Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Rozbočovač

Zdravím,prosím o radu.Potřebuji rozbočit signál s TV antény ještě na jednu televizi.Na střeše mám sito(typ nevím)které je zapojené do TV Samsung UE48J6272 s DVB T2 tunerem.Chtěl bych ještě napojit na anténu jednu TV Sencor SLE 3226TCS také s DVB T2 tunerem.Momentálně příjímám vysílání z kanálů 26,28,40,51,59 a to z vysílače Brno-Barvičova.můžete poradit jaký rozbočovač koupit.
Děkuji.

bora
Registrace: 10/2009
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26
Odpověď v diskusním vlákně

Rozbočovač

Ještě upřesním lokalita Tučapy u Rousínova.

bora

Rozbočovač (# 36)

Nehledal bych v tom žádnou vědu. Jakýkoli běžný rozbočovat. R^

vladavlada
Registrace: 4/2007

RE: Rozbočovač

Na rozbočení na 2 TV používám tenhle. https://shop.atoselektro.cz/antenni-rozbocovac-fs27_d2222.html

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018

Rozbočovač

A s F konektorama a musí být pasivní?

bora

bora

a to sito ma aj trafo,zosilovac?? ja pouzivam tento rozbocovac a bez problemov,,rozbocovac namontovany asi 2m od anteny a od rozbocovaca potom tahane kable..
https://satelity.ellano.sk/sat-rozb--3x-fvs3_29342.html

Dish:Supral 200cm-90E-47,5W.C+Ku band:QARL 3636+GBOX2000,dekl.:HARL3612+ PaceMSP995,FIX-120cm-23,5E,LNB:INVERTO Quad:90cm+DM3800-95E-50W,Clarke TechHD4100+,Octagon SF8008 combo,AB Cryptobox 752(LNB): WSI,ZINWELL a vela inych..C band polarotor+Supermax 13

Dano
Registrace: 1/2007

Rozbočení pozemního vysílání je možné, jen to přidá několik dB útlumu. Pokud máš signál z antény dostatečný, rozbočení obyčejným pasivním rozbočovačem bude fungovat. Pokud signál dostatečný nemáš, pak musíš něco udělat se signálem. Ad konektory: je celkem jedno s jakými konektory, to je snad jedině otázka, zda umíš správně provést F konektor. Ale na webu je to stokrát i s obrázky, a složité to není.

Antonín
Registrace: 8/2005

Signál mám dostatečný na kanálech 26,28,40,59 ukazuje TV 100%.Co se týče montáže F konektorů,tak v tom nevidím problém.Mám namontované 4 paraboly a vše OK.To sito trafo nemá a jestli má zesilovač tak to nevím.

bora

Tak pokud nemá trafo tak nemá v sobě zesík jen symetrák a pokud máš signál ok tak použij klidně rozbočovač co ti tu doporučují nic na tom není a uvidíš co bude se signálem pokud by se rapidně zhoršil tak budeš muset dát zesík buď do antény a nebo nějaký vnitřní ale pak bude potřeba napájení a buď jej pošleš před rozbočovačem a nebo za něj pak bych volil rozbočovač radši aby procházelo nájení z trafa.

kanon
Registrace: 2/2007

@kanon: To s tym "trafom" nemusi byt celkom pravda. Mam externu antenu, ktora ma vstavany zosilovac a ten je napajany po koaxiali. Ked by som chcel napajanie osobitne, tak musim rozsrobovat krytku a tam su 2 pripojne svorky na externe napajanie.
Pri napajani po koaxe sa v menu TV/STB zvykne dat navolit "napajanie anteny" / "napajanie po kabli" (vacsinou +5V).
To len pre informaciu. :))

kobram
Registrace: 4/2014

Musel bych vylést na střechu a podívat se co je v krabičce.Jestli symetrák nebo zesík.Koupím nějaký rozbočovač,stojí pár babek a uvidím.Ale jinak díky za rady.

bora

for kobram

to je sice pravda že lze napájet po koaxu ale je to blbost pokud to bude naájet tv která nebude zapnutá tak na druhé to nepůjde protože napájení nebude funkční za mě je blbost to napájet z přijimače je lepší to jen pro informaci to mít solo aspoň můj názor.Mám doma 6tv dvě antény jedna na Brno druhá Javorina programovatelný zesilovač a vše jede jak má.

