![]() |
|
Latitude vs elevaceNejsem si zcela jistý nastavením Latitude na motoru vůči nastavení elevace na stupnici antény.Dám příklad - nastavení na motoru je 50° a na parabole 32°.Pokud změním Latitude na 49°musím změnit i na parabole třeba na 31°.Ale co jistě nevím jestli se nějak změní ten oblouk který opisuje dráhu družic (rozšíří,zůží,zploští) a nebo zůstává stále stejný.Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.
|
Jarous
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 068 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceNeřeš stupně,ale signál po celém orbitu....![]() Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.
|
Kamil_k4
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 3 846 Galerie: Kamil_k4 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceTak signál je závislý právě na nastavení a pokud to není správně sladěno tak i signál rúzně kolísá.Dal jsem nové ráhno a nastavil.Krajní pozice měly 45W-61/73 střed kolem 78/78 a 80E-51/70.+ všechny zde chytatelné družice.Ale jak byl ten silný vítr tak jsem podcenil dotažení a hejblo se to což se mě u starého ráhna nestalo.Tak jsem dal staré ráhno zpět ale peru se z nastavením,nemohu se dostat na ty hodnoty co jsem měl.Blby je,že tahle parabola co tam dávám je nějaká divná a jak povolím nastavení na uhlu paraboly a nastavím stupně tak se to při dotahování vždy trochu posune ale stačí to aby se to rozhodilo.Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
RE: Latitude vs elevacetiez ti mohlo ohnut parabolu a tym uz LNB nie je v ohniskuTBS5925 , Coolstream Zee2 , Dreambox 7020HD , WaveFrontier T90 , Gibertiny OP100 90E~50W
|
EnoSat
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 241 |
![]() |
|
@JarousJsi tady 15 roků a nevíš jak nastavit motor? To je trochu divné! otevři si tady na Parabole rubriku ABC a tam to najdeš. Na stupnici LATITUDE se nastavuje zeměpisná šířka místa instalace. Ostatní se pak nastaví na nulový bod!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 682 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevace2Enik: od jistého životního bodu je to tak, že čím déle, tím méně člověk ví...veselé je, že se to ztrácí nerovnoměrně.2Jarous: Nastavování motoru je hodinářská práce a trvá to. Pohnout je mohlo deset věcí, třeba pouhá změna kolmosti udělá velké věci. Jestli jsi vyměnil parabolu, nemusíš dosáhnout stejných hodnot (procenta koneckonců znamenají velmi málo, jsou jenom pro nastavení maxima, na nic jiného nemohou sloužit). Začni změřením kolmosti (no spíše svislosti), musí být zcela dokonalá. Další postup ti napsal Enik. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
@EnikNastavení znám,nedělám to poprve ale asi jak píše EnoSat něco je špatně a s tím LNB mě to napadlo taky.Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
@JarousNejlépe se mi osvědčilo při instalaci stožáru pro parabolu, do středu trubky shora spustit olovnici na opačném konci udělat střed trubky ( hrot) a máte svislost jako víno. Na konci trubky mám držák a šrouby do stran na absolutně kolmý stožár. Závaží mám ve stožáru stále a tudíž kdykoli mohu toto zkontrolovat svislost a doseřídit. |
vladavlada
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 109 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevacePokud není jisté, že je parabola v pořádku, je třeba sundat motor a zkusit nastavit parabolu na některé příhodné družici, například 23e. Jestli to celé funguje (LNB a jeho držák, geometrie paraboly, F-ka, kabely...). |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceDnes jsem se dostal na podobné hodnoty signálu jak jsem zde již zmiňoval.Ale ještě to není ono.Problémy vidím 2 a to tloušťka stožáru který je trubka 2 couly z bývalé kovosatky 120.Kolmost je jistá,protože středem mám zavěšenou olovničku ale upevnění toho motoru si myslím,že už je problém,protože ta trubka už je na ten výřez na držáku dost silná a podle toho jak dotahuji má snahu se držák naklánět.U slabší trubky to zapadne líp do toho výřezu na držáku.A druhý problém ten hlavní je posouvání nastavení stupňů na parabole kde stačí posunout o vlas a hodnoty jsou jiné.A když ta mrcha anténa při dotahování se vždy posune.Musím to vyřešit takovou pomůckou něco jako je napínák na plot kdy to bude zafixované a mohu nastavovat po setinách.Podobně to bylo řešeno na kovosatce kdo ji měl ví,že tam byl šroub a matkamy se přidával nebo ubíral sklon paraboly.No aspoň se má člověk čím bavit a nenudí seZgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceKdo by se chtěl podívat na postup tak zde je fotohttps://ulozto.cz/tamhle/d6gfp07NvCDE/name/Nahrano-8-6-2021-v-13-22-47#!ZGx1AwR2A2IwAGt0BQAuMGH4LmIzAxIRD3MIFSp4DabjDwIvBN== Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
JarousKonečně pořádné téma.Já osobně mám motor přes 20 let a také si nejsem jistej v doštělování motoru a paraboly.Samo mám na Latitude na motoru nastavenou zeměpisnou šířka místa bydliště podle gps.A vždy je to hodinářská práce a čím větší parabola tím je to složitější.A mám jen 100cm parabolu.Takže v zimně naladil vše tepéčka na družici 85E ale ted v létě už se zhorší příjmové vlastnostni a už vše TP nechytnu na této družici.Jsem amatér a nemám k dizpozicí pořádný měřák signálu.A už nějaký čas se snažím naskenovat naladit družici 90E samo to muže být už horizontem.![]() Vu+DUO 4K SE,BlackHole 3.1.0H.Octagon SF8008 OpenAtv6,4 100 Emme Esse 100.Motor DIGIPOWER SG2100A.85E-30w.TV65Samsung QE65Q80T.Dab anténa VATEN DAB 10PZ.
