![]() |
|
50ohm vs 75ohmAhojte, mam jeden dotaz, ktery jsem doted nikdy nepotreboval.Zeptam se velice strucne... Muzu do zarizeni, ktete ma SMA konektor (napr. WiFi router) zapojit klasicky 75ohm koaxial, ktery na jednom konci ma prechodku z F na SMA? Vsiml jsem si, ze kabely s koncovkami SMA jsou vetsinou 50ohm a asi to ma nejaky duvod, ale doted jsem nikdy nepotreboval resit, jestli ten rozdil mezi 50 a 75 neco velkeho ovlivni. Diky za odpoved, pripadne vysvetleni!!! ![]() Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
@bobo2jak u čeho,to nepřizpůsobení udělá ztráty,taky záleží na délce koaxu,zkus,máš to za chvilku a napiš |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
@bobo2Při délce víc než 15 metrů se vliv nepřizpůsobení snižuje.Dá se taky přizpůsobit kab.smyčkou.Sám jsem kdysi použil tento způsob pro pasivní svod GSM do ležaté 8-čky nalepené na lednici,reflektoru (3,8 cm) a vzniklo mi tel.pole rozměru hrušky cc 2,5x0,8 m se signálem uprostřed až 100% abych mohl podnikat.Dnes mám domovní GSM převaděč s Beldenem 158 50ohmů |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 530 |
![]() |
|
@bobo2Čím vyší frekvence tím horší,tak do 1,0 gh,pak jsou ztráty masivnější |
korkoran
![]() |
|
korkoranTakze na data radsi fakt pouzit 50ohm koax? Znamej ma jednu dipolovou antenu (nevidel jsem ji) a pravdepodobne k ni je vedeni klasicky 75ohm koax. Chce s ni prave prijimat GSM, tak se me ptal, jestli to muze pouzit, ale prave jsem se zarazil nad tim, ze vetsina koaxu s SMA koncovkami jsou prave 50ohm. Tu dipolovou antenu koupil z eshopu, takze to neni homemade.Zdravím Vás!
|
bobo2
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 1 628 |
![]() |
|
RE: 50ohm vs 75ohmJestli máš možnost to vyřešit 50ohm kabelem, není co řešit.Smysl to má řešit hlavně při vysílání, tím spíš s většími výkony. Pokud chceš studovat: http://www.urel.feec.vutbr.cz/~raida/multimedia/index.php?nav=9-1-A On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: 50ohm vs 75ohmV praxi je různých vlivů způsobujících útlum nepřizpůsobením celá řada. Mnohdy ten primární raný špatným kabelem není ani vidět jsou zavalen jinými příčinami útlumu. Další věc je, že není kabel jako kabel a že může být útlum jednoho o tolik menší, že to nahradí přinejmenším část útlumu nepřizpůsobením. Další věc je, že velmi často je signálu a citlivosti vstupu tak mnoho, že několik dB navíc ani nehraje roli. Jak píše Saxon: tohle má smysl hlavně u vysílačů, kde pro vyzářený výkon je každý dB důležitý. Jinde je to potřeba vyzkoušet, protože zelený je strom praxe a šedivá teorie. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
@bobo2Pokud má satelitní kabel,je to yagina na výší pásma Tv |
korkoran
![]() |
|
RE: 50ohm vs 75ohmZalezi na tom.Ako bolo spomenute vyssie, skor to ma vyznam riesit pri vysielani ako pri prijme. Prijem nejake to neprisposobenie znesie lepsie, ani nepoznas. Ale ani na to vysielanie to nie je najhorsie. Pokial sa jedna o 75 ohm vystupy pouzijes koax s charakteristickou impedanciou 50 ohm, PSV zhorsis max. na 1,5, co je stale dobre. Taktiez velmi zalezi, ako sa trafis do dlzky kabla. Plati, ze pokial sa trafis do dlzky lambda pol, impedancia sa zopakuje a prisposobenie je bez strat, teda PSV cista 1. Nezalezi pritom na impedancii kabla. Takze zbytocne si lamat hlavu. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
@korkoran"Při délce víc než 15 metrů se vliv nepřizpůsobení snižuje"A to tvrdis na zaklade coho? Je to nezmysel. Respektive, ano, rastucou dlzkou sa moze vplyv neprisposobenia znizovat, lebo ovela viac sa uplatnuje utlm. Ale to je uplne iny problem. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
![]() |