Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

=upálený= střední vodič u koaxu

Zdravím.Nejsem žádný profík a občas pomůžu nastavit parabolu kamarádům.Před pár lety jsem nainstaloval monoblok twin(A3+A1) u znamého.S tou jednou větví jsou ale stalé problémy.Často to psalo "žádný signál",tak se vyměnil monoblok,chvíli se to chovalo normálně,později jsem vyměnil i koax (ten starý byl různě spojkovaný).Půl roku to teď jelo,ale minulý týden opět bez signálu.Dnes jsem tam vylezl a střední vodič toho koaxu byl "upálený",F konekor ožehlý.Kousek jsem koax zkrátil a zase to jede.Vysvětlí mi někdo,proč ten uálený střední vodič koaxu.Díky.P

pichac
Registrace: 11/2007
Odpověď v diskusním vlákně

@pichac

zrejme to skratovalo napr. vplyvom prenikajúcej vody

Dzordzo
Registrace: 8/2007

RE: =upálený= střední vodič u koaxu

Používáš gumovou krytku F konektoru?

radek1
Registrace: 1/2006

@radek1

tak to by som nerobil, pod ňou mi koax doslova zhnil ...

Dzordzo

@Dzordzo

Problém jsem nikdy neměl. Musí dobře těsnit a převléct až přes matici monobloku. Můžeš taky použít vodotěsný profi.

radek1

@radek1

tak to mi je jasné, mne tam nenatieklo, skondenzovala sa vlhkosť. Odvtedy používam F - konektory s gumovým tesnením vnútri matky a zásadne žiadne iné tesnenia. A už vyše 5 rokov mám pokoj ...

Dzordzo

@Dzordzo

Tak samozrejme na veky to neni. Zrejme zalezi i na prostredi, nez se guma narusi a pozdeji rozdroli. Na profi montaze to neni. Myslel jsem, ze tam nema vubec nic. Prece jen to neni antenni krabicka, kde funguje "odvetrana konstrukce"

radek1

mam na parabole ruzne udelany konektory a to i sroubovaci bez ochrany a i po tech 15 letech funguje vsechno. samozrejme mam stazeny kryti konektoru na lnb.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@pichac

Tak jsi mě inspiroval k vylezení na střechu a hned jsem prověřil nastavení talíře(1A),ALE při tom jsem našel to,co popisuješ na jednom z těch kabelů,no fuj co tam bylo za svinstvo v Fku.

korkoran
Registrace: 10/2006

upálený= střední vodič u koaxu

Bežný problém pri lacných CCS kábloch-pomedený železný stredný vodič,atačí oškrabať nožom,príp. magnet.Železo po čase odhnije.Niekedy ostane "ihla" v LNB .Treba používať kvalitnejšie Cu káble.

twinspin
Registrace: 10/2019

@twinspin

tak ten medenej drat odehnije rychleji nez zelezo kdyz na to prijde, ale ze by nekdo slozite vyrabel zeleznej drat kterej pomedi slysim prvne :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

https://www.intelek.cz/art_doc-21FE99FCDC6CA210C125736300598BD0.html
Zober lacný koax,prečisti stredný "medený" drot a uvidíš.

twinspin

@twinspin

i kdyz koupim lacinej, je to med. tohle je asi mozny nekde na vychode .. :)

bublajs

No konečne R^

twinspin

@bublajs

i prd velebnosti pomedené Fe jadro majú lacné káble úplne bežne.

Na druhú stranu pomedené stredové vodiče majú aj káble Commscope a nikdy som s nimi nemal problém.
Tu je datašit ku káblu sat6DS: https://www.tesshop.sk/img.asp?attid=12277
všimni si tam toto: Center Conductor Material Copper-clad steel

noces
Registrace: 9/2010

@noces

a ty si všimni Warranty One year, Home Connect - tak to je opravdu kvalitní výrobek. R^ Pokud se nepletu, tak je to (nevhodné slovo), kterou tahají kvůli cěně kabelovky.

RAFI007

Jen doplnění: měď určitě "neshnije", jen se pokryje oxidací vrstvou měděnky, která - už si nepamatuji proč, mám za to, že to souvisí s elektrochemickými vlastnostmi uhličitanu měďnatého a hydridu měďnatého - do hloubky nepokračuje, narozdíl od oxidace Fe, které zrezaví časem úplně. Kabel s poměďeným středním vodičem se hodí jen do vnitřního prostředí a i tak je to furt šunt, a šetřit doma na pár metrech je ekonomicky ptákovina. Instaluje si to k parabole leda xxxxx (velmi nevhodné slovo za které bych dostal tři žluté karty). I když .... k parabole na střeše se to mentálně hodí výborně. Vrána k vráně...

Antonín
Registrace: 8/2005

upálený vodič

Také jsem to řešil. Problém není kabel. Múže být drahy nebo levný udělaly mi to už oba. Příčina je v nedokonalém konektoru na LNB. Na některých konvertorech má konektor pro střední vodič malé předepnutí a dochází k nedokonalému spoji kde pak dojte až k přepálení. Dá se to řešit tak že středový vodič uděláš delší a pak ho přehneš a zmáčkneš kombinačkama tím ma větší průměr a v konektoru už dobře sedí.

jjiirka
Registrace: 5/2006

Drahý nebo levný je šumafuk. Otázka je, zda má Cu nebo Fe vodič. A druhá otázka je, z čeho je ten kontakt na druhé straně, jestli náhodou nemůže vznikat nějaký elektrochemický článek.

Antonín
Registrace: 8/2005

@jjiirka

konektor je dokonalý, jenom nesmíš nechat dlouhý střed koaxu. Tím si nevratně zničíš to tvoje předepnutí.Neraď tu kok.... Opálení vznikne jenom při zatečení vody.

RAFI007

@noces

nekupuju kabely v supermarketu. stejne jako nekupuju maso v zahradnictvi nebo kytku pro manzelku ve sportu :) i kdyz nepochybuju ze i na techto mistech koupite kvalitni veci.

bublajs

@pichac

pokud opravdu upálený,tak bouřka,taky jsem po bouřce řešil zákazníka,asi 10 let z5

pierrepetr

tady

https://www.parabola.cz/forum/topic-62591/

ty fotky už nejdou

pierrepetr

@pierrepetr

Ahoj.S tou bouřkou mě to taky napadlo.Celý ten konektor na tom konvertoru byl takový"ožehlý,začuzený".Foto jsem nedělal.Díky všem za reakce.P

pichac
Registrace: 11/2007

@pichac

to by tam už LNB nebyl,dělá to vlchkost,vzniklé minijiskření a je to černé :(((

korkoran
Registrace: 10/2006

@korkoran

nemáš pravdu,u mého zákazníka LNB netknuto,už nevím,jestli funkční,ale opticky normální

pierrepetr

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra