Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: freeSAT by Skylink

FreeSat a příjem kanálů z jiných družic

Vážení, rodičům jsem před několika lety zřídil freesat, oni jej sice skoro nevyužívají, ale když k ním přijedu, tak aspoň koukám na sportovní tv. Nicméně vždy byl problém s tím, že když se to třeba týden nezapne, tak jsme museli volat na podporu nebo "probudit" kartu přes zákaznický portál. Nyní ani to nepomohlo, tak mi na podpoře doporučili vyměnit přístroj. Za pouhé 2 dny jsem měl nový a vše funguje, nicméně objevil se jeden - nefungují mi ostatní družice, na kterých běží volné ruské a ukrajinské tv a mamka na ně denně koukala. Přístroj mám nějaký no name, který vypadá strašně ošklivě a karta se do něj vkládá zboku. Volal jsem na podporu a tam mě "ujistili", že je to tak správně, že kvůli legislativě eu ve svých službách nesmí povolovat jiný signál než ten, který zprostředkovávají oni. Přijde mi to jako děsná blbost, proč bych nemohl koukat na volně dostupné kanály na jiných družicích. Tak jsem řekl, že si klidně připlatím za nějaký lepší přijímač, ale tuto možnost už prý několik let vůbec nenabízejí a cizí zařízení nedoporučují. Já mám freesat jen kvůli hokeji a F1, ale naši se mohli dívat na spoustu dalších stanic. Nesetkal jste se s tím někdo? Předpokládám, že jde o nějakou software blokaci, ale asi mám smůlu, co? Děkuji za případnou radu.

Igis001
Registrace: 12/2012
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31
Odpověď v diskusním vlákně

typ satelitneho prijmaca

Zalezi aj na type prijmaca. Mam na mysli satelitne linuxove open-source prijmace VS komercne prijmace. Pokial su v konkretnom satelitnom prijmaci obmedzene mnohe konfiguracne moznosti a pokial sa jedna o prijmac s pevnym a uzavretym kodom firmwaru, cize ak sa nejedna o open-source linuxovy prijmac s Enigmou, tak potom je to dost velky problem, pretoze s tym prijmacom co sa tyka softwarovej vybavy nepohnes ani keby si chcel. Bolo by tam potrebne upravit/dissasemblovat kod firmwaru a zmenit ho tak, aby bolo mozne prijmat signal z viacerych druzic. Predpokladam, ze na satelitnej antene mas viac LNB, pre viacere druzice alebo ze mas viacero anten, pripojenych cez DISEQ alebo to mas nejako inac vyriesene ? Hm a nemoze to byt len jednoducho nespravne nakonfigurovanym tunerom v tom novom prijmaci ? Teda DISEQ prepinac alebo co tam mas, switch nejaky, neviem fakt... pretoze to si tiez nespomenul. Kazdopadne tvoj skorsi problem s neaktualnymi obcerstvovacimi zapismi na FreeSAT kartu, v pripade linuxovej prijmaca, by sa mali dat vyriesit viacero sposobmi. Staci spravit shell-script, ktory napriklad kazdu noc, pri necinnosti prijmaca, spusti nejaky satelitny FreeSAT kanal na 5 minut a nasledne potom sa tuner zase vypne (samozrejme bez nabehnutia TV / LCD monitoru). Alebo pre tento ucel postaci do liuxoveho prijmaca nainstalovat doplnok EPG-Refresh a nastavit ho na spustenie kazdu noc. Tento doplnok by potom kazdu noc postupne prepol vsetky transpondery (kanaly) na konkretnej druzici, za ucelom ziskania vzdy aktualnych EPG udalosti, ktore sa ukladaju do "EPG cache" v linuxovom prijmaci. Zaroven by dorazili poterbne obcerstvovacie zapisy na FreeSAT kartu. Samozrejme nastavenie softcam-u v linuxovych prijmacoch je trochu zlozitejsie a je lepsie, ak to nechas na odbornikov alebo sa s nimi poradis, ze ktoru kartu FreeSAT ako nastavit, pretoze nove karty od FreeSAT uz budu mat novy typ kodovania a ten pracuje inac, nez starse karty od FreeSAT. Kazdopadne... mohol si to najprv konzultovat s nejakymi odbornikmi (nie ja) a nie s komercnym blivajzom... oni chcu len zarabat peniaze a poradia ti hocco - logicky preto, aby mohli na tebe zarobit. Podla mojho nazoru, stacilo nieco nastavit na tvojom povodnom prijmaci (nenapisal si, co to bolo za prijmac, takze tu je zbytocne ti aj poradit).

s3n0
Registrace: 7/2019

@Igis001

Chybí typ přijímače,byly družice správně nastaveny v ladění?

jjery

@Igis001

co to je za blabol ? to ale mluvis o nejakem operatorskem prijimaci u kterych to bylo nekdy blokovano ale normalni byt i levne pristroje to nedelaji. no ruske stanice o tom by mel nejlepsi prehled soudruh Zeman :)))

kristian1
Registrace: 7/2016

RE: FreeSat a příjem kanálů z jiných družic

ta blokace je blbost.urcite museji jit do prijimace nahrat i programy z jinych druzic.ale,problem by mohl byt v tom ze pokud pouzije nejaky fastscan freesat tak ty cizi programy v nem nemuseji byt obsazene,takze pouzit standartni automaticke ladeni nebo blind scanink.

kristian1

Upřesnění - KAON

Díky. Pardon, pánové, na název jsem úplně zapomněl - je to KAON CO3600. Vypadá to strašně lacině a svítí červeně. Původně jsem od nich měl jakýsi HUMAX, ten vypadal mnohem lépe, ale prý už není vhodný, tak jsem jim ho vrátil. Naposledy jsem ho zapínal minulou středu a všechny družice fungovaly normálně - Thor, Astra 19,2 E, HotBird 13 E, Sirius 4,8 E. Už tam asi nemá cenu volat, zkusím ráno napsat e-mail a že bych to zrušil. Měl jsem to asi 5 nebo 6 let, tak snad nějaké penále za zrušení nebudu muset platit a porozhlédnu se po konkurenci. Před tím jsem měl Skylink, ale koukám, že už je to stejný majitel.

Igis001

takze je to od freesat operatorsky prijimac ?! netreba hned rusit freesat staci si koupit normalni prijimac samozrejme ne od freesat.👍

kristian1

stahni si na jejich strankach navod k tomu Kaonu a mozna to tam najdes 👍

kristian1

@s3n0

nevidel som ešte TV s linux open source, ale už aj každý TV posledných 10 rokov vie prijímať Freesat aj všetky FTA programy. O všetkých ostatných SAT prijímačoch ani nehovorím...

Dagy2
Registrace: 11/2010

p.p. bylo zbytečné měnit ten přijímač, problém je, že neprocházely zápisy, protože rodiče ho zapínají občas. Stačilo se s nima domluvit (naučit je) třeba aby o víkendu pustili primu cool a poslat jim pak refresh přes "můj freesat".

jinak samo nikdo nic neblokuje

zgemma h7s, t-90 rozsah 39E-1W, fix paraboly 46E, 5W, 36E

gunter
Registrace: 2/2010
Galerie: gunter

@Igis001

Freesat používá "upravené" přijimače vlastním SW, kdy není možnost naladit jiné volné - Mají tzv. rastr a ten nejde změnit.
Pouze na dálku, když např. doplní nebo zruší nějaké programy se spolu se zápisem na kartu pošle i update pro přijímač.
Tyhle přijímače jsou zadarmo drahé - natož za pronájem.
Ale je pravda, že už Freesat samotnou kartu nenabízí a náhrada modulem se také nekoná.
Takže buď si koupit vlastní přijímač a jejich si schovat někam do sklepa ( a stále za něj platit) a nebo začít uvažovat o změně , jelikož Freesat půjde na Astru a tím máma přijde o ty ruské programy / pokud nedáš druhou parabolu nebo E85 multifocus nebo toroid 90/
Ta změna by byla nejvhodnější na DIGI SK ( zůstane stejná pozice, nižší cena, větší výběr sportovních programů- DIGI,PL, Eurosporty, jsou zachované Discovery kanály, víc HD programů.
A stačí si jako zařízení pronajat modul s kartou za 1,5€ a za celkem 12€ máš komplet nabídku.Celkem nějakých 350,-Kč měsíčně.
A z ČR se to dá bezproblémů pořídit.

lubos32

@Igis001

jo a samozřejmě si k tomu koupit nejaký vlastní přijímač s CI slotem. ( levnější Cryptobox 752HD nebo AMIKO 8265+)
Oba jsou dualtuner - i pro pozemní DVB.T2 a může se to hodit pro nahrávání.
Nebo pak něco komfortnějšího s Enigmou ( Formuler, Octagon, Zgema) ale to už je o něco dražší a je nutné, aby to nakonfiguroval někdo znalý.

lubos32

to spis prejit k Tmobile na stejne pozici nez DIGI/TELLY. ale je to samozrejme jeho volba.

kristian1

Toto přesně blokoval přijímač od Digi.

Digi Tv top platforma

satmana
Registrace: 10/2009

@Dagy2

Najprv citaj, potom pis. Ja som TV spomenul len raz a to v zatvorke... a tykalo sa to konkretne standby rezimu prijmaca, teda aby sa zapol tuner bez spustenia TV/LCD - t.j. prijmac sa javi aj nadalej akoby bol v standby, ale tuner bude pracovat. Je to bezna vec na linux-ovych prijmacoch s Enigmou. Da sa to potom vyuzivat pre vsakovate ucely, ktore som tiez zmienil... napriklad ten EPG-Refresh v nocnych hodinach, aby sa ti logicky nerozsvietila aj telka :) a po dokonceni prace doplnku EPG-Refresh, sa jednoducho zase tuner deaktivuje (vypne).

s3n0

@Igis001

Jednoducho si si mohol zakupit niektory linuxovy prijmac, pre instalaciu niektorej z Enigiem (open-source firmware), v cene aspon 100-150 EUR, ako napriklad Vu+ Zero 4K (cena je asi 150 EUR). No este predtym si niekde prezisti, ci tvoja aktualna FreeSAT satelitna karta, ktoru vlastnis teraz, bude fungovat v univerzalnej citacke kariet, ktorymi su vybavene vsetky linuxove prijmace. Do prijmaca potom naflashujes OpenPLi alebo OpenATV. Mozno ten OpenPLi je o trochu malinko rychlejsi, co sa tyka ovladania MENU a full-nabootovania systemu, ale momentalne rozdychavaju stale tu svoju novu v8.0, takze este potrva tak rok minimalne kym to doladia... napriek tomu ze sa jedna o uz "released" oficianlnu ich verziu. Popripadne stiahnes predoslu verziu OpenPLi. Ale dobry je tiez OpenATV, lebo ma v sebe spustu mozno az zbytocnych predinstalovanych "veciciek" a podla mna ma tiez narocnejsie GUI (je tam trochu pomalsia reakcia, nez v pripade PLi).

s3n0

@s3n0

Proč by měl kupovat nějaký linux když to rodiče stejně nevyužívají.Stačí mu levný sat.přístroj který se moc nehřeje a může to mít zapnuté stále aby nepřicházel o zápisy.Aspoň tak bych to řešil já.

Zgemma H9 combo-OpenATV 6.4.Parabola no name AL 112/97,motor DG 240S,2x karta Freesat,tv LG 65QNED91Q/ 55FUC8160 Finlux s modulem Smit Cl+.Příjem pozic 80E - 45W.

Jarous
Registrace: 1/2006

RE: upřesnění

Pánové, díky za tipy a omlouvám se, že reaguji až teď. Ten předchozí přijímač byl prý technicky zastaralý, proto vadilo, když se to třeba na týden či na déle nepoužívalo. Nicméně volné stanice na Thoru i na jiných družicích ten Humax v pohodě přijímal, když to tento nic jiného nevidí. Stahl jsem si i návod, zítra prostuduji. Ještě mám o patro výš (u sebe) starší Opticum HD TS 9600, ten naštěstí všechny ty volné stanice normálně přijímá. Kartu ale odmítá načíst, když to tu předchozí ještě načetl, předpokládám, že to nějak více operátor zabezpečil. Kouknu ještě na ten návod a následně napíšu na podporu. Nový přístroj se mi moc kupovat nechci. A pokud to zruším, tak naším dolu dám můj Opticum a sobě zaplatim internetovou O2 TV, na sport mi to bohatě bude stačit.

Igis001

neřeš rusáky

stejně to otočíš na 23.5 a tam nenašilháš

pierrepetr
Registrace: 5/2006

s3n0

nechcel som ti rovno písať, že táraš nezmysly a Igis žiaden open linux prijímač nepotrebuje.
Preto som ti napísal príklad s TV - žiadna enigma, žiadny open source linux a všetky družice bežia, včítane kodovaných programov s CI-modulom od ľubovoľného poskytovateľa.
A to isté samozrejme platí pre SAT prijímače - žiadna enigma, žiaden open source linux a napriek tomu takéto prijímače dokážu prijímať všetky družice.

Dagy2
Registrace: 11/2010

Re: upřesnění 2

Pánové, pocházíme z východu, takže ukrajinské a ruské tv jsou minimálně pro rodiče dost zajímavé. Jinak parabola je Maximum E-85 multifocus a mám nastaveno na 4-5 družic vždy 2 přepínače - takže nahoře můžu koukat na jinou stanici než běží na tv o patro níže. Každopádně tedy napíšu na podporu, že chci vrátit přijímač a musím si pořídit nějaký jiný, který ale bude schopen s freesat kartou v pohodě komunikovat.

Igis001

Pierre,konečně správná poznámka.

Do roka to přesunou na 23,aby ušetřili.... R^

Mohl jsi od M7 koupit jen modul s kartou a ten jsi mohl strčit do tvêho,lepšího,neblokovaného přijímače.

Asi omezení ve firmware. :laughing:

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Ja tedy nevim ale, dotovany pristroj od FreeSat-u Kaon byl vzdy s kartou conax (0B02) a navic jeste karta je(byla) vzdy parovana, muze mi tu nekdo s prodejcu tohle potvrdit nebo vyvratit?

chocholos
Registrace: 11/2007

@Dagy2

Aaaale... tak to ty zase kecas :) a nie ja. Uz prvy krat si pisal bludy, ze nejaka TV disponuje satelitnym tunerom a CI+ poziciou :). Co je blud, lebo toto maju v sebe iba niektore LCD (namiesto DVB-T2 maju v sebe aj DVB-S2). Aj ked... v pripade SmartTV to vsetko funguje ako taky spomaleny film :) , ale tak to tu nechcem rozoberat. V pripade, ze sat-provider dodava svoj certifikovany prijmac, tak naozaj vsetko musi fungovat tak ako funguje - t.j. korektne. Cize ak tam nefunguju ruske druzice, je to asi chybou firmware v prijmaci. Ako som uz pisal, kod tychto prijmacov je uzavrety a ty ho menit nemozes, aj keby si vedel ako. Takze sa s tuskymi druzicami musis rozlucit. Okrem toho sa uz niekto predomnou vyjadril, ze to tak proste je v tomto pripade certifikovaneho prijmaca. Ak by vsak @Igis001 vlastnil FreeSAT starsi typ dekodovaciej karty, ktora by fungovala aj v univerzalnej citacke linuxoveho prijmaca, tak by bolo omnoho lepsie zakupit prave linuxovy prijmac. Ak nevies co to je, tak upresnim ti to... jedna sa laicky povedane o "mini-pocitac" s moznostou sledovania satelitneho prijmu :). A ked vies tento "mini-pocitac" aj vhodne "osefovat", tak si z neho mozes urobit aj hodinky s vodotryskom a nie to este riesit nejake dalsie druzice, ktore by ti akoze nefungovali :). Tam budu fungovat vzdy, ako aj spusta dalsich dodatocnych funkcii. Napriklad si mozes prijmac pripojit do svojej VPN online sieti a sledovat filmy/fotky rovno z Ameriky alebo odkial, z nejakeho tvojho vzdialeneho PC :). Na tomto priklade, by tak mohol @Igis001 umoznit sledovanie filmov/fotiek svojim rodicom, ktore ma umiestnene na svojom vzdialenom PC. Ber to samozrejme len ako priklad. Je to len jedna z mnohych moznosti vyuzitia "mini-PC". Takze... preto linuxovy prijmac... chapes dufam kocnecne preco som ho poradil tomuto chlapikovi. Dalsiou vecou boli tie obcerstvovacie pakety z druzice do dekodovaciej karty FreeSAT. V pripade dekodovaciej karty, ktora by fungovala v linuxovych prijmacoch v univerzalnej citacke, by problem so obcerstvovacimi paketmi neexistoval. Myslim si, ze satelitny prijmac v 21.storoci, aj ked sa nejedna o nie linuxovy prijmac, by mal obsahovat funkciu EPG Refresh. To by mohlo problem dlhodobeho standby riesit - cize raz za noc by sa "potajomky" spustil tuner a presiel by niektore kanaly za ucelom ziskania novych EPG udajov a tym padom by sa na dekodovaciu kartu zaroven dopravili nejake obcerstvovacie datove pakety.

s3n0

@Igis001

Technicky zastaralý je jedna věc a že neprojde zápis druhá hrušky a jabka v první řadě je třeba zajistit aby zápis prošel na kartu jak to psali kolegové výš jinak nepomůže ani nejmodernější box.

hogofogo11
Registrace: 9/2014

@hogofogo11

Já tomu nerozumím a ani jsem neměl v plánu se v tom rýpat, jen jsem chtěl, aby mi kromě placené tv fungovaly i stanice na jiných družicích, na které čas od času koukáme. Ještě před několika měsíci to bylo úplně nejlepší - naší dole měli vloženou kartu a když jsem přijel a chtěl se třeba dívat na hokej, vzal jsem si kartu nahoru, vložil do toho přístroje Opticum a v pohodě sledoval. Nová karta běží jen v tom jejich přístroji, který zase odmítá cizí družice:) Uvidíme, co mi odpoví z podpory. Nakonec asi bude nejlepší zrušit freesat, dat našim můj přístroj a pořídit si O2 TV, kde mi bude stačit net. Každopádně pánové všem velké díky za rady.

Igis001
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra