Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Linuxové přijímače

Xtrend ET8000 a NAS úložiště

Bude možno ukládat nahrané filmy na síťové úložiště NAS? Pokud ano, je instalace rozumně jednoduchá? Zvažuju kouopi síťového disku, už mám těch harampádí doma v síti dost, takže se vyplatí :-)

michalnew
Registrace: 3/2019
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Xtrend ET8000 a NAS úložiště

NAS je na to snáď predurčený

Dagy2
Registrace: 11/2010

Tenhle?

https://www.czc.cz/zyxel-nas326-personal-cloud-storage/184474/produkt

nebo jít pouze do Synology?

michalnew

to je u pr..le jedno, hlabne tam mujsi bezat server, kolko je tam diskov je tvoja vec.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

@michalnew

Vyhodil jsem z et8000 vsechny tunery a koupil jsem tam 6TB harddisk. A nas je hotovy ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

@ivo2001

Primárně to chci použít ale pro přehrávání filmů, které stáhnu z Archivu CZSK Xtrendem a chci je přehrávat na OLED TV, která si je bude brát z toho NAS. Ony totiž nové a datově objemné filmy (například Harry Potter 5 nejvyšší FHD kvalita v SCC) už Xtrend přehrává s lehkým trháním, a to i pokud se bavíme o přehrávání stažené nahrávky na vestavěný HDD, kdežto když zasunu USB flashku přímo do TV, hraje to parádně

michalnew

@michalnew

Ty to nechapes. Et8000 je jen uloziste. Prehravat to budes po siti jinym prehravacem ...

ivo2001

@ivo2001

Tohle je pouze slovíčkaření, mě je jedno jakou úlohu ET8000 má.... prostě chci ukládat Xtrendem na NAS, ze kterého to budu přehrávat přímo přehrávačem v TV, tak je výsledek nejlepší. Je moje idea proveditelná?

michalnew

@michalnew

Et8000 jako prehravac ma jednu chybu. Neprehraje ti nic v h.265

ivo2001

@ivo2001

však píšu, že ET8000 bude jen ukládat na NAS a z něj bude přehrávat televize, je to řešitelné?

michalnew

@michalnew

Snad ti nekdo odpovi. S nas zkusenosti nemam

ivo2001

@michalnew
Než se rozhodneš, doporučuji zkusit jako úložiště použít nějaký comp, třeba starší. Přehrávání po ethernetu funguje obecně velmi dobře, ale doporučuji Gb síť. Testoval jsem 2 - 4K filmy nejednou křížem ze dvou compů do 2 televizí přes GB switch 16x TPlink, film Ready Player One má 40GB, druhej byl John Wick 4K asi 10GB. Jeden comp WIN10, druhej noťas s Win7 a jelo to dobře.
Zkoušel jsem to na SONY, obě mají jen stovkové karty. LG nevím, Xtrend neznám, ale pořádnej film z flashky na OLED - to se mi nezdá. Mě televize jinou flash než Fat nevezme, takže pořádnej film na ní nedáš.
Na HDD ukládám filmy, stahované přímo z internetu, hlídám si, aby měly obě zvukové stopy v 5.1. Objem dat tak 5-40GB podle filmu. Filmy přehrávám v televizi tak že ho zavolám přes VLC, ale DD 5.1 tahám přes KODI, protože můj VLC DD 5.1 zatím neumí.
Pokud budeš dělat kabeláž, doporučuju kabely CAT6.
Disky WD20EZRZ-00Z5HB0 protože jsou tiché. Starej NAS jsem vyhodil a nový ještě nekoupil protože všechno předělávám. NAS mívá také printserver, tak s tím počítat na tiskárnu.
Nevidím problém, proč by to nešlo.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Díky za radu. Já mám 64GB flashku (nějakou obyč) naformátovanou v NTFS a televize ji normálně vezme, přehrávám ve vestavěném přehrávači médií, nic jsem nedoinstalovával

michalnew

@michalnew

@michalnew
V síti nehledej žádnou vědu. Jestli máš moderní modem s routerem dohromady, napícháš kabely a jedeš. Pokud ti nestačí ethernetový zásuvky, kup pořádnej Gigabitovej Switch. Modem si pokecá s televizí, počítačem a satelitem, přidělí IP adresy a jedeš. Já filmy volám z televize přes VLC nebo KODI, ten přečte po síti adresáře, vybereš a jedeš. Je to podle knihoven-Filmy-Fotky-Hudba
Pozor-Neplést si Switch a HUB, ten snižuje propustnost. Taky pozor na nějakej starej stovkovej router v serii. Pak spadne rychlost nebo se to sekne. DHCP nechat na modemu, jinde nepovolovat
PC má jméno a uživatele s heslem, jestli ho nemáš, tak zavést, v desítkách se to dělá přes menu Nastavení--účty--Rodina a jiní uživatelé. Je to pakárna, tady k tomu máš nějakou nápovědu jak se to dělá - abys obešel přihlášení k Microsoftu
https://support.microsoft.com/cs-cz/windows/vytvo%C5%99en%C3%AD-m%C3%ADstn%C3%ADho-u%C5%BEivatelsk%C3%A9ho-%C3%BA%C4%8Dtu-nebo-%C3%BA%C4%8Dtu-spr%C3%A1vce-ve-windows-10-20de74e0-ac7f-3502-a866-32915af2a34d
NAS - instaluješ podle návodu, jsou tam i další možnosti třeba jak to volat z venku atd. Záleží na modelu, kámoš má Synology a psal mi v týdnu, že to rozšiřoval přes USB o další disk a spokojenost. Taky mi občas dá link abych si od něj něco stáhnul domů. Moderní přístroje mají různé další možnosti. Já k tomu připravuju nový rozvody-zásuvky 220M a kabeláž pro pracoviště NAS-tiskárna a PC/noťas.
K televizi můžeš taky připojit velký 3.5 HDD, samozřejmě přes příslušnej USB převodník a napaječ. Používám tyhle 10 let starý Delocky i s napaječem - už se to ale neprodává.
https://www.tsbohemia.cz/delock-usb-2-0-ide-sata-prevodnik-61391-_d167022.html

MMorous

@michalnew

Dovolil bych si přidat pár svých zkušeností s NAS.
Používám SYNOLOGY již několik let. Původní záměr byl jednak ukládat filmy (protože manželka rozhodla, že veškeré DVD půjdou pryč, takže jsem uložil cca tisíc DVD ve formátu .mkv).
Tahle věc zabrala cca 10 TB místa na NAS.
Pak jsem začal ukládat nahrávky z bezpečnostních kamer okolo baráku (13 HD IP kamer, doba uložení týden, zabírá to tak 15 TB).
Co se NAS týče, je třeba si uvědomit, že se jedná vždy (alespoň tam, kde je to opravdu solidní výrobek a je to myšleno vážně) o diskové pole, kdy celková kapacita je menší než součet kapacit jednotlivých disků, je to samozřejmě o bezpečnosti dat.
Tahle legrace není samozřejmě zadarmo, NAS (bez disků v tomto případě vyšla na cca 20t) a disky jsou samostatná bolestná finanční kapitola. Sám používám 8x WD 8 TB, kdy kapacita diskového pole je něco přes 40 TB, ostatní je režie NAS pro zabezpečení.
Stojí to balík, ale má to výhodu, že se to dá postupem času rozšiřovat a hlavně bezpečnost dat je super. Havarovaly mi během několika let zatím dva disky, které byly normálně za provozu vyměněny a jede to dál (ono to jede samozřejmě i s vadným diskem).
Co se přehrávání filmů v domácí síti týče, žádný problém.
NAS od SYNOLOGY obsahuje mediaserver, který umí překódovat video prakticky do libovolného klienta až v UHD rozlišení.
Sám používám celkem 4 TV (Samsung), Synology má pro tyto TV klienta na přehrávání, a není problém pustit z NAS ten samý UHD film na všechny televize najednou.
Síť mám všude 1 GB Ethernet doplněnou o wifi celou postavenou na komponentech TP link a pokud jsou TV připojeny pouze přes wifi, jede to úplně stejně bez problémů.
Mám to takto řadu let a neměnil bych za nic jiného, nepříjemná je ta pořizovací cena.
Pokud to ale člověk s NAS myslí vážně, jiné cesty není.

mediator12
Registrace: 12/2015

@michalnew

Za mne je NAS dobré řešení ale drahé. Co se týče uložení nahrávek v PC, tak PC taky něco stojí a nesmíš zapomínat že i provoz PC (300W) nebude zadarmo.

Já jsem před časem stál před stejným "problémem". Měl jsem k dispozici Xtrend 8000. Tak jsem zvolil jako uložiště (pouze uložiště) právě ET8000 a větší - 6TB HDD (ten musíš taky do NASu dát).
Sdílení funguje bez problémů a místo ET8000 jsem koupil modernější Octagon 8008 mini. Lze vybrat i verzi s 2xSAT tunery ...

ivo2001

@michalnew

Urob si sám linux server, určite máš starší PC doma. Dáš novú matičnú dosku, procesor Ryzen a pomaly dokupuješ harddisky, ja som už pri 4 TB. Nahodíš tam Ubuntu server a fachčíš, nastavíš si to aj ako ftp server, úložisko, ja to mám aj ako printserver. A môžes sa s tým hrať. VPN. Ja tam mám spravený aj svoj cloud na ukladanie fotiek, videí z hocikadiaľ. Určite Ti vyjde lacnejšia ako nejaký kupovaný NAS. A keď si to Ty nastavíš, určite budeš vedieť, že to funguje OK a prípadné problémy si vyriešiš sám.

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

@michalnew

Mám tam všetky boxy nastavené na nahrávanie. Jednoducho sa to mountuje do boxov a pod.

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

Nahrávání komerčně uváděných filmů ze satelitu nebo pozemáku je další kapitola. Osobně nahrávám jenom výjimečně. Důvodů je několik
-- pohádky si běžně pustíš HbbTV.
-- komerční filmy jsou většinou v pochybné kvalitě s upravenou stopáží a ve stereu. Světlou výjimkou je někdy Pro7, Francouzi a placené programy, ale i tak obsahují reklamy a bývý upravená stopáž. Zkus si někdy pohrát např. s filmem Troja nebo Expendables, stáhnout si to v několika variantách z Ulozto, Fastshare a televize a uvidíš. Oled si to určitě zaslouží
-- Stažené filmy si prohlédnu a zkontroluju už během stahování přes VLC v počítači, jednoduše spustím částečně stažený soubor i v průběhu stahování - v Google Chrome má koncovku *.crdownload a zkontroluju zvukové stopy a titulky, protože někdy se to liší oproti popisu filmu nebo to vůbec nefunguje.
--- K cenovým nákladům - na jeden točicí 2T HDD WD 5400 ot. za 1700,- Kč dáš cca 100-200 kvalitních celovečerních filmů.
--- S dobře staženým filmem už nemusíš nic dělat-žádné střihy začátku a konce, reklamy, titulky atd.
--- Jestli Ti v boxu disk zlobí, zkus ho vyndat a mrknout se na S.M.A.R.T a zkontrolovat přes HDTune nebo CrystalDiskInfo, já mám 8.0.0. Sleduj teplotu a vadný clustery. Pokud dáš v HDTune ErrorScan a uvidíš jednu červenou kostičku, tak je načatej a říká si o výměnu.

MMorous

to si precitam cez dovolenku. :)

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Díky za rady, myslím že bych to zvládl. Cenu neřeším, nasypu do toho cca 7-8 tisíc, ale napojené tam budou krámy za bezmála dvacetinásobek, takže tohle není téma... díky

michalnew

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra