Quantcast

DVR-Studio - editační software pro PVR receivery

| Tisk

Nabídka digitální satelitních receiverů je dnes velmi bohatá. Od jednodušších set top boxů pro příjem jen volných televizních a rozhlasových programů až po 'složitější', které vyhoví náročnějším satelitním divákům a poskytnou uživateli větší požitek ze satelitního příjmu. Mezi stále oblíbenější patří hard diskové satelitní receivery, které umožňují zaznamenat jakýkoliv satelitní televizní, či rozhlasový program v podstatně lepší kvalitě, než kterou nám ještě 'donedávna' byly schopné nabídnout videorecordéry VHS.

Dreambox DM-7000, Humax PVR-8000, Topfield TF 4000, Samsung DSR 9600 W - to je výběr jen některých set top boxů s možností připojení hard disku. Na vestavěný hard disk (HDD) můžeme pořady zaznamenávat, ale je i přehrávat. Uživatel se patrně nespokojí s těmito základními možnostmi a bude chtít více - zaznamenané pořady upravovat v počítači a pak si je případně vypálit na CD či DVD. Problém je ovšem v tom, že k některým přijímačům zatím chyběly uživatelsky přívětivé programy do PC, které upraví a překonvertují soubor podle požadavků uživatele.

Naštěstí to již není pravda. Na zajímavý editační program nás upozornil čtenář Kenny 44. Na této stránce se nachází editační program pro zaznamenané programy pod názvem DVR-Studio. Z uvedené stránky si můžeme stáhnout demo verzi software v angličtině, příp. v němčině.

DVR-Studio, v současné době ve verzi 0.91 beta, je takřka universálním programem. Tento software totiž podporuje formáty souborů z Humaxe PVR800, Dreamboxe 7000S, ale i z dalších receiverů (viz následující tabulka).

VýrobceReceiverDatový formát
TopfieldTF 4000TS, TTS, RAW
TopfieldTF 5000REC
SamsungDSR 9600 WTS, TTS, RAW
SamsungSRVR 801TS, TTS, RAW
MicronikSerie 1300MTS
HumaxPVR - 8000 VID
Dream MultimediaDreambox 7000STS


Ukázka z programu DVR-Studio



DVR-Studio


V programu DVR-Studio vybereme soubor, který chceme upravovat (File - Open). Nalevo se zobrazí informace o souboru, níže pak informace o vybraných oblastech, které budeme odstraňovat, uprostřed programu se zobrazuje náhled upravovaného souboru, pod ním pak ovládací prvky (mj. 'Start Cut', 'End Cut' a další). Napravo jsou pak další funkce k úpravě zaznamenaného pořadu.

S programem DVR-Studio můžeme velmi jednoduše upravovat např. filmy s nechtěnou reklamou. Jednoduše vybereme začátek nechtěné části v záznamu (reklama), klikneme na 'Start Cut' a poté posuvníkem najdeme konec nežádané části v záznamu (konec reklamy) a klikneme na 'End Cut'. Tímto způsobem se můžeme zbavit např. všech reklamních vstupů.

ZÁVĚR
Program DVR-Studio je velmi velmi zajímavý a uživatelsky přívětivý software pro editaci zaznamenaných pořadů. Program osloví převážně začínající a mírně pokročilé uživatele, kterým postačí možnosti software. DVR-Studio je na uvedené stránce nabízen v demo verzi. Program můžete zdarma testovat 30 dní, poté se můžete rozhodnout, zda si pořídíte plnou verzi programu (49,90 Euro).

redakce





Reklama




Vybrané články