Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Vhodná FM anténa na střechu domu

Zdravím,

měl bych na Vás prosbu. Bydlím v obci Postřižín u Kralup nad Vltavou a rád bych pořídil nějakou dobrou střešní FM anténu, hlavně pro příjem rozhlasových stanic Country radio a Blaník. Jelikož obě stanice vysílají z Prahy s vertikální polarizací, vybral jsem tuto anténu:

https://www.hofisat.cz/anteny-dvb-t/vkv ... m-200.html

Myslíte, že jsem vybral správně, nebo byste mi doporučili pro tento příjem v dané lokalitě nějakou jinou anténu?

Ještě bych se rád zeptal, zda myslíte, že bude pro kvalitní příjem radia postačovat samotná anténa, nebo mi doporučíte ještě nějaký zesilovač?

Rozvod koaxiálního kabelu ze střechy do domu mám hotový a vyvedený u receiveru do zásuvky. Jen musím tedy dole propojit receiver se zásuvkou rozvodu a na střechu namontovat nějakou vhodnou anténu ;-) ..

Moc děkuji za rady a přeji hezký víkend

Jirka

Greenhorn2
Registrace: 4/2021
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

anténa pro FM rozhlas 87 - 108 MHz

Dobrý den
Váš odkaz na anténu není platný.
Na těchto stránkách bych doporučil https://www.hofisat.cz/anteny-dvb-t/vkv-fm-anteny/iskra-fm-50.html
Ale je potřeba dodržet vertikální polarizaci antény.
Takže je možné, že bude potřeba upravit uchycení antény ke stožárku.
Směrování antény je nejkratším prvkem k vysílači.

Miloš1
Registrace: 8/2010

RE: Vhodná FM anténa na střechu domu

Vertikál má jiné vlastnosti. To je potřeba si uvědomit. Cokoliv kovového v blízkosti vert. antény přináší rušení. A to i samotný stožár, na kterém je anténa přimontovaná.

DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925

rom2005
Registrace: 9/2009

Většinou je vhodné si vyrobit vodorovné ráhno, aby se docílilo odstupu od stožáru. Na opačnou stranu protiváhu, třeba VHF DAB anténu.
Každopádné záleží na příjmových podmínkávh a směrech na vysílače.
Základem je vždy minimálně tříprvek (120°). Poté buď HB9CV, nebo víceprvkové antény.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Re: umístění

Hlavně doporučuji proměřit si zvažované umístění antény s nějakým přenosným rádiem . Pokud se jedná o sedlovou střechu , tak je dost pravděpodobné , že nejlepší signál nebude na někde na vrchu , ale ne straně střechy přivrácené k vysílači , klidně hned nad okapem .
Čerstvá osobní zkušenost u mě doma ...

Kathrein UFS 922 . Nokia 9800,9600 . Humax 5400 . Ferguson HF 8900,Ariva 200 . Edision MINI,VIP2 . Paraboly FUBA OP 85,motor HH100,multifocus 28-23-19-13 . karty CS LINK, ORF, SKYLINK

lubbik
Registrace: 11/2006

To jsou věci. Alcad FM-200 ma zisk dle data sheetu výrobce H=0dBi(=-2,15dBd), V=-3dBi(=-5,15dBd), vyzařovací úhel 360°. Na diagramu je přitom v H 90°/270° cca -20dB a zisk udán v dB místo dBi. V katalogovém listu výrobce je pro změnu uveden zisk H=-2,15dBd a V=-3dBd. Bohužel tato praxe zaměňování dBd, dBi a dB je i u ostatních velkých evropských výrobců. Rv

RAFI007
Registrace: 1/2006

Dnes je nejlepší poslouchat rádia přes internet R^ R^ :)

lglb
Registrace: 9/2017

přátelé

anténa se volí podle síly pole v místě příjmu,já jsem se nedočetl,proto nic nebudu nabízet ani swanku

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Zajímalo by mě, co je cílem tohoto snažení ?

MMorous
Registrace: 10/2019

Délka kabelu?? Ale zesilovač nééé!

T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50

Jousi
Registrace: 12/2012

@Greenhorn2

Kup z eshopu ten dipol co máš v merku a uvidíš, třeba na ty 2 uvedené stanice to bude stačit, případně vrátíš, lepší antény jsou pak rozměrově někde jinde...

lance
Registrace: 10/2008

@Greenhorn2

Taktéž bych nejprve vyzkoušel vzhledem k vzdálenosti od Prahy ten dipól ve tvaru S pro V i H. Do anténní krabičky lze naistalovat i předzesilovač FM (po vyjmutí symetrizačního členu) a dokoupit zdroj pro napájení. Třmen antény je pro stožár až 60mm.

radek1

@mirasat

"je vhodné si vyrobit vodorovné ráhno, aby se docílilo odstupu od stožáru."
Absolutna pravda. A zalezi na dlzke toho rahna (po slovensky vyloznika).
Nainstaloval som vertikalnu prutovu antenu FM na vylozniku 40 cm, vysledok nevalny. Ziadny rozdiel oproti izbovemu dipolu. Predajca (specializovana firma!) mi poradil zosilnovac, co som odmietol. Kupil som vyloznik 70 cm a 40-ku vratil. Rozdiel sto a jedno! Antena funguje bezchybne a to bez zosilnovaca.

romanss
Registrace: 7/2018

@lglb

Vobec nie. Tak, ako si naformuloval svoj prispevok, to neplati.
Mam doma Internetovy adapter, pripojeny ku kvalitnej audio zostave a pouzivam ho.
Pointa je v tomto: Nie je Internetove radio ako Internetove radio.
Vacsina Internetovych radii su - na nas zial - braky a smejdy. Samozrejme, bavime sa o kvalite zvuku, nie o obsahu.
Najcastejsia kombinacia je komprimacia MP3 a bit rate 128 kbps. Doma v obyvacke to nie je pocuvatelne, to tak do bane, alebo do auta, alebo do sluchadiel pubertiakov v autobuse. Tam mozno ano.
Viacere radia maju komprimaciu AAC, to je uz fajn, lepsie je FLAC. A najdu sa aj rychlosti 192, 256, ci dokonca 320+ kbps. To sa uz celkom da pocuvat. Len na porovnanie: Bit rade CD je 1411 kbps.
Takze, mily lglb, Internetove radia ano, ale tak 5% z nich.

romanss

Ziadne zosilnovace k fm antene!

Kasr
Registrace: 8/2008

"Ziadne zosilnovace" ..? no záleží na místě příjmu a násl. rozvodu. Pro tazatele zjevně nebude zesilovač potřebný, 20km od Prahy s FM vysílači v jednotkách kW (+ Cukrák 50kW!)... jestli nemá z(nevhodné slovo)ný rozvod, zalomený dipol bude stačit, event. 3 prvková Iskra na výložník ;)

lance

Pánové, mockrát Vám děkuji za ochotu pomoci a za rady... Napadla mne ještě možnost zkusit tříprvek Iskra FM-30, nebo myslíte radši ten pětiprvek Iskra FM-50? Na stožáru je místa dost, je tam jen televizní anténa, tudíž mohu experimentovat a krásně tak strávit některý z následujících víkendů :-) ..

Greenhorn2

Tak už vidím, že tříprvková Iskra, moc děkuji a prubnu to ;-) !

Greenhorn2

Kupte si dab radio a pujde vám vše i bez anteny. A v Postrizine vam na antenu pujdou i drazdany a zapomenete na blanik.

Opticka
Registrace: 12/2020

@Opticka

Jsem zvědav, co se dá v Postřižíně všechno naladit, zkusím anténu a těším se na to :-) . Díky

Greenhorn2

@Greenhorn2

Pětiprvková bude zas ziskovější a krapet směrovější než 3 prvková, vše je potřeba poměřovat tím, co chceš, jestli na ty radia co chceš je potřeba mít na střeše větší větrolam nebo ne, pokud na stožáru nevadí větší "heblo", proč ne (dnes to ale bývá spíš vyjímka, estetika obvykle velí mít na střeše nějaký rádoby moderní kus plastu... samozřejmě pak nefunkční) v situaci cos popsal bych volil rozumný kompromis ten 3 prvek, + DAB antenu k tomu ;)

lance

@Greenhorn2

Ano, pojde ti to. Ale na ukor kvality zvuku. DAB je krok dolu, DAB znamena kvalita zvuku dolu.

romanss

@lance

Děkuju, přesně takhle bych to viděl také. Nechápu, jak v případě potřeby funkčnosti někdo může upřednostnit estetické prvky.. Radši budu mít na střeše nevzhledné heblo, než nádherný kus umělé hmoty bez potřebných parametrů :-) . Vyzkouším tedy ten tříprvek a uvidíme, kolik muziky nadělá :-) .

Greenhorn2

ja mám 50 km k výkonnému vysielaču u nás vodorovná pol.a stačí dipol na skrini, používal som i TV 5prv. pre 5 kanál no veľká opacha na streche teraz už len sat. rádiá ako kulisa stačia

Duzu
Registrace: 7/2005

https://www.oviradio.cz/fm-radia-v-praze/

radek1

@Greenhorn2

"Rozvod koaxiálního kabelu ze střechy do domu mám hotový a vyvedený u receiveru do zásuvky. Jen musím tedy dole propojit receiver se zásuvkou rozvodu a na střechu namontovat nějakou vhodnou anténu ;-) .."

Není to jen o anténě. Taky bude hodně záležet na té zásuvce - abys na ní víc neztratil, než získáš na anténě. ...

kokun
Registrace: 5/2015
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra