Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Zkušenosti - vyhřívání paraboly ?

Dobrý den.

Nasněžilo ... Možná to bude zajímat více lidí ... Má někdo zkušenosti s instalací vyhřívání paraboly?

Teoreticky to znám ... 12V připojit k parabole ... ale má to někdo odzkoušeno? Dnes mám i na parabole T90 sníh i na konvertorech kopečky přimrzlého sněhu ...

Trvale to nemá cenu vyhřívat, ale s nějakým vypínačem pro občasné použití ...

Díky za zkušnosti

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zkušenosti - vyhřívání paraboly ?

Neblbni elektryka drahne

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

@ivo2001

Určite to myslíš dobre... No máš až taký problém raz za čas ten sneh omiesť...? Dosť pochybujem, že v našich končinách to vôbec niekto vyskúšal... Nehovoriac o tom, že všeobecne sa skôr otepluje a tých pár zimných mesiacov postupne sneh asi ani neuvidíme... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Na parabolu fén a k lnb trafopájku.. Hrot obtoč kolem hrdla, bude to rychlé

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535

Kdysi - před třiceti lety, jsem měl na parabole, kterou jsem laminoval na kopytě odporový drát. Napříč parabolou trochu dolů oblouk, aby sníh sjel. Natáhl jsem tam odporový drát s odporem asi 1000 ohmů. A kousek drátu jsem měl okolo víčka LNB dokola. Připojoval jsme to rovnou na 220V normálním vypínačem - akorát jsem tam šupnul fíčko a vypínač dvojitý, takže jsem odpojoval i fázi i nulák. (Podle mého zbytečně, ale měl jsem do tak.) Síť jsem vedl od přijímače paralelně s koaxem. Vypínač byl u přijímače.) Použil jsem to asi třikrát a fungovalo to celkem normálně - pro bezpečnost (tehdy stálo všechno moc peněz, LNB, přijímač) jsem odsněhovával jen při úplně vypnutém přijímači. Na další anténu jsme to už nedával.

Antonín
Registrace: 8/2005

Když jsem měl kovosatku tak jsem to tam chtěl taky dát. Asi topné kabely by byly nejlepší.Na obyčejnou ofsetku kdyby jsem to potřeboval bych před zimou nalepil vyhřívanou dečku která se dá přilepit ze zadu na parabolu izolepou.Dečka stojí od 300kč

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

ja to teda nerobím, ale napadlo ma nalepiť zozadu radiator zo zadného okna autana 12 V ...

Dzordzo
Registrace: 8/2007

@Maneto

Mam k parabole celkem spatky pristup, tak jsem zalozil tema. Kdo vyjde na balkon a veme smetacek to ma jednodussi.

Ale napadane priklad, bydlis v panelaku a na strese mas parabolu a neni tam jednoduchy pristup i 12v je dobrych ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

12V bude potřebovat drát na delší vzdálenost aspoň 4mm2 průřez, spíše ještě více. Proto jsem použil 220V. Drátu bych dneska hledal nějaké třeba z podlahového topení?

Antonín

krávovina

parabola se umísťuje u huby,omést půl minuty,kdo nemá u huby je v.ůl a dobře mu tak

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Parabolu mam na balkoně pod střechou

Takže nikdy jsem odmetání sněhu ani vyhřívání řešit nemusel

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018

Halogenky za parabolu a zapnúť manuálne podľa potreby.

satan

Vyhrievanie

Exsistuju vyhrevné, samoregulačné káble na ohrev strešných rýn a zvodov, ktoré sa dajú kúpiť ľubovoľnej dĺžky a sú bezpečné (Raychem. ) sú na 230 V, treba ich napájať cez prúdový chránič s rozdielovým vypinacim prúdom do 30mA

................................................................

Jozef191

Existuje i profi vyhřívání - např. Fuba, ale je to dost drahé.

radek1

Táhnout na střechu 12 V na vyhřívání je nesmysl, jak píše Antonín, úbytek ve vedení bude tak velký, že Ti tam nic nedoleze. V podstatě budeš spíš ohřívat přívodní dráty.
Když tam dáš amatérsky něco na 220V, vystavuješ se riziku, protože na střeše občas prší a elektrice to nesvědčí
Tak raději neblbni a nebo si pořiď něco s profi krytím, což nejspíš nezaplatíš.
Kdyby to byl můj problém, dal bych si na půdu zásuvku 220 a při námraze když se ztratí signál bych to přes prodlužku ofoukal fenem.

MMorous
Registrace: 10/2019

12V,pokuď tam nebudeš mít kabely aspoň jak malíček....
Nevím,proč to řešíš až teď.....

