhlu polárního závěsu stačí odečíst 90-rovnoběžka stanoviště, votvírák na pivo na niti místo olovnice a pozice sluníčka v čase místního poledne. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
samorosteNechtěl jsem vůbec reagovat, ale jak to vystihnul už Mmorous hned v první větě, chybí mi "účel, motivace" Tvojeho příspěvku, aby to bylo všechno jasnější. Je to návod, zamyšlení, nebo přednáška? Neber to prosím ve zlým, muselo Ti to dát hodně práce a já to určitě nechci znevažovat, ale já to nechápu /možná je chyba ve mne/...Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed
|
tukan
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 4 158 |
![]() |
|
RE: Nastavení torodiální parabolyNa dvoch E-85 som to spravil úplne jednoducho bez zložitých výpočtov a výkladov... Prvá parabola s rozsahom 31,5°E - stred 13°E - 5°W, všetky konvertory na lyžine prakticky kolmo k lyžine a následne celá parabola pootočená okolo jej stredu približne o 6° doprava od vyznačených 90°, pravá strana lyžiny z pohľadu spoza paraboly nižšie... Druhá parabola s rozsahom 53°E - fiktívny stred asi 33° - 13°E tu len rádiá, konvertory rovnako kolmo na lyžine ako u prvej paraboly a následne celá pootečená okolo jej stredu o 14° doľava od vyznačených 90°, pravá strana lyžiny z pohľadu spoza paraboly vyššie... Funkčné celé roky...![]() DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 077 Galerie: Maneto |
![]() |
|
to MMorousT 90 se nezavěšuje na polaromount, ten potřebuje natáčecí motor.T 90 je rychlejší při přepínání mezi vzdálenými družicemi, proto ji mnozí mají. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
to tukanMotivací je návod na odstranění několika opakovaných kroků při nastavení T 90, pokud se žádá umístění LNB na koncích nastavovací dráhy.Kdo nastavuje více kusů T 90, najde motivaci. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
to ManetoMěl jsem T 90 nastavenou stejně, se středem na 33E. K výslednému nastavení jsem ale dospěl až po opakovaných pokusech s jinými nastaveními sklonu paraboly. Času jsem strávil řádově hodinu a půl, než jsem byl hotov.Minulý týden jsem potřeboval nastavit střed na 45E a přemýšlel jsem, jak zbytečné pokusy odstranit. Po výpočtu to bylo nastaveno již na první pokus, za cca 10 minut. Funkce tangens a arcustangens se probírá na středních školách, není to nic složitého, doporučuji se podívat na internetu. Kdo nemá střední školu, zato má funkční hlavu, stačí mne pochopit. Ještě k nastavení na 33E: Konec 13E a 16E byl slabší, je to dáno tím, že průběh elevací na obloze je jinačí, než na T 90. Celé pásmo je pak kompromisem. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
Nastavení torodiální parabolySaxon to už vzdal? |
son
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 353 |
![]() |
|
@samorostTrochu si to pleteš. Polarmount a motor jsou 2 rozdílné věci.T-90 se dává na pahýl 60mm a obvykle se nedává na motor. To je snad jasné. Že je přepínání mezi družicemi na T-90 rychlé, to je snad taky jasné. Ale na elipsy a úhly pozor. Pro Tvoji informaci - v problematice podobného charakteru, na kterou dáváš návod, musíš výpočty provádět pomocí sférické trigonometrie. Stručně řečeno - 75-45 není z místa pozorovatele 30. Přeber si to jak chceš, ale na Tvém místě bych podobné návody nepublikoval |
MMorous
![]() |
|
@samorostParabola E-85 je na nastavenie podstatne jednoduchšia ako T-90 a po nastavení stredového konvertora; azimut / elevácia, som už parabolou neotáčal ani nemenil jej sklon, len som pridal ako prvé krajné konvertory a pootáčaním paraboly okolo svojej osi som hladal pozíciu, kde bol príjem na nich najvyšší... Samozrejme neobišlo sa to bez určitých kompromisov na jednotlivých frekvenciách... Čas strávený pri nastavovaní a opakovanom podrobnom kontrolovaní jednotlivých frekvencií do 45 minút... Potom som už parabolu pevne zafixoval a pridával ďalšie konvertory za pomoci meráku, čo už bola vcelku príjemná zábava...Nedalo mi a pripomenul som si na nete goniometrické funkcie a k nim inverzné cyklometrické... So strednou školou problémy nemám, no ako píšeš, na takéto nastavovanie úplne stačí aj funkčná hlava... ![]() DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 077 Galerie: Maneto |
![]() |
|
v první řaděsi uvědomte,jestli chcete chcete využít parabolu,nebo zrcadlo |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
to MMorousFór je v tom, že hledáme symetricky odpovídající družice (tedy průsečíky místně vodorovné přímky s kružnicí dráhy, na níž jsou satelity) na poledníku námi zvolené družice, například na poledníku 45E.Tedy 45E má vlevo 75 E a vpravo 15E. Tato symetrie je, opakuji, na poledníku 45E a samozřejmě nikde jinde se jevit symetricky nemůže, tedy ani u nás v ČR.ALE, my vidíme z naší pozice oba průsečíky, dokážeme vypočítat jejich vodorovnou a svislou vzdálenost z našeho pohledu. Pak je to pouze jednoduchá trigoniometrická záležitost. V podstatě hledám rovnoběžnost s přímkou nebo dle Tvého názoru ze sférického pohledu s rovinou, která prochází oběma družicemi 75E a 15E. Rovinu pak tvoří tři body 75E, 15E a naše stanoviště. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostRozestupy 75-45-15 - V tom máš samozřejmě 100 pro pravdu. Potom už jenom jemně doladit scew a mělo by to frčet.Problém je ale v náklonu paraboly, která sedí na pahejlu a musí se chytit polární úhel/velká matka - klíč č.24 na šikmém táhlu T-90/ . A nastavit obě obě krajní LNB je potom honička i vzhledem k faktu, že do krajů zisku ubývá. |
MMorous
![]() |
|
![]() |