Quantcast

Přijímáme DVB-T: 4. část - pokojové antény

| Tisk

logo S rozvojem DVB-T se rozvíjí i teorie, že anténa není potřeba. Setkávám se i s takovým extrémem, že přijedu k zákazníkovi, on má digitální přijímač na televizoru, dokonce i propojený SCART kabelem a ... na obrazovce hláška žádný signál. Na dotaz kde máte anténu jsem se dočkal odpovědi – prodavač v Globuse říkal, že anténa není potřeba. Tohle je několik měsíců stará příhoda z Brna. Mnohem častěji se ale setkávám s plastovou krabicí, jmenující se pokojová anténa. Pokojovka je úžasný fenomén poslední doby. I na místech, kde signál je hraniční a nikdy nebyl kvalitní jsou lidé neznalí a schopní koupit cokoliv. Často si říkám, kde je éra polských sít, které šlo alespoň „vytunit“ do použitelné podoby.

Začnu opět čerstvým příkladem z praxe

Dotyčný zákazník má karavan a v létě často vyráží na cesty po celé ČR i v zahraničí. Nedávno inovoval i TV v karavanu a považoval za vhodné pořešit i anténu. Koupil Evolve Shark 35dB. Prý velký zisk, tak by to mělo hrát všude.

Je to tenhle „zázrak“:


obrázek

Rozebírat se mě ten krám nechtělo, přece jen vím o lepším způsobu jak utratit 600Kč. Fakt je ten, že cca 10km od 100kW Kojálu nechytil ani prd. Natož pak signál.

Při nahlédnutí spektrálním analyzátorem cože to vlastně leze z tohoto výdobytku moderní doby se nelze divit výsledku – tedy nulové možnosti příjmu. Jen pro úplnost dodávám, že v lokalitě by měly být v daných úrovních dostupné signály max. 3 DVB-T muxů a 2 analogových kanálů, jinak nic.

Pohled na výstupní spektrum Evolve Shark:


obrázek

Ale co to tam je za signály ? Kde se to tam bere ? Odpověď je jednoduchá – turbozesilovač kmitá a není se čemu divit – několikaset kW vysílače nedaleko, BTSky mobilních operátorů a CDMA vysílač rovněž a o nefunkčnost je postaráno – zesilovač kmitá a kmitá, přijímač ukazuje sílu signálu skoro 100procent a kvalitu nula a nic.

Dotyčnému jsem příjem vyřešil celkem levně – malé síto Vaten, konektor F, odpojitelný zesilovač 20dB a redukce IEC-F. Evolve si může pověsit na Vánoční stromeček místo hvězdy. Je to také taková anténní hvězda. Cenové srovnání – Evolve Shark – 560Kč, poštovné 140Kč. Celkem tedy 700Kč s výsledkem „Žádný signál“. Moje řešení (sice ne tak elegantní dizajnově, ale funkční) – malé síto Vaten 360Kč, zesilovač 20dB 160Kč (použije jen při slabém signálu), konektor F – 10Kč, celkem 530Kč. Výsledkem – funkční řešení příjmu, malé síto je navíc pěkně skladné.

Závěrem – místo, kde pokojovka neuspěla, za experiment zákazník zaplatil 700Kč navíc.

Pokojovka – co je uvnitř?

Zajímalo mě, co je vlastně uvnitř pokojové antény. Čekal jsem dipol se zkrouceného drátu, podobně jako na některých pokojovkách – např. populární Šilelis měl obdobně řešenou anténu. Možná snad i nějaký motiv vyleptaný na plošném spoji. Ovšem tohle mě vyrazilo dech :


obrázek

Dvě mosazné trubičky, jedna přes kondenzátor na zesilovač, druhá, delší na zemnící folii plošného spoje. Kolega konstatoval, že to asi vyrábí jako přidruženou výrobu nějaká chladírenská firma. To podle těch mosazných trubiček. Jde o „anténu“, prodávanou za cca 350Kč.

Dizajn je opravdu docela hezký, vnitřní provedení je žalostné.


obrázek

Za tohle pájení by nás mistr na SPŠE vytahal za uši a vyrazil z dílny. Elektrické provedení je víceméně kopií zesilovačů SWA. Opět chybí jakékoliv impedanční přizpůsobení, jakákoliv selektivita, prostě NIC.

Deska plošného spoje má k vysokofrekvenčnímu materiálu také hodně daleko. Ostatně, co by jsme za tu cenu chtěli, že? Jedinou slušnou částí antény je výstupní konektor F.


obrázek

Nevím, jestli lze čekat u pokojovek výrazně odlišnou konstrukci, spíš si myslím, že vzhledem k ceně určitě ne.

Menší příjmový test

Rozhodl jsem se pro malý příjmový test. Použil jsem tuhle pokojovou anténu:

udávaný zisk je 20dB, napájení je z 12V adaptéru přes výhybku se stabilizátorem na 5V nebo přímo z boxu.


obrázek

a tuhle náhražkovou anténu (dipól z Antény MX045):


obrázek

Ten dipól určitě není konstruován pro samostatné použití, takže uvidíme jak si poradí se signálem 15km od Kojálu na kanálech 29, 40, 59 ve srovnání s výše uvedenou pokojovkou.