|
ROSTA
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 712 |
![]() |
|
stovku jsemšteloval denně 2 měsíce,důležité je,aby člověk věděl,co se stane,když tohle a tamto změní,nezanedbatelná je i tuhost držáku,váha paraboly při otáčení může měnit kolmost a seš pr.de.li |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceMotor mám 12 roků a říkal jsem si jestli už není špatný,protože jak je vidět z těch zápisků tak při točení z E na W a obráceně jsou rozdílné hodnoty signálu.Koupil jsem minulej týden novej a chová se to stejně.Rosta - pokud nejsi na kopci tak tu 90E asi již nechytneš.Já tu 85E chytám ale při zaměření přes Satfinder je těsně nad střechou souseda a na tu stranu mám rovinu.Napřed jsem ji nemohl chytit až jsem nainstaloval Satfindr tak jsem viděl,že mě tam zavazí větev tisu.Po odřezání jsem to naladil.Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
@pierrepetrJo tak tento problém jsem taky měl.Aby jsem líp dosáhl na štelování z balkonu tak jsem ten držák musel natočit nad balkon.Tím se ale změnilo těžiště,motor nebyl v přímce s ráhnem ale natočený na ráhnu o 45°.Tím jak se točilo na východ se začala trubka vahou naklánět,prostě síla páky působila mírný náklon.Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/
|
Jarous
![]() |
|
PierrepetrSouhlasím s tebou mám konzoly našroubovanou na stěně paneláku podle vodováhy bublinkové sesekal i stěnu brizolitu aby to bylo opravdu co nejpřesnější.Ale nikdy nevíš jestlí jeto 100%.A po pořádném vichru doštelovávám po desetinách mm jen dotukávám směr i elevací.Vu+DUO 4K SE,BlackHole 3.1.0H.Octagon SF8008 OpenAtv6,4 100 Emme Esse 100.Motor DIGIPOWER SG2100A.85E-30w.TV65Samsung QE65Q80T.Dab anténa VATEN DAB 10PZ.
|
ROSTA
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 712 |
![]() |
|
ROSTAVodováha není nikdy přesná. možná dvoumetrová. Před dvaceti lety jsem ještě na analogu používal 120 parabolu laminátovou a od té doby vodováhu nechci ani vidět. |
vladavlada
![]() |
|
RostaTa 120 se natáčela po celém viditelném orbitu. Dodnes slouží. |
vladavlada
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceKolmost stožiaru skontrolujte aj po namontovani motoru s parabolou, je to istá váha ktorá vám zmení uhlí. A hlavne treba aj držiak motoru skontrolovať. Aj ľavú stranu aj pravú vodorovnost. SG majú dosť tenký plech tak sa to deformuje. A strmene treba najlepšie do kríža dotahovat. Uhol na motore si už dole nastavte a nie tam špekulovať. Hore už iba elevacny uhol paraboly doladiť a nie je boha aby to nešlo a nie tam týždeň maturovať. Mam ťažkú gib. 125 na Dg3800 a za hodinu namontované na komplet. A chodí od 90e myslím až po 55w |
RATT
Registrace: 11/2015 Příspěvků: 306 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceStručně řečeno - nutno zajistit, aby osa otáčení byla rovnoběžná se zemskou osou. To je alfa omega a není k tomu co dodat. Nevím co myslíš slovem RÁHNO, ale pokud máš osu otáčení rovnoběžnou se zemskou osou a systém uchycení je dostatečně tuhý a nefunguje to, tak je to mezi hlavou a rukama. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 427 |
![]() |
|
RE: Latitude vs elevaceTaky je dobré dotahovat matice a zároveň sledovat údaje na měřícím přístroji. Nakonec dotahovat tak, aby parametry šly k maximu možného a ne naopak. |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
![]() |