kanon

@kanon

Čo sa týka napájania antén, v tomto smere sa nezmenilo v podstate nič už mnoho rokov. Pretože už za čias totality, sa napájali antény prevažne po koaxiálnom kábli. Tu by som spomenul ešte jednu dôležitú vec, t.j. napájacia výhybka sa dá umiestniť aj pri telke (pri stb), len si treba uvedomiť, že kade a kam sa presne dostane to napätie z napájania. Preto sa trebárs vyrábajú pasívne rozbočovače, ktoré majú napr.iba jednu vetvu priechodziu pre napájanie.
Čo sa týka priameho napájania z TV, alebo zo stb, je takéto možnosť v podstate nepoužiteľná, pokiaľ sa pre viac zariadení používa rovnaká anténa, napr. v prípadoch anténnych rozvodov v RD atp...
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Je to tak. Pokud u TV není koax zapojen do zdroje s výhybkou (nebo někde po cestě) a nikdy nebyl, pak je to síto bez zesilovače. Pokud máš anténu nastojato, dej ji naležato. Barvičova má vertikální polarizaci. Tím se ti zvýší zisk, budeš moci v klidu zapojit dvojitý TV rozbočovač a pravděpodobně budeš moci přijímat něco navíc. A to kanály 25, 46, 47.

radek1
Registrace: 1/2006

...a K31. Jsou tam samozřejmě duplicity. Ale jak se dívám, máš tam i K51 a ten je z Mikulova.

radek1

Já jsem si jeden rozbočovač TEROZ (s odnímatelným víčkem) s jedním průchozím napájecím výstupem upravil tak, aby byly oba výstupy průchozí. Obě napájecí cesty jsou odděleny dvěma přidanými diodami. VF signál je od druhé napájecí cesty oddělen přidanou indukčností.
První TV v patře nemá zabudováno napájení antény, tam je použit napájecí oddělovač s trafem 12 V a zesilovač antény se napájí jedním průchozím výstupem. STB dole má vlastní napájení antény 5 V a toto napětí prochází do zesilovače přes druhý průchozí výstup.
Výsledkem je to, že mohu používat oba přijímače zcela nezávisle. Každý si sám napájí jeden společný zesilovač. Pokud jsou zapnuté oba přijímače současně, napájí se anténa z 12 V nahoře a napájení 5 V je odděleno těmi diodami. Jinak se napájí anténa buď z 12 V nahoře nebo z 5 V dole. Zesilovač funguje stejně dobře pro 12 V i 5 V (mínus úbytky na diodách asi 0,6 V).

Standa3

Stejný zisk by měl zesilovač jen v případě, že by na napájecí větvi měl uvnitř stabilizátor 5V (což není vyloučené), jinak je to spíše tak, že má dostatečný zisk jak při napájení 5V, tak při napájení 12V. Anténní zesilovače na anténě je spíše dobré držet pod napětím stále, nejen když zapnete TV, protože jsou 9 měsíců v chladu a napájením se ohřejou, a pak zase zchladnou a znovu se zahřívají, což pro životnost je větší riziko, než trvalý provoz.

Antonín
Registrace: 8/2005

mmiriboy

Ale to je mi jasné že i za totálky se napájely antény po koaxu já jen psal že je blbost ji napájet z přijimače nebo tv ,ano pokud je jedna přípojka tak to jde, ale jak píše antonín s tím zapínáním a vypínáním tv má pravdu.

kanon

@Standa3

Ja myslím, že si si to zbytočne skomplikoval, ale je to tvoj rozvod signálu a tvoja vec.
Chcem povedať na margo veci, že podľa mňa ideálne je, ak je signál zo všetkých antén "sústredený" do "nejakej skrinky", v ktorej sú umiestnené potrebné komponenty pre zlúčenie a opätovné rozbočenie signálu spolu aj z napájaním. V RD je takéto riešenie podľa mňa najrozumnejšia voľba. Pretože v prípade nejakej závady je všetko na jednom mieste a o to ľahšie sa lokalizuje chyba.
Takýmto spôsobom to mám doma napr. poriešené ja a to ešte od čias analógu. Samozrejme upgrade všetkého hw okolo antén robím priebežne z meniacou sa dobou, ale napájanie sa v podstate nemení, čiže tých 5V, alebo aj 12V z napájacieho zdroja (urobený na tieto účely vrátane prúdovej ochrany v proti preťaženiu) využívam aj teraz!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@kanon

No vidíš a nick "Standa3" to poriešil síce trochu šalamúnským spôsobom, ale zrejme mu to funguje?! ;)

mmiriboy

Rozbočovač za 60kč stačí bohatě,používám.

dulin
Registrace: 1/2013

Sito mám samozřejmě ve vertikální poloze nasměrovanou na Barvičku.Občas mám náznak K31 který hodně kolísá.Jsou to Rakušáci.Měřák nemám,beru to co ukazuje TV.Ale pozemák mám jen jako rezervu když nejede sat.

bora

@mmiriboy

Funguje to naprosto spolehlivě, až jsem byl sám překvapen. Je to na chatě. V ložnici nahoře mám malý TV Philips 24PFS4022. Dole mám STB TeleSystem TS6820 T2 se dvěma tunery. Ten STB dole používám výhradně k nahrávání na HDD, abych mohl u filmů přeskákat protivné reklamy. Jinak dole sleduji v TV se satelitním tunerem "on line" Skylink přes satelit.
Pro Antonín: Subjektivně nepozoruji žádný rozdíl příjmu při napájení zesilovače z 5 nebo 12 volty. Teploměry STB ukazují 100% signál i kvalitu. U Philipsu ze zobrazuje přímo počet chyb (myslím že BER), nulový počet chyb příjmu. Měřákem by se určitě nějaký rozdíl asi našel. Více než velikost napětí má vliv návrh zesilovače, aby při 5 i 12 V pracovaly tranzistory v lineární části charakteristiky, aby se nesměšovaly na nelinearitě různé frekvence. Při slabém signálu, který mám na chatě v údolí (z vysílače Praděd), se signál snaději pohybuje v lineární části. Silnější signál by mohl mít na nelinearitách problém. Zesilovač mám na sítu s jmenovitým napájením 12V už dost starý. Zřejmě je asi jeho návrh zdařilý, že funguje i při 5 V (s úbytkem na diodách asi 4,4 V). Např. soused napájel externí zesilovač z 5V v TV. Měl problémy. Zkoušeli jsme z externího zdroje různá napětí od 5 do 12 V. To problémy neodstranilo, takže problém nebyl v napájení. Pomohla až výměna zesilovače za jiný. Vybrali jsme pro jistotu takový, který měl v popisu uvedeno napájení 5 až 12 V.
Na chatě nelze zabezpečit trvalé napájení, ale při stáří toho zesilovače asi ty možné kondenzace u něj nevadí.
Pro mmiriboy: Moje "krabička" je v horní ložnici . Do rozbočovače (bez krycí krabičky) vede 1 koaxiál z antény, jeden koaxiál k TV v ložnici a jeden k STB v přízemí. Více to zjednodušit nejde.

Standa3

Můžete doporučit nějaký rozbočovač s F konektory.Jsem laik a nevyznám se v tom.Na trhu je jich mraky a nevím který koupit.Díky

bora

@bora

tento je velmi dobrý:
http://www.dxc.cz/antenni-technika/rozbocovac-tv-2-nasobny/

lance
Registrace: 10/2008

Nehledej v tom vědu. Já to mám takhle: - Anténa na Krašov u Plzně - kabel cca 10m - zásuvka TV průchozí - kabel skrz zeď cca 5 m - koncová zásuvka.
Když jsem to zkoušel, tak tu koncovou jsem měl na kabelu cca 20m, a zpátky k televizi dalších 10m. Takže konec chodil na 40 metrech kabelu.
Chce to pořádný signál z antény a musí to šlapat. Nebo si půjč někde rozbočovač a vyzkoušej. Do zesíku bych šel až jako poslední možnost.
Anténu jsem seřizoval na Očko PM, tam se mi zdál nejslabší signál.
Nebo si zavolej nějakého místního dovedu, ať Ti to pro změří a navrhne řešení. Ale nebude to zadarmo.

MMorous
Registrace: 10/2019
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra