Quantcast

Objevte široké spektrum možností s přijímačem uClan D-BOX 4K CI+

| Tisk

Dnes si představíme nový 4K combo přijímač s CI+ slotem od ukrajinské společnosti uClan. Tento digitální přijímač je určen pro příjem IPTV, satelitní, pozemní a kabelové televize v různých rozlišeních (až do UHD) a kompresích. Poháněn je výkonným dvoujádrovým procesorem a nabízí jednoduché a uživatelsky příjemné rozhraní s operačním systémem Smooth OS.

Přijímač má integrované dva tunery - satelitní a hybridní tuner, což umožňuje flexibilní možnosti příjmu televizních signálů v normách DVB-S2/T2/C i s podporou Multistreamu MIS a T2-MI. Tento model s názvem uClan D-BOX 4K CI+ je navržen tak, aby poskytoval vysokou kvalitu obrazu a zvuku a velmi jednoduchou obsluhu, což z něj činí skvělou volbu pro moderní domácnosti.


obrázek

▲ Obr č. 1 - uClan D-BOX 4K CI+, přední pohled + dálkové ovládání

Balení, konektivita a dálkové ovládání

Přijímač je dodáván v atraktivním balení spolu s veškerým potřebným příslušenstvím. Balení obsahuje dálkové ovládání, baterie, HDMI kabel, napájecí adaptér a uživatelskou příručku.


obrázek

▲ Obr č. 2 - uClan D-BOX 4K CI+, obsah balení

Na předním panelu přijímače naleznete jasně čitelný displej, fyzická tlačítka pro ovládání a odklopní kryt s čtečkou a CI slotem, zatímco zadní panel nabízí rozmanité konektory, včetně HDMI, 2xUSB, AV výstup, SPDIF, Ethernet, port pro externí IR čidlo a konektorů pro anténu.


obrázek

▲ Obr č. 3 - uClan D-BOX 4K CI+, zadní pohled

Dálkové ovládání je ergonomické a intuitivní, s jasně označenými tlačítky pro základní i pokročilé funkce, což zajišťuje pohodlné a snadné ovládání přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 4 - uClan D-BOX 4K CI+, dálkové ovládání

Menu přijímače

Hlavní menu s podporou slovenského a českého jazyka se skládá ze čtyř vertikálně uspořádaných položek: Aplikace, Média, DVB a Nastavení. V části Aplikace naleznete internetové aplikace pro příjem IPTV a streamů, v části Média je multimediální přehrávač pro videa, hudbu a obrázky.


obrázek

▲ Obr č. 5 - uClan D-BOX 4K CI+, menu Vyhledávání stanic

Položka DVB umožňuje vyhledávat a organizovat satelitní, pozemní nebo kabelové programy. V části Nastavení lze přizpůsobit různá nastavení přijímače, jako jazyk, obraz, nastavení sítě a aktualizaci firmware.

EPG, seznam a vyhledávání stanic

uClan D-BOX 4K CI+ nabízí různé možnosti zobrazení seznamu programů a EPG ve více vzhledech.


obrázek

▲ Obr č. 6 - uClan D-BOX 4K CI+, EPG

Ladění stanic je možné přes Automatické vyhledávání, Manuální vyhledávání podle TP, Blind scan a rychlé vyhledávání programů Fastscan pro mnohé operátory (Skylink CZ, Skylink CZ, Antiksat, Magiosat, DIGI CZ a DIGI CZ Telly.


obrázek

▲ Obr č. 7 - uClan D-BOX 4K CI+, Fast Scan

Podporuje i kódek H265 HEVC, protokoly DiSEqC/USALS pro příjem z více družic. Umožňuje uživatelům seřadit stanice podle vlastních preferencí, vytvářet si FAV skupiny pro rychlejší přístup k oblíbeným programům či nastavit Rodičovský zámek.
Multistream MIS a T2-MI funkcionalita umožňuje příjem multistreamového vysílání z různých družic. Pro ladění je třeba nastavit konkrétní frekvenci a zadat číslo PLSN multistreamu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - uClan D-BOX 4K CI+, příjem televizního programu 2+2

DVB-T/T2 a DVB-C normy jsou také podporovány, přičemž přijímač dokáže naladit terestriální a kabelovou TV s různými modulacemi. Všechny tyto funkce zvyšují flexibilitu přijímače při příjmu různých typů vysílání, což je vhodné pro uživatele s rozmanitými požadavky na sledování televizních programů.

Čtečka karet a CI+ slot

Disponuje jednou UNI čtečkou karet a jedním slotem CI+ (1.3) pro vložení dekódovacího modulu. V době testování nebyl problém s dekódováním karet ČT, RTVS, Plustelka, Antiksat, Skylink a Freesat ve čtečce karet. Tato funkčnost však není nijak garantována, jelikož nedisponuje potřebnými certifikacemi.


obrázek

▲ Obr č. 9 - uClan D-BOX 4K CI+, přední pohled s CI+ slotem + dálkové ovládání

V CI+ slotu byly úspěšně otestovány CI/CI+ moduly jako Skylink Irdeto Smit, CONAX modul Smit i Neotion, Plustelka modul Irdeto, CAM pro DIGI TV, CAM701 i CAM 803 moduly od Skylinku.


obrázek

▲ Obr č. 10 - uClan D-BOX 4K CI+, přední pohled s CI+ slotem + dálkové ovládání

Při testování souběžné spolupráce přijímání a dekódování operátorů Skylink CZ a Skylink SK nebyl problém, funkční bylo například použití české Skylink karty ve čtečce karet a zároveň slovenské Skylink karty v dekódovacím modulu, případně naopak, což umožňuje flexibilnější využití přijímače pro příjem různých televizních operátorů.

Nastavení přijímače

Nastavení nabízí širokou škálu možností. Přijímač podporuje SK a CZ jazyky v OSD menu i v EPG. Umožňuje nastavení rozlišení od 480p až po 4K 2160p/60hz.

Přijímač obsahuje funkci ZOOM pro zvětšení obrazu, nastavení pro doladění obrazu, možnosti pro spuštění určitého režimu po zapnutí přijímače, a režimy zobrazování displeje ve vypnutém nebo zapnutém stavu.

Pro vícekanálový 5.1 zvuk přes optický výstup S/PDIF je třeba v nastavení digitálního audio výstupu navolit volbu Auto a nesmíme zapomenout zmínit HDMI CEC funkci pro souběžné zapínání a vypínání přijímače a televizoru.


obrázek

▲ Obr č. 11 - uClan D-BOX 4K CI+, menu Nastavení - aktualizace

Připojení k síti

Poskytuje více možností připojení k internetu, ať už přes ethernet (100Mbit) s použitím LAN kabelu, nebo přes kompatibilní wifi USB adaptér pro připojení k wifi síti (např. rozšířený chipset MT7601U).

PVR funkce

Nahrávání lze realizovat na připojené USB zařízení (USB klíč nebo USB HDD) ve formátu FAT32 nebo NTFS. Nahrávky jsou nekódované, uložené ve formátu TS, a lze je přehrávat nejen na přijímači, ale i na PC nebo jiných zařízeních, která podporují TS video formát. Přijímač umožňuje nahrávání kódovaného vysílání a zároveň sledování jiného pořadu, jakož i načasované nahrávání přes EPG ze stavu deep standby. Je také možné nastaviť rezervní čas před spuštením nahrávky a po její ukončení. V době nahrávání se ne lze přepnout na druhý tuner a sledovat programy z druhého tuneru.

Nahrávky lze přehrávat po ukončení nahrávání přes menu nebo tlačítko PVR na dálkovém ovládání, s možnostmi pozastavení, přehrávání a přetáčení. Timeshift je třeba aktivovat v menu, po čemž je automaticky nahráván sledovaný kanál. V časovém posunu můžete vysílání pozastavit a posouvat dopředu či dozadu, dokud nepřepnete na jiný kanál.


obrázek

▲ Obr č. 12 - uClan D-BOX 4K CI+, menu DVB - PVR - Nastavení PVR

Přehrávání multimédií

Vestavěný přehrávač umožňuje přehrávání různých multimediálních souborů jako jsou hudba, fotky a videa z USB flash disku nebo USB HDD. Podporuje video formáty jako 3gp, 4k hdr, hlg, AVI, MKV, VOB, divx, flv, h264, h265, mp4, xvid, mov a ts.

Audio formáty, které podporuje zahrnují AAC, AC3, mp3 a waw, Dolby Digital, nicméně nepodporuje DTS a flac. Fotografie ve formátu JPEG lze prohlížet jednotlivě, formou prezentace nebo mozaiky.

Přehrávač také umožňuje naformátovat USB médium a změřit jeho přenosovou rychlost pro ověření, zda je dostačující pro nahrávání a timeshift.

Multimediální aplikace

Přestože se jedná o jednoduchý, nelinuxový přijímač, tak poskytuje širokou škálu aplikací pro rozšíření svých funkcí. Mezi tyto aplikace patří Free IPTV a User IPTV pro sledování internetové televize (m3u), Youtube pro přehrávání videí, EDEM TV pro sledování zahraničních televizních kanálů či aplikaci pro předpověď počasí.

Robustní aplikace Xtream TV a Stalker slouží pro sledování placených IPTV, DLNA potěší pro bezdrátové přehrávání multimédií z chytrého telefonu, ale najdete zde i RSS čtečku či jednoduché hry jako Tetris, Snake a Othello.


obrázek

▲ Obr č. 13 - uClan D-BOX 4K CI+, aplikace

Někoho může potěšit portál pro přehrávání erotických videí, jiného zase zabudovaný Teletext, či přehrávač satelitních rádií.

Užitečným nástrojem je i aplikace Správce Aplikací pro organizaci aplikací v menu. Všechny tyto aplikace umožňují uživatelům přizpůsobit si přijímač podle svých potřeb a zájmů, což z něj činí velmi flexibilní a uživatelsky přívětivé zařízení.

Zálohování a aktualizace

Je možné zálohovat celý firmware nebo jen seznam programů a následně je obnovit v případě potřeby. Standardní aktualizace firmware se provádí přes USB klíček s instalací souboru s koncovkou .abs. Kromě USB aktualizace je možná také aktualizace online přes internet nebo přes servisní port RS232 a PC

Během aktualizace je důležité přijímač nevypínat, jelikož se po dokončení sám restartuje. Doporučuje se resetovat přijímač do výrobních nastavení po instalaci firmware..


obrázek

▲ Obr č. 14 - uClan D-BOX 4K CI+, Aktualizace firmware

Závěr

Přijímač uClan D-BOX 4K CI+ je cenově dostupný a multifunkční, s podporou příjmu IPTV, satelitní, terestriální a kabelové TV i Multistreamu až do rozlišení 2160p. Nabízí nahrávání, timeshift, a přehrávání multimediálních souborů přes USB či DLNA.

Jeho silné stránky zahrnují rychlé vyhledávání programů FASTCAN, možnost připojení k wifi, skrytou instalaci díky možnosti připojení externího IR čidla, podporu multistreamu MIS a T2 MI a širokou škálu doplňkových aplikací.

S rychlostí spuštění cca 20 sekund z úplného vypnutí a přepínáním kanálů mezi 1-2 sekundami, je to spolehlivý a uživatelsky příjemný přijímač, vhodný i pro méně technicky zdatné uživatele, což činí uClan D-BOX 4K CI+ atraktivní volbou pro univerzální řešení příjmu televizního vysílání.



Výhradním distributorem značky uClan pro ČR a SR je společnost Ellano s.r.o.

uClan D-BOX 4K CI+ si můžete zakoupit v eshopu Ellano.

Doporučená maloobchodní cena: 2150 CZK s DPH nebo 84,90€ s DPH.

PR článek

redakce





Reklama




Vybrané články