Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Vyber paraboly

Rozhodujem sa medzi parabola SAB 100 Fe, cena 24 EUR a Corab 90cm FE, cena 22 EUR. Parabola bude na motore. Mate s uvedenymi parabolami osobnu skusenost? Dakujem

milanke
Registrace: 8/2016
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 42
Odpověď v diskusním vlákně

@milanke

Neznám ani jednu parabolu, ale FE by mělo znamenat že je železná. To znamená 2-3 roky bude zerzavá ... najdi si něco co má koncovlu AL ... což je hliník ... po 20 letech je jak nová.

Pokud chceš 100 cm ... TELE System 100 (rozměr cca 95x105), cena kolem 1100 Kč. Ale pokud chceš přijímat segment 28e-1w může být i menší ... třeba 85 cm

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

@milanke

No já teď měnil parabolu měl jsem AL Corab 90 asi 20 let z důvodu stáří a loupani barvy za Corab AL 90 948/844 cena kolem 1300kc,na motoru SG 2100,příjem od 42E -30W bez problemu...

misters
Registrace: 11/2006

RE: Vyber paraboly

ivo2001 no trochu jsi to s tou dobou přehnal leda,že by byla někde nad komínem.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

@Jarous

Tak jo. Ale za ty 2-3 stovky navic to stoji ...

ivo2001

Je to o chlup více stovek dural proti oceli. Spíše je to zhruba dvojnásobek.
Ale to myslím, není až tak důležité.
Pokud se týká trvanlivosti, tak mám v provozu ocelové paraboly více než dvacet let, aniž by jim co chybělo. Zrezavění za několik let musí mít nějakou jinou příčinu, nejspíše nekvalitní nátěr, nebo agresivní prostředí (nedejpámbu komín, kam parabolická anténa opravdu patří jenom v naprosto nevyhnutelných případech).
Jsou dva další parametry, které považuji za důležitější:
1. Tuhost.
Vítr je schopen geometrii duralových parabol změnit a snížit tak zásadně jejich zisk.
2. Váha.
Duralová parabola je mnohem lehčí. Zdálo by se na první pohled jako výhoda. Jenže moje zkušenost říká, že je lehčí staticky a o to více se chvěje i v malém větříku a dynamicky namáhá uchycení - hmoždinky ve zdi, nebo motor...a dynamické namáhání je řádově nebezpečnější, než statická váha.
Každý si koupí, co uzná, já úplně nevím a netvrdím stopro, co je lepší, ale moje zkušenosti říkají, že paraboly z hliníkových slitin zase tak úplně jednoznačně lepší nejsou. Kupodivu.
A úvaha trochu mimo téma: Kdybych chtěl běžné družice od 1w do 42e, použil bych dnes T90. A kdybych chtěl něco exotičtějšího, hloubal bych na táhlovým motorem a trochu větší parabolou. Motor a 90cm parabola se mi jeví nejlepší řešení jen pro poměrně velmi úzkou skupinu zájmu o množinu okrajových (myšleno zeměpisně) družic, prostě pro zájemce o 30w, 27w a zároveň taky o ruské/asijské družice za 50e...

Antonín
Registrace: 8/2005

@milanke

Mam cca rok FAMAVAL FE 100 a funguje dobře. Jenom je poněkud těžká při nasazování a ladění

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018

Dakujem vsetkym za komentare.

milanke
Registrace: 8/2016

@ivo2001

za 15 let 300 parabol nerezne,dural je lehčí,ale tolik nedrží tvar po létech zisk do háje

pierrepetr
Registrace: 5/2006

rezatý sou

k vidění jen ty ši.ty od digi

pierrepetr

@pierrepetr

To je možné. Tazatel nepíše co chce přijímat. Na DTH satelity (23e, 19e, 1w) je 85 cm úplně dostačující i po 15 letech.

ivo2001

to: pierrepetr

....súhlasím s tebou ohľadne Fe parabol, ja mám cca 30 rokov Fe smaltovanú parabolu 90 cm z Anglicka ( nápis na nej je HEIRU )a žiadne problémy s ňou nemám, časom mením len LNB a sat. prijímače..... R^ R^ R^

dano01
Registrace: 11/2008

Rezne-nerezne

Paraboly MASCOM/80 nebo staré UPC/60 - mají velmi slušnou ochranu i po obvodu, kraje límce drží desítky let. To co rezne na střechách - nevím co je to za značky, osobně bych to sundal a dal na pozink.
- dural - nedávno tady na Parabole někdo prezentoval videa, jak se některé šlupky ve větru vlní.
- zaučoval jsem kolegu z práce-Slováka -objednal parabolu ze Slovenska a museli jsme to vrátit, ani díry nepasovaly. Nechápu co to tam prodávají za šmejd.

MMorous
Registrace: 10/2019

Já jsem kupoval jen tu první Kovosatku. Těch dalších 6 mi vždy někdo věnoval. Těch prvních 20 let nic, to až teď v posledním desetiletí. Jak se říká, darovanému koni na plech nekoukej.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Fuba - Fuba

A co Fuba 80cm dobrá volba? :-/ ;P

ondra700
Registrace: 1/2009

@pierrepetr

Výrobce a z jaké řady (ekonomi, stření, profi)?

RAFI007

No tak to by mě tedy zajímalo když to tak čtu co se stane pokud budu mít 2 stejné duralové paraboly zakoupené před 15ti roky a jedna bude celou dobu nainstalovaná a druhá leží origo zabalená.Po nainstalování nyní té druhé mezi nimi bude rozdíl jaký? Budu předpokládat,že je druhá parabola nainstalovaná naprosto stejně jak ta první aby příjem nebyl ovlivněn trochu odlišným nasměrováním.Chytne to méně programů nebo bagrafy budou ukazovat rozdílné hodnoty?Nebo co?

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous

no nejlepší bude když to vyzkoušíš,ale nezapomeň si udělat měření než jí tu druhou zase zabalíš,ale věř či ne slunce zima
vítr a co ještě na ten výlisek působí.A ta v tý bedně bude taky nějak pracovat.

dnurg
Registrace: 12/2016

@RAFI007

zákazník se rozhoduje a téměř vždy levná noname fe

pierrepetr

@Jarous

parabola má tvar jen jeden,pokud se zdeformuje,už to není parabola,ale odrazová plocha s nedefinovaným místem ,jakoby ohniska,tedy takových míst pro lnb může mít i více a to už není ohnisko,proto je zisk menší,dá se to připodobnit,jako rozdíl lnb v ohnisku,nebo jako šilhající lnb

pierrepetr

1. Antény nejsou přesné parabolické plochy. Právě aby ohnisko nebylo úplně ohnisko.
2. Šilhání není vůbec totéž, co deformovaná anténa. Kdyby byla plocha dokonale parabolická fungovalo by šilhání zcela beze ztrát, třeba jako přesně rovné zrcadlo, tam se taky můžeš dívat i z boku a vidíš dokonalý obraz. Elektrony a fotony se odráží stejně.

Antonín

@Antonín

"Kdyby byla plocha dokonale parabolická fungovalo by šilhání zcela beze ztrát, třeba jako přesně rovné zrcadlo.." - tohle je naprostý nesmysl, zbytek cos psal dobrý, ale tohle fakt ne ;)

lance
Registrace: 10/2008

píchni jako řízni...

na běžný příjem je to úplně jedno.....pokud chce pán něco lepšího, tak si holt připlatí....

DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),

pigfucker
Registrace: 5/2008

2lance: máš pravdu, z úhlu je ozářená čast parabolické plochy menší a tedy menší zisk. Ale deformovaná parabola nemá "zaostřovací" účinek v žádném směru.

Antonín

2pigfucker: cena paraboly není v žádném vztahu s lepším příjmem.

Antonín

Cena paraboly je ve vztahu s lepším příjmem v rámci povětrnostních podmínek a životnosti. Silnější materiál paraboly, větší límec, masivnější ráhno pro LNB...Proto mé Telesystem řadu economyline, medialine a profi. Rozdíl je mezi nimi viditelný pouhým okem. ;)

RAFI007
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 42

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra