![]() |
|
Aktivovány Red Button 1HD a RB 2-6 SD ASTRA 2FPro ty, kteří jsou schopni přijímat 1. postranní lalok britského svazku (maximum cca na Vysočině, slabší zhruba srovnatelný signál např. Praha a Brno - od středu bočního laloku signál klesá, maximum optimálního příjmu se navíc během 24 hodin posouvá a u každé z družic - Astra 2E,F,G je to trochu jiné:Od 29.5.2021 byly v britském svazku Astry 2F aktivovány v nadpisu uvedené Red Buttons. Bývá tomu tak touto roční dobou u příležitosti festivalu v Glastonbury (ten ovšem letos opět nebude ) a pravidelně též kvůli přenosům z Wimbledonu. Prozatím byl na RB 1HD přenášen program BBC News, dnes již by měla být kvalifikace na Wimbledon ( momentálně kvůli dešti přenos není, jde nějaký fotbalový zápas). Na RB2 až 6 ( v době olympiády bylo RB kanálů dokonce 8 ) byl do dneška monoskop, nyní už nějaké tenisové ochutnávky. Při přenosech Wimbledonu se zápasy vysílají jednak na dvou z běžných BBC kanálů ( BBC Four a myslím BBC One nebo BBC Two ) a na RB kanálech paralelní zápasy z dalších kurtů. Co asi jinde nevysílají, jsou třeba přátelská utkání čtyřher seniorů, což bývá jednak veliká legrace - jedním z největších šprýmařů je např. Bahrami, ale i důkaz, že seniory mistrovské ovládání rakety neopustilo. Pravidelně hrává např. Martina Navrátilová, která u některých soutěžních zápasů spolukomentuje nebo se účastní debat. Přiznám, že přes rok tenis nesleduji, ale Wimbledon ano. A to nejdůležitější, kde naladit: Astra 2F ( na Kingofsat nesprávně každý rok uváděno, že jde o A2E,ale Lyngsat uvádí A2F a opravdu je potřeba parabolu nastavit pro maximum, odpovídající signálům z Astry 2F. Kmitočet 12 422 H, QPSK, SR 27500, FEC 2/3. Díky čtyřstavové modulaci QPSK a FEC 2/3 stačí ke stabilnímu příjmu odstup signál / šum ("quality") na přijímačích s Enigmou indikovaný i pod 4dB. Pokud jde z LNB silný mezifrekvenční signál a kabel je krátký, může být potřeba na vstupu přijímače jej zeslabit, aby tento nebyl zahlcen silným signálem transpondérů všech tří Aster 2 z evropského svazku. Já například mám přijímače asi 43m od paraboly ( středová 2,3m ) vzdálené a útlum již netřeba, ale při nastavování přímo u paraboly musím použít útlumový článek ( používám proměnný ), jinak mám spektrální analyzátor zahlcený. Nastavení skew konvertoru jsem kupodivu, na rozdíl od některých jiných transpondérů, neměl kritické, i když na kmitočtu 12441 V se nachází v evropském svazku demo vysílání UHD. Pozitivně k tomu přispívá právě ta čtyřstavová modulace, na rozdíl od osmistavové 8PSK. |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 438 |
![]() |
|
RE: Aktivovány Red Button 1HD a RB 2-6 SD ASTR...pekne info diky,taky prijimam na gibertini 125 cm :-) na Dreambox DM 900 signal mezi 3,5-5 db, obraz zacne vypadavat na 3db,skoda,ze tam nebude letos Glastonbury,ale Wimbledon taky fajn |
bbcman
Registrace: 12/2005 Příspěvků: 477 |
![]() |
|
Aktivovány Red Button 1HD a RB 2-6 SD ASTRA 2FZdravím, ano je to tam asi měsíc,teď 5x monoskop+ sportovní přenosy(dříve BBC NEWS),teď fotbal-EURO 2020, dánští fanoušci na tribuně lejou do sebe pivo jak o závod, teď zlínsko silná bouřka, příjem v pohodě-6,8dB. |
kamter
Registrace: 1/2007 Příspěvků: 128 |
![]() |
|
RE: Aktivovány Red Button 1HD a RB 2-6 SD ASTR...Moc díky za připomenutí, bohužel já už na tyto kanály můžu jen s nostalgií vzpomínat, takovou parabolovou obludu, která by mi příjem opět umožnila, už nemám kam dát. Wimbledon byl díky nim pro mě svátek, který žádná placená platforma která ho přenáší, nemůže nikdy nahradit.A Bahrami? Ten je fakt nepřekonatelný. ![]() Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 200 |
![]() |
|
RE: Aktivovány Red Button 1HD a RB 2-6 SD ASTR...moc diky. Asi by som inac zabudol doladit. |
zanzibar1
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 74 |
![]() |
|
@BIDLOAk si chceš pripomenúť, prosím TU:https://www.bbc.co.uk/programmes/w3csvrkm ![]() DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.
|
Maneto
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 5 077 Galerie: Maneto |
![]() |
|
@bbcmanGratuluji k bydlišti, to je ten střed postranního laloku,že? Kamter zase, pokud pamatuji, je šťastným vlastníkem cca 3,1m středovky...Letos sice jako loni festival v Glastonbury nebude, ale stejně jako loni je víkend na BBC věnován koncertům z minulosti a dokumentům. Dnes ( pátek ), v sobotu i v neděli večer jak na BBC two, tak BBC four. BBC2: pátek od 22h do 01:20, sobota od 22:00 do O1:00, neděle od 20:30 do 02:00 BBC4: pátek od 22h do 02:35, sobota 22:00 až 02:05, neděle od 23:00 do 01:20. Vše našeho letního času (SELČ). Podrobný program neuvádím, jsem časově na tom špatně, v rodině zdravotní problémy... Tak díky pánové za pozornost a kdo může, užijte si to. Wimbledon, jak vidím z EPG zatím do středy, bude různě rozstrkaný mezi BBC1, BBC2 a "Red Buttony". Stejně se to pak řeší operativně. Já vždy sleduju aktuální situaci na ofi stránkách Wimbledonu, co a kdo na různých kurtech ten den hraje a pak ty špeky ( např. seniory ) už dle času dohledávám na těch RB. Pěkné léto ![]() |
DPetr
![]() |
|
@DPetrTrošku Tě opravím, kamter už má novou třisedmičku.. je tu i s jacobkem na druhé null a to už není žádná sranda.. osm a čtyři west radši nevzpomínat..ze zlínska se odstěhovat, pokud chceš dx..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 261 |
![]() |
|
@Danny10![]() |
DPetr
![]() |
|
Red Button ZlínskoZdravím,jsou 4 20 hod.ráno trochu mám sem tam v sobotu v noci čas tak v rychlosti reaguji na některé podněty z tématiky Red Button 12 422H ze Zlínska a chtěl bych upřesnit ( skutečné možnosti recepce ) tohoto tp, na této lokalite + - 1 db- v rámci ČR ( pokud se nenacházíte v lokalitě nebo poblíž např. Havlíčkův Brod tedy zóna). Recepce na PF 3,7m Prodelin bohužel (a to mě dost štve,protože si na tom celkem zakládám) není možno doložit skutečnými foto + scany s TBS a s Octagon 8008SF co se skutečně dá získat z tohoto tp. K výsledkům: Zlínsko je opravdu dosti problematická lokalita " Danny10 zmínil" " na strmějším úpadku 2 laloku ( hodně jednoduše, stručně , možná i blbě rychle řečeno - neboli nyní není předmětem diskuze.) na druhou stranu je i to v rámci nerovnoměrnosti " zbytkáče na většině území ČR" dost dobré měřítko k tomu, aby si i kdokoliv jiný udělal rozumnou představu a dostal se do obrazu co se dá v rámci Moravy resp. Čech na 28.2 resp.28,5E BBC v současnosti (v létě ) očekávat. Takže výsledky. 12 422H 27. 6. mezi 2,00 až 2,45 hod. 19° zataženo, dusno SNR 5 - 5,3db.+ foto i komplet nabídka v tp. Octagon 8008SF (azimut, elevace řešena , bez SKEW /zatím/. Rezerva dle TBS 0,8db tedy Petře pod 4db to "bych řekl" nemáš šanci locknout. tak nejméně 4,3,4,4db... Jen pro porovnání, vcelku problematický tp.12 382 H ( dobré pro testování LNB např. dle Dávid) a je to skutečně vcelku slabý tp. recepce SNR 7,-7,4db ( FEC 5/6 SR 27500 ) v tu samou dobu... Je dost pozdě v noci, nebudu tu řešit bagatelizaci příkládání snímků k diskuzi přes redakci či rubriky. ( Pokud bude mít někdo skutečný zájem není problém okamžitě doložit s datem 27.6. 2021 ) jinak je to opět "bez ničeho" je to jen obyčejné tlachání, ( bavíme se o problematice Dx a zde to asi ani jinak nejde a nechci tím nikoho urážet ..) rád bych tyto fakta skutečně podložil snímky a scany s dané doby ale tak komplikovaně to nyní v noci řešit nebudu ( věřil jsem v jednoduché připojení k diskuzi). Jelikož to není žádných 6 či 7 db ( i když je to v noci + - problematika 28,2E F ) tak si můžete být 100% jistí, že se jedná o skutečné zdokumentované výsledky ( z této lokality.) Samozřejmě je to jen všeobecný zájem o zveřejňování skutečných informací s dosažených výsledků bez zavádění nepřesných informací a posléze zklamání nad nedosaženými výsledky s vysněné aparatury ( někdy biť i dobře zaměřené... ) Vždyť všechny nás to stojí nemalé úsilí a peníze... Hodně zdaru a úspěchů v lovu Jacobek ![]() |
Jacobek
Registrace: 2/2010 Příspěvků: 63 |
![]() |
|
@JacobekNo, netřeba se přít o desetiny dB - na Octagonu 8008 mám trošku jiné hodnoty než na VU+SOLO2. Na Xtrenderech taky třeba jiné ( ale ty už na britský svazek neužívám, při těchto konkrétních hraničních příjmech jsou pozadu...) Přijímače nejsou sice měřidla, ale indikované relativní hodnoty hodnoty se dají vztahovat k hodnotě rozpadu. Takže se bavíme o relativních hodnotách, které ukazují moje přijímače. Pro zajímavost jsem na ty hodnoty koukl:V Brně, středovka 2,3m - nyní kolem 22h před napsáním - je večer výrazně nejslabší signál. Octagon: Red Button 1HD jede stabilně kolem S/N 3,2 - 3,0 dB (v OpenAV ). (Odpoledne bývá odstup i kolem 5dB). Na stejném svodu připojený VU+ ukazuje zhruba stejné hodnoty S/N ( samozřejmě to kolísá )a obraz již stabilní není. Octagon ještě nějakou rezervu v desetinách dB má ( když pootočím antenou z optimálního azimutu - mám to dálkově natáčené od přijímače v malém rozsahu kvůli rozdílným polohám A2E a A2F a A2F+G. Naladil jsem si Vámi zmiňovaný transpondér 12382H a na Octagonu max. S/N 6,2dB, rozpad začíná kolem 5,2 dB. Nezapomeňte, že u obou zmiňovaných transpondérů je sice modulace QPSK, ale u 12382 je FEC 5/6, kdežto u 12422 je FEC 2/3. Vzpomínám, když všechny BBC HD programy přešly z FEC 2/3 na FEC 3/4, zhoršil se práh rozpadu o cca 1,5 dB, což znamenalo,že předtím šly BBC1 a 2 ( oba HD ) z A2E i v této kritické době slunovratu i celý večer, ( tedy pokud nepočítám jiné dočasné komplikace ), po změně FEC už není jistota večerního příjmu těchto stanic ani +/- 1 až dva měsíce kolem 21.června. O BBC4HD z Astry 2G (11023H 8PSK ) zde u nás ani nemluvě - před změnou to bylo jako ty BBC1a2HD teď. Po změně FEC to nyní nejde ani po obědě. Celý den včetně večera jde BBC4HD tak kolem zimního slunovratu +/- nějaký ten měsíc dva. A nemluvím také o tom, jak je potřeba v případě tohoto transpontéru s téměř chirurgickou přesností nastavit skew LNB a navíc ne každý LNB má konstrukčně dostatečně minimální přeslech. Ale to víte vše sám. Cílem mého příspěvku bylo upozornit ty, kteří ty RB již v minulých letech přijímali. Rozhodně to nebyl nějaký podnět pro ty, co s příjmem těchto slabých signálů nemají žádné zkušenosti.Co se týče zpochybňování toho, že by šly ty RB bez rozpadu pod 4dB - jak vidno,i bbcman píše v podstatě +/- shodné hodnoty S/N, při kterých mu rozpad začíná. Tak víc už asi reagovat nebudu, mám v rodině náhlé vážnější onemocnění a ani na ten Wimbledon asi čas moc nebude - zatím nevíme, jak se situace vyvine... |
DPetr
![]() |
|
@ManetoDíky.![]() Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.
|
BIDLO
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 6 200 |
![]() |
|
![]() |