Pro milovníky procent uvedu i možnost příjmu a procenta na boxu DI-BOX T22.

Kanál 29, příjem na pokojovku:


obrázek

Síla 67 procent, kvalita 30, příjem nemožný. Proč? Síla signálu 67 procent, to by přece mělo stačit ne? Echo tu taky není, těžko na pokojovku chytnu Pálavu nebo Hády. Co na to říká Televés H45:


obrázek

Takže – úroveň je 59dBuV, pokud bych si odmyslel 20dB zisk zesilovače, pak anténa dává nějakých 39dBuV, to by ale pořád mělo pro DIBOX22E stačit. Poměr C/N je na hraně, MER je pod hranicí. CBER balancuje na hraně použitelnosti.


obrázek

Zaměníme pokojovku za dipól z MX45:

Všimněte si nárůstu síly i kvality. Příjem je možný s tím, že občas spadne kvalita dolů a obraz zakostečkuje – např. při sepnutí stykače bojleru, při telefonování mobilem v blízkosti dipólu apod...

Co na to Televés:


obrázek

Všimněte si, že úroveň poklesla na cca 44dBuV, ale je lepší poměr C/N, MER i cBER, byť nepatrně. Nicméně i při těchto hodnotách ukazuje DIBOX22 výborné procentuální hodnoty a obraz je jakš takš stabilní.

Zajímavý je ukazatel síly signálu – při vstupní úrovni 59dBuV ukazuje menší sílu signálu než při vstupní úrovni 44dBuV. Prostě další důvod, proč tyhle ukazatele nejsou k ničemu.

Kanál 40 z Kojálu jen na pokojovku takto:


obrázek

a na dipól z MX45 takto:


obrázek

To je ale rozdíl co?

Kanál 59 z Kojálu vdaném místě nebylo možné naměřit ani přijímat na žádnou z těchto dvou „antén“

Pro úplnost a milovníky procent – takto hrál kanál 29 na BU119:


obrázek

Na měřáku byly hodnoty cBER 3E-4, MER 25dB a úroveň 57dBuV.

Jen tak ze srandy jsem zkusil ještě dipól z antény X-Color, výsledky byly mírně lepší než s dipólem z Alcadu MX045.

Takže výsledek malého testu?

Pokojová anténa v ceně 350Kč byl úplný propadák. Dipól z Alcadu a Colorky (ten je prodávám jako náhradní díl za cca 120Kč) umožnil příjem s rozumnými parametry a minimální nebo žádnou signálovou rezervou. Ani v jednom případě nebyl možný příjem multiplexu 3 na kanále 59. S relativně levnou anténou BU119 (cca 500Kč) byl možný stabilní příjem všech tří multiplexů.

A teď si ještě vezmu v úvahu, že jsem použil relativně kvalitní přijímač, který zvládá odrazy a jiné degradace signálu a poradí si i se slabým signálem. Jak by dopadl příjem s poměrně tupými boxy jako je např. Evolve, Sencor, Hyundai raději nedomýšlet.

Co tedy s váma, milé pokojovky?

Popravdě nevím. Za ty peníze je to docela risk. Snad jen v místě s optimálním signálem (schválně píšu optimálním, protože co dokáže SILNÝ signál jsem viděl na EvolveShark a slabý signál pokojovka nezpracuje) a to jen v místech, kde NENÍ žádná jiná možnost. Pak se dá zkusit použít pokojovou anténu. Ani cenově nevychází koupě kvalitní venkovní antény dráž než pokojovky. Ano, něco bude stát instalace, ale zase to bude fungovat.



Problémy pokojovka vs. signál a zesilovač

U pokojovek je ještě jeden problém, který jsem zatím zmínil jen okrajově – a to je jejich zabudovaný zesilovač. Tyto zesilovače jsou stejné krámy jako v polských sítech. Jsou velmi nekvalitní, konstrukčně špatné a velmi náchylné na přebuzení.

Setkal jsem se s tím např. v Boskovicích – ano, je tu opakovač na MUX1 a 2, signál na BU119 v místě instalace byl 65dBuV při cBER lepší jak E-6. Zákazníkova pokojovka nehrála. Proč?

Protože její zesilovač byl totálně přebuzen signálem CDMA operátora Ufon, vysílající ze stejného stožáru, jako MUX1 a 2. Na frekvenci CDMA byly výstupní úrovně z pokojové antény přes 95dBuV a spektrum bylo ještě horší než to výše uvedené. Prostě chybějící selektivita je další zdroj problémů – pokojová antény, resp. její zesilovač zpracovává všechny signály i hrubě mimo TV pásmo. Udávaný zisk pokojové antény je vždy defakto ziskem zesilovače, o zisku samotné antény snad ani nelze hovořit.

Je tedy možné pokojovku použít?

Určitě ano, ale oblast použití bude omezená, kvalita příjmu bude kolísat dle roční doby, klimatických podmínek a mnoha dalších faktorů. Stejně tak i cena venkovní a pokojové antény se moc neliší a není li extra závažný důvod pro její použití, nepoužívejte ji. A když už, tak jen pasivní – např. dipól, prutovku apod... jako náhražkovou anténu. Zesilovat signál z kusu drátu opravdu nemá význam.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články