![]() |
|
Měřič FM signáluZdravím, mám dotaz ohledně nějakého základního měřáčku FM signálu, jeho síly při hledání místa pro VKV antenu či její přesnější natočení. Tak jako pro DVB signály není problém s přístrojem, pro analog toho moc není. Našel jsem jen IBQ101(102) na ALI. Nepotřebuju profi |
Warpik
Registrace: 9/2016 Příspěvků: 829 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29 | |
![]() |
|
@WarpikProč? Podle sluchu!T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
RE: Měřič FM signálua meric zapachu prdu nechces? |
alien777
Registrace: 8/2020 Příspěvků: 383 |
![]() |
|
@Warpikkup si nejakej rtl2832U podle stavu penezenky. i s tim nejlevnejsim dosahnes vysledku ktery hledas :)Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 829 |
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluPokud ti jde jen o sílu signálu, tak lze použít tuner, který přímo ukazuje úroveň naladěné stanice.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
WarpikJak často takovou činnost děláš?Jen doma? Po lidech? On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
@omar3přesně tak |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluTy údaje na tuneru jsou slušné jen na některých přístrojích. Většinou vyšší řady Sony.Ale na přesné donastavení antény je nejlepší poslech na sluchátka přímo z připojeného tuneru se zapnutým stereodekodérem(kontrola podle hladiny šumu v audiomodulaci)On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@SaxonTen poslech je každopadně nejlepší. Nejvyšší úroveň signálu ještě neznamená nejlepší kvalitu příjem. To se ale člověk musí zaměřit na konkrétní stanici o kterou mu jde. Nejde doladit celé spektrum stanic.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluTak to je snad logické...On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluTady nikdy nevíš, co si kdo představuje pod takovým pojmem logické.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@omar3tak tohle řeší rotátor |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 308 |
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluNa poslech slabých stanic , především vedle místních silných i na eventuální dosmerovsni anteny je nutné mít zařazenou velkou selektivitu za MF stupněm, což žádný měřák nemá.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
Warpik: Měřič FM signáluDěkuji za informace, chtěl jsem se poptat jak FM nastavujete. Není to na podnikání, většinou pro kamarády, např. na chalupách kde není příjem stejný na všech místech. Samozřejmě poslech je jedno z řešení, bohužel u antény na střeše to není vždy možné a chce to vhodný přenosný přijímač, který má "digitální" ladění, slušný přesný tuner a další obvody, bateriový provoz a anténní vstup. Těch však moc není (bez amatérské úpravy, třeba z autorádia ...). Doma mám stolní tuner (Rosita T6500) s ručkovým měřákem vyladění a síly signálu. Příjem DX signálů je jiná kategorie. |
Warpik
Registrace: 9/2016 Příspěvků: 829 |
![]() |
|
WarpíkPříjem DX signálů je kolikrát i toto, co popisuješ. Protože VKV pásmo je tak přecpané...Já to doma dělám tak, že si beru upravený tuner Onkyo, do kterého jsem si vystavěl sluchátkový zesilovač s regulací úrovně a ke sluchátkům mám dvacetimetrovou šnůru, kterou došáhnu až na stožár na střeše. Neznám lepší řešení...:) Můžu poslat fotku.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluTo je skvělý postup pro naladění konkrétní stanice. Mě zase zajímá maximální počet unikátních stanic z určitého směru. Mám dvouvstupový tuner s 80kHz filtry v mezifrekvenci. Do jednoho vstupu horizontální anténa, do druhého vstupu vertikální antény. No a pak postupným otáčením antén a bandscanem jsem si vybral směr každé antény, kde byla nejzajímavější nabídka. Horizontální anténa míří směrem na Nitru, kde vezme všechno od Žiliny po Kamzík. Vertikální anténa byla nastavena primárně na Blaník ze Znojma. Po tom, co Blaník převzal pro mě lokální Petrov, tak budu hledat nový zajímavý směr. Nejspíš osa Brno, Vyškov, Prostějov, Olomouc. Nabídka se zužuje, lokální radia pohlcují sítě. Za chvíli se všechna radia budou jmenovat Kiss, Hit nebo Blaník. Zkoušel jsem si chytit Orion, Černou horu a Vysočinu a kromě reklam to je ten samý program.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@WarpikJak už bylo řečeno, místo a přesné natočení VKV anteny má smysl hledat asi jedině poslechem konkrétní stanice kterou řešíš NA KONKRÉTNÍM PŘIJÍMAČI KTERÝ BUDEŠ POUŽÍVAT! Záleží nejen na jeho citlivosti na slabý signál, ale taky na jeho selektivitě a na frekvenčně blízkých sousedních signálech v místě. To znamená, že pro příjem stejné stanice může být optimální pozice a nasměrování antény různé při poslechu stejné stanice na různých přijímačích s různou selektivitou. |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 381 |
![]() |
|
@omar3Pokud chceš lovit počet stanic v obýváku, uprav si na stůl si do krabice nějaké dobré autorádio z bazaru + ruční přepínač anten H a V a budou ti hrát čistě i slabé stanice mezi 2 bezprostředně sousedními silnými +-100kHz. Ani nejužší analogové MF filtry ve starých HiFi tunerech se nechytají na schopnost selektivního příjmu moderního dobrého autorádia. |
lance
![]() |
|
@lanceTo je sice řešení, ale mě selektivitou stačí ty 80kHz filtry. Pokud ne, tak mám ještě Yamahu T80. Tam jsem si dal pouze 110kHz filtry, ale má laděním po 1kHz a tam to odladím.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@Warpikdej tomu usb tuneru sanci :) za tech par kacek je s tim docela fajn hrani :) anebo to muzes posunout vejs kdyz na to prijde :)Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 829 |
![]() |
|
@omar3však OK, já jen když píšeš: "Mě zase zajímá maximální počet unikátních stanic z určitého směru". U slabé stanice obklopené dvěma těsně sousedními svářečkami z obou stran ti žádné jemné uladění do žádné strany nepomůže. Mnohdy s analog. filtry, byť nejužšími, v podstatě ani nezjistíš, že tam nějaká slabá stanice "mezi kozama" vůbec je, to je realita, s dobrým autorádiem a antenou se dají vykouzlit úplně jiné věci, samozřejmě to už je spíš "sport"![]() ![]() |
lance
![]() |
|
RE: Měřič FM signáluMám celkem nové autorádio v autě, které má skvělou selektivitu. Takže mám představu, jak moc by to pomohlo. Nechytl jsem na něj však nic jiného, než chytnu stolním tunerem. Vyhodnotil jsem to tak, že takový bastl mi nestojí za to. Třeba někdy uděláme porovnávací test.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Měřič FM signáludyť není nutné "se přetlačovat", vlastní spokojenost je nejdůležitější![]() |
lance
![]() |
|
LanceJak řekl Svěrák Triskovi ve filmu: “proč nejsi moje žena?”:))On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Měřič FM signálu![]() ![]() ![]() |
lance
![]() |
|
@SaxonŠtybar go !!! |
lance
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29 | |
![]() |
|
![]() |