Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Multifocus - jak na rozdílnou elevaci?

Ahoj všem,
omlouvám se, pokud řeším už vyřešené nebo neřešitelné (a nevšiml jsem si případně, že už někdo řešil na fóru v minulosti).
Mám dotaz ke zkušeným matadorům a odborníkům v multifocusu - lze nějak elegantně řešit velmi rozdílný elevační úhel přijímaných družic na jedné parabole E85?
Stručně popis problému - mám instalované dvě E85, jedna je středem na 13°E a zabírám s ní 5W(+4W) + 1W + 4E(+5E) + 13E + 19,2E + 23,5E + 28,2E + 36E. Přijímám nekódované programy, včetně multisteamů (AB Cryptobox 752HD + klatovský přepínač pro 16 pozic + LNB Inverto, Mascom, Tesla Twin), které lze v našich podmínkách zachytit na parabolu 90cm. Provoz bez problému - rozdíl elevačních úhlů ještě není tak markantní... Na další E85 (teoretický střed na 28E) přijímám 10E + 16E + 26E + 33E + 39E bez problému - opět není signifikantní rozdíl v elevaci a programy se sílou pro 90 cm parabolu fungují i při špatném počasí. Chtěl jsem ještě donaladit pozice 45E +51,5E, kde je aktuálně ANTIK (zatím částečně nekódovaný). U pozice 45E a ještě více u 51,5E je ale elevace o tolik stupňů menší, že nelze nastavit, aniž bych "zmizel" zbytek (10E až 39E) nastavený před tím. Satelitním a dálkovým televizním příjmem se bavím poměrně dlouho (od r. ´94, multifocus jsem zkusil až nyní), ale pořád jsem jen nadšený šetrný amatér, který často neví a nezná. Parabola E85 má své mouchy, limity, atd. to si uvědomuju, ale zajímalo by mě, zdali lze nějak obejít prosté zákony o úhlu dopadu a odrazu a nastavit na jedné parabole tak rozdílné elevace. Parabola se dá otáčet ještě vzadu "kolem svého středu", lze na jedné straně přizvednout/snížit direktor, doladit skew jednotlivých konvertorů, ovšem netuším, kde je ta "limita", přes kterou vlak už prostě nejede... Zkoušel jsem snad všechno a nedaří se..., jede 10E až 42E (to už hraničně) a dál bez sklopení ani fň... Pomůže radou někdo zkušenější? Dá se řešit jinak než další parabolou nebo úplně jinou s natáčením? Předem díky za podnětné rady, NE je také odpověď.

davebe
Registrace: 5/2020
Odpověď v diskusním vlákně

šilhačka si

zase nenechá líbit všechno,jednu parabolu dej na motor a máš klid a plný signál

pierrepetr
Registrace: 5/2006

RE: Multifocus - jak na rozdílnou elevaci?

Tiež si myslím, že sa snažíš o nemožné. Táto parabola síce dokáže veľa, ale nie všetko!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Podle mne máš docela slušnou "limitu"...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@davebe

Zdravim, na E85 mate 36E? Odkud jste? Prijimate rusko?

martin09
Registrace: 11/2008

U anteny E-85 je teoreticky rozsah druzic 48 stupnov. Mozno su v praxi borci ktori tento rozsah dosiahli, avsak moja malickost dosiahla v reale max rozsah iba 40stupnov. Nastavil som na tejto antene pozicie od 1W do 39E. Viac nie. Nakolko od 10E po 51,5E je viac ako 40stupnov, tak tento rozsah nenastavis...

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

@martin09

Na E-85 Trikolor ani NTV+ nezachytis...

Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-

bohus31
Registrace: 10/2009
Galerie: bohus31

@davebe

Nemám s tím zkušenost, čistě teoreticky: Nepomohlo by vertikální přestavění konvertoru a současně na něm naklopením korigovat kolmost k parabole?

torny
Registrace: 3/2018

pierrepetr

ma pravdu s motorom, ja to mam roky a spokojnost... R^ :)

PULSE 4K MINI, Vu+ZERO 4k, STAB HH100, par.Famaval 80, LnB-IBUTWIN, NORDIX-koax, LEDTVSONY, LEDTVHITACHI4k, LEDTVHYUNDAI...

mat
Registrace: 1/2006
Galerie: mat

@mat

tak tak. Obraz sice nenaskočí "hned"při výběru programu na opačné straně družice,ale za to chvilkové čekání to stojí zato... :8) :8)

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

@martin09

Ahoj, jsem z pomezí západních a středních Čech, ruský stanice jsou z transpondérů namířených do sajuzu a s takhle malým průměrem paraboly se nedá zachytit ani kostička - jak píše bohus31. Pokud se nemýlím, musel bys mít tak dvoumetrovku s prima výhledem a slušný konvertor, aby to šlo...

davebe
Registrace: 5/2020

davebe

Nazdar,něco podobného jsem řešil před dvěma lety.Rozsah 5°W-39°E jsem namontoval na T90 a E85 mám na pozice 42°E-51,5°E a funguje to skvěle.Motor jsem měl 14.let,dnes nepředstavitelné pro mě jeho využití.

agamon
Registrace: 1/2007

Jamesi

Na časté přepínání je multifokus, na chvilkové zalovení a "průzkum", je motor. Tak třeba ted zajímavý belintelsat a na druhé straně 27,5 satback. To jenom se šilháním prostě nedáš... :)))

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@davebe

Je to asi 3 roky jsem na T90 naladil E46-1W. Mám nějaký problémy se stromy, ale makalo to. Na Thor jsem musel vlevo prodloužit držák na další LNB.
Přepínač EMP S16-/1PCP-W3, LNB Inverto Black Ultra 40mm s dlouhým krkem.
Teď jsem to pootočil tak, abych měl na pravém krajním LNB ten Belinsat 51.5+52. Superjacht jede výborně. Trochu jsem to vyložil do strany, a ostatní jsem neladil, protože předělávám byt a nemám na to čas.
Ale to byla T90. E85 nemám.

MMorous
Registrace: 10/2019

@tukan

já vím :))) Prostě motor je motor :))) :))) :)))
Určitě je zase mít okolní (23e,19e,13e )satelity na motoru zbytečné. Tam určitě není o čem mluvit....

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

vyřešení problému s elevací a náklonem

vidím, že nikdo neporadil. Tak to zůstalo na mě:
vyrobit si vlastní držák LNB z hliníkového pásku a držák vytvarovat do písmene "Z". To umožní náklon LNB směrem nahoru nebo dolů. Počtem matiček (podložek) vkládaných mezi lyžinou multifeedu a "Z" držákem pak regulovat elevaci LNB (zvyšovat či snižovat výšku LNB). Názorná ukázka z praxe:
https://abload.de/img/drzakiujxp.jpg

Pro šilhání užít LNB s co nejdelším krčkem. Skvěle citlivý (s extra dlouhým krkem 50 mm) je Goldem Media nebo GoSAT (oba stejné, jen jsou pod jinými názvy):
GI201+ single
GSC-101 single
Šilhání na extrémně krajních pozicích vyžaduje velmi jemné nastavení LNB. A to nejen jeho elevace (výšky), ale i náklonu! - což držák "Z" přesně umožňuje. Nezapomenout ovšemže také na skew a vysunutí LNB (dle nutnosti) co nejvíce dopředu-směrem do paraboly (proto ten dlouhý krček).

Nowakowski
Registrace: 3/2014

@Nowakowski

to by šlo,jenže zapomínáš že nejde o parabolu,ale o odrazovou plochu,pokud není LNB v ohnisku,navíc,čím více od ohniska,tím LNB využívá menší plochu k odrazu,tedy i zisk jde do .......,víš kam

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@Nowakowski

Síce si poradil jak upraviť originálnu lyžinu na parabole 85 cm Emme Esse, @davebe však potrebuje riešiť rozdielnu eleváciu na Multifocus E-85...

@davebe Ešte som nezlikvidoval dve paraboly E-85, na tých to však riešim otočením celej paraboly okolo svojej osi a aj keď je to určitý kompromis, úplne vyhovuje... A to mám na jednej pozície pre 31,5°E, 23,5°E, 19,2°E, 13°E /stred/ 9°E, 4,8/7°E, 1°W, 4/5°W, skew asi 7°a na druhej ešte z čias keď bola zaujímavá pozícia LNB pre 53°E, no bez zmeny umiestnenia/ nejak nebol čas/ berie 52°E, 42°E, 39°E, pomyselný stred 33,4°E, 28,2°E Twin a na rádiá pre DM7000S 28,2°E, 23,5°E, 19,2°E a 13°E - tu už je skew celej paraboly značný, okolo 15°... Pár úprav originál držiakov a pridanie plechovej lyžiny s úchytmi pre LNB na jednej E-85 bolo samozrejme tiež potrebné... ;)

DM9204K Dual FBC DVB-S2X Multistream+2xDVB-S2X+DVB-T2/C,DM9004K Dual DVB-S2X Multistream,ARMTBS2910+TBS5925USB,Datacomp Arion i7 Turbo 5,4GHz,RAM 64 GB,SSD 2TB+TBS6903X Dual DVB-S2X Prof,Fuba DAA110A IBU Twin,DG380S = 60°E-34,5°W,Fuba DAA850 4xIBU Twin.

Maneto
Registrace: 9/2010
Galerie: Maneto

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra