Quantcast

Češi rozumí velmi dobře slovenštině, ukázala anketa

| Tisk

Češi velmi dobře rozumí slovenskému jazyku a Slováci češtině. Ukázal aktuální průzkum webu parabola.cz, který se ptal na porozumění jazyka bývalého federálního bratra.

Před více než třiceti lety došlo k rozdělení bývalého Československa. Oba nástupnické státy, Česká republika a Slovenská republika, píší již přes tři dekády vlastní dějiny. Ani po tak dlouhé době si nejsou obě země vzdálené a to zejména z pohledu porozumění jazyka bývalého federálního partnera.

Nejnovější uzavřená anketa webu parabola.cz odhalila, že Češi velmi dobře rozumí slovenštině a naopak Slováci češtině. Ve společné anketě Češi odpovídali, jak ovládají slovenštinu, Slováci jak jsou na tom se znalostí češtiny.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Výsledky hlasování čtenářů. Anketa Jak rozumíte jako Čech slovenštině, resp. Slovák češtině? (foto: parabola.cz)

Hlasování ukázalo, že velmi dobře (ve školním známkování za dvě) ohodnotilo své jazykové znalosti druhého slovanského jazyka 47,8 procent respondentů. U této úrovně se očekává, že hlasující nezná některá velmi specifická slova, která si nejsou s druhým jazykem podobná a používají se zřídka (omezeně).

Výborné znalosti druhého jazyka má 37,2 procenta hlasujících. U takové volby se očekává, že respondent zná i méně frekventovaná slova, která si mezi oběma jazyky nejsou podobná.

Z pohledu školního hodnocení za jedna až za dvě ohodnotilo své jazykové schopnosti druhého jazyka 85 procent hlasujících.

Další varianty získaly mnohem méně hlasů.



Průměrné jazykové znalosti má 6,2% hlasujících. Jazyku příliš nerozumí a v řeči se ztrácí 4,3% respondentů. Takřka nebo vůbec jazyku nerozumí 4,5 procenta hlasujících čtenářů webu parabola.cz.

Průzkumu se zúčastnilo 715 čtenářů webu parabola.cz.

Po uzavření uvedené ankety bylo spuštěno hlasování nové. Tentokrát zjišťujeme, jakou značku hlavní televizoru mají čtenáři v domácnosti? Anketu s podobnou otázkou jsme přišli začátkem roku 2019. Po více než 4,5 letech mohlo u našich čtenářů dojít k přirozené obměně televizního přijímače za novější (a případně jinou značku) a to zejména s ohledem na přechod na DVB-T2 či podporu nových vysílacích formátů (4K) a poskytovaných služeb (smart tv aplikace).

Hlasovat můžete na titulní stránce, eventuálně v diskusním fóru.

redakce





Reklama




Vybrané články