Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Slovenské DVB-T2 - příjem v Olomouci (V. Javorina)

Zdravím a prosím o info, jaké máte zkušenosti s příjmem Jednotky, Dvojky a Trojky RTVS po změně kanálů na vysílačí Veľká Javorina v Olomouci. Moje lokalita - Nové Sady. Díky.

ESPOSITO
Registrace: 9/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Slovenské DVB-T2 - příjem v Olomouci (V. J...

Příjem 0 ale to vzhledem ke společné anténě na bytovém domě, která byla nastavena na 55-57.kanál (dřív jak za rok to nevidím, lidem je to asi jedno) :(( lokalita Slavonín-Jižní.

rada09
Registrace: 12/2012

@ESPOSITO

S kanálem 39 by neměl být problém - pokud se podaří odfiltrovat 40k z Kojálu. Akorát bude potřeba telku s dvbt2. Kanály 21,23 a 27 budou zajímavé. Tento týden se k tomu snad dostanu a pár paneláků udělám. Naštěstí mám na "svých" STA digitální procesory se strmými filtry, tak uvidím, co se bude dít. České svářečky na 28k z Kojálu a Pradědu a 22k ze Zlína se do toho budou dost motat.

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006

@ESPOSITO

No...na panasonic tv k21 ok 100%,k23 10% ale tv to naskenuje a jednotkaHD dvojka trojka jedou bez vypadku tv pise patny signal .A k27 a 39 nemam dvbt2 tuner.STA kanalova propust opravena antenarem. Lokalita i.p.pavlova olomouc. Tak jsem vzal logaro emme esse 2160ulp9 bez zesilovace 21k ok 23k 10% tak jsem pripojil zesilovac 21db a nic se nezmenilo 23k jen 10%. Takze to vypada ze 23k je ohodne slabsi.

42e,39e,28,2e,26e,23,5e,19,2e,16e,13e Maximum E85 + motor(1w par.80cm)//full dvb-t2 cz,sk //CCcam// VU+ Solo SE v2 //

marceles
Registrace: 9/2006

Děkuju všem za info.

ESPOSITO
Registrace: 9/2010

Samsung Q řada 2018

21 - 100%
23 - 72-90%
27 - 52% s výpadky do 0%
39 - 66-75% s občasnými výpadky
Anténa na střeše 2patrového domu,
vertikální polarizace, míří přímo na vysílač
zesilovač Alcad 20db

lupo
Registrace: 4/2006

SK Javorina

Je třeba tedy nějak výrazně upravit STA?
Díky

WWWendy
Registrace: 8/2010

SK Javorina

Záleží jak je konkrétní STA udělaná, někde stačí vyměnit předzesilovač a slučovač, někde přeprogramovat zesilovač a někde doplnit kanálové vložky...

dvb.cz
Registrace: 1/2006

Situace v Přerově

Tak jsem se dnes dostal ke Slovákům v Přerově. Použit LEM DSP 40, příjem 3 antény - Kojál, Čekyně a Javorina. Výsledek uspokojivý. SK MUX 1 na 39-tém kanále bez problémů, stejně tak kanály 21 MUX2 a 23 MUX3. MUX4 na 27-mém kanále je slabý a jeho tahání ven už ovlivnilo příjem 26 a 28 z Kojálu. Jelikož jsou tady ale jenom kódované programy Plustelky, vynechal jsem ho a do rozvodu nepouštěl. V pátek zkusím to samé v Holešově - tady se zase budu bít s kanálem 22 svářečky ve Zlíně.

koaxial & utp

Diaboltp

@Diaboltp

Co to znamená " MUX4 na 27-mém kanále je slabý a jeho tahání ven už ovlivnilo příjem 26 a 28 z Kojálu"? LEM má konverzi, takže po ní nemá co ovlivňovat.

RAFI007

@RAFI007

Jasně, ale už na vstupu má 27 katastrofální hodnoty. Konverzi jsem samozřejmě zkoušel, ale i tak mi stále shazoval hodnoty šumu a BER na 26 a 28 z Kojálu. Ty jsem samozřejmě konvertovat nechtěl. A jelikož jsem už samotnou 26 jsem kvůli SFN z Pradědu a Zlína vyladil s obtížemi, nehodlal jsem s Plustelkovým muxem nějak zvlášť kouzlit. I když jsem si ho do Lemu pustil samotný, jeho parametry na výstupu byly hluboko pod hranicí stabilního příjmu. NsMar okolo 1,5 a BER 10-5. Protože šlo o panelák, kde všichni odešli od kabelovky, aby nemuseli za tv platit, nehodlal jsem to řešit. Na instalacích v Holešově mám další LEMy a signál z Javořiny je tu o mnoho lepší, takže to vyzkouším na nich.

koaxial & utp

Diaboltp

@Diaboltp

27 kanál konvertorovaný např na 47k ti ovlivnil kanál 26 a 28 na jiném vstupu?

RAFI007

@RAFI007

Ano. Signál/šum klesl o cca 1,5 dB a zhoršil se BER před V. Vysvětlit to nedovedu, něco na vstupu se prostě ovlivňuje. 26 a 28 má na vstupu 70 dBuV. 27 cca 41 dBuV. Výrazně slabší, než ostatní slováci. 39 a 40 ze stejných vstupů přitom bez problémů. Ale na vstupu lepší hodnoty.

koaxial & utp

Diaboltp

@Diaboltp

LEM 40 má spodní hranici příjmu 40 dBuV.(LEM 20-35 má 45dBuV)Kombinace dorovnání rozdílu 30dB pro vedlejší kanály asi už je na limitu zpracovatelnosti. Řešení pro LEM40 a podmínkou pro LEM 20-35 je použít pro tuto kombinaci selektivní 4-kanálový předzesilovač a bude to v pohodě od vstupní úrovně cca 32-33dBuV chytatelné. Vzhledem k absenci Eurosportů na M7 může být příjem MUX 4 s ESP pro lidi zajímavý.

RAFI007

čítam, ako

máte na Morave naladené muxy z javoriny, v trenčíne ešte stále prijímam vysielanie na K50+ ! zatiaľ sú funkční K21, K23, žiadna signál na K27, žiadna signál K39 ! a to sa na webe šprtajú ako už javorinu a trenčín (nad oborou) PLNE spojazdnili :-(

mpatri
Registrace: 2/2019

@mpatri

to bude asi tím, že Trenčín ještě nepřeladili ;)

lance
Registrace: 10/2008

@lance

Presne tak jak píšeš! :)

fiesta
Registrace: 2/2016

@mpatri

A že vysílač Trenčín (Nad Oborou) přelaďuje až 26.5.2020 nevíš?

kokun
Registrace: 5/2015

Už jsem se dostal i na paneláky v Holešově, okres Kroměříž a musím konstatovat, že tady jede Javorina na hrábě. Byť se musí konvertovat kvůli kanálům 22 a 26 ze Zlína. Po konverzi 21-35, 23-37, 27-45 a ponechání 39 na původní frekvenci valí všechno na plné koule. Antény pasivní, žádné předzesilování. Přerov Předmostí příjem CZ z Kojálu a Čekyně bez konverze všechny SK muxy bez chybičky. Včetně kanálu 39 který sousedí se 40 z Kojálu.

koaxial & utp

Diaboltp

lance, fiesta, kokun

anténa je otočená na "javorinu".
o javorine web píše, že preladenie je komplet.
a k27, k39 nič. hoci majú byť funkčné rovnako z javoriny ako sponad obory.
potom je tu ešte miestny vysielač "avis-u" na K40. ten tv prijíma na neodizolovaný koaxiál (cca 5km).
ps - tv ukladal kanály 50+ z javoriny a závady (názov osady) každé zvlášť, takže som mal 2*55, 2*57 (tn i javorina)

mpatri

@mpatri

nemel blbosti a počkej do 26.5. pak ti to pojede :)

lance

@lance

čítaj s porozumením!
keď píšem na ten web, že stále nenaladím k27 a 39, neodpvedajkú. a z javoriny aj "trenčína" majú vysielať rovnaké programy na rovnakých kanáloch. takže ako mi to vysvetlíš?
anténa otočená smerom na javorinu, z "nových K21 a k23, nula signál k27 a k39, stále sognál z kanálov 50+!

mpatri

@mpatri

čítaj s porozumením! - tím se řiď hlavně sám!
Z Trenčína majú vysielať rovnaké programy, ale až od 26.5. kdy se teprve přelaďuje Trenčín!!! Zatím je přeladěná jen Javorina a kdybys ses namísto vypisování majlů podíval na cezantenu.sk, tak bys to tam dávno našel. I tady to už několikrát padlo! Zatím Trenčín vysílá postaru, takže k50+ zjevně chytáš z Trenčína a kde máš nebo nemáš natočenou antenu je mně celkem fuk. Že nechytáš k27 a 39 z Jav. může mít spoustu důvodů, .. po tom co tu předvádíš si nedělám iluze o tvém ant. systému. Ale pokud ti dnes jede Trenčín, tak je pravděpodobné, že po přeladění pojede nejspíš taky... takže po 26.5. natoč na oboru a fertig. Když to nepojede, tak si pozvi někoho, kdo ti to dá do cajku.

lance

@mpatri

jen pro úplnost k cit:
"ps - tv ukladal kanály 50+ z javoriny a závady (názov osady) každé zvlášť, takže som mal 2*55, 2*57 (tn i javorina)"

- další nesmysl, jestli jsi měl nějaké programy 2x, tak to mohly být max. stejné programy z muxu 2 (na k52 z TN a na K56 z VJ), ale určitě ne 2x programy na jednom kanálu ze dvou vysílačů v SFN. To bys byl 1. člověk na světě, co má takovou televizi ;)

lance

@lance

stále opakuješ sprostosťi!
uvedom si, že ak mám anténu otočenú na javorinu/nové mesto, na webe píšu že prelaďovanie ukončili, tak prečo budem môcť prijímať kanály 27 a 39 až potom, ako preladia trenčín/nad oborou/závadu?

a nikdy si nevidel "duplovane" uožené kanály/programy v tv?

mpatri

@mpatri

Jakým měřícím přístrojem bylo provedeno měření??

bretah
Registrace: 9/2012
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra