![]() |
|
Vrstva E v ionosféřeVčera byla zase pěkně aktivní vrstva E v ionosféře. Zopakoval jsem si cestou autem španělštinu na FM. Francouzštináři si také přišli na své. Jel jsem jen krátce. Vzpomněl jsem si na analogové tv úlovky na 2.kanálu CCIR (Španělsko, Itálie, Rusko, Norsko, ...) Někde mám i nahrávky na VHS. Ach ta nostalgie... |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 844 |
![]() |
|
@krupinonebylo by špatné to hodit na youtube..měl jsem jenom fotky, uplavaly při povodni 1997..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 261 |
![]() |
|
RE: Vrstva E v ionosféřeMoje oblíbené téma.Už jsem tu myslím o tom psal.V polovině osmdesátých let jsem bydlel na Praze-západ a dálkově přijímal v pásmu VKV pomocí antény se zesilovačem v naprosto dokonalé kvalitě stanici Bayern 3.Do roku 86 jsem vše bohužel nahrával na kazety Emgeton a nic z toho se mi nedochovalo.Nahrávky pořízené od konce roku 86 mám naopak téměř všechny dodnes a rád se k nim vracím. Téměř každoročně bylo pásmo krátkodobě plné Italských stanic.Byl to pro mě jako konzumenta Italo diska neuvěřitelný zážitek.. |
Yves
Registrace: 11/2019 Příspěvků: 284 |
![]() |
|
RE: Vrstva E v ionosféřeO těchto věcech jsem dost často slýchával, ale nikdy jsem nic takového nezažil na vlastní oči a uši. Teď se chystám na "dálkový" příjem přes satelit, ale ještě nejsem připraven. Ani technicky, ani znalostmi. Chce to ještě nějaký čas ...Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
RE: Vrstva E v ionosféřeSporadika vzniká v jarních a zejména letních měsících každoročně s různou intenzitou téměř denně. Takto silná jako byla včera s velkou rozlohou a na několik směrů, kdy muf vysoko překračuje 108 MHz se nevyskytuje až tak často, ale letos už také několikrát byla. Některé přijímané signály chvilkově dosahovaly bezmála úrovně místních stanic a ty středně silné i krátkodobě vyrušily. |
stapa
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 499 |
![]() |
|
@stapaAno přesně.V té době mi to taky vyrušilo dálkový příjem Bayern 3. Většinou u těch Italských stanic opravdu signál dost kolísal.Teď už nevím,který rok to bylo,ale signál byl tak moc silný,že jsem z jednotlivých stanic nahrál vcelku klidně dvě až tři písničky vcelku. Fascinující pro mě tehdy také bylo,že to pásmo bylo těmi stanicemi doslova narvané. |
Yves
![]() |
|
@YvesTaky jsem pořizoval záznamy a dělám to často i teď. Většinou ale vítězí touha zachytit co nejvíce stanic, takže neustále skenuji a zkouším další a další možné. Výhodou tenkrát bylo v podstatě prázdné pásmo, nevýhodou že ještě neexistovalo RDS a internet kvůli identifikaci. Dnes je obtížné nalézt úplně volnou frekvenci jen se šumem. V současnosti se dobře loví na OIRT, kde stále vysílá Rusko, Ukrajina a Bělorusko, takže při Es na východ se jinak prázdné pasmo zaplní. Máš pravdu, bylo a je to fascinující stále. |
stapa
![]() |
|
hugoczSpokojene si tak posloucham Evropu 2 na zahrade, kdyz v tom se radio zacle rusit a nahle zaclo naprosto ciste mluvit francouzsky. Tot vse, co jsem tento ukaz zazil. Vic uz jsem na to nemel stesti...Here. 2 roky zpatky. https://www.parabola.cz/forum/topic-98362/ Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
@YvesVelmi by mne zajímaly ty záznamy z B3. Bylo by možno se domluvit? |
stapa
![]() |
|
RE: Vrstva E v ionosféřePrávě teď je už asi hodinu opět velmi silná sporadika. |
stapa
![]() |
|
@stapaV 80tých letech na podzim za mlhy se mám stávalo,že po hymně a ukončení vysílání našeho prvního programu tam naskočila rakouská ORF v různě kvalitě zrnitosti.To mě přivedlo od rádia i k tv.Zase zesilovač a výsledkem 1 ARD,ZDF a Bayern tv.Soukromé zprávy už jsem si aktivoval. |
Yves
![]() |
|
![]() |