V létě to omotej topnýma kabelama určenými do rýny. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Galerie: Kamil_k4

namirit na ni vyduch mineru pro tezbu kryptomen a bude vyhrivana 24h denne, teda pokud nemas sousedy kterym by to huceni vadilo.
ale chce to nejake ne elektricke reseni, napr. v pripade potreby plynovy ohrivac s vyfukem do dilny nebo prilepit na zadni cast paraboly neco jako podlahove vytapeni z trubek a v tom nemrznouci smes pripojenou na cirkulacni ohrivaci system.

alien777
Registrace: 8/2020

Dej tam ostrikovace od auta a nejakou nemrznouci zimni smes :)) Napajeni autobaterii a spinani ostrikovace dalkovym ovladacem :)))

DM 920UHD, DM 7020HD, DM 7020s, SG 2100

Josef35
Registrace: 8/2012

kolegovia, prečo sa posmievate z tohto problému.
Jasné, že parabola má byť umiestnená tak, že na ňu dosiahneme metličkou a než sneh zamrzne tak ho treba omiesť.
Toto platí ale výnimkou sú tri prípady:
1/ manželka nechce vidieť parabolu na stene/balkóne. Tu sú len dve mmožnosti - parabola na strechu alebo rozvod.
2/ človek, ktorý nemá potuchy o problematike sat vysielania vytiahne kábel pri stavbe domu na strechu. Potom si objedná "odborníka". Ten mu dá parabolu na strechu - tak to majú predsa všetci okolo než aby sa s niekym naťahoval že to je zle. Keď prejdem v mojom okolí 100 nových domov, 95 má anténu na streche - bez srandy.
3/ nie je také miesto, kde sa dá namontovať anténa aby bol výhľad na družice ktoré chceme prijímať.
Na starom dome som musel mať dve paraboly, pretože 19 a 23E musela pozerať do ulice, 1W by v tej pozícii ale mala problém s blízkymi vysokými stromami.
Teraz mám obmedzenie ešte horšie - vysoké stromy veľmi blízko a mám dve možnosti:
- postaviť anténu na stožiar asi 50m od domu v záhrade a ťahať kábel v chráničke v zemi
- na strechu. tak to urobil pôvodný majiteľ, ja som doplnil LNB na ďalšie pozície a ďalší tanier na 1W. U nás našťastie som za 3 roky čo tu bývam sneh ešte nevidel.
Vyhrievanie nemám aj keď som uvažoval o halogénovom vonkajšom svietidle. Keď SAT signál nebude tak je tu RTVS v DVB-T s anténou pod strechou, rádio, knižky, "Člověče nezlob se", kočka, notebook...

Dagy2
Registrace: 11/2010

Mám satelitní příjem od roku 1994 a jen jednou po mrznoucím dešti byly paraboly pokryté ledem a byl jsem bez signálu. Musel jsem ten led opatrně oklepat, odsekat. Naštěstí jsou přístupné ze žebříku. Jinak bych asi volil zezadu paraboly ten topný drát co se dává do rýn

DM525 HD, DM900 UHD, VU+ Duo 4K, Octagon SF8008 4K, DM920 UHD, GigaBlue UHD TRIO 4K, Sony Bravia XR-48A90K

geronimoh
Registrace: 10/2012

Ja mam taky mizerny pristup k parabole ale vyhrivani bych neresil protoze tech dnu v roce je malo. Ve vyssich polohach to muze byt problem proto doporucuji si nechat antenu na DVBT2 nebo poridit, pokud je prijem pres klasickou antenu mozny. Jinak dat parabolu na pristupne misto nebo ji natrit nejakym voskem,, silikonovym olejem, apod.

DM 920UHD, DM 7020HD, DM 7020s, SG 2100

Josef35
Registrace: 8/2012

Vy ty paraboly hýčkáte. Na sníh smetáček. Na led voda. Žádně loupání ledu. Přístup z balkonu při natočení motorem. Bez motoru se tam taky nedostanu. 5 patro.

Petor58
Registrace: 11/2021

ta nemrznoucí

směs do ostřikovačů se mě líbí

pierrepetr

@Josef35

v nejhorším,může natáhnout hadičku až domů

pierrepetr

@pierrepetr

"kdo nemá u huby je v.ůl a dobře mu tak"
Ja parabolu nemam u huby - mam ju na stene rodinneho domu a to tak, aby ju prakticky nebolo vidiet a nehyzdila vyzor domu (je otoceny prednou fasadou na juh).
Takze podla teba som v.ůl.
Moze byt. Ale nechci vediet, co si za taketo velkohube vyhlasnie a urazku u mna ty.

romanss
Registrace: 7/2018

Zajímalo by mne, co je to za dům, který by hyzdila parabola. Umístit parabolu tak, že k ní není přístup, je hloupost. Dá se to pochopit jenom, když není jiná možnost.

Antonín
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 37

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra