Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Všesměrová anténa pro DAB+ příjem

Zdravím, neměl by někdo zkušenost z nějakou všesměr. anténou pro DAB+ příjem ? :(

Max W
Registrace: 2/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Všesměrová anténa pro DAB+ příjem

Pokud by ti obyčejný dipól na DAB pásmo přišel příliš směrový, pak zkus prutovou anténu nebo si postav kolineární anténu (něco na způsob bílé hole). Ve většině případů by měl ale vhodně natočený vertikálně polarizovaný dipól pro kruhový MÍSTNÍ příjem postačovat.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

Ales

Rozmýšľam nad smerovou anténou na frekvencie 174 - 230 MHz .
Poradis mi daku kvalitnú “komerčnú “ alebo mám otvoriť knižky z 80-90 rokov a postaviť si kvalitnú Yagi pre toto pásmo (z dôb VHF) ?

mercedes77
Registrace: 1/2006

@mercedes77

Zkus od VATENu nebo Emme Esse, mají více variant podle zisku.

AlesHavel

15RB3 EmmeEsse

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

A na Moravě funguje šikovný kluk Xmux, který vyrábí po všech stránkách vynikající anteny pro DAB. Nejen pro DAB....

On Air!

Saxon

Zkus teleskop, ten přijímá ze všech směrů, ale s nízkým ziskem.
Mám DAB anténu od Xmuxe, ale to už je pořádná anténa, která zabere určitý prostor a vyžaduje externí instalaci. Žádná taková anténa není všesměrová, největší zisk má v ose přijmu, pak to klesá. Je potřeba udělat bandscan, jaké signály a s jakými úrovněmi jsou k dispozici. Pak se s tím dá pracovat.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@Saxon

Je na trhu anténa smerová ktorá začína 88Mhz a konci 230Mhz? Že by som využíval FM s DAB+ na jednu anténu .
A mozno aj predzosilnovac ( nakoľko mám asi cca 20m ku tuneru ).

mercedes77

Marceles

Nevím o ní, ale vyrábí se lecos. S takovým předzesilovačem na obě pásma bych byl opatrný, to nebude šťastné řešení. Spíš si uškodíš, než získáš.

On Air!

Saxon

@mercedes77

https://www.iskra.eu/en/Radio-Antennas/Radio-Antennas-DAB-FM/

RAFI007

@mercedes77

Pokud chceš jít cestou kvalitních ziskových směrových antén, kompromisním řešením se vyhni a raději použij 2 antény. FM pásmo nezesiluj, 20m mravného kabelu od ziskové antény je v pohodě.

AlesHavel

Ok , skúsim pokial nebude nutne tie anténne zosilňovače nepoužiť .

mercedes77

@RAFI007

Toto je anténa jen pro mstní příjem,do města,kde to vysílá,s tou by si nepomohl.Radius 30-40 km😥😥😌

korkoran
Registrace: 10/2006

@RAFI007

RAFI to si děláš prcinu, ne :)))

@mercedes77: logperu si můžeš postavit od jakékoli do jakékoli frekvence chceš, akorát od 88 do 230MHz by to bylo, při vší skromnosti :-) konstrukčně náročný i pro mě, při těch délkách a průměrech prvků :-) natož pro úplnýho laika, a navíc stejně budeš "omezenej" jednou polarizací, takže tudy cesta asi nepovede a jedna anténa "na všecko" to nepořeší.

Xmux
Registrace: 11/2009

@Max W

"Nejvýkonnější" běžně dostupná všesměrová anténa pro DAB, který "naštěstí" až na výjimky vysílá ve vertikální polarizaci, je skládaný dipól. Když teda pominu, že to trochen rozhodí stožár coby pseudoreflektor a že o nějakou desetinu dB víc to vyzařuje ve směru napájecích svorek. Všechno další už je víc či míň směrové, prostě když k zářiči přidáš nějaký další prvek, už to někam směruješ. O vícevlnných zig-zag dipolech a podobných věcech se nemá cenu bavit, jadnak to nekoupíš a je to spíš tak na "hraní" a ne na trvalou instalaci. Zázračný antény co chytají všechno ode všad od 0 do 200km mají akorát na alze, jinak se ale sehnat nedají, protože neexistujou :-) Teda až do doby, než přijdeme na to , jak v praxi využít třeba kvantové provázanosti :-)

Xmux
Registrace: 11/2009

Ještě jsem si vzpomněl na anténu typu Slunce. Ta bude téměř všesměrová.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

@Max W

Čau, tak se mrkni tady.
https://www.penta.cz/maximum-fm-dab_d152987.html?gclid=Cj0KCQjwi7yCBhDJARIsAMWFScNi40OhSSTznWWC1DQFwBBC4hW_oXC9C8QqAZQUQMkFpoNphMDHwIgaAscpEALw_wcB

kury32
Registrace: 7/2016

Prohledej velkyho prodejce se sklady za Prahou

3H-VHF-12-LOG - 12 Items (I) 8 db Passive Logarithmic Outdoor Antenna for VHF Band III and DAB + for Horizontal and Vertical Mounting
Brand: 3H-Antennen
Mám na rakouský DAB a spokojenost. R^

satman15
Registrace: 12/2006

To : Ales

Na mnoha místech se dají sehnat Yaginy z minulých let pro III. tv pásmo, mnohde zůstaly i připojené do rozvodů STA. Pokud byly např jen do 10. kanálu, lze dle literatury zkrácením prvků (příp. roztečí ) posunout horní mezní frekvenci.

valsora
Registrace: 10/2007

@Xmux

Stydím se, jak hluboko jsem klesl. A bořím se do bažiny různých sra... čím dál víc. Tuto anténu jsem dodával jako "ozdobu" na novostavbu pro 40 bytů, kde byl požadavek na tento typ antény od projektanta. Tady byl dotaz na směrovou anténu FM/DAB. Na DAB+ má anténa směrovost ±90°. Požadavek jsem aspoň na půl splnil. :))) R^ Normálně bych mu doporučil levnější logáro 512UFC

RAFI007

@RAFI007

"Tady byl dotaz na směrovou anténu FM/DAB."

Tady nebyl vůbec požadavek na směrovou anténu, nýbrž na VŠEsměrovou!
A poněvadž jak DAB+ (tak příp. i FM) se vysílá převážně s VERTIKÁLNÍ polarizací, tak jsi mu nabídnul tu největší "sra*čku", která mezi anténami existuje Rv

kokun

@kokun

Máš problém s pochopením psanáho textu ? ;) Byla to odpověď pro mercedes77 na jeho otázku:Je na trhu anténa smerová ktorá začína 88Mhz a konci 230Mhz? O otázce kvality nebyla řeč, ale Iskra patří k těm lepším značkám. Viz odkaz satman15 na Iskru VF-12 LOG.

RAFI007

@valsora

Ano, tato možnost tu je. Bez nějakých bolestných úprav se dá u nás např. použít anténa na analogovou Novu z Radhoště (K R6) třeba pro příjem rakouského muxu z Kahlenbergu na K 5D.

AlesHavel

Všesměrová anténa:

Já mam všesměrovou anténu SOLIGHT HN49. A spokojenost, chytám na ní jak Liberec tak Bukovou Horu i Klínovec a to píšou že je jenom do 50Km. I když jsem odpůrce zesilovačů, tahle anténa zesilovač má.

Argus pingulux plus, parabola J 80, motor Optikum 380, pozice motoru 45.5E až 30.0 W, LNB Inverto.

digidik
Registrace: 10/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra